EN

Verzekeraars cascoverzekering

Er is in Nederland een ruime keuze als het op cascoverzekeraars aankomt. Er zijn natuurlijk grote gelijkenissen, maar anderzijds zijn er ook verschillen tussen de cascoverzekeraars onderling. Het gaat dan niet alleen om de prijzen, maar ook om de polisvoorwaarden. Hieronder zijn de belangrijkste cascoverzekeraars weergegeven.

Diks Verzekeringen

Diks Verzekeringen is in 1970 door Paul Diks opgericht. Het was een van de eerste aanbieders van online verzekeringen en ook de cascoverzekering is er volledig online af te sluiten. Naast de cascoverzekering is het ook mogelijk om de autoverzekering met verschillende aanvullende dekkingen aan te vullen. Het gaat onder andere om de ongevallen-inzittendenverzekering, de schadeverzekering voor inzittenden, pechhulp, een no-claimbeschermer en een verhaalsrechtsbijstandverzekering. Die laatste verzekering is alleen nuttig wanneer er wordt gekozen voor de beperkt cascoverzekering.

Reaal

De cascoverzekering van Reaal vergoedt schade aan auto's tot maximaal de cataloguswaarde, maar voor accessoires geldt een beperking van maximaal 1.000 euro. Standaard is er een eigen risico van 150 euro voorzien, maar er is geen eigen risico wanneer de verzekerde de auto laat herstellen door een herstelbedrijf dat bij Schadegarant is aangesloten (A- of B-classificatie). Zowel de nieuwwaarderegeling als de occasionwaarderegeling behoort er tot de mogelijkheden.

Promovendum

Promovendum is een verzekeraar voor hoger opgeleiden. Uit onderzoek blijkt dat hoger opgeleiden minder schade maken. Door zich specifiek op deze doelgroep te focussen, kan Promovendum goedkopere verzekeringsproducten aanbieden aan uitstekende voorwaarden. Ook de cascoverzekering van Promovendum heeft een heel lage premie. Bij het overstappen verlagen ze zelfs de huidige premie met 25%. Bij de uitstekende voorwaarden van de cascoverzekering van Promovendum is de inzittendenverzekering standaard inbegrepen. Eveneens is er standaard vier tot zeven jaar garantie op alle herstellingen en is de nieuwwaarderegeling van drie jaar toch wel heel ruim te noemen. Een cascoverzekering is bij Promovendum enkel mogelijk voor wie een afgeronde wo-, hbo-, vwo- of havo-opleiding achter de rug heeft.

TVM Verzekeringen

TVM Verzekeringen focust in de eerste plaats op zakelijke transportbedrijven en biedt bijvoorbeeld aangepaste vrachtwagen-, bestelauto- en zakelijke personenautoverzekeringen aan. Daarnaast is het mogelijk om een cascoverzekering voor binnenvaartuigen af te sluiten. Ten slotte biedt TMV verzekering ook particuliere cascoverzekeringen aan. Hierbij behoort ook een oldtimerverzekering tot de mogelijkheden.

FBTO

De cascoverzekering van FBTO is heel uitgebreid, maar zoals altijd zijn er wel een aantal uitsluitingen. Zo vergoedt de cascoverzekering van FBTO bijvoorbeeld geen schade als de bestuurder geen geldig rijbewijs heeft, alcohol of drugs heeft gebruikt of ergens rijdt waar dat niet mag. Standaard moet de verzekerde bij schade wel aankloppen bij de FBTO-schadeherstellers, maar de cascoverzekering kan ook met de optie ‘Eigen keuze herstelbedrijf' worden aangevuld. Daarnaast kan ook de no-claimbeschermer worden toegevoegd en is het mogelijk om het eigen risico te verhogen. Een tweede auto verzekeren is bovendien net zo voordelig.

DMW recreatieverzekeringen

Bij DMW recreatieverzekeringen is het mogelijk om schepen, campers en caravans casco te verzekeren. Het gaat om recreatieverzekeringen en het verzekeren van een particuliere personenwagen behoort niet tot de mogelijkheden. De caravan- en camperverzekering zijn heel flexibel vorm te geven en kunnen helemaal naar de wensen van de verzekerde worden ingevuld. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld ook inboedelschade aan de verzekering toe te voegen, net zoals schade aan de voortent of de luifel.

Univé

De cascoverzekering van Univé is voor een heel groot deel naar eigen wens samen te stellen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om de standaarddekking voor auto-accessoires van 1.000 naar 10.000 euro op te trekken of om een ‘eigen keuze schadeherstelbedrijf' toe te voegen. Daarnaast geldt zoals steeds een mooie korting wanneer er verschillende verzekeringen bij Univé worden afgesloten. Vergelijk daarom ook altijd meteen even de andere verzekeringen.

Aantal verzekeringen bij Univé Aantal verzekeringen bij Univé
22%
33%
44%
55%
66%
77%
88%
99%
10 of meer10%

Baloise Insurance

Baloise Insurance staat bekend om hun uitstekende dekkingen, maar ook omwille van het feit dat verzekeringen bijna volledig op maat aan te passen zijn. Pechhulp is in ieder geval in de prijs begrepen, net zoals accessoires (bv. een trekhaak of roofrails). Het eigen risico is naar wens aan te passen en extra dekkingen worden in enkele klikjes toegevoegd.

Centraal Beheer

Bij Centraal Beheer is het mogelijk om zowel de particuliere als de zakelijke auto casco te verzekeren. Hierbij is de zakelijke cascoverzekering natuurlijk net iets duurder, voornamelijk omdat zakelijke autogebruikers sneller schade maken. Gedurende de eerste drie jaar wordt de aanschafwaarde gedekt als de auto gestolen wordt of als er sprake is van een totaal verlies. Bij bestelwagens bedraagt deze termijn één jaar.

Allianz

De cascoverzekering van Allianz is een goede cascoverzekering voor diverse vormen van schade aan de auto. Deze schade moet wel worden hersteld door een garagebedrijf dat aangesloten is bij Allianz Topherstel. In totaal zijn er zo'n 300 aangesloten herstelbedrijven in Nederland. Houd wel rekening met een aantal uitsluitingen. Zo vergoedt de cascoverzekering van Allianz niet wanneer er sprake is van:

  • Opzettelijk veroorzaakte schade

  • Schade veroorzaakt door een bestuurder die de auto niet mocht bestuderen (bv. geen geldig rijbewijs)

  • Schade wanneer de auto zakelijk werd gebruikt maar privé was verzekerd

  • Schade wanneer de personenauto als taxi werd gebruikt

Interpolis

De cascoverzekering werd al verschillende keren in de bloemetjes gezet door MoneyView en kan dan ook uitstekende polisvoorwaarden voorleggen. Zowel de dekking beperkt casco als de dekking volledig casco behoort er tot de mogelijkheden. Daarnaast kan de cascoverzekering naar keuze worden uitgebreid met een aantal aanvullende dekkingen. Net zoals bij Univé zijn er mooie pakketkortingen van toepassing. Hierbij telt niet het aantal afgesloten verzekeringen, maar het aantal rubrieken waarin die verzekeringen zich bevinden (Verkeer, Wonen, Personen, Recreatie en Rechtsbijstand).

Aantal rubriekenKorting
10%
23%
36%
49%
512%

Veelgestelde vragen over cascoverzekeraars

Bieden alle cascoverzekeraars een speciale jongerenformule aan?

Zelden bieden verzekeraars jongeren formules aan, maar bij de meeste verzekeraars is het voor jongeren wel mogelijk om zich vanaf 18 jaar te laten verzekeren. Bij een aantal verzekeraars zoals Promovendum (22 jaar) of Reaal (25 jaar) gelden er striktere eisen. Bepaalde verzekeringen kunnen wel interessant zijn voor jongeren. Het gaat dan voornamelijk om de rijstijlpolissen. Zo'n rijstijlpolis wordt onder andere aangeboden door FBTO.

Heb ik een caravanverzekering nodig?

De caravan is standaard gedekt via de WA-autoverzekering (gekoppeld) of via de AVP-verzekering. Met een caravanverzekering is het echter mogelijk om de caravan daarbovenop casco te verzekeren tegen bijvoorbeeld schade door brand, diefstal of inbraak. De exacte dekking is net zoals bij de andere cascoverzekeringen afhankelijk van de keuze tussen een beperkte dekking of een allriskdekking.

Hoe snel is de auto verzekerd?

Bij het afsluiten van een verzekering is de auto nog niet meteen verzekerd. Vaak moet er gewacht worden op een definitieve acceptatie en moeten er eerst nog een aantal gegevens worden opgevraagd. De meeste verzekeraars bieden wel een voorlopige dekking aan. Vaak krijgt de verzekerde daar nog dezelfde dag een bericht van. Ga alvast niet de weg op alvorens de auto ook effectief gedekt is.

Is een aanvullende dekking voor accessoires interessant?

Dat kan het geval zijn, bijvoorbeeld wanneer de auto van een muziekinstallatie is voorzien en het niet alleen om af-fabriekaccessoires gaat. Let wel altijd op de voorwaarden. Soms gelden er voor sommige accessoires beperkingen. Sommige verzekeraars bieden overigens niet de mogelijkheid aan om accessoires extra te verzekeren. Dat is bijvoorbeeld het geval bij Allianz Direct. Let ten slotte altijd op de toepasselijke uitkeringsregeling.

Kan ik de cascoverzekering vooraf berekenen?

Geen enkele verzekeraar biedt inzicht in zijn berekeningsmethode, maar bij de meeste verzekeraars is het wel mogelijk om een simulatie te maken. Ze bieden dan een simulatietool aan waarmee het mogelijk is om de cascoverzekering te berekenen. Er zijn ook vergelijkingssites waarbij er meteen een berekening wordt gemaakt bij de daar aangesloten verzekeraars.