Een WA-verzekering kiezen kan best nog ingewikkeld zijn. Er zijn veel verschillende verzekeringen, maar liefst drie verschillende dekkingen en grote onderlinge verschillen tussen verzekeringen. Waar kan de automobilist op letten bij het vergelijken van deze verzekeringen? Een aantal aandachtspunten.

Aandachtspunten WA-verzekeringen vergelijken

Voor het vergelijken van een WA-verzekering zijn er een aantal aandachtspunten die men bij een vergelijking mee kan nemen om WA-verzekeringen te vergelijken. WA.nl heeft een aantal aandachtspunten op een rijtje gezet.

Het vergelijken van de dekking

Voor WA-verzekeringen zijn drie soorten dekkingen: de WA-verzekering zelf (standaard), de beperkt cascoverzekering en de allriskverzekering. Hierbij is de allriskverzekering de meest uitgebreide verzekering, maar deze kent ook een hogere premie dan een beperkt cascoverzekering of een WA-verzekering.

Bij een autoverzekering of motorverzekering is het zaak vooral te kijken naar de leeftijd van de auto. Een verzekerde betaalt te veel premie als de dekking niet past bij de leeftijd van de auto of de motor.

Voor voertuigen jonger dan 5 jaar wordt vaak gekozen voor een allriskverzekering (WA volledig casco). Als de leeftijd van het voertuig tussen de 5 en 10 jaar is wordt vaak gekozen voor een WA beperkt cascoverzekering. Is het voertuig ouder dan 10 jaar? Dan wordt vaak gekozen voor een WA-verzekering.

Wie nog een lening heeft lopen op de auto of op de motor, kan het best een allriskverzekering afsluiten. Anders is de kans op hoge kosten groot bij total loss.

Voor motorvoertuigen geldt dat de premie hoger wordt naarmate de polis meer dekking biedt. Daarom kan er aardig bespaard worden door de dekking van de verzekering op tijd aan te passen aan de leeftijd van het voertuig. Uiteraard zijn persoonlijke wensen ook van belang bij de keuze voor de juiste dekking.

Polisvoorwaarden

Naast het verschil in premie, is het belangrijk goed te kijken naar de polisvoorwaarden. De ene verzekeraar biedt gunstigere polisvoorwaarden dan de andere. Soms kan het alsnog lonen te kiezen voor een verzekering met een iets hogere premie, als de dekking daar uitgebreider is, of als er andere voorwaarden gelden.

Polisvoorwaarden zouden goed gelezen moeten worden. Zo weet de verzekerde precies hoe het zit met bepaalde schadegevallen en hoe de afhandeling hiervan plaatsvindt. Niet onbelangrijk, bij een dergelijke verzekering. Kijk dus niet alleen naar de prijs, maar naar het totaalpakket.

Het eigen risico

Vaak geldt bij schadeverzekeraars een eigen risico. Dit is het gedeelte van de schade dat de verzekerde zelf moet betalen. Bij een WA beperkt cascoverzekering of een allriskverzekering komt het regelmatig voor dat een eigen risico geldt.

De premie kan worden verlaagd door een hoger eigen risico te betalen. Dat kan veel geld besparen. Maar: bij schade kan de verzekerde een hogere rekening verwachten. Dan is het noodzakelijk wat geld achter de hand te hebben.

Zelf schade betalen?

Schade gereden? Dan zou de verzekerde kunnen overwegen het schadebedrag zelf te betalen en niet te claimen bij de verzekeraar. Op die manier verliest de verzekerde geen schadevrije jaren. Per gereden schade valt de verzekerde vijf jaren terug in schadevrije jaren. Daardoor stijgt de premie. Daarom is het belangrijk per schadegeval te bepalen wat verstandig is.

Dubbele verzekering voorkomen

In Nederland hebben we de neiging ons voor van alles te verzekeren. Uiteindelijk leidt dat tot oververzekering of dubbele verzekeringen. Dat is weggegooid geld. Dit komt regelmatig voor bij aanvullende dekkingen bij een auto– of motorverzekering.

Controleer bijvoorbeeld of de rechtsbijstandsverzekering een dekking biedt voor verkeer. Dan hoeft er geen aparte dekking voor rechtsbijstand meer worden afgesloten bij een auto- of een motorverzekering.

In sommige gevallen wordt pechhulp ook bij de merkdealer verzekerd. Zeker bij nieuwere auto’s is dit het geval. De eerste jaren kan er misschien schade meeverzekerd bij de merkdealer. Vaak zit er ook een pechhulpdekking bij een wegenwachtdienst. Het is vaak voordeliger om deze meteen al bij de verzekering af te sluiten.