EN

Verzekeraars opstalverzekering

Elke huiseigenaar heeft eigenlijk een opstalverzekering nodig en dan hoeft het ook niet te verbazen dat vrijwel elke verzekeraar de opstalverzekering aanbiedt. Net omdat opstalverzekeringen vergelijken aangeraden is, is het goed om te weten welke opstalverzekeraars er zijn en wat hen kenmerkt. Hieronder zijn de belangrijkste opstalverzekeraars weergegeven.

Verzekeraars die opstalverzekeringen aanbieden

Er zijn verschillende verzekeraars die opstalverzekeringen aanbieden. Hieronder behandelen we ze en geven we de benodigde informatie.

Interpolis

Interpolis is een van de meest toonaangevende verzekeraars van Nederland en staat voor glasheldere voorwaarden en preventieve oplossingen. Het afsluiten van een verzekering bij Interpolis verloopt telkens via Rabobank. Deze unieke samenwerking met Rabobank heeft een aantal voordelen, zeker wanneer Rabobank ook voor de hypotheek zorgt. Een mooie korting die tot 12% kan oplopen is daar een voorbeeld van. Onderstaand overzicht biedt een handig overzicht wat wel en niet verzekerd is bij de Interpolis-woonhuisverzekering:

Wel verzekerd Niet verzekerd
Schade door brand Schade door achterstallig onderhoud, opzet of grove schuld
Schade door inbraak en diefstal Schade door overstromingen, aardbevingen of grondwater
Schade door relletjes en vandalisme, op voorwaarde dat de woning niet langer dan 90 dagen onbewoond is Schade aan de woning als de woning langer dan 2 jaar onbewoond is, met uitzondering van brand-, storm-, bliksem- en ontploffingsschade (altijd verzekerd)
Schade door storm (vanaf windkracht 7) en blikseminslag Schade door vulslangen van een centrale verwarming
Ruitbreuk en lek slaan van dubbelglas, op voorwaarde dat het dubbelglas jonger is dan 10 jaar Schade door langzaam werkende invloeden, bv. invloeden door zure regen
Schade tijdens verbouwingen of aanbouwingen Schade door bodemverontreiniging
Schade aan zonnepanelen Schade door illegale of criminele activiteiten
Schade aan de tuin Schade aan antennes
Schade aan rolluiken Niet-zichtbare schade aan zonnepanelen
Schade door neerslag, stoom, gas, olie en water Schade aan zonweringen
Schade door vorst, op voorwaarde dat de woning niet langer dan 90 dagen onbewoond is Schade aan het glas van kassen en broeikassen
Schade door lekke leidingen Schade door waterverontreiniging
Schade door botsingen tegen de woning Schade door luchtverontreiniging

VvAA

VvAA is een netwerk van zorgverleners en biedt ook verschillende verzekeringen aan, zoals aansprakelijkheidsverzekeringen of een rechtsbijstandsverzekering voor medische specialisten. Daarnaast biedt VvAA ook een aantal andere niet-zorggerelateerde verzekeringen aan zoals de opstalverzekering. Daarbij heeft men de keuze tussen een standaard-opstalverzekering of een allrisk-opstalverzekering. Alle twee bieden ze ook dekking bij schade aan een praktijkruimte aan het huis en bij schade veroorzaakt door patiënten. De voordelen van de VvAA-opstalverzekering zijn:

  • Garantie tegen onderverzekering

  • Ook dekking voor praktijkruimte aan huis

  • 10% korting voor wie recent afgestudeerd is van een eerste paramedische studie

  • 24/7 hulp van de speciale Artsen Alarm Service

SNS

SNS is een onderdeel van de Volksbank en biedt voornamelijk bankieroplossingen aan, maar ook verzekeringen zoals de opstalverzekering. De SNS-woonhuisverzekering biedt alle standaarddekkingen aan, maar daarbovenop is ook de tv-schotel, de schuur, de garage en de tuin verzekerd. Ook hier zijn er natuurlijk uitsluitingen, bijvoorbeeld voor kapotgevroren leidingen aan de buitenkant van het huis of vorstschade aan het zwembad. Kleine relletjes zijn hier in principe wel verzekerd, maar een “massale opstand tegen de regering” niet.

Unigarant

Unigarant is een onderdeel van ANWB en is dan ook voornamelijk gespecialiseerd in verzekeringen voor voertuigen zoals de WA-verzekering. Anderzijds heeft Unigarant wel een heel compleet aanbod aan verzekeringen, waaronder dus ook de opstalverzekering. Bij Unigarant heeft de opstalverzekering standaard een eigen risico van 250 euro, maar het is ook mogelijk om voor een vrijwillig eigen risico van 100 of 200 euro te kiezen. De opstalverzekering van Unigarant komt met een garantie tegen onderverzekering.

Nationale-Nederlanden

Nationale-Nederlanden is al sinds de 19de eeuw in Nederland actief en heeft dan ook meer dan vijf miljoen klanten. Nationale-Nederlanden biedt zowel bancaire producten als pensioen- en verzekeringsproducten aan. De opstalverzekering van Nationale-Nederlanden is vrij compleet en kan eventueel nog worden aangevuld met een extra glasdekking. Het mooie is dat de opstalverzekering ook geldt wanneer de woning wordt verhuurd via Airbnb.

ABN Amro

ABN Amro is meer dan een bank en biedt ook verschillende verzekeringen aan, waaronder de opstalverzekering en de inboedelverzekering. Het mooie is dat er kortingen tot 5% van toepassing zijn wanneer er minstens drie verzekeringen worden afgenomen bij ABN Amro. Dat is bijvoorbeeld interessant voor wie een opstal-, inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering wil afsluiten.

HEMA

HEMA biedt al langer betaalbare verzekeringen aan en ook de opstalverzekering is daarbij een optie. Het eigen risico is er met 100 euro heel laag, maar er zijn wel uitzonderingen. Bij stormschade bedraagt het eigen risico bijvoorbeeld 225 euro. Net omwille van dergelijke uitzonderingen is het belangrijk om de polisvoorwaarden vooraf goed te lezen. Houd daarbij ook rekening met beperkingen. Voor schade aan tuinbeplantingen geldt bijvoorbeeld een beperking tot 25.000 euro, terwijl de logeerkosten tijdens de heropbouw eveneens tot datzelfde bedrag beperkt blijven.

InShared

InShared is een online verzekeraar die staat voor eerlijke verzekeringen. InShared biedt dan ook een anti-graaigarantie waarbij het grootste deel van het geld ook effectief naar schade-uitkeringen gaat en slechts een beperkt deel naar werkingskosten. Zonder grote premies voor rijke bestuurders. Omdat InShared volledig online werkt en geen fysieke kantoren heeft, kunnen de kosten beperkt blijven en zijn de premies er vrij laag. Het nadeel is dan weer dat er geen persoonlijk contact is.

Aegon

De woonhuisverzekering van Aegon wordt in twee formules aangeboden, namelijk een basisdekking en een allriskdekking. De dekking van die laatste is natuurlijk uitgebreider. Bij alle twee de dekkingen zijn bijgebouwen tot een vloeroppervlakte van maximaal 50 m² automatisch meeverzekerd, terwijl de Aegon Schade Service voor alle verzekerden 24/7 bereikbaar is. Glas is standaard meeverzekerd onder de allriskformule en is optioneel te verzekeren bij de basisdekking. Het eigen risico bedraagt bij een eerste schadegeval 100 euro indien het om de basisdekking gaat en 0 euro bij een allriskdekking. Bij het tweede schadegeval is er telkens een eigen risico van 250 euro voorzien.

FBTO

Bij FBTO is het mogelijk om de opstalverzekering helemaal samen te stellen zoals de verzekerde het wil. Zo kan bijvoorbeeld het eigen risico tussen 0 en 300 euro worden aangepast, is een glasdekking optioneel toe te voegen en kan er natuurlijk ook voor een allriskformule worden gekozen. Schade is gewoon te melden via WhatsApp en zonnepanelen zijn zelfs automatisch meeverzekerd.

Univé

Bij Univé lopen er vaak welkomstkortingen die de opstalverzekering op zijn minst op korte termijn interessant maken. De basisdekking is bovendien best wel uitgebreid en omvat bijvoorbeeld ook de tijdelijke verhuur van de woning via platformen zoals Airbnb. Bij een allriskdekking is glasbreuk zelfs automatisch meeverzekerd. Bij beide varianten is er een garantie tegen onderverzekering voorzien.

OHRA

Bij OHRA staat een vlotte service en direct schadeherstel steeds centraal. Daarnaast zijn er best wel een aantal pluspunten verbonden aan de opstalverzekering van OHRA. Zo zijn bijvoorbeeld ook de tuinherstelkosten bij brand gedekt, net zoals de hotelkosten wanneer een huis onbewoonbaar is. Een glasdekking is anderzijds standaard niet voorzien, maar is wel optioneel toe te voegen.

ING

Een mooi pluspunt van de ING-opstalverzekering is dat er bij schade een vaste schademanager wordt aangewezen. Deze schademanager komt ook ter plaatse langs, ongeacht de vraag hoe groot of hoe klein de schade is. Daarnaast biedt de opstalverzekering van ING een aantal extraatjes. Denk bijvoorbeeld aan een dekking voor saneringskosten (bv. bij asbest), de kosten van noodvoorzieningen, de kosten voor bouwmaterialen en gereedschappen enzovoort. Houd wel rekening met strenge acceptatievoorwaarden. Enkel woningen die aan deze voorwaarden voldoen, komen in aanmerking voor de opstalverzekering:

  • Het mag niet gaan om een woonboot, rijksmonument, stacaravan of recreatiewoning

  • De woning moet na 1850 zijn gebouwd

  • De woning mag geen rieten dak hebben

  • De woning moet gebouwd zijn met beton of steen

  • De woning moet bestemd zijn voor particuliere bewoning

Veelgestelde vragen over opstalverzekeraars

Zijn er veel verschillen tussen de polisvoorwaarden van opstalverzekeraars?

Niet wat de basisdekkingen betreft, zoals de dekking bij brand of onweer. Het is vooral bij de extraatjes dat er vaak wel wat verschillen zijn. Zo beperken sommige verzekeraars bijvoorbeeld de maximale uitkering bij tuinschade of is de onzichtbare schade aan zonnepanelen niet altijd gedekt. Ook wat het eigen risico betreft, zijn er vaak verschillen. Gelukkig is het wel zo dat steeds meer verzekeraars een garantie tegen onderverzekering aanbieden.

Hoe kies ik een goede opstalverzekeraar?

Een opstalverzekering is een belangrijk verzekeringsproduct en geen verplicht nummertje voor de bank. Klop daarom nooit zonder voorbereiding aan bij een opstalverzekeraar. Bedenk altijd eerst wat de grootste risico's zijn en welk eigen risico wenselijk is. Vraag dan verschillende offertes aan en maak pas nadien de keuze.

Bieden deze opstalverzekeraars ook een inboedelverzekering aan?

Alle bovenstaande verzekeraars bieden ook een inboedelverzekering aan. Bij veel verzekeraars krijgen klanten zelfs een korting als ze een inboedel- en een opstalverzekering combineren.

Zijn er prijsverschillen tussen opstalverzekeraars?

Ja. Enerzijds komt dat omdat ook de polisvoorwaarden sterk verschillen, maar anderzijds speelt natuurlijk de vrije markt een rol waarbij elke verzekeraar zelf de tarieven kiest. Net omdat de prijzen vaak verschillen is het aangeraden om opstalverzekeringen te vergelijken.

Zijn deze opstalverzekeraars te vertrouwen?

Alle hierboven weergegeven verzekeraars staan onder toezicht van de AFM (Autoriteit Financiële Markten). Bij bovenstaande opstalverzekeraars is het dan ook een zekerheid dat ze zich aan de regeltjes houden en netjes hun verplichtingen naleven. Natuurlijk houden ze zich ook wel aan de kleine lettertjes van de polisvoorwaarden. Wie vooraf goed de polisvoorwaarden doorneemt, komt natuurlijk niet voor onaangename verrassingen te staan.