EN

Besparen op de reisverzekering

De premie voor een reisverzekering kan hoog oplopen, soms tot ver boven de 300 euro per jaar. Dat heeft natuurlijk veel te maken met de dekkingen van de reisverzekeringen. Deze dekkingen zijn niet altijd nodig en door ze te schrappen is het mogelijk om te besparen op de reisverzekering. Toch zijn er nog andere manieren om te besparen op de reisverzekering. Hieronder zijn de belangrijkste mogelijkheden weergegeven.

Mogelijkheden om te besparen op de reisverzekering

Besparen op verzekeringen is altijd handig. Helemaal als het gaat om een reisverzekering. Daarom geven wij jou tips over hoe jij kunt gaan besparen op je reisverzekering.

Kiezen voor een doorlopende reisverzekering

Een reisverzekering kan worden afgesloten voor één reis of gewoon doorlopend voor een volledig jaar. Bij een enkele korte vakantie per jaar zal een kortlopende reisverzekering de goedkoopste oplossing zijn. Bij meerdere reizen met grote gezinnen, is de kans groot dat een doorlopende reisverzekering een betere keuze is.

Over het algemeen geldt dat van zodra iemand kortlopende reisverzekeringen afsluit voor twee tot drie vakantieweken per jaar, een doorlopende reisverzekering al interessanter kan worden. In de praktijk moet er echter wel een detailberekening worden gemaakt en is het onder andere afhankelijk van de vakantiebestemming, de tarieven van de verzekeraar en de gezinssamenstelling. Eenmaal er meer dan vier reisweken per jaar zijn, is een doorlopende reisverzekering echter vrijwel altijd een betere keuze.

Dekkingen schrappen

Het probleem met veel reisverzekeringen is dat de dekkingen vaak veel te uitgebreid zijn. Naast de reisverzekering zijn er per slot van rekening nog andere verzekeringen en wel vaker is er sprake van een dubbele dekking. Wie wil besparen op de reisverzekering moet alle polissen even naast elkaar leggen en nagaan waarvoor een reisverzekering wel of niet nuttig is. Volgende verzekeringspolissen moeten daar zeker even bij worden genomen:

Denk vervolgens niet alleen aan dubbele dekkingen maar durf ook andere onnodige dekkingen te schrappen. Een dekking voor gevaarlijke sporten is echt niet nodig bij een vakantie naar de Spaanse zon. Eenvoudige ingrepen, zoals het beperken van het maximumaantal gedekte dagen, kunnen al een invloed hebben op de premie. Niet elke verzekeraar is echter bereid om de polis heel flexibel aan te passen, maar dan loont het misschien nog steeds om even te kijken naar een andere “minder gunstige” polis.

Ga uit van een standaardreis

Een doorlopende reisverzekering moet aansluiten bij de standaardreis van de verzekerde. Als er eens in de twintig jaar een reis buiten Europa op de agenda staat, hoeft een wereldwijde dekking echt niet. Een speciale dekking wintersport om één keer in tien jaar te skiën is ook niet de moeite. Zorg dat de reisverzekering aansluit bij de standaardnoden die, net zoals de reisverzekering, doorlopend zijn. Bij een afwijking is het nog altijd mogelijk om eenmalig een uitgebreidere en duurdere dekking te voorzien.

Reisverzekeringen vergelijken

Reisverzekeringen vergelijken is een van de meest efficiënte manieren om op de reisverzekering te besparen. Net zoals andere verzekeringen moet er regelmatig, jaarlijks tot driejaarlijks, een vergelijking worden gemaakt. Wat vandaag de goedkoopste reisverzekering is, hoeft dat volgend jaar niet meer te zijn.

De reisverzekering herzien

Het leven zit vol veranderingen. Kinderen kunnen ervoor zorgen dat het reispatroon wijzigt. In plaats van trektochten in Nepal wordt het voortaan kamperen in Normandië. Het is maar logisch dat de reisverzekering dan even van onder het stof moet worden gehaald. Hetzelfde geldt echter ook als er bijvoorbeeld een nieuwe zorgverzekering of rechtsbijstandverzekering wordt afgesloten. Deze verzekeringen hebben vaak andere voorwaarden en dan moet er aan de reisverzekering worden gesleuteld. Om de paar jaar de verzekeringen vergelijken is met andere woorden nog niet voldoende: bekijk ook alle aanvankelijk gestelde eisen opnieuw en ga niet gewoon op zoek naar een goedkopere variant voor de huidige dekkingen.

Veelgestelde vragen over besparen op de reisverzekering

Hoe beoordeel ik of ik een dekking al dan niet nodig heb?

Bij het analyseren van een dekking is het aangeraden om volgend stappenplan te doorlopen. Op basis hiervan wordt het duidelijk of een dekking al dan niet noodzakelijk is. [1. Bepaal hoe groot het risico is] Bepaal voor elke dekking hoe groot de kans is dat de schade zich voordoet. Zo is het risico op een juridische procedure bijvoorbeeld kleiner wanneer er geen wagen wordt gebruikt. Verkeersovertredingen zijn in het buitenland een van de belangrijkste redenen waarom rechtsbijstand nodig kan zijn. [2. Bepaal de schade als het risico toch optreedt] Het volstaat niet om alleen na te gaan hoe groot het risico is. Zo is het risico op een blikseminslag en een brand niet zo heel groot, maar omdat de schade daarbij niet te betalen valt, sluiten we toch een opstalverzekering af. Dezelfde denkoefening moet ook voor de reisverzekering worden gemaakt. [3. Bereken de vergoeding door de reisverzekeraar] Niet altijd zal de verzekeraar de volledige schade vergoeden. Een eigen risico is heel gewoon, maar verder zijn er vaak ook op andere manieren beperkingen voorzien. Soms kunnen de beperkingen ervoor zorgen dat de verzekering zijn nut verliest. [4. Ga na of er geen sprake is van een dubbele dekking] Bekijk even de andere verzekeringspolissen en controleer of het risico al niet op een andere manier verzekerd is. Let goed op de voorwaarden in beide verzekeringen. Als een risico al voldoende is verzekerd, kan het in de rechtsbijstandsverzekering achterwege blijven. [5. Is de financiële schade zelf te dragen?] Een verzekering is er in principe om schade te dekken die niet eenvoudig kan worden gedragen. We sluiten geen verzekering af voor een ijsje dat op de grond kan vallen, maar wel voor de aansprakelijkheid bij een auto-ongeval. Voor een kleine citytrip is een annuleringsdekking wellicht overbodig, maar voor een wereldreis niet. Maak voor elke dekking de nodige afwegingen.

Heb ik een dekking voor contant geld nodig?

Deze dekking kan nuttig zijn, maar wees toch heel kritisch. De voorwaarden zijn vaak heel ongunstig en contanten zijn meestal slechts beperkt gedekt, terwijl de invloed op de premie hoger is. Het is een beter idee om gewoon minder contanten mee te nemen en een kredietkaart te gebruiken in het buitenland.

Is een ongevallenverzekering nuttig?

Een ongevallenverzekering is zeker op jongere leeftijd nuttig. Dan wordt er een bedrag uitgekeerd bij blijvende invaliditeit door een ongeval op reis. Zeker als er bepaalde risico's worden genomen, bijvoorbeeld tijdens trektochten in de bergen, is een ongevallenverzekering toch wel nuttig. Naarmate de verzekerde ouder wordt, wordt de ongevallenverzekering iets minder belangrijk. Ook hier is het wel belangrijk om op de beperkingen en uitsluitingen van de dekking te letten. Bij motorongevallen geldt er bijvoorbeeld vaak een beperking, zeker als het slachtoffer geen helm droeg (zelfs als dat in het buitenland niet verplicht is).

Is de dekking vervangend vervoer of verblijf nuttig?

Vaak niet. Het risico dat een auto problemen oploopt in het buitenland is reëel, maar de kosten zijn vaak beperkt en zijn perfect zelf te dragen. Bovendien gaat de dekking vaak pas in als het voertuig na twee dagen niet is gemaakt en gelden er maximumbedragen. Enkel als de schade financieel niet te dragen is, is deze dekking aangewezen.

Ik heb een oude auto. Dan heb ik toch wel een autopechhulpdekking nodig?

Dat klinkt inderdaad aanlokkelijk, maar lees toch maar goed de voorwaarden. Sommige verzekeraars verlenen geen dekking aan oude auto's. Wat een oude auto is, verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. Bij sommige verzekeraars geldt een uitsluiting voor auto's van tien jaar of ouder, terwijl andere verzekeraars zelfs lagere drempels van acht jaar hanteren.