EN

Besparen op de allriskverzekering

De allriskverzekering is geen goedkope verzekering en dus is het maar logisch dat verzekeringsnemers op zoek gaan naar manieren om te besparen. Zo'n manieren zijn er gelukkig meer dan voldoende. Hiervoor is het bovendien niet altijd nodig om over te stappen naar een andere verzekeraar.

Kiezen voor een beperktere dekking

De allriskverzekering is de uitgebreidste en dus ook de duurste autoverzekering die er is. Bij de aankoop van een nieuwe auto is het een must, maar na verloop van tijd neemt het nut van de allriskverzekering toch wel af. Dat komt omdat ook de dagwaarde van de auto na verloop van tijd afneemt. Wanneer de auto ongeveer zes jaar oud is, is het over het algemeen interessanter om over te schakelen op de WA + Beperkt Casco. Deze formule is veel goedkoper en biedt nog steeds dekking voor de wettelijke aansprakelijkheid en schadegevallen die niet de fout zijn van de verzekerde, zoals bliksem- of waterschade.

Ook wat de aanvullende dekkingen betreffen, is het misschien wel mogelijk om het een en ander te schrappen. Soms zijn er zelfs onnodige aanvullende autoverzekeringen, zoals een dekking verhaalsbijstand wanneer er al een algemene rechtsbijstandverzekering is.

Minder kilometers rijden

Wie jaarlijks meer kilometers rijdt, moet ook meer betalen voor zijn allriskverzekering. Er zijn ook talloze verzekeraars waarbij het rechtstreeks loont om minder kilometers te rijden, maar in het andere geval kan ook het aantal gemiddelde kilometers op de polis worden aangepast. Daarnaast betekent minder kilometers ook minder kans op verkeersongevallen en het verlies van schadevrije jaren. Want hoe langer er geen schade wordt gereden, hoe meer men kan besparen op de allriskverzekering. Een extra tip: claim kleine schades zelf om een verhoging van de verzekeringspremie te voorkomen.

Eigen risico verhogen

Een eenvoudige manier om te besparen op de allriskverzekering is door het eigen risico te verhogen. Bij een schadegeval moet de verzekeraar dan minder vergoeden. Dit houdt natuurlijk een risico in voor de verzekerde die meer zelf moet betalen. Wie daarentegen niet vaak schade rijdt, kan het overwegen en zo een flinke korting krijgen op de allriskverzekering.

Tweede-gezinsautoregeling gebruiken

Dit gaat natuurlijk enkel lukken voor wie een tweede gezinsauto heeft, maar in zo'n geval kan het interessant zijn om de twee gezinsauto's bij één autoverzekeraar onder te brengen. Veel verzekeraars bieden een tweede-gezinsautoregeling aan, waardoor de tweede auto meesurft op de schadevrije jaren van de eerste auto. Hierdoor kan de allriskverzekering meteen flink goedkoper zijn. Dit heeft natuurlijk enkel zin wanneer de eerste auto meer schadevrije jaren heeft dan de tweede.

Meteen voor een jaar betalen

Veel Nederlanders betalen maandelijks een premie voor de allriskverzekering. Toch kan het interessanter zijn om de premie gewoon meteen voor een volledig jaar te betalen. Sommige verzekeraars kennen voor de jaarlijkse betaling een korting toe, maar zelfs zonder korting kan het de transactiekosten beperken. Bij sommige verzekeraars is het zo mogelijk om tot 34 euro per jaar te besparen.

Korting op de allriskverzekering

Verzekeraars hanteren soms andere tarieven voor nieuwe klanten dan voor bestaande klanten. Hierdoor kan het dat wie jarenlang deemoedig bij dezelfde verzekeraar blijft, benadeeld wordt. Per slot van rekening moet iemand de korting voor de nieuwkomers vergoeden. Het betekent meteen ook dat het eigenlijk slimmer is om af en toe over te stappen naar een andere autoverzekeraar. Zeker als die mooie kortingen in petto heeft.

Anderzijds kennen verzekeraars soms ook kortingen toe aan bestaande klanten. Sommige verzekeraars hebben bijvoorbeeld loyaliteitskortingen of pakketkortingen, waarbij de verzekeringsnemer een korting krijgt omdat hij meerdere verzekeringen bij een enkele verzekeraar onderbrengt. Hoe dan ook is het aangeraden om altijd goed te vergelijken want zo'n kortingen betekenen niet altijd dat een andere allriskverzekering ook echt goedkoper is.

Speciale verzekeringen

Ten slotte zijn er nog talloze speciale verzekeringsformules waarbij het mogelijk is om te besparen op de allriskverzekering. Vooral de rijstijlverzekering waarbij er een korting wordt toegekend bij veilig rijgedrag is een optie. Wanneer de auto al wat ouder is, kan ook een youngtimerverzekering of oldtimerverzekering interessant zijn.

Veelgestelde vragen over de allriskverzekering

De nieuwe allriskverzekeraar brengt dossierkosten in rekening. Mag dat?

Ja, dat mag. Veel verzekeraars brengen poliskosten in rekening, zelfs wanneer de verzekering via de website wordt aangegaan en de polis automatisch wordt gegenereerd. Meestal bedragen ze 6 tot 15 euro. Veel verzekeraars brengen deze kosten ook in rekening wanneer er wijzigingen moeten gebeuren, bijvoorbeeld voor het aanpassen van het gemiddelde aantal kilometers. Hierop valt niet te besparen.

Mag de verzekeraar zomaar de kostprijs van de allriskverzekering aanpassen?

Wanneer dat zo is afgesproken, en zo'n clausule staat vrijwel altijd in de polisvoorwaarden, mag de verzekeraar de premie verhogen. Wel is het zo dat de verzekeraar dit dan tijdig moet laten weten en de optie moet bieden om de allriskverzekering op te zeggen, ook tijdens het eerste contractjaar.

Tellen auto's van kinderen ook mee voor de tweede-gezinsautoregeling?

Dat is afhankelijk van de voorwaarden die de verzekeraar oplegt. Bij slechts een aantal allriskverzekeraars, zoals Allianz en ASR is het toegestaan.

Met hoeveel auto's kan ik van de tweede-gezinsautoregeling genieten?

Ook hier geldt dat verzekeraars elk hun eigen voorwaarden stellen. Bij de meeste verzekeraars is er geen maximum opgelegd. Bij andere verzekeraars wel. Dan varieert het maximum van één tot zes extra auto's. Anderzijds zijn er ook verzekeraars die geen tweede-gezinsautoregeling hebben.

Zijn er extra voorwaarden verbonden aan de tweede-gezinsautoregeling?

Vrijwel altijd is dat het geval. Zo eisen veel verzekeraars dat beide bestuurders ouder zijn dan 24 jaar. Voor jonge koppels is de tweede-gezinsautoregeling dan niet mogelijk. Er zijn ook verzekeraars die beperkingen opleggen ten aanzien van de cataloguswaarde, maar meestal zijn de voorwaarden vrij soepel. Informeer bij de verzekeraar voor meer informatie.