EN

Autoverzekering

Bezit je een auto of ga je er één kopen? Dan ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten. Maar wat houdt een autoverzekering nu precies in? Wat is er gedekt? En welke verzekeringen zou je nog meer kunnen afsluiten?

Wat is een autoverzekering?

Een autoverzekering is een verplichte verzekering voor iedereen die een auto bezit of er eentje gaat kopen. De verzekering dekt in ieder geval schade af aan anderen. Deze verzekering is verplicht, omdat de kosten van een auto-ongeluk erg snel kunnen oplopen.

Autoschade kan zo duur zijn, dat je zonder verzekering al snel bankroet zou zijn, of de kosten nooit kunt opbrengen. Als de verzekering niet verplicht zou zijn, zou het een onbetaalbare verzekering zijn. Daarom betaalt iedereen mee aan een autoverzekering. En zo ontstaat er nooit discussie over het kunnen betalen van de schade. Alle premiebetalers dragen namelijk gezamenlijk bij aan een pot met geld die wordt gebruikt om de schade van de verzekerde (aan een ander) uit te kunnen betalen.

Bij sommige verzekeringen wordt ook de schade aan de eigen auto vergoed. Bij anderen niet. Het is goed om hierop te letten. Let goed op de dekking van een autoverzekering. Ruwweg zijn er drie soorten dekkingen bij een autoverzekering.

De dekking van een autoverzekering

De dekking van de autoverzekering verschilt per polis en per verzekeraar. Daarnaast bieden verzekeraars verschillende soorten WA-verzekeringen aan. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit een gewone WA-verzekering, een WA+ beperkt cascoverzekering of een WA+ volledig cascoverzekering. Wat houden deze verzekeringen precies in? En wat zijn de verschillen?

Een gewone WA-verzekering

Een gewone WA-verzekering vergoedt niets anders dan de schade aan derden. De voorwaarde is dat de schade tweezijdig is. Een botsing met een dier is in deze geen tweezijdig ongeval. Dat wordt dus niet vergoed. Het is in de meeste gevallen aan te raden een iets uitgebreidere dekking te kiezen.

Meer informatie over WA-verzekeringen

WA+ beperkt casco verzekeren

Een WA+ beperkt cascoverzekering is voor veel verzekerden voldoende. Deze verzekering dekt risico’s af van de volgende schadeoorzaken:

 • Schade aan derden of een tweezijdig ongeval.

 • Brand, explosies en blikseminslag.

 • Diefstal.

 • Een sterretje in de voorruit.

 • Botsingen met dieren.

 • Storm en ander natuurgeweld.

Het verschil met een volledig cascoverzekering, is dat bepaalde risico’s niet afgedekt worden. Zo wordt de schade niet gedekt als de auto slipt of ter water raakt.

WA+ volledig casco verzekeren

De meest uitgebreide verzekering is de WA+ volledig cascoverzekering. Deze dekt de risico’s af van deze schadeoorzaken:

 • Schade aan derden of een tweezijdig ongeval.

 • Brand, explosies en blikseminslag.

 • Diefstal.

 • Een sterretje in de voorruit.

 • Botsingen met dieren.

 • Storm en ander natuurgeweld.

 • Aanrijdingen, slippen en ter water raken.

 • Ander van buitenkomend onheil.

Dit is de meest uitgebreide verzekering, die een hoop risico’s dekt. Deze dekking wordt vaak gekozen bij nieuwe auto’s.

Meer informatie over cascoverzekeringen

Aanvullende verzekeringen

Naast een autoverzekering is het verstandig om nog aanvullende verzekeringen te nemen. Zo kun je bijvoorbeeld verkeersrechtsbijstand regelen. Dan ben je verzekerd van juridische hulp tijdens een verkeersconflict. Geschillen hoef je dan dus niet zelf op te lossen.

Altijd een goed idee is de ongevallen-inzittendenverzekering. Deze verzekering keert een vooraf vastgesteld bedrag uit als een inzittende blijvend invalide wordt of zelfs komt te overleden. De schuldvraag is hierbij niet van belang.

Bij een schade-inzittendenverzekering wordt de schade vergoedt die wordt geleden aan (de spullen van) passagiers die in jouw auto zaten tijdens het ongeval. Wie de schuldige is, maakt wederom niet uit.

Een handige verzekering is de pechhulpverzekering. Deze verzekering vergoedt de kosten als gevolg van autopech. Je krijgt direct hulp als je auto door pech of een mechanisch defect niet meer kan rijden. Vaak kan er gekozen worden tussen een dekking voor Nederland en een dekking voor Europa.

Meer informatie over aanvullende autoverzekeringen

De autoverzekering in de praktijk

In de praktijk zijn er niet alleen verschillen tussen de drie soorten autoverzekeringen, maar ook tussen de polissen die door verzekeraars worden aangeboden. Daarom is het belangrijk om gericht een keuze te maken tussen de verschillende soorten autoverzekeringen en daarbij aandacht te hebben voor de verschillende polissen die door autoverzekeraars worden aangeboden. In een uitgebreid artikel hebben we uitgelegd waar er zoal aandacht naar moet gaan bij het vergelijken van autoverzekeringen.

Autoverzekering vergelijken →

Kostprijs van een autoverzekering

Een autoverzekering is natuurlijk niet gratis. Meer zelfs, er kleeft vaak een flink prijskaartje aan. Deze prijs is natuurlijk niet uit de lucht gegrepen. Verzekeraars berekenen het aan de hand van heel ingewikkelde formules waar voor de meeste mensen kop noch staart is aan te vinden. Zo speelt zelfs het adres van de verzekeringsnemer een rol bij de prijsberekening.

Prijsberekening bij autoverzekeringen →

Besparen op de autoverzekering

Wie weet hoe de prijsberekening bij een autoverzekering verloopt, weet meteen ook waar hij of zij kan besparen. Soms zijn daar maar kleine ingrepen voor nodig en dat terwijl de besparing toch flink kan oplopen. Ontdek de verschillende bespaarmogelijkheden en betaal niet te veel voor de autoverzekering.

Besparen op de autoverzekering →

Zo zeg je je autoverzekering op

Heb je geen auto meer? Dan kun je de autoverzekering (tijdelijk) stopzetten. Vaak geldt hiervoor wel een opzegtermijn. Want de opzegtermijn precies is, hangt af van de verzekeraar. Bij de ene verzekeraar mag je dezelfde dag nog opzeggen, terwijl anderen een maand of zelfs een jaar hanteren.

Verzekeraars die aangesloten zijn bij het Verbond van Verzekeraars, werken met standaardcontracten van een jaar. Na dat jaar mag je iedere dag opzeggen, met een opzegtermijn van een jaar. Dat is handig om te weten als je wilt overstappen naar een andere autoverzekeraar. Check eerst even de opzegtermijn van je huidige verzekering.

Ga je overstappen? Dan is het verstandig om ervoor te zorgen dat je aanvraag is geaccepteerd bij de nieuwe verzekeraar, voordat je je huidige verzekering opzegt. Anders loop je kans tijdelijk onverzekerd te zijn en dat is strafbaar.

Je kunt je autoverzekering ook helemaal opzeggen. Dan stuur je een e-mail of een brief naar de verzekeraar. Dit doe je bij voorkeur aangetekend. De verzekeraar zet dan waarschijnlijk de verzekering binnen een maand stop.

Tijdelijk je autoverzekering opschorten is ook een optie. Dit doe je als het even duurt voordat je een andere auto hebt. Op die manier bespaar je geld: waarom zou je een auto verzekeren die je niet hebt? Bij het opschorten van een verzekering wordt deze tijdelijk stopgezet. Zodra je de verzekering weer nodig hebt, laat je de verzekering hervatten. Het voordeel hiervan is dat je de nieuwe auto tegen dezelfde voorwaarden kunt verzekeren. Onthoud wel dat de voorwaarden altijd kunnen wijzigen.

Schadevrije jaren blijven bij de meeste verzekeraars drie jaar bewaard. Je neemt deze dus gewoon mee bij het hervatten van de polis. Een polis kan maximaal drie jaar geschorst worden. Daarna vervalt de verzekering, en daarmee ook je schadevrije jaren.

Opzeggen van de autoverzekering

Autoverzekeraars in Nederland

Vrijwel alle Nederlandse verzekeraars bieden een autoverzekering aan. De WA-verzekering is dan ook verplicht en de markt is heel groot. Anderzijds heeft dit geresulteerd in een ongeziene concurrentiestrijd waar consumenten de vruchten van kunnen plukken. Natuurlijk is het wel belangrijk dat zij voor de juiste autoverzekeraar kiezen. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt met daarin de belangrijkste autoverzekeraars van Nederland en hun essentiële kenmerken.

Overzicht met autoverzekeraars in Nederland

Veelgestelde vragen omtrent autoverzekeringen

Is een verzekeraar verplicht de autoverzekering te accepteren?

Een verzekeraar is niet verplicht een autoverzekering te accepteren. Het is dus mogelijk dat je voor de verzekering wordt afgewezen. Dat komt voor als je vaak schade hebt gereden, of als je jong bent en een erg dure auto rijdt. Daarnaast zijn ook een negatief betalingsverleden en een strafrechtelijk verleden gronden om de verzekering af te wijzen. In theorie is het mogelijk dat alle conventionele verzekeraars iemand afwijzen. In dat geval moet diegene zich wenden tot verzekeraars die ook mensen met een hoog risicoprofiel aannemen. De premie is hier vaak aanzienlijk hoger.

Mijn kind is net 18 geworden en heeft al een rijbewijs. Kan ik een autoverzekering voor hem/haar afsluiten?

In beginsel sluit de kentekenhouder de autoverzekering af. Als het kind dus een eigen auto heeft, zou deze zelf de verzekering moeten afsluiten. Het is daarom dus niet mogelijk een auto voor een kind te verzekeren. De reden waarom ouders de premie zouden willen betalen ligt voor de hand: verzekerden tot 24 jaar betalen een hoge premie. Het is niet toegestaan om te verzekeren voor een kind tot 24 jaar, omdat zoon of dochter dan zelf geen schadevrije jaren opbouwt.

Ik heb een nieuwe auto gekocht. Welke verzekering moet ik kiezen?

We kunnen geen advies geven over verzekeringen. We kunnen alleen informeren. Uit statistische gegevens blijkt dat de meeste verzekerden bij een gloednieuwe auto kiezen voor een WA+ volledig cascoverzekering. Iets oudere auto’s krijgen vaak een WA+ beperkt cascoverzekering en auto’s van 10 jaar en ouder worden meestal WA verzekerd.

Wat houdt een autoverzekering met voorlopige dekking in?

Wie online een autoverzekering afsluit, mag nog niet direct de weg op. De verzekeraar moet de aanvraag eerst goedkeuren. Dat kan even duren. Daarom geven verzekeraars soms een ‘voorlopige dekking’. Daarmee is de aanvrager verzekerd tot de aanvraag definitief is geaccepteerd. Op die manier kan de aanvrager dus gewoon de weg op. Of de verzekeraar van keuze een voorlopige dekking geeft, is vaak terug te vinden in de voorwaarden. Auto’s die te duur of te zwaar zijn krijgen meestal geen voorlopige dekking. Hetzelfde geldt voor mensen met negatieve schadevrije jaren.

Hoe kan ik schadevrije jaren opvragen?

Schadevrije jaren opvragen kan op drie manieren: [1. Schadevrije jaren opvragen via een royementsverklaring] Zeg je een oude autoverzekering op? Dan stuurt de verzekeraar een zogenaamde royementsverklaring. Hierop staat ook het opgebouwde aantal schadevrije jaren. Bij het afsluiten van een nieuwe verzekering kan hierom gevraagd worden; [2. Schadevrije jaren achterhalen bij de oude verzekeraar] Nog geen royementsverklaring ontvangen en weet je niet waar het polisblad is? Dan kun je het best contact opnemen met je tussenpersoon of met de oude autoverzekering. Deze stuurt een verklaring toe waarop het aantal schadevrije jaren staat vermeld. [3. Schadevrije jaren opvragen via Roy-data] Verzekeraars noteren schadevrije jaren in de database van Roy-data. Op die manier kunnen verzekeraars gemakkelijk checken of het aantal schadevrije jaren klopt. Via deze database kun je dus, via de verzekeraar, het aantal schadevrije jaren opvragen. Dit kan soms wel een maand duren. Daarom is dit niet de snelste manier van het opvragen van het aantal schadevrije jaren.