EN

Reisverzekering

Een reis kan een leuke ervaring zijn, maar er kan toch ook veel misgaan. In dergelijke gevallen is er vaak een dekking voorzien door een van de vele verzekeringen, maar het maakt het wel heel complex. Bovendien zijn lang niet alle situaties verzekerd. Daarom is een reisverzekering een goed idee. Een reisverzekering kan voor een enkele reis worden afgesloten, maar ook doorlopend. Voor wie veel reist is een doorlopende reisverzekering financieel interessanter.

Op deze pagina over reisverzekering

    Wat is de reisverzekering?

    Een reisverzekering is een schadeverzekering die de schade vergoedt die de verzekerde oploopt tijdens een reis. Vaak wordt een reisverzekering afgesloten voor vakanties, maar er zijn ook reisverzekeringen voor zakenreizen, vrijwilligerswerk of buitenlandse stages. Een reisverzekering kan afgesloten worden voor één specifieke vakantie of voor een langere doorlopende periode, bijvoorbeeld voor wie meerdere keren per jaar op vakantie gaat. Een reisverzekering dient ter aanvulling op andere verzekeringen zoals de autoverzekering en de zorgverzekering en zal deze niet vervangen. Wat een reisverzekering al dan niet dekt, verschilt van polis tot polis. Vaak gaat het om volgende dekkingen:

    • Verlies, schade of diefstal van de bagage

    • Geneeskundige kosten ter aanvulling van de beperkte dekking door de zorgverzekering

    • Extra kosten ten gevolge van een ongeval, bijvoorbeeld medisch transport naar Nederland

    • Automobilistenhulp bij pech onderweg

    • Uitkering bij invaliditeit of overlijden

    • Begrafeniskosten in het buitenland

    • Rechtsbijstand in het buitenland

    • Annulering van de reis, bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval in de familie

    • Opsporings- en reddingskosten in het buitenland

    • Terugreis bij gedwongen oponthoud

    Soorten reisverzekering

    1. Kortlopende reisverzekering

      Een kortlopende reisverzekering is, zoals de naam al doet vermoeden, een verzekering die maar heel tijdelijk geldt. Wie slechts een keer per jaar op vakantie gaat, kiest meestal voor een kortlopende verzekering. De verzekering stopt dan automatisch na afloop van de vakantie. De verzekerde betaalt slechts eenmalig een premie.

    2. Doorlopende reisverzekering

      Een doorlopende reisverzekering wordt vaak gekozen door vakantiegangers die meerdere keren per jaar op vakantie gaan of meerdere keren per jaar een weekendje weg organiseren. Deze dekking loopt het hele jaar door en er moet het hele jaar door premie betaald worden.

    Dekking van een reisverzekering

    De reisverzekering bestaat uit verschillende onderdelen. Wat wordt vergoed, is afhankelijk van de soort vakantie en welke andere verzekeringen er al zijn. Sommige dekkingen zijn nodig om extra af te sluiten. Andere dekkingen hoeven juist niet afgesloten te worden, omdat de polishouder anders dubbel verzekerd is. Daarom heeft WA.nl de meest voorkomende dekkingen (en de vergoedingen) op een rijtje gezet.

    Dekking van de telefoon

    Bij schade, diefstal, verlies of vermissing van een telefoon, wordt een maximumbedrag uitgekeerd. De meeste verzekeraars hanteren een maximum bedrag van rond de 300 euro.

    De precieze bedragen zijn terug te vinden in de polisvoorwaarden. Lukt het niet om de juiste informatie te vinden? Dan is het raadzaam om de verzekeraar telefonisch te raadplegen.

    Dekking foto-apparatuur

    Als de vakantie voorbij is, is het altijd fijn nog even de foto’s terug te kijken. Maar wat gebeurt er als de foto-apparatuur verloren gaat, wordt gestolen of beschadigd raakt? Dan kan de verzekerde dit claimen bij de reisverzekeraar. Een fotocamera is vaak tussen de 1000 en 3500 euro waard. Dit is de maximale vergoeding van de verzekering.

    Tussen de maximale vergoedingen kunnen onderling grote verschillen zitten. Het is verstandig te letten op de verschillende bedragen. Onder de dekking van de bagage kunnen de maximale vergoedingen gevonden worden. Soms geldt er voor bagage ook een eigen risico.

    Dekking iPad of tablet

    Op vakantie nemen steeds meer mensen een iPad of tablet mee. Dankzij een reisverzekering met bagagedekking is persoonlijke bagage tegen diefstal, verlies, vermissing of beschadiging gedekt. Voor een iPad of tablet geldt vaak een maximum vergoeding van 230 tot 2500 euro.

    De polisvoorwaarden vertellen meer over de precieze vergoeding. Daar ziet de verzekerde ook de precieze voorwaarden die bij de dekking horen en welke gevallen uitgesloten zijn.

    Reisverzekering voor studie of stage in het buitenland

    Jaarlijks reizen heel wat studenten af naar het buitenland voor studie of stage. De reisverzekering geldt daar dan niet. Toch is het wenselijk dat de privé-eigendommen tegen diefstal zijn verzekerd en dat een terugkeer naar huis mogelijk is, bijvoorbeeld als een familielid ernstig ziek wordt. Bij de reisverzekering kan een dekking voor studie of stage in het buitenland worden meeverzekerd.

    Alles wat in de vrije tijd plaatsvindt, is verzekerd. Ongelukken uit werk (voor school of privé) zijn meestal niet verzekerd. Voor een dekking voor studie of stage wordt meestal een doorlopende reisverzekering gekozen.

    Dekking van geneeskundige kosten

    Medische kosten die in het buitenland worden gemaakt, worden meestal eerst vergoed door de zorgverzekering. Maar, het kan zijn dat de vergoeding te laag is, waardoor er alsnog flinke kostenposten ontstaan. Om deze situatie te voorkomen, zijn er een paar mogelijkheden om de kosten op te vangen: een aanvullende verzekering van de zorgverzekering of de dekking geneeskundige kosten op de reisverzekering.

    De dekking geneeskundige kosten vergoedt alle overige kosten die niet gebaseerd zijn op kosten voor de eerste hulp. De dekking geldt ook in Nederland zelf, maar met een maximumbedrag. Tandartskosten worden ook tot een maximumbedrag vergoed. Wie een eigen risico moet betalen na een ongeluk op vakantie, kan deze kosten verhalen op de dekking geneeskundige kosten.

    Is de reiziger van plan gevaarlijke sporten te beoefenen of op wintersport te gaan? Dan is deze dekking niet voldoende. Een aparte dekking voor gevaarlijke sporten en wintersport is dan benodigd.

    Dekking voor wintersport

    Wintersport zorgt voor recreatie, maar kan ook gevaarlijk zijn. Tijdens een afdaling op een skipiste zit een ongeluk in een klein hoekje. De basiszorgverzekering is dan niet voldoende. Een aanvullende dekking op de reisverzekering voor wintersport voorkomt dat de wintersporter voor nare verrassingen komt te staan. Zo is een gipsvlucht standaard niet meeverzekerd. Dit noemen we repatriëring. Voor repatriëring geldt dat een aanvullende verzekering (wintersportdekking) moet worden afgesloten.

    Met een wintersportdekking is eigen skikleding en andere uitrusting meeverzekerd. De ski-uitrusting valt onder de bagagedekking en is verzekerd voor verlies, beschadiging en diefstal. Vaak geldt er wel een maximumvergoeding. De maximumdekking bedraagt een paar duizend euro.

    Onderwatersport

    Wie van plan is te gaan duiken op vakantie, doet er goed aan de polis van de reisverzekering nog eens goed te bekijken. Duiken met persluchtcilinders of andere ademapparatuur valt namelijk mee te verzekeren met de reisverzekering. De meeste reisverzekeraars hanteren een verschil tussen recreatief duiken en technisch duiken. Recreatief duiken betekent dat de verzekerde niet dieper duikt dan 40 meter. Goed om te weten: vaak wordt onderwatersport alleen vergoed aan houders van een duikbrevet. Kan een duik niet doorgaan? En moet daardoor de vakantie afgebroken worden? Dan vergoedt de reisverzekering de kosten van de niet genomen duiklessen en de huur van de duiksportartikelen. Eigen duikspullen worden ook vergoed.

    Raakvlakken met andere verzekeringen

    RubriekAlternatieve verzekering Voorbeeld
    Medische kosten Aanvullende zorgverzekering buitenland Oplopende kosten voor medische verzorging in een dure privékliniek in Griekenland
    Schade aan bagage Inboedelverzekering met buitenhuisdekking Diefstal van een laptop uit de bagage
    Autopech PechhulpverzekeringEr is pechhulp nodig na problemen met de accu tijdens de reis in Frankrijk
    Rechtsbijstand RechtsbijstandsverzekeringDe verhuurder van een vakantiewoning daagt de verzekerde voor de rechtbank omwille van vermeende schade
    Ongevallen in het buitenland OngevallenverzekeringArbeidsongeschiktheid na een spierscheur tijdens de vakantie

    De annuleringsverzekering

    In sommige gevallen kan het een valide optie zijn een annuleringsverzekering af te sluiten. Deze verzekering vergoedt de kosten die al zijn gemaakt als een deel van de reis niet door kan gaan. Voorbeelden van redenen waarbij een annuleringsverzekering een vergoeding biedt, zijn onder meer als de reis niet door kan gaan vanwege een sterfgeval, echtscheiding of vanwege ontslag. Bij een annuleringsverzekering is het belangrijk dat de verzekerde van tevoren niet kon weten dat de situatie zich voor kon doen. Anders vergoedt de verzekeraar niets.

    Moet er worden geannuleerd? Dan brengt de reisorganisatie daarvoor kosten in rekening. In veel gevallen kan de annuleringsverzekering worden aangesproken. Het is goed zich te beseffen dat het gaat om onverwachte kosten. Veelgestelde vragen Wat is het verschil tussen een kortlopende en een doorlopende reisverzekering?

    Een kortlopende reisverzekering loopt slechts tijdens de duur van de vakantie. De verzekerde betaalt eenmalig premie. Een doorlopende reisverzekering geldt het hele jaar, ook bij meerdere vakanties of weekendjes weg. Daarbij moet wel het hele jaar door premie betaald worden. Ik heb al een zorgverzekering, waarom is extra dekking benodigd?

    De dekking van de zorgverzekering is vaak onvoldoende om alle kosten te dekken. Een gipsvlucht is bijvoorbeeld niet inbegrepen in de zorgverzekering. Daarom is een extra verzekering noodzakelijk. Kan ik het best rechtstreeks een verzekering afsluiten of via het reisbureau?

    Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat het afsluiten van een reisverzekering via het reisbureau een eenvoudige optie is. De kwaliteit van de aangeboden polis is voldoende. Het nadeel aan het verzekeren via een reisbureau is dat het bureau vaak alleen de meest uitgebreide variant van slechts één verzekeraar aanbiedt. Dit brengt vaak een hoger kostenplaatje met zich mee dan zelf online een polis afsluiten. Heb ik buiten Europa een werelddekking nodig?

    Een werelddekking is niet in alle gevallen noodzakelijk. De Europadekking bestaat tegenwoordig uit alle Europese landen, maar ook uit bekende eilandengroepen (zoals de Canarische Eilanden, de Azoren en Madeira). Deze dekking geldt vaak ook voor landen aan de Middellandse Zee, zoals Marokko, Tunesië, Egypte en Israël. Jordanië valt niet onder deze dekking. Wat als ik een scooter of brommer huur en schade veroorzaakt?

    Wie op vakantie een ongeluk veroorzaakt met de scooter of brommer, kan voor hoge kosten komen te staan. De schade aan het voertuig wordt namelijk niet gedekt door de reisverzekering. Schade die wordt toegebracht aan anderen ook niet. Volgens de wet moet de verhuurder hiervoor verzekerd zijn.

    In veel gevallen vergoedt de reisverzekering wel de medische kosten van een ongeval met de scooter of brommer op vakantie. Vaak moet daarbij ook de aanvullende zorgverzekering worden aangesproken.

    Reisverzekeringen vergelijken

    Er zijn grote verschillen tussen wat reisverzekeringen al dan niet vergoeden. Zo zijn er reisverzekeringen die geen terreuraanslagen of natuurrampen vergoeden, terwijl het risico hierop in het buitenland toch wel groter dan in Nederland kan zijn. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor bepaalde sporten die niet worden vergoed. Bijzondere sporten zoals technisch duiken of gästerennen zijn soms ook uitdrukkelijk uitgesloten van de dekking. Daarnaast kunnen ook de prijzen van de reisverzekering sterk schommelen. Net omdat er zoveel verschillen zijn, is reisverzekeringen vergelijken echt wel aanbevolen.

    man vergelijkt reisverzekeringen achter zijn computer op WA.nl

    Overstappen naar een andere reisverzekering

    Bij een kortlopende reisverzekering is er in principe een bedenktijd van 14 dagen en is het nadien niet meer mogelijk om op te zeggen, behalve wanneer de reis uitzonderlijk niet zou doorgaan. Hier is het enkel tijdens de bedenktijd mogelijk om over te stappen naar een andere reisverzekeraar. Bij een doorlopende reisverzekering is het wel mogelijk om de reisverzekering op te zeggen en over te stappen naar een nieuwe reisverzekeraar. Overstappen van reisverzekering is in drie eenvoudige stappen te regelen.

    Overstappen reisverzekering
    man stapt over van reisverzekering achter zijn computer

    Reisverzekeringen kosten

    De hoogte van de premie is in de eerste plaats afhankelijk van de gekozen formule. Zo zal een doorlopende reisverzekering natuurlijk duurder zijn dan een eenmalige reisverzekering. Vervolgens zijn reisverzekeringen vaak in twee formules beschikbaar, namelijk met een wereldwijde dekking of met een Europese dekking. Een wereldwijde dekking is duurder dan een Europese dekking. Ten slotte spelen ook de polisvoorwaarden een rol en is een reisverzekering met een annuleringsdekking duurder dan een reisverzekering zonder, terwijl een eigen risico de kosten beperkt. Lees verder over de kosten van een reisverzekering en hoe ze te beperken zijn.

    man berekent de kosten van een reisverzekering

    Besparen op de reisverzekering

    Er zijn verschillende manieren om te besparen op de reisverzekering. Natuurlijk kan overstappen naar een andere reisverzekeraar alvast een mooie besparing opleveren, maar er zijn zeker nog meer manieren om te besparen op de reisverzekering:

    • Een doorlopende reisverzekering is interessanter voor wie vaak reist.

    • Stel de reisverzekering op maat samen. Dat kost iets meer tijd, maar de standaardpakketten zijn vaak onnodig uitgebreid en brengen onnodige kosten met zich mee.

    • Let op voor een dubbele dekking. Vaak zijn sommige zaken al verzekerd in andere verzekeringen, bijvoorbeeld in de pechhulpverzekering. Dat is nergens goed voor.

    • De jaarpremie van de doorlopende reisverzekering in één keer betalen.

    man wil besparen op reisverzekering

    Verzekeraars voor reisverzekeringen

    Er zijn veel verzekeraars voor reisverzekeringen op de markt, waarnaast sommige reisaanbieders en -platformen ook hun eigen verzekeringen aanbieden. Vaak zijn er grote prijsverschillen, maar kunnen ook de polisvoorwaarden sterk afwijken. Lees meer over verzekeraars die reisverzekeringen aanbieden en ontdek welke verzekeraars al dan niet aangeraden zijn.

    man zoekt reisverzekeraar

    Artikelen over reisverzekeringen

    Veelgestelde vragen omtrent reisverzekeringen?

    Welke landen vallen onder de Europadekking?

    De polisvoorwaarden scheppen hier duidelijkheid over, maar vaak is de dekking wel uitgebreider dan enkel de landen van de Europese Unie. Vooral de niet-Europese landen aan de Middellandse Zee vallen vaak ook gewoon onder de Europese dekking. Net zoals bijvoorbeeld de Azoren of de Canarische Eilanden die niet in Europa liggen. Anderzijds zijn sommige gebieden die wel tot het werelddeel Europa behoren vaak niet gedekt. Het gaat dan bijvoorbeeld om de Faeröer.

    Telt de reisverzekering ook bij andere reizen?

    Veel reisverzekeringen dekken enkel vakanties en geen zakenreizen, vrijwilligerswerk, stages of studie in het buitenland. Als dat wel het geval is, is de gedekte periode vaak beperkt tot 45 of 60 dagen. Hoe dan ook is het aangeraden om een reisverzekering af te sluiten waarbij de volledige periode gedekt is en waarbij er geen uitsluiting is opgenomen voor dergelijke reizen.

    Wat is het verschil tussen de dagwaarde en de nieuwwaarde?

    Reisverzekeringen vergoeden de nieuwwaarde van spullen wanneer ze minder dan één jaar oud zijn. Bij een smartphone van zes maanden oud krijgt de verzekerde dus gewoon de waarde van een nieuwe smartphone. Vanaf wanneer spullen minstens één jaar oud zijn, vergoedt de verzekeraar de dagwaarde. De spullen worden dan afgeschreven omdat ze intussen al ouder zijn en slijtage hebben ondergaan. Aan de hand van zo'n afschrijvingstabel kunnen spullen snel veel waarde verliezen, zeker als een laptop of smartphone al enkele jaren oud is.

    Zijn ook huisdieren verzekerd?

    Dat is niet altijd het geval. Bij vele verzekeraars kan daarvoor wel een aanvullende dekking worden opgenomen. Dan vergoedt de verzekeraar ook onvoorziene, noodzakelijke kosten voor het huisdier, bijvoorbeeld wanneer een hond ziek wordt. Wat al dan niet gedekt is, verschilt opnieuw sterk. Vaak gaat het bijvoorbeeld enkel om medische kosten en niet om kosten voor zoekacties naar huisdieren.