EN

Kosten van een WA-verzekering

In Nederland is het verplicht dat iedereen met een auto een WA-verzekering afsluit. Dit is de minimale verzekering voor een auto. De bestuurder kan ook kiezen voor andere dekkingen, zoals een beperkt cascodekking of een allriskverzekering. Dit zijn uitgebreidere verzekeringen. Wat een verzekering kost, hangt af van de dekking, de leeftijd van de bestuurder, de leeftijd van de auto, het type auto en de woonplaats van de verzekerde. WA.nl legt meer uit over de kosten van een WA-verzekering.

Inhoudsopgave

  De kosten verschillen per dekking

  Onderling zijn er verschillen in de dekkingen. Zo kan de automobilist kiezen uit een WA-verzekering, een Beperkt casco dekking (WA+) of een allriskverzekering. Wat de verzekering vergoedt bij schade, verschilt per dekking. Zo is bij een allriskverzekering ook schade die je zelf hebt veroorzaakt aan de eigen auto gedekt. Een WA-verzekering dekt juist alleen de schade die wordt veroorzaakt met de auto aan anderen. Eigen schade wordt dus niet gedekt.

  Welke verzekering je het best kunt kiezen, hangt ook af van de leeftijd van de auto en het soort auto dat verzekerd moet worden. Een oudere auto kan vaak alleen WA of beperkt casco verzekerd worden, terwijl voor een nieuwe auto een allriskverzekering verstandig is. Daarnaast is ook de vraag of de auto nog een financiering heeft. Als de financiering nog loopt, kan de auto het best allrisk verzekerd worden. Ook het soort auto speelt mee. Een dure sportwagen kan vaak het best allrisk verzekerd worden, terwijl voor een oude auto uit de jaren 90 of begin 2000 een WA-verzekering al voldoet.

  Wat de verzekering kost, verschilt per dekking. Omdat de ene dekking uitgebreider is dan de ander, verschilt de prijs van een verzekering. Een uitgebreidere dekking kost vanzelfsprekend meer dan een verzekering met minimale dekking.

  De leeftijd speelt een rol

  Bij een verplichte WA-verzekering speelt de leeftijd van de verzekerde een belangrijke rol. Wie net 18 is en met zijn of haar eerste autootje de weg op wil, zal zich waarschijnlijk verbazen over de kosten van een autoverzekering. Zelfs de goedkoopste aanbieders vragen relatief hoge prijzen.

  Jongeren onder de 24 jaar betalen meer premie dan hun vader en moeder. Dat heeft te maken met het risico op een ongeluk. Jongeren zijn vaak beginnend bestuurder en hebben nog niet zoveel ervaring op de weg. Soms wil de beginnende bestuurder ook nog wel eens te diep het gaspedaal intrappen. Dat veroorzaakt een hoger risico op schade.

  Zodra de verzekerde ouder wordt, dalen de kosten voor de WA-verzekering. Zelfs een jaar ouder kan al een groot verschil maken. Het loont dan om over te stappen. Dat komt doordat op iedere leeftijd een andere aanbieder een voordeligere verzekering kan bieden. Naarmate de verzekerde ouder wordt, verschilt de premie steeds minder. Het is verstandig om na de verjaardag de polis er nog eens bij te pakken en de premie opnieuw te berekenen. Zo kan er bespaard worden.

  Invloed woonplaats op kosten WA-verzekering

  De woonplaats van de verzekerde kan van invloed zijn op de kosten van een WA-verzekering. In sommige regio's zijn de kosten hoger. Dit vanwege een groter risico op diefstal of schade. Bijvoorbeeld in grote steden, waar er meer kans is op diefstal of vandalisme, kan de premie hoger zijn dan in landelijke gebieden. Daarnaast kan het risicoprofiel van de verzekerde woonplaats ook invloed hebben op de hoogte van de premie. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als er in de buurt van de woonplaats vaak ongelukken gebeuren. Het is daarom belangrijk om een verhuizing door te geven aan de verzekeraar en om na een verhuizing opnieuw WA-verzekeringen te vergelijken.

  Bepalende factoren voor kosten WA-verzekering

  Als je een WA-verzekering afsluit, wil je natuurlijk weten wat de kosten hiervan zijn. De premie van een WA-verzekering wordt bepaald door verschillende factoren, zoals de eigenschappen van het voertuig en de persoonlijke situatie van de verzekerde. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste bepalende factoren voor de kosten van een WA-verzekering.

  FactorToelichting
  Leeftijd bestuurderJongere bestuurders betalen vaak meer premie dan oudere bestuurders, omdat zij meer risico lopen op schade en ongelukken. Erg oude bestuurders, betalen om dezelfde reden ook meer dan dertigers en veertigers.
  Schadevrije jarenHoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, des te hoger de korting op de premie.
  Kilometers per jaarAls je weinig kilometers per jaar rijdt, betaal je vaak minder premie. Dit komt doordat de kans op schade kleiner is als je minder vaak op de weg bent.
  Eigenschappen autoDe eigenschappen van de auto, zoals het vermogen van de auto en het gewicht van de auto, zijn van invloed op de premie. Snelle en zware auto's veroorzaken namelijk meer schade.
  WoonplaatsIn sommige regio's is het risico op diefstal en schade groter dan in andere regio's. Hierdoor kan de premie per woonplaats verschillen.
  Aanvullende verzekeringenNaast de WA-verzekering kun je kiezen voor aanvullende verzekeringen, zoals een cascoverzekering of een pechhulpverzekering. Deze verzekeringen bieden meer dekking, maar zijn ook duurder.

  Kosten van een WA-verzekering vergelijken

  De kosten van een WA-verzekering zet je eenvoudig naast elkaar. Online zijn er genoeg vergelijkingssites die tonen hoeveel de premie zal bedragen. Een dergelijke berekening is snel gemaakt. Wat een autoverzekering per maand kost hangt niet alleen af van de leeftijd, maar ook van de regio waar de auto het meest te vinden is. Vanzelfsprekend zijn de kosten voor een autoverzekering in de Randstad hoger dan in een dorp.

  Hoe kies je een WA-verzekering?

  Een WA-verzekering valt het beste te kiezen door te kijken naar de leeftijd van de verzekerde, de plek waar de verzekerde woont, de leeftijd van de auto en de staat van de auto. Al deze factoren samen, bepalen welke WA-verzekering het voordeligst is.

  Sommige verzekeraars kijken niet zo streng naar de leeftijd. Zo is er bijvoorbeeld een verzekeraar die dezelfde premie hanteert voor 18-jarigen als voor 24-jarigen. Ook zijn er aanbieders waar die zes jaar verschil zelfs twee keer de premie bedraagt. Vanaf het 24e levensjaar daalt de premie.

  Ook de dekking speelt natuurlijk een rol. Een allriskverzekering is duurder dan een WA-verzekering of een WA beperkt casco dekking. Daarentegen kan de verzekerde wel rekenen op een uitgebreidere dekking.

  Neem al deze factoren in overweging bij het kiezen van een autoverzekering. Tip: bel eens met de verzekeraar. Vaak kan deze een geschikte verzekering voor je vinden, maar ook een aardige welkomstkorting geven. Dan bespaar je direct al.

  Veelgestelde vragen over de kosten van een WA-verzekering

  Een WA-verzekering is een verplichte verzekering voor iedereen die een motorvoertuig bezit en op de openbare weg wil gebruiken. Het beschermt je tegen de financiële gevolgen van schade die je aan anderen veroorzaakt wanneer je deelneemt in het verkeer. In deze FAQ behandelen we de meest gestelde vragen over de kosten van een WA-verzekering. We merken namelijk dat veel mensen hier nog vragen over hebben.

  Wat bepaalt de prijs van een WA-verzekering?

  De prijs van een WA-verzekering wordt bepaald door verschillende factoren, zoals het type voertuig, de leeftijd van de bestuurder, het aantal schadevrije jaren, de woonplaats en het aantal kilometers dat je per jaar rijdt.

  Is een duurdere WA-verzekering altijd beter?

  Niet per se. Een goedkopere WA-verzekering kan een minder uitgebreide dekking bieden dan een duurdere WA-verzekering. Anderzijds kan een duurdere WA-verzekering te duur zijn voor het beetje extra zekerheid dat het biedt. Het is belangrijk om goed te kijken naar de dekking en het eigen risico voordat je een verzekering afsluit.

  Kan ik besparen op mijn WA-verzekering?

  Ja, door te vergelijken kun je besparen op uw WA-verzekering. Daarnaast zijn er nog andere manieren om te besparen op de WA-verzekering, bijvoorbeeld het opvouwen van schadevrije jaren.

  Is een WA-verzekering voldoende?

  Een WA-verzekering dekt alleen schade die je aan anderen veroorzaakt. Als je ook schade aan jouw eigen voertuig wilt verzekeren, kun je kiezen voor een cascoverzekering. Vooral voor oudere auto’s met een leeftijd vanaf tien jaar is alleen een WA-verzekering meestal voldoende.

  Kan ik een WA-verzekering afsluiten voor een sportauto?

  Ja, je kunt ook een WA-verzekering afsluiten voor een sportauto. De premie zal over het algemeen wel hoger liggen. Dat komt omdat de cijfers aantonen dat sportauto’s vaker bij een ongeval betrokken zijn en meer schade veroorzaken.