EN

Besparen op de inboedelverzekering

Besparen op de inboedelverzekering kan op verschillende manieren. Het is zeker niet nodig om daarvoor van inboedelverzekering te veranderen, hoewel het natuurlijk wel een heel effectieve besparingsmethode blijft. Hieronder de eenvoudigste manieren om te besparen op de inboedelverzekering.

Eigen risico verhogen

Door aan het eigen risico te sleutelen is het vaak mogelijk om een mooie korting te krijgen op de verzekeringspremie. Het eigen risico al te hoog opschroeven is dan weer geen goed idee. Met een eigen risico van 500 euro is de besparing soms 20 tot 25% ten opzichte van een inboedelverzekering zonder eigen risico. Desondanks is zo'n hoog eigen risico niet altijd even interessant. De meeste schadegevallen zijn niet bijster groot en bij een heel hoog eigen risico hoeft de verzekeraar (bijna) niets te vergoeden. Een eigen risico van 100 tot 200 euro zal voor de meeste verzekeringsnemers interessanter zijn.

Kiezen voor een extra uitgebreide dekking

Een allrisk-inboedelverzekering biedt meer bescherming, maar is duurder. Een extra uitgebreide dekking biedt echter al een goede bescherming tegen alle risico's die het vaakst voorkomen. De extraatjes van een allrisk-inboedelverzekering worden vaak toegepast voor kleine schadevormen, zoals val- of stootschade. In plaats van het onredelijk hoog optrekken van het eigen risico kan het dan een beter idee zijn om voor een extra uitgebreide dekking te kiezen.

In beveiliging investeren

De meeste verzekeraars kennen een korting toe wanneer een woning inbraakveilig is. Het risico op inbraakschade neemt dan af en tegenover dat afgenomen risico staat dan weer een lagere premie. Doe-het-zelfmaatregelen volstaan echter niet zomaar. Meestal is het vereist dat de woning het Politiekeurmerk Veilig Wonen heeft, een door een PKVW-erkend bedrijf toegekend keurmerk dat aangeeft dat een woning ook echt inbraakveilig is.

Sommige verzekeraars kennen een (hogere) korting toe wanneer een woning aan de Borg-norm voldoet. Daarvoor is onder andere een Borg-gecertificeerd alarmsysteem nodig. Dergelijke alarmsystemen zijn natuurlijk niet gratis en tarieven lopen al snel op tot meer dan 800 euro. In de praktijk is de korting op de inboedelverzekering onvoldoende hoog om zo'n investering terug te verdienen. Natuurlijk maakt het de woning wel een stuk veiliger en dat is al heel wat.

Verzekeringspakketten

Veel verzekeraars kennen loyaliteitskortingen toe wanneer er verschillende verzekeringen bij hen worden afgesloten. Vooral de combinatie met de opstalverzekering en de aansprakelijkheidsverzekering levert vaak enkele procenten korting op. Natuurlijk is dat geen verplichting en is het soms nog steeds interessanter om bij verschillende verzekeringsmaatschappijen aan te kloppen. Bij een schadegeval geeft dat vaak wel meer gedoe.

Verzekeringspremie in één keer betalen

Veel verzekeringsmaatschappijen kennen een korting toe wanneer de verzekeringspremie niet in termijnen wordt betaald. Deze korting is beperkt en bedraagt vaak niet meer dan 1 tot 3% Desondanks is het een leuk extraatje voor wie het geld meteen kan missen.

Vergelijken en veranderen

De belangrijkste tip is en blijft toch om regelmatig verzekeringen te vergelijken. Door jaarlijks inboedelverzekeringen te vergelijken is het mogelijk om tot 15% te besparen. Sommige verzekeraars kennen ook kortingen toe aan nieuwe gebruikers. Het is bovendien mogelijk om na verloop van tijd opnieuw naar dezelfde verzekeraar terug te keren. Er zijn meer dan voldoende online vergelijkingstools waarmee eenvoudig de overstap kan worden gemaakt.

Veelgestelde vragen over besparen op de inboedelverzekering

Hoeveel bedraagt de korting bij een PKVW-keurmerk?

Dat verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Bij sommige verzekeraars bedraagt de korting slechts enkele procenten, maar er zijn ook verzekeraars die kortingen tot 20% toekennen. Op jaarbasis scheelt dat al snel enkele tientjes.

Hoeveel bedraagt de korting bij een Borg-certificaat?

Niet alle verzekeraars kennen hiervoor een korting toe. Bij de verzekeraars die een korting toekennen, ligt die korting in de lijn van de PKVW-korting.

Hoeveel kan ik besparen op een inboedelverzekering?

Het is mogelijk om tot 50% te besparen op de inboedelverzekering, maar dan moet er ook in inbraakbeveiliging worden geïnvesteerd en moet het eigen risico fors omhoog. Bovendien gaan we dan uit van een ruime aanvangsdekking. Een totale besparing van 20-25% is voor veel Nederlanders realistischer, maar de exacte besparing zal toch nog steeds van geval tot geval verschillen.

Zijn er nog manieren om te besparen op de inboedelverzekering?

Jazeker. Het volstaat niet om alleen te kijken naar de inboedelverzekering. Bij veel verzekeringsnemers is er sprake van dubbele dekking. Dan is hetzelfde risico bij verschillende verzekeraars verzekerd. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een smartphoneverzekering die eigenlijk dezelfde schade dekt die reeds door de inboedelverzekering wordt verzekerd. Om dan nog maar te zwijgen over de brillenverzekering die de opticien aanbiedt … Door hierin te snoeien is het mogelijk om nog meer te besparen.

Kan ik zelf mijn woning aanpassen voor de PKVW-erkenning?

Er is veel dat de verzekeringsnemer zelf kan doen, zoals het plaatsen van rookmelders en het voorzien van buitenverlichting. Als er nog hang- en sluitwerk moet worden geplaatst, is het wel belangrijk dat er gecertificeerd materiaal wordt gebruikt. Verder blijft het nodig om de controle uit te laten voeren door een PKVW-erkend bedrijf.