EN

Kosten van een WA-verzekering

In Nederland is het verplicht dat iedereen met een auto een WA-verzekering afsluit. Dit is de minimale verzekering voor een auto. De bestuurder kan ook kiezen voor andere dekkingen, zoals een beperkt cascodekking of een allriskverzekering. Dit zijn uitgebreidere verzekeringen. Wat een verzekering kost, hangt af van de dekking, de leeftijd van de bestuurder, de leeftijd van de auto, het type auto en de woonplaats van de verzekerde. WA.nl legt meer uit over de kosten van een WA-verzekering.

De kosten verschillen per dekking

Onderling zijn er verschillen in de dekkingen. Zo kan de automobilist kiezen uit een WA-verzekering, een Beperkt casco dekking (WA+) of een allriskverzekering. Wat de verzekering vergoedt bij schade, verschilt per dekking. Zo is bij een allriskverzekering ook schade die je zelf hebt veroorzaakt aan de eigen auto gedekt. Een WA-verzekering dekt juist alleen de schade die wordt veroorzaakt met de auto aan anderen. Eigen schade wordt dus niet gedekt.

Welke verzekering je het best kunt kiezen, hangt ook af van de leeftijd van de auto en het soort auto dat verzekerd moet worden. Een oudere auto kan vaak alleen WA of beperkt casco verzekerd worden, terwijl voor een nieuwe auto een allriskverzekering verstandig is. Daarnaast is ook de vraag of de auto nog een financiering heeft. Als de financiering nog loopt, kan de auto het best allrisk verzekerd worden. Ook het soort auto speelt mee. Een dure sportwagen kan vaak het best allrisk verzekerd worden, terwijl voor een oude auto uit de jaren 90 of begin 2000 een WA-verzekering al voldoet.

Wat de verzekering kost, verschilt per dekking. Omdat de ene dekking uitgebreider is dan de ander, verschilt de prijs van een verzekering. Een uitgebreidere dekking kost vanzelfsprekend meer dan een verzekering met minimale dekking.

De leeftijd speelt een rol

Bij een WA-verzekering speelt de leeftijd van de verzekerde een belangrijke rol. Wie net 18 is en met zijn of haar eerste autootje de weg op wil, zal zich waarschijnlijk verbazen over de kosten van een autoverzekering. Zelfs de goedkoopste aanbieders vragen relatief hoge prijzen.

Jongeren onder de 24 jaar betalen meer premie dan hun vader en moeder. Dat heeft te maken met het risico op een ongeluk. Jongeren zijn vaak beginnend bestuurder en hebben nog niet zoveel ervaring op de weg. Soms wil de beginnende bestuurder ook nog wel eens te diep het gaspedaal intrappen. Dat veroorzaakt een hoger risico op schade.

Zodra de verzekerde ouder wordt, dalen de kosten voor de WA-verzekering. Zelfs een jaar ouder kan al een groot verschil maken. Het loont dan om over te stappen. Dat komt doordat op iedere leeftijd een andere aanbieder een voordeligere verzekering kan bieden. Naarmate de verzekerde ouder wordt, verschilt de premie steeds minder. Het is verstandig om na de verjaardag de polis er nog eens bij te pakken en de premie opnieuw te berekenen. Zo kan er bespaard worden.

Kosten van een WA-verzekering vergelijken

De kosten van een WA-verzekering zet je eenvoudig naast elkaar. Online zijn er genoeg vergelijkingssites die tonen hoeveel de premie zal bedragen. Een dergelijke berekening is snel gemaakt. Wat een autoverzekering per maand kost hangt niet alleen af van de leeftijd, maar ook van de regio waar de auto het meest te vinden is. Vanzelfsprekend zijn de kosten voor een autoverzekering in de Randstad hoger dan in een dorp.

Hoe kies je een WA-verzekering?

Een WA-verzekering valt het beste te kiezen door te kijken naar de leeftijd van de verzekerde, de plek waar de verzekerde woont, de leeftijd van de auto en de staat van de auto. Al deze factoren samen, bepalen welke WA-verzekering het voordeligst is.

Sommige verzekeraars kijken niet zo streng naar de leeftijd. Zo is er bijvoorbeeld een verzekeraar die dezelfde premie hanteert voor 18-jarigen als voor 24-jarigen. Ook zijn er aanbieders waar die zes jaar verschil zelfs twee keer de premie bedraagt. Vanaf het 24e levensjaar daalt de premie.

Ook de dekking speelt natuurlijk een rol. Een allriskverzekering is duurder dan een WA-verzekering of een WA beperkt casco dekking. Daarentegen kan de verzekerde wel rekenen op een uitgebreidere dekking.

Neem al deze factoren in overweging bij het kiezen van een autoverzekering. Tip: bel eens met de verzekeraar. Vaak kan deze een geschikte verzekering voor je vinden, maar ook een aardige welkomstkorting geven. Dan bespaar je direct al.