EN

WA-verzekering

‘WA’ is de afkorting voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Het is een verplichte verzekering in Nederland bij het bezit van een motorvoertuig, zoals een auto, brommer of motor. De WA-verzekering vergoedt de schade die jij met je motorvoertuig bij een ander veroorzaakt. De verzekering is alleen verplicht als je in het bezit bent van een auto, brommer of motor. Als je een motorrijtuig koopt of een kenteken laat overschrijven op jouw naam, dien je deze verzekering af te sluiten.

vrouw checkt haar WA-verzekering na een botsing

Inhoudsopgave

  Top 3 WA-verzekeringen in Nederland

  1. FBTO logo
   Star rating: 9

   FBTO

   • Tot 75% no-claimkorting

   • Zelfde korting voor je 2e auto

   • 24/7 hulp via FBTO Alarmcentrale

   • 5 sterren op MoneyView

   € 3,50

   vanafprijs per maand

   FBTO →
  2. ditzo logo
   Star rating: 9

   Ditzo

   • Schade die door of met je auto aan anderen wordt veroorzaakt

   • Aansprakelijkheid voor schade door passagiers

   • Aansprakelijkheid voor schade aan handbagage en kleding

   € 3,10

   vanafprijs per maand

   Ditzo →
  3. allianz direct logo
   Star rating: 8

   Allianz Direct

   • Basisdekking tegen de laagste prijs premie

   • 24/7 bereikbaar bij schade en pechhulp

   • Hoge reviews van bestaande klanten

   • Gemakkelijk online overstappen door opzegservice

   € 3,00

   vanafprijs per maand

   Allianz Direct →

  Waarom is een WA-verzekering verplicht voor auto's?

  Het is verplicht om je te verzekeren voor de wettelijke aansprakelijkheid, omdat je anders anderen dupeert. Het kan gebeuren dat je schade toebrengt aan de auto van een ander. Door deze verzekering verplicht te stellen, is iedereen verzekerd tegen dit soort schade. Daarnaast zorgt de verplichting ervoor dat de verzekering betaalbaar is. Bovendien geeft het een vertrouwd gevoel.

  Wat vergoedt de WA-verzekering?

  Heb jij een motorvoertuig op jouw naam staan? Dan ben je verplicht een WA-verzekering af te sluiten. Als je dan schade veroorzaakt met het voertuig, wordt dit uit de verzekering vergoed. Goed om te weten: het gaat alleen om schade die je aan een ander veroorzaakt.

  Het huren van een auto

  Bij een korte huur van een huurauto is het bedrijf waar je de auto van huurt verantwoordelijk voor de WA-verzekering. Huur je de auto voor een lange tijd? Dan dien je zelf een WA-verzekering af te sluiten.

  Kortom: een WA-verzekering sluit je af om schade af te dekken aan anderen én omdat het verplicht is. Rondrijden zonder een WA-verzekering is een misdrijf.

  Soorten WA-verzekeringen

  WA-verzekeringen zijn er in verschillende soorten. Zo is er de gewone WA-verzekering, de WA+ beperkt cascoverzekering en de WA+ volledig cascoverzekering. Het verschil tussen deze verzekeringen, is de dekking en de kosten van de WA-verzekering.

  Een gewone WA-verzekering

  Een gewone WA-verzekering is het goedkoopst. Deze verzekering is dan ook het meest uitgekleed. Het vergoedt niets anders dan de schade aan derden. De schade moet tweezijdig zijn. Eigenlijk kun je stellen dat alleen een auto-ongeluk vergoed wordt. Een botsing met een dier is geen tweezijdig ongeval. Dat wordt niet vergoed. Niet handig, want in het donker zie je overstekend wild niet aankomen. Daarom kun je jezelf beter iets uitgebreider verzekeren. Deze verzekering is verplicht. Wie geen WA-verzekering heeft, kan een flinke boete krijgen.

  WA+ beperkt casco verzekeren

  Een WA+ beperkt cascoverzekering lijkt voor de meeste mensen te voldoen. Deze verzekering dekt risico’s af van de volgende schadeoorzaken:

  • Schade aan derden of een tweezijdig ongeval.

  • Brand, explosies en blikseminslag.

  • Diefstal.

  • Een sterretje in de voorruit.

  • Botsingen met dieren.

  • Storm en ander natuurgeweld.

  Het verschil met een volledig cascoverzekering, is dat bepaalde risico’s niet afgedekt worden. Zo wordt de schade niet gedekt als de auto slipt of ter water raakt.

  WA+ volledig casco verzekeren

  De meest uitgebreide verzekering is de WA+ volledig cascoverzekering. Deze dekt de risico’s af van deze schadeoorzaken:

  • Schade aan derden of een tweezijdig ongeval.

  • Brand, explosies en blikseminslag.

  • Diefstal.

  • Een sterretje in de voorruit.

  • Botsingen met dieren.

  • Storm en ander natuurgeweld.

  • Aanrijdingen, slippen en ter water raken.

  • Ander van buitenkomend onheil.

  Dekking per verzekering

  De meest uitgebreide dekking is de WA+ volledig casco. Dan is vrijwel alle schade gedekt, behalve als het uitdrukkelijk in de polis is uitgesloten. Hieronder is een overzicht weergegeven van de dekking per soort WA-verzekering.

  WA-verzekeringWA+ beperkt cascoWA+ volledig casco
  Schade aan derden (aansprakelijkheid)JaJaJa
  BrandschadeNeeJaJa
  DiefstalschadeNeeJaJa
  Sterretje in de voorruitNeeJaJa
  Botsing met wilde dierenNeeJaJa
  Stormschade aan de autoNeeJaJa
  Eigen schade door een aanrijdingNeeNeeJa
  SlipschadeNeeNeeJa
  Te water rakenNeeNeeJa
  Andere schade door van buitenkomend onheilNeeNeeJa

  Auto zakelijk of privé verzekeren

  Als ondernemer kan je je auto zakelijk of privé verzekeren. Of je je auto zakelijk of privé verzekert, hangt af van het doel waarvoor je de auto gebruikt. Als je vooral zakelijke kilometers rijdt met je auto, kan het verstandig zijn om deze zakelijk te verzekeren. Een zakelijke auto levert namelijk een belastingvoordeel op. Zo kun je de btw over de auto terugvragen en zijn de kosten voor de auto fiscaal aftrekbaar. Hierdoor zal je als zzp'er minder belastingen betalen. Bovendien kun je met een zakelijke autoverzekering zakelijke aftrekposten claimen en zo minder belasting betalen. Het is belangrijk om te weten dat niet alle verzekeraars een zakelijke autoverzekering aanbieden. Soms wordt het aantal kilometers dat je zakelijk met de auto mag rijden bijvoorbeeld beperkt. Voor koeriers en transporteurs is een zakelijke autoverzekering vaak verplicht. Het is essentieel om de polisvoorwaarden door te nemen en de situatie te bespreken met je boekhouder en je verzekeraar.

  Voor welke dekking kan ik het best kiezen?

  Voor welke verzekering je het best kunt kiezen, hangt vaak af van de leeftijd van het voertuig. Zo kun je een nieuwe auto (tussen de 0 en 5 jaar) het best volledig casco verzekeren. Logisch: het zou zonde zijn als je nieuwe auto niet tegen ieder risico verzekerd is.

  Een iets oudere auto (6 tot 10 jaar) kan het best beperkt casco verzekerd worden. Dit is een beperkte verzekering, maar wel een verzekering met dekking tegen de meest voorkomende oorzaken van schade. Dit scheelt ook in de prijs van de verzekering.

  Een auto van meer dan 10 jaar is het eigenlijk niet meer waard om heel uitgebreid te verzekeren. Bij een ongeluk is er vaak zoveel schade dat de auto in vrijwel alle gevallen vervangen moet worden. Daarom is het voldoende om alleen de schade aan anderen af te dekken. Een gewone WA-verzekering voldoet dan.

  Er zijn nog meer redenen om te kiezen voor een ruimere dekking, dan de leeftijd van de auto. Als je bijvoorbeeld erg afhankelijk bent van de auto, niet veel geld achter de hand hebt, of de lening van de auto nog niet hebt afbetaald, is het verstandig om een uitgebreidere dekking te kiezen. Wie veel schadevrije jaren heeft, of een auto bezit met een hoge dagwaarde, kan ook het best voor een ruimere dekking kiezen.

  Wat is wel en niet verzekerd bij WA?

  De WA-verzekering heeft in tegenstelling tot andere verzekeringen een basisdekking. Het gaat om een aansprakelijkheidsverzekering die de aansprakelijkheid dekt. Dat wil zeggen: de schade die wordt aangericht bij het besturen van een gemotoriseerd voertuig en waarvoor de bestuurder aansprakelijk is. Wat vergoedt je WA-verzekering en wat niet? Hieronder een overzicht wat wel en niet verzekerd is.

  • Schade aan andere personen en voertuigen.

  • Schade die veroorzaakt wordt door wanneer een lading die van je auto valt.

  • Schade die je veroorzaakt met een aanhanger.

  • Schade aan een andere auto die van jezelf is.

  • Schade aan je eigen auto, aanhanger, caravan of vouwwagen.

  • Schade die ontstaan is tijdens het laden en lossen.

  • Schade aan jezelf en je eigen spullen.

  • Schade als je geen geldig rijbewijs hebt.

  • Schade door alcohol- of drugsmisbruik.

  Niet-toegestane uitsluitingen in de WA-verzekering

  Houd er rekening mee dat er in de WA-verzekering vaak allerlei niet-toegestane uitsluitingen zijn opgenomen. Niet-toegestane uitsluitingen vormen een bijzondere categorie. Daarbij geldt namelijk dat de WA-verzekeraar de schade wel vergoedt, zodat het slachtoffer altijd een schadevergoeding ontvangt, maar dat de verzekeraar de betaalde vergoeding kan verhalen op de verzekerde. De verzekeraar zal dus eerst betalen aan het slachtoffer en vervolgens aan de verzekerde vragen om het een en ander terug te betalen. Mogelijke niet-toegestane uitsluitingen zijn schade als de bestuurder geen geldig rijbewijs heeft en schade als er wordt deelgenomen aan een snelheidswedstrijd.

  Wanneer kiezen voor een WA-verzekering?

  Op het moment dat de premie uit verhouding is met de dagwaarde, is het zonde om een uitgebreide dekking te nemen. Daarom kiezen de meeste mensen voor een WA-verzekering wanneer de auto 10 jaar of ouder is. Naast de leeftijd van de auto dien je ook te denken aan:

  • De waarde van de auto, gaat deze in de toekomst bijvoorbeeld toenemen? Dan is een WA-verzekering mogelijk niet de beste oplossing.

  • De schadevrije jaren die opgebouwd zijn.

  • Een aanvaardbaar risico: kan en wil je risico dragen wanneer je auto total loss is?

  • De kosten van de WA-verzekering premie.

  Over het algemeen is de onderstaande dekking van toepassing:

  Leeftijd van de autoType dekking
  0-6 jaarAllrisk-verzekering
  6-10 jaarWA+-verzekering
  10 jaar en ouderWA-verzekering

  Eigen risico bij een WA-verzekering

  Een eigen risico is een bedrag dat de verzekerde zelf dient te betalen bij schade. Een eigen risico zet de verzekerde aan om nog steeds zorgvuldig te zijn, want ook de eigen portemonnee wordt geraakt. Eigen risico’s worden in de meeste verzekeringspolissen opgenomen. Voor WA-schade geldt er meestal geen eigen risico. Dat komt omdat de belangen van het slachtoffer centraal staan. Men riskeert anders dat het slachtoffer geen volledige schadevergoeding ontvangt.

  Bij de cascodekking geldt er vrijwel altijd een eigen risico. De hoogte van het eigen risico verschilt per verzekeraar en is afhankelijk van:

  • De waarde van de auto

  • De leeftijd van de bestuurder

  • De beveiligingsopties van de auto

  • De oorzaak van de schade

  • Het gekozen reparatiebedrijf

  • De regio waarin je woont

  Bij veel verzekeraars is het mogelijk om een hoger eigen risico te kiezen in ruil voor een premiekorting. Bij een aantal verzekeraars kan het eigen risico ook worden afgekocht in ruil voor een hogere premie. Soms laten verzekeraars het eigen risico vallen, bijvoorbeeld bij een autodiefstal of bij joyriding.

  Schadevrije jaren en de WA-verzekering

  Wie een autoverzekering op zijn naam heeft staan en geen schade claimt, bouwt schadevrije jaren op. Het concept is heel eenvoudig: per jaar dat er geen schade wordt geclaimd, krijgt men een schadevrij jaar. Wanneer schade wordt geclaimd, gaan er schadevrije jaren verloren. In principe gaan er vijf schadevrije jaren verloren bij het claimen van schade. Wie 15 schadevrije jaren heeft en schade claimt, zakt dus tot 10 schadevrije jaren. Wie 3 schadevrije jaren heeft, valt terug naar -2 schadevrije jaren. Het is echter niet mogelijk om minder dan -5 schadevrije jaren te hebben. Wie -1 schadevrije jaren heeft, zakt met andere woorden naar -5 schadevrije jaren.

  De schadevrije jaren beïnvloeden de hoogte van de premie: hoe meer schadevrije jaren, des te lager de premie. De verzekeraars houden het aantal schadevrije jaren bij in een centrale database. Bij het overstappen naar een nieuwe verzekeraar gaan de schadevrije jaren niet verloren. Als er in het buitenland schadevrije jaren zijn opgebouwd, zal de verzekeraar om een royementsverklaring van de buitenlandse verzekeraar vragen. Deze verklaring dient in het Engels te zijn. Door middel van een lease- of een werkgeversverklaring is het soms ook mogelijk om schadevrije jaren mee te nemen als er eerder met een leaseauto of een auto van de werkgever werd gereden. Houd er wel rekening mee dat schadevrije jaren na verloop van tijd vervallen. Meestal is dat het geval als je drie jaar geen autoverzekering op eigen naam hebt gehad.

  In sommige gevallen gaan er geen schadevrije jaren verloren bij het claimen van schade. Dat is bijvoorbeeld het geval bij inbraakschade of bij stormschade. Om te bepalen hoeveel korting een schadevrij jaar oplevert, maken verzekeraars gebruik van een bonus-malusladder. Per trede geldt er een premiekorting. Het aantal treden en de korting per trede verschilt per verzekeraar.

  WA-verzekering en rijden in het buitenland

  Het is belangrijk om te beseffen dat een auto niet alleen binnen de Nederlandse grenzen wordt gebruikt. En dat er dus ook buiten Nederland schade kan ontstaan. Gelukkig biedt de Nederlandse WA-verzekering ook dekking in andere EU-landen. Echter, het is wel verstandig om goed na te gaan of het land waar je naartoe gaat ook gedekt is door jouw autoverzekering. Zeker buiten de EU is de dekking niet altijd gegarandeerd. Daarnaast is het belangrijk om op te letten met betwiste gebieden, zoals de Krim in Oekraïne. Hier is het mogelijk dat je zowel een Oekraïense als een Russische dekking nodig hebt om goed verzekerd te zijn. In dit soort gevallen is het belangrijk om goed navraag te doen bij de verzekeraar.

  Als blijkt dat de WA-verzekering niet geldig is in het desbetreffende land, dan is het nodig om aan de verzekeraar een (tijdelijke) uitbreiding van de dekking te vragen of om aan de grens van het land een extra verzekering af te sluiten. Het is hierbij wel belangrijk om op te letten of er voorwaarden aan zitten.

  De WA-verzekering zal over het algemeen volstaan als je binnen de EU reist. Er zijn echter geen duidelijke Europese regels over de dekking van aanvullende autoverzekeringen in het buitenland, waardoor verzekeraars hier zelf een beleid omtrent kunnen ontwikkelen.

  WA-verzekeringen vergelijken

  Ga je een autoverzekering afsluiten? Dan is het een goed idee om eerst vergelijkend onderzoek te doen.

  Vooral de polisvoorwaarden kunnen verschillend zijn. Lees de polisvoorwaarden altijd eerst goed, voordat je een verzekering aangaat. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

  Op de pagina omtrent vergelijken, lees je alles over het vergelijken van WA-verzekeringen.

  WA-verzekering vergelijken
  man vergelijkt wa-verzekeringen achter zijn computer op WA.nl

  Kosten van een WA-verzekering

  Bij het kiezen van de juiste WA-verzekering speelt de premie uiteraard een belangrijke rol. De hoogte van de premie is gebaseerd op diverse factoren, waaronder bijvoorbeeld het eigen risico dat je kiest. Daarnaast kunnen er soms grote prijsverschillen zijn tussen verzekeraars. Deze prijsverschillen hebben verschillende verklaringen en zijn het gevolg van de manier waarop de premie wordt berekend. Op de pagina over de kosten van een WA-verzekering kun je meer informatie vinden over de manier waarop de premie voor de WA-verzekering wordt berekend. Door goed te vergelijken, kun je een weloverwogen keuze maken.

  Kosten van een WA-verzekering
  man bekijkt kosten van wa-verzekering achter zijn bureau

  Besparen op de WA-verzekering

  Bij het kiezen van een WA-verzekering is het belangrijk om na te gaan of er niet kan worden bespaard op de premie. Bij veel verzekeraars is het bijvoorbeeld mogelijk om aan het eigen risico te sleutelen, maar ook andere besparingen zijn mogelijk. Zeker pakketkortingen kunnen soms interessant zijn. Sommige verzekeraars bieden meer besparingsmogelijkheden dan andere. We hebben een uitgebreid artikel geschreven met allerlei tips hieromtrent.

  Besparen op de WA-verzekering
  man probeert te besparen op wa-verzekering

  Overstappen naar een andere WA-verzekeraar

  Niet alle verzekeraars hanteren dezelfde opzegmodaliteiten. Daarnaast moet er ook rekening worden gehouden met het lot van de schadevrije jaren en de gevolgen voor andere verzekeringspremies, bijvoorbeeld omdat een pakketkorting wegvalt. Houd hier tijdens het vergelijken steeds rekening mee.

  Op de pagina omtrent overstappen van WA-verzekeraar is een stappenplan te vinden.

  Overstappen van WA-verzekering
  man stapt over van wa-verzekering achter zijn computer

  WA-verzekeraars in Nederland

  De WA-verzekering is natuurlijk een veelgevraagde verzekering, gelet op het aantal auto's die over de Nederlandse wegen bollen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat er ruimschoots voldoende WA-verzekeraars zijn. Daarbij zijn er vaak ook grote verschillen, zeker wat de keuzemogelijkheden betreft. Neem een kijkje in het overzicht met WA-verzekeraars en zoek een passende WA-verzekering.

  WA-verzekeraars in Nederland
  man zoekt wa-verzekeraar

  Verschil tussen een WA-verzekering en een aansprakelijkheidsverzekering

  Een WA-verzekering is een soort van aansprakelijkheidsverzekering. Het dekt de wettelijke aansprakelijkheid die verplicht moet worden verzekerd als een motorrijtuig in het verkeer wordt gebracht. Zonder de WA-verzekering is het niet toegestaan om een gemotoriseerd voertuig op de openbare weg te gebruiken. In de wet staan ook eisen waaraan de WA-verzekering dient te voldoen. Zo moet de verzekeraar bij personenschade minstens 5,6 miljoen euro vergoeden.

  Als mensen het hebben over “de aansprakelijkheidsverzekering”, hebben ze het vaak over een ander type aansprakelijkheidsverzekering: de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP-verzekering). De AVP-verzekering vergoedt schade die aan iemand anders is veroorzaakt, maar niet de schade die is veroorzaakt bij het gebruik van een motorvoertuig. Ook schade die opzettelijk is veroorzaakt en schade aan gehuurde of geleende spullen, wordt meestal niet vergoed door de AVP-verzekering. Het zal bijvoorbeeld wel de schade vergoeden als je een ongeval veroorzaakt met de (elektrische) fiets of als je hond de buurman bijt. Het verzekerde bedrag ligt bij een AVP-verzekering meestal tussen 1 en 2,5 miljoen euro.

  Meer over de AVP-verzekering

  Tijdelijk stopzetten van de WA-verzekering

  In sommige gevallen is het mogelijk om de autoverzekering tijdelijk te schorsen. Dat kan wanneer men tijdelijk geen auto op naam heeft staan. Of omdat de auto is geschorst bij de RDW, bijvoorbeeld omdat er een lange wereldreis wordt ondernomen. Houd er rekening mee dat de schadevrije jaren over het algemeen drie jaar geldig blijven. Hieronder is stap voor stap uitgelegd hoe het tijdelijk stopzetten van de WA-verzekering verloopt. De eerste stap is eventueel over te slaan.

  1. De auto tijdelijk schorsen

   Als de auto wordt geschorst bij de RDW, is er tijdelijk geen wegenbelasting verschuldigd. Bovendien is het dan niet langer nodig om de auto te verzekeren. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan het schorsen van de auto bij de RDW. Zo is het niet toegestaan om in de geschorste auto te rijden. Meer zelfs: de auto mag ook niet op de openbare weg staan. Verder duurt een schorsing in principe niet meer dan twaalf maanden, maar verlengen is wel mogelijk. De schorsing is online aan te vragen of bij een loket.

   Auto in een garage
  2. Contact opnemen met de verzekeraar

   Na het schorsen van de auto is de WA-verzekering nog niet automatisch geschorst. Daarvoor moet er contact worden opgenomen met de verzekeraar. De verzekeraar zal vragen om een vrijwaringsbewijs of een schorsingsbewijs voor te leggen. Bij de meeste verzekeraars gaat dit schorsen vrij eenvoudig. Vraag in ieder geval om een schriftelijke bevestiging van de schorsing.

   gespecialiseerde hulp inschakelen
  3. De autoverzekering opnieuw activeren

   Ten slotte is het mogelijk om na enige tijd de gepauzeerde autoverzekering opnieuw te activeren. Als dit binnen een termijn van drie jaar gebeurt, gaan de schadevrije jaren over het algemeen niet verloren. Houd er wel rekening mee dat er enige tijd is verstreken en dat een andere WA-verzekeraar intussen misschien wel interessanter kan zijn geworden. Daarom is het aan te raden om eerst even de verschillende WA-verzekeringen te vergelijken en om eventueel over te stappen naar een andere WA-verzekeraar.

   Aansprakelijkheid en verzekeringen voor voertuiginzittenden

  10 tips om minder te betalen voor de WA-verzekering

  Als je op zoek bent naar manieren om te besparen op je WA-verzekering, ben je hier aan het juiste adres. Wij hebben tien handige tips op een rij gezet waarmee je niet alleen kunt besparen bij het afsluiten van een WA-verzekering, maar ook tijdens de looptijd van deze verplichte verzekering. Van het kiezen van de juiste dekking tot het regelmatig vergelijken van verzekeraars: ontdek nu hoe je slim kunt besparen op je WA-verzekering! Zorg er in ieder geval wel voor dat je een WA-verzekering hebt, want zonder een WA-verzekering kan je een boete krijgen.

  1. De WA-verzekering controleren

  Het is belangrijk regelmatig de WA-verzekering of autoverzekering te controleren. Het is misschien geen interessante klus, maar wel noodzakelijk. Door af en toe WA-verzekeringen te vergelijken en bij te houden wat er verandert, krijg je meer inzicht in de verzekeringswereld. Dat levert uiteindelijk een besparing op.

  Zeker op het moment dat het contract verloopt is het een goed idee verzekeringen te vergelijken. Is de huidige verzekering wel het meest voordelig? Met voordelig bedoelen we: passen de premie en de polisvoorwaarden goed bij elkaar? Kijk niet alleen naar de prijs van de verzekering.

  2. De juiste verzekering kiezen

  De dekking van de verzekering is minstens zo belangrijk als de premie. Dit is zeker iets om aan te denken bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering. Veel Nederlanders verzekeren standaard hun auto allrisk. Dat is zinvol bij een dure auto, een jonge auto, of een auto waar nog een lening voor loopt. Maar voor veel andere auto’s voldoet een WA-verzekering of een beperkt cascoverzekering ook.

  Een nieuwe auto kan het best allrisk verzekerd worden. Een tweedehandsauto die 10 jaar of ouder is, wordt meestal alleen WA verzekerd. Alle auto’s daar tussenin kunnen vaak beperkt casco verzekerd worden.

  Door te kijken naar de dekking van de verzekering, kan er een aardige besparing gedaan worden. Uiteraard zijn ook de persoonlijke wensen en de situatie van belang bij de keuze voor een passende verzekering.

  3. Premie naar beneden

  Door te kijken naar de dekking van de verzekering, kan er dus bespaard worden. Dat is niet de enige manier om een besparing op de autoverzekering te realiseren. Vaak kan de (maandelijkse) premie ook wel naar beneden. Dat kan door bijvoorbeeld de premie per jaar te betalen, of door een hoger eigen risico te nemen.

  4. De premie per jaar betalen

  Per jaar betalen, is altijd voordeliger dan maandelijks betalen. Wie genoeg geld achter de hand heeft om de verzekering voor het hele jaar in een keer te betalen, zou deze optie eens moeten bekijken. Hiermee kan bespaard worden op bijvoorbeeld de administratiekosten. De WA-verzekeraar beloont de verzekerde met een korting op de premie.

  5. Hoger eigen risico

  Door een hoger eigen risico te nemen, betaalt de verzekerde minder premie voor de autoverzekering. Dit eigen risico komt vooral voor bij een beperkt cascoverzekering of een allriskverzekering. Dit is een eenvoudige oplossing waarmee aardig bespaard kan worden.

  Tip: spaar wat geld op. Bij een onverwachte schade kunnen de kosten snel oplopen door het eigen risico. Bij schade kan de verzekerde de kosten dan zelf dekken. Door zelf schade te verhelpen of te betalen, valt de verzekerde niet terug in schadevrije jaren bij de verzekering.

  6. Opletten voor dubbele dekkingen

  Nederlanders hebben de gewoonte zichzelf voor van alles te verzekeren. We zijn graag zeker van onze zaak. Daardoor hebben veel automobilisten een dubbele verzekering. Ze hebben bijvoorbeeld een autoverzekering met rechtsbijstand, terwijl ze ook een rechtsbijstandverzekering hebben. De kans is groot dat de rechtsbijstandverzekering al een dekking voor juridische conflicten in het verkeer biedt. Dan ben je dubbel verzekerd. Zonde van het geld.

  Hetzelfde geldt voor pechhulp. Vaak biedt de merkdealer deze optie aan. Een aanvulling op de autoverzekering voor pechhulp is dan onnodig. Pechhulp bij de verzekering is doorgaans ook goedkoper dan pechhulp van een wegenwachtdienst.

  7. Meer uit de verzekering halen

  Tot slot, nog een paar kleine tips om meer uit de verzekering te halen. Besparen kan niet alleen tijdens het afsluiten van een verzekering, maar het hele jaar door.

  Kleine schades kunnen beter niet geclaimd worden. Betaal ze zelf, zodat er geen terugval op de bonus-malusladder komt. Ook is het een goed idee om, indien de schade wel wordt geclaimd, voor aangesloten herstellers te kiezen. Vaak is een aangesloten hersteller in de buurt. Op die manier hoeft de verzekerde vaak minder of zelfs geen eigen risico aan de verzekering te betalen. Het is handig verzekeringszaken online te regelen. Dit bespaart geen geld, maar wel tijd. Op WA.nl is allerhande informatie te vinden om een goede keuze te maken.

  8. Kies voor een kilometerverzekering

  Er zijn verzekeraars die zogeheten kilometerverzekeringen aanbieden. Dit type verzekering is gebaseerd op het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Als je weinig kilometers rijdt, is een kilometerverzekering interessanter dan een reguliere WA-verzekering. Je kan dan ook besparen door vaker de fiets of het openbaar vervoer te gebruiken. Hoe minder kilometers je rijdt, hoe minder premie je namelijk betaalt. Houd goed rekening met het te verwachten aantal kilometers per jaar voordat je besluit om over te stappen op een kilometerverzekering.

  9. Ieder jaar vergelijken

  Een belangrijke tip om te besparen op de kosten van de WA-verzekering is om elk jaar opnieuw te vergelijken en over te stappen naar een andere verzekeraar als dat voordeliger is. De premies van autoverzekeringen kunnen namelijk jaarlijks veranderen. Het kan dus zijn dat een verzekeraar die vorig jaar de voordeligste was, dit jaar duurder is geworden dan andere verzekeraars. Door elk jaar opnieuw te vergelijken, kun je heel wat geld besparen. Bovendien kunnen er veranderingen zijn in jouw situatie die van invloed zijn op de premie, zoals een verhuizing of de aanschaf van een andere auto. Ook dan is het aan te raden om een goede vergelijking te maken.

  WA-verzekering vergelijken

  10. Overstappen naar een minder uitgebreide dekking

  Als de auto ouder is dan tien jaar, is het niet langer nodig om over een cascoverzekering te beschikken. De dagwaarde van de auto is dan niet meer zo hoog en de dure cascoverzekering staat hier dan niet langer mee in verhouding. In plaats daarvan kun je beter kiezen voor een goedkopere WA-verzekering. Bij een nieuwe auto is een cascoverzekering wel interessant, maar na vier tot zes jaar kun je overstappen op een beperkt cascoverzekering. Dit type verzekering biedt dekking voor schade die je zelf veroorzaakt aan anderen, diefstal en schade door bijvoorbeeld brand of storm. Na tien jaar kun je overstappen op een WA-verzekering. Het is wel belangrijk om goed te overwegen welke dekking bij jouw auto past, zodat je niet onderverzekerd raakt. Bespreek daarom het een en ander met je verzekeraar voor advies op maat.

  Veelgestelde vragen omtrent WA-verzekeringen

  Een WA-verzekering is in Nederland een verplichte verzekering voor autobezitters. Een WA-verzekering dekt de schade die je met je auto veroorzaakt bij anderen. Er zijn echter veel vragen die kunnen opkomen wanneer het gaat om WA-verzekeringen. Deze FAQ zal je helpen om een beter inzicht te krijgen in wat een WA-verzekering inhoudt en waar je op moet letten bij het afsluiten van deze verplichte verzekering.

  Geldt er een eigen risico bij een WA-verzekering?

  Over het algemeen geldt er bij een WA-verzekering geen eigen risico. Sommige verzekeraars hebben hier uitzonderingen op. Dat staat expliciet aangegeven bij de verzekering. Het staat opgenomen in de polisvoorwaarden.

  Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

  Dat ligt eraan wat je bedoelt met een aansprakelijkheidsverzekering. Als je doelt op de wettelijke aansprakelijkheid voor motorvoertuigen (WA): deze verzekering is verplicht voor iedereen die een motorvoertuig op naam heeft. Onverzekerd rijden is een misdrijf.

  Hoe zit het met de dekking in het buitenland?

  Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering geldt in beginsel binnen Nederland. Er zijn verzekeraars die een werelddekking aanbieden. Daarmee ben je overal ter wereld verzekerd.

  Heeft de WA-verzekeraar acceptatieplicht, zoals bij een zorgverzekering?

  Nee, een verzekeraar hoeft jouw aanmelding voor een WA-verzekering niet verplicht te accepteren. Er kunnen redenen zijn voor een afwijzing. Bijvoorbeeld als je een te groot risico vormt.

  Wanneer moet een nieuwe auto verzekerd worden?

  Wettelijk gezien is het verplicht een nieuwe auto te verzekeren als deze op naam komt te staan. Met andere woorden: nog voordat je de auto wegrijdt van de plaats waar je deze hebt gekocht, moet deze al verzekerd zijn.

  Heb ik een WA-verzekering nodig?

  Een WA-verzekering is verplicht als je een snorfiets, een speedpedelec, een scooter, een brommer, een motor of een auto hebt en er het kenteken op jouw naam is geregistreerd. Ook als je geen eigenaar bent van een motorrijtuig, maar het wel duurzaam in gebruik hebt (bijvoorbeeld bij een huur op lange termijn), is een WA-verzekering verplicht.

  Is een WA-verzekering ook van toepassing op een huis?

  Een WA-verzekering vergoedt de schade die de verzekerde met het motorrijtuig veroorzaakt aan anderen. Het gaat daarbij niet alleen om schade aan andere weggebruikers, maar ook om bijvoorbeeld materiële schade aan private of openbare eigendommen. De WA-verzekering is ook van toepassing op een huis, bijvoorbeeld als een auto in de gevel van een woning rijdt.

  Wat is de betekenis van een WA-verzekering?

  WA is de afkorting van wettelijke aansprakelijkheid. De verzekering dekt met andere woorden de gevolgen van de wettelijke aansprakelijkheid. De benaming wordt in Nederland gebruikt voor de verzekering die verplicht is af te sluiten door de eigenaar van een motorvoertuig. Deze eigenaar verzekert zich op deze manier voor zijn wettelijke aansprakelijkheid als motorvoertuiggebruiker en/of -bezitter.

  Is een WA-verzekering verplicht?

  Ja, een WA-verzekering is verplicht voor eigenaars van een snorfiets, een speedpedelec, een scooter, een brommer, een motor of een auto die een kenteken op hun naam hebben. Het gaat om voortbewegingstoestellen met een motor die op de openbare weg worden gebruikt. Een elektrische fiets valt hier echter niet onder. Voor een elektrische fiets is een WA-verzekering niet verplicht.

  Welke schade wordt vergoed door een WA-verzekering?

  De WA-verzekering vergoedt de schade ingevolge de wettelijke aansprakelijkheid van de bestuurder van een motorvoertuig. Het gaat om de schade die aan anderen is veroorzaakt en waarvoor men aansprakelijk is. De schade aan het eigen voertuig wordt met andere woorden niet vergoed.

  Wat is een WA+-verzekering?

  De WA+-verzekering is een benaming die wordt gebruikt voor een autoverzekering waarbij enerzijds de aansprakelijkheid wordt gedekt (WA-verzekering) en waarbij er anderzijds nog een extra dekking geldt, bijvoorbeeld als de WA-dekking met een cascodekking wordt gecombineerd.

  Gaat de premie van de WA-verzekering omhoog na een claim?

  Na een ingediende schadeclaim kan de WA-premie stijgen. Dat komt omdat het aantal schadevrije jaren afneemt en men hierdoor stijgt op de bonus-malusladder. Het gevolg is dat de korting daalt. Door opnieuw een aantal jaar schadevrij te blijven, kan de volledige korting worden herwonnen.