EN

Besparen op de woonverzekering

Er zijn manieren om te besparen op de woonverzekering, maar verwacht ook geen torenhoge kortingen. De belangrijkste manier om te besparen op de woonverzekering is door aan het eigen risico te sleutelen en door voor een beperkte dekking te kiezen.

Manieren om te besparen

Nu je weet dat er manieren zijn om te besparen, wil je ze vast en zeker weten. Om die reden behandelen wij ze voor jou in dit artikel. Lees dus gauw verder.

Eigen risico verhogen

Een heel efficiënte manier om op de woonverzekering te besparen is door het eigen risico te verhogen. Bij een schadegeval moet de verzekerde dan wel meer schade zelf vergoeden en zal de verzekeraar ook minder uitkeren. Kies voor een eigen risico dat financieel eenvoudig te dragen is, maar ga ook niet lager zitten. Een eigen risico van € 0 is door de hogere premie zelden echt interessant. Bovendien zijn er dan vaak ook uitzonderingen voor bijvoorbeeld stormschade.

Pakketkorting

Een voordeel van een woonverzekering is alvast dat er vrijwel altijd sprake is van een pakketkorting. Bij sommige verzekeraars neemt de pakketkorting toe naarmate er meer verzekeringen worden toegevoegd. Overweeg eventueel om ook andere verzekeringen aan het pakket toe te voegen, zoals de rechtsbijstandverzekering of de reisverzekering. Een totale premiekorting van 3% is dan zeker niet onrealistisch. Wees anderzijds wel kritisch en maak de vergelijking: soms is het alsnog goedkoper om bij verschillende verzekeraars aan te kloppen.

Investeer in extra beveiliging

Veel verzekeraars geven korting op de inboedelverzekering als een woning verregaand beveiligd is. Het risico op inbraakschade, een belangrijke uitgave voor verzekeraars, neemt dan drastisch af. De verzekerde moet dan wel over het PKVW-keurmerk (Politiekeurmerk Veilig Wonen) of het BORG-certificaat beschikken. Niet alle woonverzekeraars kennen een even grote korting toe, maar bij sommige verzekeraars kan de korting op de inboedelverzekering tot wel 20% oplopen. Volg onderstaand stappenplan om van de korting te genieten.

 1. Vraag een offerte voor preventieadvies aan

  Via de website www.politiekeurmerk.nl is het heel eenvoudig om een PKVW-bedrijf te vinden. Een lokale adviseur gaat dan na wat er allemaal nodig is om aan de PKVW-eisen te voldoen en brengt een advies uit.

 2. Maatregelen treffen

  Op basis van het advies van het PKVW-bedrijf worden de maatregelen uitgevoerd. Het PKVW-bedrijf voldoet aan strikte eisen en voert de nodige werken vakkundig uit.

 3. Eindcontrole

  Nadat de werken zijn uitgevoerd, voert het PKVW-bedrijf een eindcontrole uit. Als alles wordt goedgekeurd, overhandigt het PKVW-bedrijf het certificaat. Dit certificaat blijft tien jaar geldig.

 4. Contact opnemen met de verzekeraar

  Verzend een kopie van het certificaat naar de verzekeraar. De verzekeraar doet vervolgens het nodige en kent eventueel een premiekorting toe.

De juiste dekking kiezen

Eenvoudig gezegd zijn er twee soorten woonverzekeringen: extra uitgebreide woonverzekeringen of all-riskwoonverzekeringen. De extra uitgebreide woonverzekeringen zijn, hoewel de naam anders doet vermoeden, minder uitgebreid dan de all-riskwoonverzekeringen. Bedenk vooral even wat er al dan niet nodig is. Extra dekkingen zoals glasbreuk zorgen al snel voor een veel hogere premie, terwijl de meeste Nederlanders zonder problemen een nieuw raam kunnen betalen. Dan is een verzekering eigenlijk niet nodig. Bekijk op dezelfde manier ook alle andere dekkingen en kies de best passende formule.

De jaarpremie meteen betalen

Sommige verzekeraars bieden een korting aan wanneer de verzekeringspremie per jaar wordt betaald. Hier zijn er grote verschillen tussen verzekeraars, maar bij sommige verzekeraars loopt de verzekering tot 3% op. Voor een gemiddelde woonverzekering gaat het om een korting van ongeveer 15 euro per jaar. Mooi meegenomen.

Woonverzekeringen vergelijken

Verzekeraars hanteren eigen formules en hebben ook andere uitkomsten. Daarom is woonverzekeringen vergelijken aangeraden. Vergelijk niet alleen woonverzekeringen bij het aangaan van de woonverzekering, maar ook nadien. Dat kan bijvoorbeeld elk jaar, wanneer van woonverzekering overstappen mogelijk is. Maak minstens de vergelijking wanneer er grote wijzigingen optreden, bijvoorbeeld door verbouwingen aan de woningen of door wijzigingen aan de gezinssamenstelling.

man vergelijkt rechtsbijstandsverzekeringen achter zijn computer

Kosten voor aanpassingen van een PKVW-keurmerk

Dat is afhankelijk van welke aanpassingen er nodig zijn. Hieronder een aantal algemene richtbedragen. Het gaat hierbij wel om gemiddelde bedragen. Deze kunnen steeds hoger liggen in functie van het uitgevoerde werk, de gehanteerde cilinderlengte enzovoort.

Gemiddelde bedragen
Hoofdinsteekslot +/- € 70
SKG***-cilinder +/- € 50
SKG***-antikerntrekcilinder +/- € 170
Bijzet-penslot +/- € 25
Bijzet-cilinderslot +/- € 105
Veiligheidsbeslag +/- € 75
Sloten voor kiepramen +/- € 50
Doorklimbeveiliging +/- € 50
Voorrijkosten+/- € 37,50 per uur
Voorrijkosten+/- € 47,50 per uur

Veelgestelde vragen over besparen op de woonverzekering

Wat zijn de PKVW-eisen?

Er zijn twee eisenpakketten, een voor bestaande woningen en een voor nieuwbouwwoningen. Een expert moet na een detailstudie aangeven welke aanpassingen er moeten gebeuren. In principe gaat het om het op de juiste plekken plaatsen van rookmelders, het voorzien van verlichting aan de buitendeuren, het zicht van inbrekers beperken en de aanwezigheid van gecertificeerd hang- en sluitwerk.

Krijg ik bij elke verzekeraar een korting voor inbraakbeveiliging?

Neen. Steeds meer verzekeraars bouwen deze korting af. Er zijn dan ook al een aantal verzekeraars die de korting niet meer aanbieden. Bij sommige verzekeraars is het bij een waardevolle inboedel zelfs een verplichting. Anders verzekeren ze niet.

Wanneer moet ik een nieuwe vergelijking maken?

Een nieuwe vergelijking is aangeraden bij ingrijpende wijzigingen aan het verzekerde goed, bijvoorbeeld na een verbouwing of omdat er zonnepanelen op het dak werden geplaatst. Ook bij een verhuizing, een sterke stijging van de inboedelwaarde en bij wijzigingen aan de gezinssamenstelling (bv. scheiden, overlijden, geboorte etc.) is een nieuwe vergelijking aangeraden. Daarnaast is een nieuwe vergelijking aanbevolen wanneer de verzekeraar de voorwaarden wijzigt in het nadeel van de verzekerde. Maak minstens iedere drie jaar een nieuwe vergelijking.

Hoe hoog kan ik het eigen risico leggen?

Bij de meeste verzekeraars varieert het eigen risico tussen € 0 en € 1.000. Daartussen is het vaak mogelijk om het eigen risico te verhogen of te verlagen. Een hoger eigen risico is voor de gemiddelde Nederlander niet interessant en wordt daarom standaard niet aangeboden, maar het is natuurlijk altijd mogelijk om het even met de verzekeraar te bespreken. Zelden maken verzekeraars problemen van maatwerkpolissen die in hun voordeel zijn.