EN

Overstappen naar een andere reisverzekering

Door over te stappen naar een andere reisverzekering is het mogelijk om tientallen euro's te besparen. Omdat er vaak overlappingen zijn met andere verzekeringen hoeft een verzekerde daardoor geen extra risico's te lopen. Het blijft wel belangrijk om een gedetailleerde vergelijking te maken.

Waarom overstappen naar een andere reisverzekering?

Bij een kortlopende reisverzekering is overstappen vaak niet mogelijk. Een kortlopende reisverzekering wordt afgesloten voor een enkele vakantie en bij een volgende vakantie wordt er gewoon een andere reisverzekering gekozen.

Een doorlopende reisverzekering wordt meestal afgesloten voor een periode van een jaar en wordt nadien telkens verlengd. Hier kan het wel nuttig zijn om over te stappen naar een andere reisverzekering. Dat kan natuurlijk verschillende redenen hebben:

 • Bij een andere reisverzekering zijn langere reizen toegestaan

 • Bij een andere reisverzekering worden hogere schadevergoedingen toegekend

 • Bij een andere reisverzekering zijn er minder uitsluitingen

 • Bij een andere reisverzekering is er een ruimer dekkingsgebied

 • De andere reisverzekering heeft betere polisvoorwaarden

 • Het eigen risico is lager bij een andere reisverzekering

 • Er wordt meer of minder gereisd dan vroeger

 • Door gezinsuitbreiding is een andere reisverzekering voordeliger

 • De kosten van de andere reisverzekering zijn lager

 • Enzovoort

Flinke verschillen tussen reisverzekeringen

Uit onderzoek blijkt dat er vaak grote verschillen zijn tussen reisverzekeringen. Sommige reisverzekeringen zijn tot zes keer duurder. Het hoeft niet te verbazen dat deze reisverzekeringen ook een ruimere dekking hebben. Daarom is verschillende reisverzekeringen vergelijken steeds aangeraden. Hiervoor is het niet altijd nodig om over te stappen naar een andere reisverzekeraar want soms heeft een verzekeraar verschillende oplossingen beschikbaar.

Vergelijken na elke wijziging

Een reisverzekering overlapt op verschillende punten met andere verzekeringen. Daarom is het aangeraden om telkens wanneer een van volgende verzekeringen wijzigt te controleren of de huidige reisverzekering hier wel nog bij aansluit:

 • Aanvullende zorgverzekering voor het buitenland

 • Inboedelverzekering met buitenshuisdekking

 • Pechhulpverzekering

 • Rechtsbijstandsverzekering

 • Ongevallenverzekering

Hoe werkt overstappen naar een andere reisverzekering?

Overstappen naar een andere reisverzekering is niet moeilijk. Het volstaat om een nieuwe reisverzekering te zoeken, de oude reisverzekering op te zeggen en vervolgens een nieuwe reisverzekering af te sluiten.

 1. Reisverzekeringen vergelijken

  Vergelijk altijd eerst reisverzekeringen en zoek een nieuwe reisverzekering die beter bij de situatie past. Vraag offertes op, vergelijk de polisvoorwaarden en de prijzen en kies een geschikte reisverzekering uit.

 2. Zeg de oude reisverzekering op

  Na het eerste jaar is het mogelijk om de doorlopende reisverzekering op ieder moment op te zeggen. Er geldt dan een opzegtermijn van één maand. Een kennisgeving met een aangetekende brief volstaat. Via de nieuwe verzekeraar is het vaak mogelijk om een voorbeeldbrief te verkrijgen.

 3. Sluit een nieuwe reisverzekering af

  Nog vooraleer de opzegtermijn begint te lopen, is het mogelijk om een nieuw contract aan te gaan bij een andere reisverzekeraar. Bedenk vooral wanneer de nieuwe doorlopende reisverzekering moet beginnen lopen. Het is niet nodig om maanden voor de volgende reis al te beginnen met betalen. Vaak is het interessanter om de ingangsdatum net voor de eerstvolgende reis te leggen. Houd er wel rekening mee dat er soms sprake is van wachttijd. Bij sommige verzekeraars is er voor de dekking rechtsbijstand bijvoorbeeld een wachttijd van drie maanden voorzien.

Veelgestelde vragen over overstappen naar een andere reisverzekering

Is overstappen altijd nodig?

Neen. Soms is het ook mogelijk om de dekkingen in de huidige polis aan te laten passen. Zo kunnen er aanvullende dekkingen worden toegevoegd of kunnen bepaalde dekkingen worden geschrapt. Wel is het aangeraden om bij elke wijziging eerst even reisverzekeringen te vergelijken. Soms is het interessanter om over te stappen en soms is het interessanter om gewoon even de polis aan te laten passen. Het kan soms beter zijn om de reisverzekering niet aan te passen maar eenmalig een kortlopende reisverzekering te voorzien, bijvoorbeeld wanneer de doorlopende reisverzekering een Europese dekking heeft maar de volgende reis naar Pitcairn gaat.

Is de doorlopende reisverzekering wel voordeliger?

Dit is eveneens een controle waard. Wanneer er minder reizen worden gemaakt, kan het interessanter zijn om de doorlopende reisverzekering volledig stop te zetten en elke reis individueel te verzekeren. Dat is met name het geval wanneer er minder dan 3 tot 4 weken per jaar op vakantie wordt gegaan. Ook wanneer er meer dan twee lange reizen per jaar zijn gepland, is een doorlopende reisverzekering vaak interessanter.

Kan ik verschillende dekkingen afsluiten bij verschillende reisverzekeraars?

Neen. In essentie is iedere reisverzekering identiek en vervolgens kan het met een aantal aanvullende dekkingen worden uitgebreid. De basisdekking is echter telkens aanwezig. Het is dus niet mogelijk om te shoppen bij verschillende verzekeraars. Vaak kunnen standaardpolissen wel op maat worden aangepast.

Tot wanneer kan ik een nieuwe reisverzekering afsluiten?

Vaak is het mogelijk om tot net voor de reis nog een reisverzekering af te sluiten. Hierop bestaan wel een aantal uitzonderingen. In sommige gevallen is er bijvoorbeeld sprake van een wachttijd en zal de doorlopende reisverzekering nog niet meteen dekking bieden. Ook de annuleringsdekking kan vaak maar kort na het boeken of voldoende lang voor de reis worden afgesloten. Op die manier voorkomt de verzekeraar dat een verzekerde zich wil laten verzekeren voor een reeds bekend feit dat de annulering zou veroorzaken.

Moet ik overstappen bij een wijziging in de gezinssamenstelling?

Hier geldt dat het minstens aangeraden is om reisverzekeringen te vergelijken. Gezinnen met jonge kinderen gaan vaak op een andere manier reizen dan voorheen. Backpacken in Thailand wordt dan een week cocktails drinken aan een Spaans zwembad. Of het vliegtuig wordt vervangen door een auto vol kinderspullen. Vaak is het nuttig om de doorlopende reisverzekering aan te laten passen. Hierdoor kan een andere reisverzekeraar ineens voordeliger worden.