EN

Het dragen van een helm op de elektrische step

Bij een ongeval met een elektrische step is een hoofdletsel niet ongewoon. In sommige landen is er bij tot wel 28% van alle ongevallen met een elektrische step sprake van een hoofdletsel. Zeker bij deelsteps komen hoofdletsels veel voor. Dat heeft onder andere te maken met het niet dragen van een helm. Wie een deelstep gebruikt, heeft vaak geen helm bij. Het is een van de redenen waarom er wel vaker wordt aangedrongen op het verplichten van een helm op de elektrische step. Vooralsnog is een helm op de elektrische step echter nog niet verplicht.

Inhoud

  helm-sluiting

  Helm op de elektrische step is niet verplicht

  Op dit moment is het dragen van een helm op de elektrische step in ons land niet verplicht. Ook binnen het nieuwe kader voor LEV’s (lichte elektrische voertuigen) wordt het dragen van een helm niet verplicht. Enkele jaren geleden werd er wel even over gesproken tijdens het commissiedebat over verkeersveiligheid, maar uiteindelijk werd de helmplicht niet ingevoerd. Hoewel er geen helmplicht is voor elektrische steps is het dragen van een helm wel aan te raden.

  Helmplicht voor de elektrische step in het buitenland

  Hoewel er in Nederland geen helmplicht voor de elektrische step is, kan dat in het buitenland wel het geval zijn. In Italië geldt de helmplicht voor de elektrische step bijvoorbeeld tot de leeftijd van achttien jaar. In sommige landen verschillen de toepasselijke regels van provincie tot provincie en zelfs van stad tot stad. Informeer dus zeker naar de wettelijke regels voordat je in het buitenland een elektrische step gebruikt.

  Helm op de elektrische step is aan te raden

  Hoewel er in Nederland geen helmplicht voor de elektrische step is, is het dragen van een helm wel aan te raden. Dat hebben verschillende buitenlandse onderzoeken aangetoond. De algemene conclusie is dat een goede helm bij het gebruik van een elektrische step helpt om hoofdletsels te voorkomen. Toch raden onderzoekers ook andere veiligheidsmaatregelen aan, zoals het dragen van een veiligheidshesje indien de elektrische step ’s nachts wordt gebruikt.

  Belgisch onderzoek naar de helm op de elektrische step

  Bij een onderzoek van het Belgische Vias Institute bleek dat alle elektrische stepgebruikers die tijdens de onderzoeksperiode op de spoedeisende hulp zijn terechtkomen geen helm droegen. Hierdoor was de letselschade veel groter. Hoewel de meerderheid van de verwondingen licht waren, hadden ze vaak een esthetische impact. Zeker op het gebied van letselschade in het gezicht was dit het geval. Een helm had veel schade kunnen voorkomen.

  Amerikaans onderzoek naar de helm op de elektrische step

  Uit een Amerikaans onderzoek (pdf) dat werd uitgevoerd door de CDC blijkt dat er gemiddeld twintig gewonden vallen per 100.000 ritjes met een elektrische step. In bijna de helft van de gevallen gaat het om een hoofdwonde. Het dragen van een helm zou veel ellende kunnen voorkomen. Toch zou slechts 1 op de 190 gebruikers van een elektrische step een helm dragen. Dat is veel te weinig.

  Veelgestelde vragen over de helmplicht voor de elektrische step

  Het dragen van een helm op een elektrische step is niet verplicht, maar het is wel zeer belangrijk om de veiligheid te garanderen. Veel mensen hebben vragen over het dragen van een helm op een elektrische step. Hieronder vind je de antwoorden op de meest voorkomende vragen met betrekking tot de helm op de e-step.

  Waarom is het dragen van een helm zo belangrijk als je op een elektrische step rijdt?

  Helmdracht is cruciaal bij het rijden op een elektrische step, omdat het je beschermt tegen hoofdletsels als je een ongeval hebt. Een helm kan de impact van een botsing verminderen en kan je helpen om een ernstig hoofdletsel te voorkomen. Door de manier waarop er met een elektrische step wordt gereden, rechtopstaand en met een snelle voorwaartse beweging, is het risico op een hoofdletsel vrij groot. Ook het feit dat het veelal gaat om eenzijdige ongelukken, waarbij er bijvoorbeeld tegen een object wordt gereden, vergroot het risico op een hoofdletsel. Een helm is dus geen overbodige luxe.

  Welke soorten helmen zijn er voor elektrische steprijders?

  Er zijn veel verschillende soorten helmen die geschikt zijn voor elektrische steprijders. De meest populaire helmen zijn full-facehelmen, open-facehelmen, off-roadhelmen en BMX-helmen. Er bestaan ook multifunctionele sporthelmen, helmen die bijvoorbeeld ook kunnen worden gebruikt bij het skaten. Er zijn in ieder geval verschillende maten helmen beschikbaar, afhankelijk van de hoofdomvang.

  Wat als ik geen helm draag wanneer ik op een elektrische step rij?

  In Nederland is een helm op de elektrische step niet verplicht. Je zal dus geen boete krijgen als je geen helm op de elektrische step draagt. Het risico dat je bij een ongeval een hoofdletsel hebt, is dan wel erg groot. Bovendien neemt ook het risico op esthetische schade toe. Dat is een groot risico dat je liever niet neemt.

  Hoe moet ik mijn helm voor de elektrische step onderhouden?

  Om ervoor te zorgen dat de helm in goede staat blijft, moet je het regelmatig schoonmaken en inspecteren. Verwijder regelmatig stof, vuil en andere verontreinigingen. Vermijd ook het gebruik van schoonmaakmiddelen die agressieve chemicaliën bevatten. Onthoud dat een helm na een enkel ongeluk zijn goede werking kan verliezen, ook als je het bijvoorbeeld eens van de trap laat vallen. Dat komt omdat er scheurtjes ontstaan. Daarom is het aan te raden om in dergelijke gevallen meteen een nieuwe helm te kopen.

  Moet ik in het buitenland een helm dragen op de elektrische step?

  Dit verschilt per land en soms zelfs per provincie en stad. Als een helm op de e-step verplicht is, is dit vaak tot een bepaalde leeftijd. Informeer naar de regels voordat je op reis vertrekt. En onthoud: een helm dragen, is altijd een goed idee. Ook als het niet verplicht is.