EN

Reisverzekering vergelijken

Consumentenbond raadt een reisverzekering aan telkens wanneer er op reis wordt gegaan naar het buitenland, hoewel ook een weekendje in Nederland door de reisverzekering wordt gedekt. De prijsverschillen zijn wel heel groot en daarom is het belangrijk om reisverzekeringen te vergelijken. Bovendien moet er niet alleen op de prijs worden gelet want ook andere factoren spelen een rol.

Verschillende dekkingen, niet allemaal even belangrijk

Wanneer iemand op reis gaat, is het meestal nuttig om een reisverzekering af te sluiten. Wel is het zo dat niet alle dekkingen altijd nodig zijn. Het belangrijkste is per slot van rekening dat de verzekerde tijdens de vakantie hulp krijgt wanneer hij in een noodsituatie verkeert.

Eventuele extraatjes zijn leuk, maar vaak overbodig. Vaak gaat het om risico's waaraan iemand ook onverzekerd wordt blootgesteld tijdens een tripje naar bijvoorbeeld Apeldoorn of Antwerpen. Dan is het op zijn minst de moeite waard om even kritisch na te denken of dat nu wel echt nodig is. Bepaalde dekkingen zoals een wintersportdekking zijn bovendien compleet overbodig tijdens tripjes naar de Spaanse zon, maar ze worden natuurlijk wel in rekening gebracht …

Vaak is het beter om een reisverzekering op maat samen te stellen en onnodige extraatjes te schrappen. Laat daarom altijd verschillende voorstellen op maat uitwerken want anders is het moeilijk om de reisverzekeringen te vergelijken.

DekkingWat dekt het? Is het nuttig?
Buitengewone kosten RepatriëringskostenJa, een dekking buitengewone kosten is altijd nodig.
BagageKosten voor gestolen, beschadigde of verloren bagage Enkel bij waardevolle spullen want ook luchtvaartmaatschappijen kennen schadevergoedingen toe.
Medische kosten Medische kosten in het buitenland Enkel als de huidige zorgverzekering niet volstaat.
AutopechhulpKosten voor autopech onderweg Enkel wanneer de huidige autopechverzekering geen dekking biedt en bij autoreizen.
Vervangend vervoer of verblijf Een vervangauto of vervangend bedrijf als de (bestuurder van de) auto niet meer kan rijden Enkel wanneer de huidige autopechverzekering geen dekking biedt en bij autoreizen.
Wintersport en bijzondere sporten Onderwatersporten, wintersporten (enkel op de piste) Enkel bij het beoefenen van deze sporten tijdens de vakantie.
OngevallenUitkering bij overlijden of bij blijvende invaliditeit door een ongeval Ja, vooral op jonge leeftijd (hoe ouder, hoe lager de vergoeding).
RechtsbijstandJuridische hulp bij juridische procedures in het buitenland Enkel als het niet dubbelop is met een reeds bestaande rechtsbijstandsverzekering en als er ook echt een risico is (bv. wagen huren en verkeersdeelname).
Annuleringsdekking Een aanvullende dekking waarbij de vakantie in bepaalde gevallen wordt terugbetaald (bv. overlijden van een vader) Steeds te bepalen op basis van een risico-inschatting. Voor een jong en gezond persoon is het vaak minder interessant dan voor iemand met een groter medisch risico .

Kortlopende of doorlopende reisverzekering vergelijken

Bij het vergelijken van reisverzekeringen is er steeds de keuze tussen een kortlopende of een doorlopende reisverzekering. Bij enkele reizen die iets langer duren, moeten deze twee soorten reisverzekeringen eigenlijk ook onderling vergeleken worden. Hierbij gelden volgende richtlijnen:

 • Een alleenstaande die minstens vier weken per jaar op reis gaat, is goedkoper met een doorlopende reisverzekering

 • Een gezin dat meer dan drie weken per jaar op reis gaat, is goedkoper met een doorlopende reisverzekering

 • Hoe meer losstaande reizen er per jaar zijn, hoe interessanter een doorlopende reisverzekering wordt

 • Bij uitzonderlijke reizen buiten Europa, in combinatie met veelvuldig reizen in Europa, is de combinatie van een doorlopende Europese reisverzekering en een kortlopende reisverzekering met wereldwijde dekking vaak interessanter

Grote verschillen tussen reisverzekeraars

De kosten van een reisverzekering verschillen vaak sterk. Er zijn al reisverzekeringen voor enkele tientjes, maar sommige reisverzekeringen kosten meer dan 100 euro. Zo'n premieverschil is natuurlijk het gevolg van verschillende dekkingen. Kijk daarom niet alleen naar de prijzen maar ook naar wat al dan niet wordt verzekerd. Vooral het dekkingsgebied, de maximale duur van de vakantie, het eigen risico en de maximale vergoedingen zijn daarbij belangrijk.

Stappenplan voor het vergelijken van reisverzekeringen

Het is duidelijk dat reisverzekeringen vergelijken best wel ingewikkeld is. Per slot van rekening zijn er ook veel zaken waarop men moet letten. Door volgende stappen te doorlopen, is het vinden van de beste reisverzekering kinderspel.

 1. Bepaal de noden

  Bedenk eerst welke dekkingen al dan niet noodzakelijk zijn. Bekijk daarvoor ook de polissen die reeds zijn afgesloten en breng de risico's in kaart.

 2. Ga na of een kortlopende of langlopende reisverzekering een goed idee is

  Op basis van bovenstaande richtlijnen is het antwoord vaak al snel duidelijk. Als dat niet het geval is, is het aangeraden om zowel offertes voor kortlopende als voor langlopende reisverzekeringen te vergelijken.

 3. Vraag offertes aan

  Hiervoor is het mogelijk om rechtstreeks aan te kloppen bij reisverzekeraars, maar er zijn ook online vergelijkingswebsites die een handje helpen. Voor gebruikers is zo'n vergelijkingswebsite gratis.

  Meer informatie over de verschillende reisverzekeraars
 4. Vergelijk diepgaand

  Vergelijk niet alleen de prijzen maar kijk ook naar de voorwaarden, de manier van afschrijven, het eigen risico et cetera. Ken een waarde toe aan verschillende factoren en maak een objectieve vergelijking.

Veelgestelde vragen over reisverzekeringen vergelijken

Moet ik rekening houden met hoelang ik op reis mag?

Ja. De periode waarop een maximaal op reis mag, varieert van verzekeraar tot verzekeraar. Bij sommige verzekeraars zijn reizen tot maximaal anderhalve maand toegestaan, maar er zijn ook verzekeraars die reizen tot maximaal zes maanden toestaan. Wanneer een doorlopende reisverzekering geen dekking verleent, is het vaak wel mogelijk om de maximale reisduur tegen bijbetaling te verlengen.

Krijg ik overal dezelfde vergoeding voor mijn verloren, gestolen of beschadigde bagage?

Neen. Wanneer bagage verloren gaat, zal de verzekeraar gedurende enige tijd de aankoopwaarde vergoeden. Nadien vergoedt de verzekeraar de dagwaarde of de nieuwwaarde min de afschrijvingen. Elke verzekeraar hanteert andere afschrijvingslijsten. Hierdoor kan eenzelfde laptop voor de ene verzekeraar een hogere dagwaarde hebben dan voor de andere verzekeraar. Deze afschrijvingslijsten zijn terug te vinden op de website van de reisverzekeraar en kunnen mee worden genomen in de vergelijking.

Heb ik buiten Europa ook altijd een wereldwijde dekking nodig?

Neen. De Europadekking is vaak uitgebreider dan alleen het Europees continent. Vaak vallen bijvoorbeeld ook de landen aan de Middellandse zee onder de Europese dekking, net zoals Jordanië. Ook sommige overzeese gebieden of bekende eilandengroepen vallen vaak onder de Europadekking. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de Canarische Eilanden of de Azoren. Voor een aantal andere overzeese eilanden, zoals Mayotte, kan een wereldwijde dekking wel noodzakelijk zijn.

Zijn er verschillen tussen uitsluitingen?

De meeste verzekeraars hebben min of meer gelijkaardige uitsluitingen, bijvoorbeeld voor schade door een nucleaire aanval of een burgeroorlog. Vaak gaat het om situaties waarbij het Calamiteitenfonds redding biedt. Toch zijn er ook subtiele verschillen. Dat bleek bijvoorbeeld voor de annuleringsdekking bij het begin van de coronapandemie waarbij niet alle verzekeraars dekking verleenden.

Is het een goed idee om een reisverzekering via het reisbureau te regelen?

Neen. De reisverzekeringen die het reisbureau aanbiedt, zijn kwalitatief wel heel goed en bieden een goede bescherming. Ze bieden echter enkel het meest uitgebreide pakket aan en dat is vaak onnodig duur. Het is een beter idee om reisverzekeringen te vergelijken.