EN

WA-verzekeringen vergelijken

Een WA-verzekering kiezen kan best nog ingewikkeld zijn. Er zijn veel verschillende verzekeringen, maar liefst drie verschillende dekkingen en grote onderlinge verschillen tussen verzekeringen. Waar kan de automobilist op letten bij het vergelijken van deze verzekeringen? Een aantal aandachtspunten.

Vergelijk 7 WA-verzekeringen in Nederland

 1. FBTO logo
  Star rating: 9

  FBTO

  • Tot 75% no-claimkorting

  • Zelfde korting voor je 2e auto

  • 24/7 hulp via FBTO Alarmcentrale

  • 5 sterren op MoneyView

  € 3,50

  vanafprijs per maand

  FBTO →
 2. ditzo logo
  Star rating: 9

  Ditzo

  • Schade die door of met je auto aan anderen wordt veroorzaakt

  • Aansprakelijkheid voor schade door passagiers

  • Aansprakelijkheid voor schade aan handbagage en kleding

  € 3,10

  vanafprijs per maand

  Ditzo →
 3. inshared logo
  Star rating: 9

  InShared

  • Lage premie, goede WA-autoverzekering

  • 24/7 alarmcentrale bij pech en gratis vervangend vervoer

  • De Jaarbeloning: je krijgt geld terug

  • Iedere dag opzeggen

  € 3,40

  vanafprijs per maand

  InShared →
 4. Centraal Beheer Logo
  Star rating: 9

  Centraal Beheer

  • Tot 75% no-claimkorting

  • Betrouwbaare partij (ruim 600.000 klanten)

  • Schade aan andere personen tot € 6.500.000,-

  • Schade aan spullen van een ander tot € 2.500.000,-

  € 3,50

  vanafprijs per maand

  Centraal Beheer →
 5. HEMA logo
  Star rating: 8,5

  HEMA

  • Ruime dekking, scherpe premie

  • 24/7 bereikbaar bij schade en pechhulp

  • Tot 15% stapelkorting op je HEMA schadeverzekeringspakket

  • Gemakkelijk online afsluiten

  € 3,25

  vanafprijs per maand

  HEMA →
 6. OHRA verzekeringen
  Star rating: 8,5

  OHRA

  • Aanvullende verzekeringen beschikbaar

  • 24/7 bereikbaar met OHRA pechhulp

  • Verzekering per kilometer

  • Gemakkelijk online afsluiten en schade melden

  € 3,65

  vanafprijs per maand

  OHRA →
 7. allianz direct logo
  Star rating: 8,5

  Allianz Direct

  • Basisdekking tegen de laagste prijs premie

  • 24/7 bereikbaar bij schade en pechhulp

  • Hoge reviews van bestaande klanten

  • Gemakkelijk online overstappen door opzegservice

  € 3,00

  vanafprijs per maand

  Allianz Direct →

Aandachtspunten WA-verzekeringen vergelijken

Voor het vergelijken van een WA-verzekering zijn er een aantal aandachtspunten die men bij een vergelijking mee kan nemen om WA-verzekeringen te vergelijken. WA.nl heeft een aantal aandachtspunten op een rijtje gezet.

Het vergelijken van de dekking

Voor WA-verzekeringen zijn drie soorten dekkingen: de WA-verzekering zelf (standaard), de beperkt cascoverzekering en de allriskverzekering. Hierbij is de allriskverzekering de meest uitgebreide verzekering, maar deze kent ook een hogere premie dan een beperkt cascoverzekering of een WA-verzekering.

Bij een autoverzekering of motorverzekering is het zaak vooral te kijken naar de leeftijd van de auto. Een verzekerde betaalt te veel premie als de dekking niet past bij de leeftijd van de auto of de motor.

Voor voertuigen jonger dan 5 jaar wordt vaak gekozen voor een allriskverzekering (WA volledig casco). Als de leeftijd van het voertuig tussen de 5 en 10 jaar is wordt vaak gekozen voor een WA beperkt cascoverzekering. Is het voertuig ouder dan 10 jaar? Dan wordt vaak gekozen voor een WA-verzekering.

Wie nog een lening heeft lopen op de auto of op de motor, kan het best een allriskverzekering afsluiten. Anders is de kans op hoge kosten groot bij total loss.

Voor motorvoertuigen geldt dat de premie hoger wordt naarmate de polis meer dekking biedt. Daarom kan er aardig bespaard worden door de dekking van de verzekering op tijd aan te passen aan de leeftijd van het voertuig. Uiteraard zijn persoonlijke wensen ook van belang bij de keuze voor de juiste dekking.

Polisvoorwaarden

Naast het verschil in premie, is het belangrijk goed te kijken naar de polisvoorwaarden. De ene verzekeraar biedt gunstigere polisvoorwaarden dan de andere. Soms kan het alsnog lonen te kiezen voor een verzekering met een iets hogere premie, als de dekking daar uitgebreider is, of als er andere voorwaarden gelden.

Polisvoorwaarden zouden goed gelezen moeten worden. Zo weet de verzekerde precies hoe het zit met bepaalde schadegevallen en hoe de afhandeling hiervan plaatsvindt. Niet onbelangrijk, bij een dergelijke verzekering. Kijk dus niet alleen naar de prijs, maar naar het totaalpakket.

Het eigen risico

Vaak geldt bij schadeverzekeraars een eigen risico. Dit is het gedeelte van de schade dat de verzekerde zelf moet betalen. Bij een WA beperkt cascoverzekering of een allriskverzekering komt het regelmatig voor dat een eigen risico geldt.

De premie kan worden verlaagd door een hoger eigen risico te betalen. Dat kan veel geld besparen. Maar: bij schade kan de verzekerde een hogere rekening verwachten. Dan is het noodzakelijk wat geld achter de hand te hebben.

Zelf schade betalen?

Schade gereden? Dan zou de verzekerde kunnen overwegen het schadebedrag zelf te betalen en niet te claimen bij de verzekeraar. Op die manier verliest de verzekerde geen schadevrije jaren. Per gereden schade valt de verzekerde vijf jaren terug in schadevrije jaren. Daardoor stijgt de premie. Daarom is het belangrijk per schadegeval te bepalen wat verstandig is.

Dubbele verzekering voorkomen

In Nederland hebben we de neiging ons voor van alles te verzekeren. Uiteindelijk leidt dat tot oververzekering of dubbele verzekeringen. Dat is weggegooid geld. Dit komt regelmatig voor bij aanvullende dekkingen bij een auto– of motorverzekering.

Controleer bijvoorbeeld of de rechtsbijstandsverzekering een dekking biedt voor verkeer. Dan hoeft er geen aparte dekking voor rechtsbijstand meer worden afgesloten bij een auto- of een motorverzekering.

In sommige gevallen wordt pechhulp ook bij de merkdealer verzekerd. Zeker bij nieuwere auto’s is dit het geval. De eerste jaren kan er misschien schade meeverzekerd bij de merkdealer. Vaak zit er ook een pechhulpdekking bij een wegenwachtdienst. Het is vaak voordeliger om deze meteen al bij de verzekering af te sluiten.

Premie van de WA-verzekering

Het is vanzelfsprekend dat je bij het vergelijken van WA-verzekeringen ook moet letten op de premie die je maandelijks (of jaarlijks) betaalt. Dit kan immers sterk variëren per verzekeraar. Het is belangrijk om zoals eerder aangehaald niet alleen naar de laagste premie te kijken, maar ook naar de hoogte van het eigen risico en de dekking die daarbij hoort. Houd er rekening mee dat sommige verzekeraars ook pakketkortingen aanbieden, waardoor deze extra voordelig kunnen zijn.

Aanvullende autoverzekeringen

Naast de premie is het ook belangrijk om te letten op welke aanvullende dekkingen door de autoverzekeraar worden aangeboden. Hierbij kun je denken aan dekkingen voor rechtsbijstand, pechhulp of diefstal. Het is goed om vooraf te bepalen welke aanvullende dekkingen voor jou relevant zijn en deze vervolgens mee te nemen in de vergelijking. Houd er rekening mee dat aanvullende dekkingen kunnen leiden tot een hogere premie, dus weeg goed af welke extra kosten de moeite waard zijn. Bedenk ook dat sommige aanvullende dekkingen al bij andere verzekeringen zijn inbegrepen, bijvoorbeeld bij een reisverzekering.

Vergelijken van WA-verzekeringen

Het vergelijken van WA-verzekeringen kan een lastige taak zijn, omdat er veel verschillende aanbieders met altijd maar weer eigen polisvoorwaarden zijn. Om een weloverwogen keuze te maken, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten bij het vergelijken van WA-verzekeringen. In deze tabel hebben we een aantal belangrijke factoren opgenomen waarmee je rekening moet houden bij het vergelijken van verschillende WA-verzekeringen. Door rekening te houden met de weergegeven vergelijkingspunten, kun je een weloverwogen keuze maken en de beste autoverzekering vinden.

VergelijkingspuntBeschrijving
DekkingControleer wat er precies onder de dekking van de autoverzekering valt. Is alleen schade aan derden gedekt, of bijvoorbeeld ook schade aan de eigen auto?
PolisvoorwaardenLees de polisvoorwaarden zorgvuldig door om te kijken wat er precies is opgenomen en of er uitsluitingen zijn.
Eigen risicoGa na wat het eigen risico is bij de verschillende verzekeraars, in welke mate je dit kunt aanpassen en of je het eigen risico zelf kan dragen.
PremieVergelijk de premies van verschillende verzekeraars om te kijken welke het voordeligst is. Houd daarbij ook rekening met eventuele kortingen, bijvoorbeeld pakketkortingen.
Aanvullende dekkingenKijk naar de aanvullende dekkingen die worden aangeboden en welke voor jou relevant zijn. Denk bijvoorbeeld aan verhaalsbijstand, een no-claimbeschermer of een ongevallenverzekering.
KlantenserviceBekijk de service van de verzekeraar en hoe makkelijk het is om contact op te nemen. Is er bijvoorbeeld een 24/7 bereikbaarheid bij schade? Kan je via een app claims indienen? Is men telefonisch bereikbaar?
Schadevrije jarenKijk wat er gebeurt met je schadevrije jaren bij schade. Behoud je bijvoorbeeld hetzelfde aantal schadevrije jaren bij een enkel ongeval?
ContractduurBekijk hoelang het contract duurt en of er sprake is van een opzegtermijn.
Online dienstenKijk welke online diensten de verzekeraar aanbiedt, zoals het melden van schade via een app.
ReviewsLees reviews van andere klanten om te kijken hoe zij de verzekeraar beoordelen en welke ervaringen zij hebben.

Veelgestelde vragen over het vergelijken van WA-verzekeringen

Hieronder is een overzicht weergegeven van een aantal prangende vragen die mensen hebben over de WA-verzekering en het vergelijken van de WA-verzekering. Staat een vraag niet in deze lijst? Neem dan een kijkje op de andere pagina’s op deze website. We beantwoorden er namelijk nog heel wat andere veelgestelde vragen over onder meer de WA-verzekering.

Wat is het verzekerde bedrag bij WA-verzekeraars?

Het verzekerde bedrag is het hoogste bedrag dat de WA-verzekeraar zal uitbetalen. De Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen geeft de eisen aan waaraan een WA-verzekering dient te voldoen. Het gaat daarbij om miljoenenbedragen. Sommige verzekeraars doen het beter dan de wet. Het verzekerde bedrag is hoger voor letselschade dan voor materiële schade.

Kan ik extra kortingen krijgen bij WA-verzekeraars?

Ja, sommige verzekeraars bieden allerlei kortingen aan. Hierdoor kan deze verzekeraar, zelfs als deze op het eerste gezicht duurder is, uiteindelijk toch goedkoper uitvallen. Het gaat daarbij niet alleen om hoge no-claimkortingen, maar bijvoorbeeld ook om stapelkortingen. Dat is een beloning omdat men verschillende verzekeringen heeft bij een enkele verzekeraar. Inshared heeft zelfs een jaarbeloning: elk jaar stroomt een deel van de marge tussen de betaalde premies en de toegekende schadevergoedingen terug naar de verzekerden. Wie meer verzekeringen heeft, krijgt dan een hogere jaarbeloning.

Wat is de goedkoopste WA-verzekering?

Dat is moeilijk om te zeggen. De prijzen hangen namelijk af van diverse factoren, bijvoorbeeld het type auto en het aantal schadevrije jaren. Voor elke situatie zal er een individuele vergelijking moeten worden gemaakt. Wat voor de ene chauffeur de goedkoopste WA-verzekering is, is niet per se voor de andere chauffeur de goedkoopste WA-verzekering.

Welke aanvullende verzekeringen kan ik aan de WA-verzekering toevoegen?

Naast de welbekende cascodekkingen gaat het om pechhulp, rechtsbijstand en schade inzittenden. De pechhulpdekking biedt hulp en bijstand wanneer het door autopech niet langer mogelijk is om verder te rijden. De rechtsbijstandsdekking zorgt voor juridische hulp bij het verhalen van schade bij een tweezijdig auto-ongeval. De verzekering schade inzittenden vergoedt dan weer de kosten voor schade aan de inzittenden en de spullen van de inzittenden bij een ongeluk.

Hoe weet ik hoeveel schadevrije jaren ik heb?

Informatie over het actuele aantal schadevrije jaren is op te vragen bij de huidige verzekeraar. Nadat de verzekering is beëindigd, komt de informatie over de schadevrije jaren terecht in Roy-data. Dan kan de informatie over het actuele aantal schadevrije jaren online worden opgevraagd via de website van de Stichting EPS. Particulieren kunnen namelijk kosteloos gebruikmaken van hun inzagerecht. Ook informatie over oude schadevrije jaren is online beschikbaar via de genoemde website.