EN

Besparen op de woonverzekering

Er zijn talloze manieren om te besparen op de woonverzekering, maar verwacht ook geen torenhoge kortingen. De belangrijkste manier om te besparen op de woonverzekering is door aan het eigen risico te sleutelen en door voor een beperkte dekking te kiezen. Toch zijn er nog manieren waarop je kunt besparen op de woonverzekering. Hieronder zijn ze toegelicht.

Inhoud

  twee mannen berekenen hoeveel ze kunnen besparen op woonverzekering

  Eenvoudige manieren om te besparen op de woonverzekering

  De woonverzekering neemt bij veel mensen een grote hap uit het budget. Daarom is het maar logisch dat ook jij op zoek gaat naar goede manieren om te besparen op de woonverzekering. Besparen op de woonverzekering kan je onder andere doen door het eigen risico te verhogen, maar het is zeker niet de enige manier om te besparen op de woonverzekering.

  Eigen risico verhogen

  Een heel efficiënte manier om op de woonverzekering te besparen is door het eigen risico te verhogen. Bij een schadegeval moet de verzekerde dan wel meer schade zelf vergoeden en zal de verzekeraar ook minder uitkeren. Kies voor een eigen risico dat financieel eenvoudig te dragen is, maar ga ook niet lager zitten. Een eigen risico van € 0 is door de hogere premie zelden echt interessant. Bovendien zijn er dan vaak ook uitzonderingen voor bijvoorbeeld stormschade.

  man probeert te besparen op ongevallenverzekering

  Pakketkorting

  Een voordeel van een woonverzekering is alvast dat er vrijwel altijd sprake is van een pakketkorting. Bij sommige verzekeraars neemt de pakketkorting toe naarmate er meer verzekeringen worden toegevoegd. Overweeg eventueel om ook andere verzekeringen aan het pakket toe te voegen, zoals de rechtsbijstandverzekering of de reisverzekering. Een totale premiekorting van 3% is dan zeker niet onrealistisch. Wees anderzijds wel kritisch en maak de vergelijking: soms is het alsnog goedkoper om bij verschillende verzekeraars aan te kloppen.

  Bereken het bedrag van de schadevergoeding

  De juiste dekking kiezen

  Eenvoudig gezegd zijn er twee soorten woonverzekeringen: extra uitgebreide woonverzekeringen of all-riskwoonverzekeringen. De extra uitgebreide woonverzekeringen zijn, hoewel de naam anders doet vermoeden, minder uitgebreid dan de all-riskwoonverzekeringen. Bedenk vooral even wat er al dan niet nodig is. Extra dekkingen zoals glasbreuk zorgen al snel voor een veel hogere premie, terwijl de meeste Nederlanders zonder problemen een nieuw raam kunnen betalen. Dan is een verzekering eigenlijk niet nodig. Bekijk op dezelfde manier ook alle andere dekkingen en kies de best passende formule.

  man kiest een ingangsdatum voor zijn wa-verzekering

  De jaarpremie meteen betalen

  Sommige verzekeraars bieden een korting aan wanneer de verzekeringspremie per jaar wordt betaald. Hier zijn er grote verschillen tussen verzekeraars, maar bij sommige verzekeraars loopt de verzekering tot 3% op. Voor een gemiddelde woonverzekering gaat het om een korting van ongeveer 15 euro per jaar. Mooi meegenomen.

  geldbeugel

  Kies voor een studentenverzekering

  Indien je als student een kamer huurt, heb je ook een verzekering nodig. Er zijn verzekeraars die verzekeringen voor studentenkamers aanbieden. Deze gespecialiseerde studentenverzekeringen zijn over het algemeen goedkoper dan de klassieke verzekeringen. Als student is het met andere woorden aan te raden om goed te vergelijken en om na te gaan of de polis voldoende is aangepast aan de behoeften van de student.

  Verzekeringen om als student aan te denken
  studente met juridische problemen en een wetboek

  Woonverzekeringen vergelijken

  Verzekeraars hanteren eigen formules en deze hebben ook andere uitkomsten. Daarom is woonverzekeringen vergelijken aan te raden. Door woonverzekeringen te vergelijken, kun je namelijk flink besparen op de woonverzekering. Vergelijk niet alleen woonverzekeringen bij het aangaan van de woonverzekering, maar ook nadien. Dat kan bijvoorbeeld elk jaar, wanneer van woonverzekering overstappen mogelijk is. Maak minstens de vergelijking wanneer er grote wijzigingen optreden, bijvoorbeeld door verbouwingen aan de woningen of door wijzigingen aan de gezinssamenstelling.

  man vergelijkt rechtsbijstandsverzekeringen achter zijn computer

  Onderhandelen met de verzekeraar

  Een andere manier om te besparen op je woonverzekering is door te onderhandelen met je verzekeraar. Veel verzekeraars zijn bereid om een korting te geven aan trouwe klanten of klanten die meerdere verzekeringen bij hen afsluiten. Je kunt ook proberen om te onderhandelen over de premie als je elders een goedkopere verzekering hebt gevonden. Het is verder mogelijk om met meerdere verzekeraars tegelijkertijd te onderhandelen, zodat je de beste deal kunt vinden. Het is in ieder geval belangrijk om te onthouden dat veel verzekeraars bereid zijn om te onderhandelen, maar dat je wel een realistisch voorstel moet doen. Zorg er ook voor dat je de voorwaarden van de verzekering goed begrijpt, zodat je weet waar je over praat.

  Overzicht van alle woonverzekeraars
  man en vrouw stappen over van inboedelverzekering

  Investeer in extra beveiliging

  Veel verzekeraars geven korting op de inboedelverzekering als een woning verregaand beveiligd is. Het risico op inbraakschade, een belangrijke uitgave voor verzekeraars, neemt dan drastisch af. De verzekerde moet dan wel over het PKVW-keurmerk (Politiekeurmerk Veilig Wonen) of het BORG-certificaat beschikken. Niet alle woonverzekeraars kennen een even grote korting toe, maar bij sommige verzekeraars kan de korting op de inboedelverzekering tot wel 20% oplopen. Sommige verzekeraars kennen ook een korting toe als de woning een alarm heeft en is aangesloten op een alarmcentrale. De voorwaarden kunnen met andere woorden per verzekeraar verschillen.

  Stappenplan om korting te krijgen voor beveiliging

  Als huiseigenaar of huurder wil je niet te veel betalen voor je woonverzekering. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te besparen op de woonverzekering. Wist je bijvoorbeeld dat je door het installeren van extra beveiliging een korting kunt krijgen op je woonverzekering? In dit stappenplan zullen we de stappen bespreken die je moet volgen om een PKVW-certificaat te behalen en zo korting te krijgen op je woonverzekering.

  1. Vraag een offerte voor preventieadvies aan

   Via de website www.politiekeurmerk.nl is het heel eenvoudig om een PKVW-bedrijf te vinden. Een lokale adviseur gaat dan na wat er allemaal nodig is om aan de PKVW-eisen te voldoen en brengt een advies uit.

  2. Maatregelen treffen

   Op basis van het advies van het PKVW-bedrijf worden de maatregelen uitgevoerd. Het PKVW-bedrijf voldoet aan strikte eisen en voert de nodige werken vakkundig uit.

  3. Eindcontrole

   Nadat de werken zijn uitgevoerd, voert het PKVW-bedrijf een eindcontrole uit. Als alles wordt goedgekeurd, overhandigt het PKVW-bedrijf het certificaat. Dit certificaat blijft tien jaar geldig.

  4. Contact opnemen met de verzekeraar

   Verzend een kopie van het certificaat naar de verzekeraar. De verzekeraar doet vervolgens het nodige en kent eventueel een premiekorting toe.

  Kosten voor aanpassingen voor een PKVW-keurmerk

  Om het PKVW-keurmerk te kunnen krijgen, dient de woning mogelijk een aantal aanpassingen te ondergaan. Hieraan zijn kosten verbonden. Hoe hoog deze kosten zijn, is afhankelijk van welke aanpassingen er nodig zijn. Hieronder een aantal algemene richtbedragen. Het gaat hierbij wel om gemiddelde bedragen. Deze kunnen steeds hoger liggen in functie van het uitgevoerde werk, de gehanteerde cilinderlengte enzovoort.

  Gemiddelde bedragen
  Hoofdinsteekslot +/- € 70
  SKG***-cilinder +/- € 50
  SKG***-antikerntrekcilinder +/- € 170
  Bijzet-penslot +/- € 25
  Bijzet-cilinderslot +/- € 105
  Veiligheidsbeslag +/- € 75
  Sloten voor kiepramen +/- € 50
  Doorklimbeveiliging +/- € 50
  Voorrijkosten+/- € 37,50 per uur
  Voorrijkosten+/- € 47,50 per uur

  Nog meer tips om te besparen op de woonverzekering

  De woonverzekering bestaat uit de inboedelverzekering en de opstalverzekering. Bij elk van deze twee verzekeringen is het mogelijk om te besparen. Hierbij zijn er een aantal subtiele verschillen. Het is belangrijk om te kijken hoe je kunt besparen op deze verzekeringen zonder concessies te doen op het gebied van de dekking die je nodig hebt. We hebben voor jou enkele kant-en-klare tips verzameld die je zullen helpen om te besparen op deze belangrijke verzekeringen.

  Besparen op de inboedelverzekering

  Een manier om te besparen op je inboedelverzekering is door een goede inventarisatie te maken van je bezittingen. Op deze manier kun je bepalen welke dekking je nodig hebt en voorkom je dat je te veel betaalt voor je inboedelverzekering. Daarnaast kun je overwegen om het eigen risico te verhogen, wat de maandelijkse premie kan verlagen. Een andere optie is om meerdere verzekeringen af te sluiten bij dezelfde verzekeraar, zodat je kunt profiteren van een pakketkorting.

  Alle tips om te besparen op de inboedelverzekering
  vrouw kampt met woonproblemen en zoekt informatie op haar laptop

  Besparen op de opstalverzekering

  Om te besparen op je opstalverzekering is het belangrijk om de juiste dekking te kiezen. Zo voorkom je dat je te veel betaalt voor je opstalverzekering. Voorkom wel dat je onderverzekerd bent, want ook dat is niet goed. Verder kun je overwegen om het eigen risico te verhogen, wat de maandelijkse premie kan verlagen. Het combineren van meerdere verzekeringen bij dezelfde verzekeraar kan ook hier een interessante optie zijn om te besparen op je opstalverzekering.

  Alle tips om te besparen op de opstalverzekering
  man legt uit hoe je kunt besparen op opstalverzekering

  Besparen op de rechtsbijstandverzekering

  Een rechtsbijstandverzekering kan een interessante aanvulling zijn op een woonverzekering. Met deze verzekering ben je namelijk verzekerd voor juridische hulp en advies bij conflicten, bijvoorbeeld bij woonproblemen, huurgeschillen of burengeschillen. Een rechtsbijstandverzekering kan dus waardevol zijn voor huiseigenaren en huurders. Er zijn verschillende manieren om te besparen op een rechtsbijstandverzekering. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een hoger eigen risico of voor een beperktere dekking. Ook is het verstandig om meerdere verzekeraars te vergelijken om zo de beste deal te vinden.

  Alle tips om te besparen op de rechtsbijstandverzekering
  rechter-hamer-vrouw

  Veelgestelde vragen over besparen op de woonverzekering

  Een woonverzekering is een belangrijke verzekering om jezelf te beschermen tegen onverwachte gebeurtenissen. Het afsluiten van een woonverzekering kan echter een flinke kostenpost zijn en daarom is het belangrijk om te kijken hoe je kunt besparen op deze verzekering. In deze FAQ over besparen op de woonverzekering gaan we hier dieper op in.

  Wat zijn de PKVW-eisen?

  Er zijn twee eisenpakketten, een voor bestaande woningen en een voor nieuwbouwwoningen. Een expert moet na een detailstudie aangeven welke aanpassingen er moeten gebeuren. In principe gaat het om het op de juiste plekken plaatsen van rookmelders, het voorzien van verlichting aan de buitendeuren, het zicht van inbrekers beperken en de aanwezigheid van gecertificeerd hang- en sluitwerk.

  Krijg ik bij elke verzekeraar een korting voor inbraakbeveiliging?

  Neen. Steeds meer verzekeraars bouwen deze korting af. Er zijn dan ook al een aantal verzekeraars die de korting niet meer aanbieden. Bij sommige verzekeraars is het bij een waardevolle inboedel zelfs een verplichting. Anders verzekeren ze niet.

  Wanneer moet ik een nieuwe vergelijking maken?

  Een nieuwe vergelijking is aangeraden bij ingrijpende wijzigingen aan het verzekerde goed, bijvoorbeeld na een verbouwing of omdat er zonnepanelen op het dak werden geplaatst. Ook bij een verhuizing, een sterke stijging van de inboedelwaarde en bij wijzigingen aan de gezinssamenstelling (bv. scheiden, overlijden, geboorte etc.) is een nieuwe vergelijking aangeraden. Daarnaast is een nieuwe vergelijking aanbevolen wanneer de verzekeraar de voorwaarden wijzigt in het nadeel van de verzekerde. Maak minstens iedere drie jaar een nieuwe vergelijking.

  Hoe hoog kan ik het eigen risico leggen?

  Bij de meeste verzekeraars varieert het eigen risico tussen € 0 en € 1.000. Daartussen is het vaak mogelijk om het eigen risico te verhogen of te verlagen. Een hoger eigen risico is voor de gemiddelde Nederlander niet interessant en wordt daarom standaard niet aangeboden, maar het is natuurlijk altijd mogelijk om het even met de verzekeraar te bespreken. Zelden maken verzekeraars problemen van maatwerkpolissen die in hun voordeel zijn.