EN

Besparen op de cascoverzekering

Een cascoverzekering is vrijwel altijd een goed idee. Enkel voor auto’s van meer dan tien jaar kan er eventueel een uitzondering worden gemaakt. Natuurlijk is zo'n cascoverzekering niet gratis, maar er zijn wel manieren om te besparen op de cascoverzekering. Hieronder zijn ze allemaal te vinden.

Naar een lagere dekking overstappen

Een eerste manier om te besparen op de cascoverzekering is door aan de dekking te sleutelen. In de eerste jaren na de aanschaf is een volledige cascodekking natuurlijk de juiste keuze, maar na verloop van tijd zal dat niet langer het geval zijn. De verzekerde waarde is dan sterk afgenomen en eigenlijk is de volledige casco dan onnodig duur. In zo'n geval is het beter om te kiezen voor de beperkte cascodekking. Hierbij is de dekking goedkoper, maar dan wel beperkter. Zo dekt het bijvoorbeeld wel nog schade door hagel, diefstal of een botsing met dieren, maar niet langer schade die door de bestuurder werd veroorzaakt. De overstap van een volledige casco- naar een beperkte cascodekking vindt meestal plaats wanneer de auto zes jaar is. Na tien jaar kan eventueel ook de beperkte cascodekking achterwege worden gelaten. Een WA-verzekering blijft natuurlijk wel altijd verplicht.

WA-verzekering Beperkt Casco Volledig Casco
Schade aan anderen VerzekerdVerzekerdVerzekerd
Diefstal en inbraak VerzekerdVerzekerd
RuitschadeVerzekerdVerzekerd
StormschadeVerzekerdVerzekerd
BrandschadeVerzekerdVerzekerd
VandalismeVerzekerd
Schade door de eigen fout (bv. parkeerschade) Verzekerd

Hoger eigen risico

Een tweede manier om te besparen op de cascoverzekering is door vrijwillig te kiezen voor een hoger eigen risico. Dit heeft natuurlijk ook wel een nadeel: bij een schadegeval zal de verzekeraar ook een minder hoog bedrag uitkeren en is een groter deel van de schade voor rekening van de verzekerde. Zeker als jongere is het mogelijk om flink te besparen met een hoger eigen risico. Het verhogen van het eigen risico is vooral interessant voor wie zelden schade heeft.

No-claimbeschermer

Met een no-claimbeschermer moet de verzekerde op korte termijn een hogere premie betalen, maar op langere termijn is het wel mogelijk om te besparen op de cascoverzekering. Dat komt omdat de premie van de autoverzekering niet stijgt wanneer er een schadegeval is. Bij sommige verzekeraars is dit overigens ook al automatisch voorzien voor de hoogste trede van de bonus-malusladder. Het nadeel van een no-claimbeschermer is dan weer dat een nieuwe verzekeraar hier geen rekening mee houdt. Hierdoor kan een verzekeraar klanten aan zich binden en wordt overstappen van cascoverzekering een stuk moeilijker.

Rijstijlverzekering

Wie voorzichtig rijdt, kan korting krijgen op de autoverzekering. Deze korting bedraagt 10 tot 35%, maar dat natuurlijk op voorwaarde dat er ook effectief sprake is van een veilige rijstijl. Niet alle verzekeraars bieden rijstijlpolissen aan. Onder andere volgende autoverzekeraars hebben een rijstijlpolis (bron: Consumentenbond):

  • ANWB

  • Fairzekering

  • FBTO Rijstijlverzekering

  • PolisVoorMij

  • Voogd & Voogd

  • Voorop

Let wel op want voor wie redelijk voorzichtig rijdt, is een rijstijlverzekering niet altijd voordeliger. Er is dan wel sprake van een korting van zo'n 10%, maar vaak is de rijstijlverzekering dan nog steeds duurder dan oplossingen van andere verzekeraars. Voor wie echt heel voorzichtig rijdt en daardoor ook hogere kortingen krijgt, zal de rijstijlverzekering pas echt voordelig zijn. Over het algemeen is de rijstijlverzekering met name interessant voor oudere, ervaren bestuurders. Ook voor jongeren kan het interessant zijn, maar doe dan zeker geen gekke dingen op de weg.

Andere kortingen op de cascoverzekering

Soms zijn er nog een aantal andere manieren om korting te krijgen op de cascoverzekering. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer er verschillende verzekeringsproducten worden afgesloten bij een verzekeraar of wanneer de premie meteen voor een volledig jaar wordt betaald. Verwacht echter geen torenhoge kortingen, maar die enkele procentjes zijn natuurlijk welkom.

Cascoverzekeringen vergelijken

Er zijn soms grote verschillen in de tarieven van verzekeraars. Hierdoor kan het lonen om cascoverzekeringen te vergelijken. Soms is het mogelijk om flink te besparen door over te stappen naar een andere verzekeraar, maar let wel altijd op voor de valkuilen. Zeker bij een no-claimbeschermer kan een andere verzekeraar toch ineens duurder zijn. Ook wanneer er kortingen verloren gaan, is dat wel eens het geval.

Veelgestelde vragen over besparen op de cascoverzekering

Wat is de prijs van een no-claimbeschermer?

De prijs van een no-claimbeschermer kan flink oplopen. Bij sommige verzekeraars wordt er een procentuele premietoeslag toegepast. Deze premietoeslag kan oplopen tot 20%. Bij andere verzekeraars gaat het om een vast bedrag. Dit gaat dan van 7,5 tot 15 euro per maand. Voor jonge bestuurders kan een vast bedrag interessanter zijn.

Kan ik schadevrije jaren overnemen van mijn ouders of partner?

Als regelmatige bestuurder is het soms mogelijk om schadevrije jaren over te nemen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een overlijden of bij een echtscheiding, maar de meeste verzekeraars staan hier weigerachtig tegenover. Wie reeds jarenlang schadevrij rijdt als regelmatige bestuurder, riskeert op deze manier geen schadevrije jaren op te bouwen en te veel te betalen voor de cascoverzekering.

Mag mijn verzekeraar de premie verhogen?

Meestal staat er in de polisvoorwaarden dat de verzekeraar het recht heeft om de polis en de premie aan te passen. De verzekeraar moet daarbij wel een aantal regels naleven. Zo moet de verzekerde de kans hebben om over te stappen naar een andere cascoverzekeraar. Wij raden aan om bij iedere wijziging de vergelijking te maken.

Is het niet beter om mijn autoschade niet te claimen?

Dat is natuurlijk afhankelijk van de gevolgen van de claim, de autoschade en het eigen risico. Als het bedrag dat de verzekerde kan krijgen beperkt is, kan het interessanter zijn om de schade niet te claimen en het zelf te betalen. Zo gaan er geen schadevrije jaren verloren en neemt de premie niet onnodig toe. Bel steeds met de cascoverzekeraar om de situatie te bespreken en maak vervolgens de juiste keuze.

Ik wil besparen op mijn auto door mijn auto af en toe te verhuren. Mag dat van de verzekeraar?

Het is in ieder geval verplicht om dit te melden aan de verzekeraar, want anders is er het risico dat de verzekeraar eventuele schade niet zal vergoeden. Om problemen te voorkomen kan er wel gekozen worden voor een autodeelverzekering. Onder andere Centraal Beheer biedt zo'n autodeelverzekering aan. Hierbij geldt een collectiviteitskorting en gaan er geen schadevrije jaren verloren als een andere bestuurder schade maakt. Sommige autodeelplatformen bieden ook zelf verzekeringsoplossingen aan. Zo werkt SnappCar bijvoorbeeld samen met Allianz en is er telkens een allriskverzekering met no-claimbescherming voorzien.