EN

10 tips om te besparen op een WA-verzekering

Besparen op een WA-verzekering is eenvoudiger dan je zou denken. Door enkele aandachtspunten in ogenschouw te nemen, kan een besparing worden gerealiseerd. Bestuurders kunnen niet alleen besparen bij het afsluiten van een WA-verzekering, maar ook tijdens de looptijd van de verzekering. Daarom hebben wij tien tips om te besparen op de WA-verzekering neergeschreven. Je vraagt je natuurlijk af wat deze 10 tips nou zijn. Hieronder zijn ze weergegeven.

Tips om minder te betalen voor de WA-verzekering

Als je op zoek bent naar manieren om te besparen op je WA-verzekering, ben je hier aan het juiste adres. Wij hebben tien handige tips op een rij gezet waarmee je niet alleen kunt besparen bij het afsluiten van een WA-verzekering, maar ook tijdens de looptijd van deze verplichte verzekering. Van het kiezen van de juiste dekking tot het regelmatig vergelijken van verzekeraars: ontdek nu hoe je slim kunt besparen op je WA-verzekering! Zorg er in ieder geval wel voor dat je een WA-verzekering hebt, want zonder een WA-verzekering kan je een boete krijgen.

1. De WA-verzekering controleren

Het is belangrijk regelmatig de WA-verzekering of autoverzekering te controleren. Het is misschien geen interessante klus, maar wel noodzakelijk. Door af en toe WA-verzekeringen te vergelijken en bij te houden wat er verandert, krijg je meer inzicht in de verzekeringswereld. Dat levert uiteindelijk een besparing op.

Zeker op het moment dat het contract verloopt is het een goed idee verzekeringen te vergelijken. Is de huidige verzekering wel het meest voordelig? Met voordelig bedoelen we: passen de premie en de polisvoorwaarden goed bij elkaar? Kijk niet alleen naar de prijs van de verzekering.

2. De juiste verzekering kiezen

De dekking van de verzekering is minstens zo belangrijk als de premie. Dit is zeker iets om aan te denken bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering. Veel Nederlanders verzekeren standaard hun auto allrisk. Dat is zinvol bij een dure auto, een jonge auto, of een auto waar nog een lening voor loopt. Maar voor veel andere auto’s voldoet een WA-verzekering of een beperkt cascoverzekering ook.

Een nieuwe auto kan het best allrisk verzekerd worden. Een tweedehandsauto die 10 jaar of ouder is, wordt meestal alleen WA verzekerd. Alle auto’s daar tussenin kunnen vaak beperkt casco verzekerd worden.

Door te kijken naar de dekking van de verzekering, kan er een aardige besparing gedaan worden. Uiteraard zijn ook de persoonlijke wensen en de situatie van belang bij de keuze voor een passende verzekering.

3. Premie naar beneden

Door te kijken naar de dekking van de verzekering, kan er dus bespaard worden. Dat is niet de enige manier om een besparing op de autoverzekering te realiseren. Vaak kan de (maandelijkse) premie ook wel naar beneden. Dat kan door bijvoorbeeld de premie per jaar te betalen, of door een hoger eigen risico te nemen.

4. De premie per jaar betalen

Per jaar betalen, is altijd voordeliger dan maandelijks betalen. Wie genoeg geld achter de hand heeft om de verzekering voor het hele jaar in een keer te betalen, zou deze optie eens moeten bekijken. Hiermee kan bespaard worden op bijvoorbeeld de administratiekosten. De WA-verzekeraar beloont de verzekerde met een korting op de premie.

5. Hoger eigen risico

Door een hoger eigen risico te nemen, betaalt de verzekerde minder premie voor de autoverzekering. Dit eigen risico komt vooral voor bij een beperkt cascoverzekering of een allriskverzekering. Dit is een eenvoudige oplossing waarmee aardig bespaard kan worden.

Tip: spaar wat geld op. Bij een onverwachte schade kunnen de kosten snel oplopen door het eigen risico. Bij schade kan de verzekerde de kosten dan zelf dekken. Door zelf schade te verhelpen of te betalen, valt de verzekerde niet terug in schadevrije jaren bij de verzekering.

6. Opletten voor dubbele dekkingen

Nederlanders hebben de gewoonte zichzelf voor van alles te verzekeren. We zijn graag zeker van onze zaak. Daardoor hebben veel automobilisten een dubbele verzekering. Ze hebben bijvoorbeeld een autoverzekering met rechtsbijstand, terwijl ze ook een rechtsbijstandverzekering hebben. De kans is groot dat de rechtsbijstandverzekering al een dekking voor juridische conflicten in het verkeer biedt. Dan ben je dubbel verzekerd. Zonde van het geld.

Hetzelfde geldt voor pechhulp. Vaak biedt de merkdealer deze optie aan. Een aanvulling op de autoverzekering voor pechhulp is dan onnodig. Pechhulp bij de verzekering is doorgaans ook goedkoper dan pechhulp van een wegenwachtdienst.

7. Meer uit de verzekering halen

Tot slot, nog een paar kleine tips om meer uit de verzekering te halen. Besparen kan niet alleen tijdens het afsluiten van een verzekering, maar het hele jaar door.

Kleine schades kunnen beter niet geclaimd worden. Betaal ze zelf, zodat er geen terugval op de bonus-malusladder komt. Ook is het een goed idee om, indien de schade wel wordt geclaimd, voor aangesloten herstellers te kiezen. Vaak is een aangesloten hersteller in de buurt. Op die manier hoeft de verzekerde vaak minder of zelfs geen eigen risico aan de verzekering te betalen. Het is handig verzekeringszaken online te regelen. Dit bespaart geen geld, maar wel tijd. Op WA.nl is allerhande informatie te vinden om een goede keuze te maken.

8. Kies voor een kilometerverzekering

Er zijn verzekeraars die zogeheten kilometerverzekeringen aanbieden. Dit type verzekering is gebaseerd op het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Als je weinig kilometers rijdt, is een kilometerverzekering interessanter dan een reguliere WA-verzekering. Je kan dan ook besparen door vaker de fiets of het openbaar vervoer te gebruiken. Hoe minder kilometers je rijdt, hoe minder premie je namelijk betaalt. Houd goed rekening met het te verwachten aantal kilometers per jaar voordat je besluit om over te stappen op een kilometerverzekering.

9. Ieder jaar vergelijken

Een belangrijke tip om te besparen op de kosten van de WA-verzekering is om elk jaar opnieuw te vergelijken en over te stappen naar een andere verzekeraar als dat voordeliger is. De premies van autoverzekeringen kunnen namelijk jaarlijks veranderen. Het kan dus zijn dat een verzekeraar die vorig jaar de voordeligste was, dit jaar duurder is geworden dan andere verzekeraars. Door elk jaar opnieuw te vergelijken, kun je heel wat geld besparen. Bovendien kunnen er veranderingen zijn in jouw situatie die van invloed zijn op de premie, zoals een verhuizing of de aanschaf van een andere auto. Ook dan is het aan te raden om een goede vergelijking te maken.

Alles over het vergelijken van WA-verzekeringen

10. Overstappen naar een minder uitgebreide dekking

Als de auto ouder is dan tien jaar, is het niet langer nodig om over een cascoverzekering te beschikken. De dagwaarde van de auto is dan niet meer zo hoog en de dure cascoverzekering staat hier dan niet langer mee in verhouding. In plaats daarvan kun je beter kiezen voor een goedkopere WA-verzekering. Bij een nieuwe auto is een cascoverzekering wel interessant, maar na vier tot zes jaar kun je overstappen op een beperkt cascoverzekering. Dit type verzekering biedt dekking voor schade die je zelf veroorzaakt aan anderen, diefstal en schade door bijvoorbeeld brand of storm. Na tien jaar kun je overstappen op een WA-verzekering. Het is wel belangrijk om goed te overwegen welke dekking bij jouw auto past, zodat je niet onderverzekerd raakt. Bespreek daarom het een en ander met je verzekeraar voor advies op maat.

Veelgestelde vragen over besparen op de WA-verzekering

Een WA-verzekering is een belangrijke verzekering voor elke automobilist. Het biedt dekking voor schade die je veroorzaakt aan anderen met je auto. Maar hoe zorg je ervoor dat je niet te veel betaalt voor deze verzekering? Eerder hebben we tien handige tips op een rij gezet om te besparen op je WA-verzekering. Daarnaast hebben we hieronder de meest gestelde vragen over dit onderwerp beantwoord.

Hoe kan ik eenvoudig besparen op mijn WA-verzekering?

Door regelmatig te vergelijken, de juiste dekking te kiezen, de premie per jaar te betalen en een hoger eigen risico te nemen, kun je eenvoudig besparen op je WA-verzekering.

Wat is een kilometerverzekering?

Een kilometerverzekering is een type autoverzekering waarbij de premie wordt gebaseerd op het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Voor sommige bestuurders kan dit een manier zijn om te besparen op een WA-verzekering.

Is een kilometerverzekering altijd voordeliger dan een reguliere WA-verzekering?

Niet per se. Als je veel kilometers rijdt, kan een reguliere WA-verzekering voordeliger zijn dan een kilometerverzekering. Het is daarom belangrijk om goed te kijken naar je eigen situatie voordat je een keuze maakt.

Kan ik besparen op mijn WA-verzekering door kleine schades niet te claimen?

Ja, dat kan. Als je kleine schades zelf betaalt, voorkom je dat je terugvalt op de bonus-malusladder en dat je daardoor meer premie gaat betalen.

Hoe vaak moet ik mijn WA-verzekering vergelijken?

Het is verstandig om elk jaar opnieuw je WA-verzekering te vergelijken of als de situatie grondig wijzigt. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt voor je verzekering.