EN

Overstappen naar een andere opstalverzekering

Overstappen naar een andere opstalverzekering kan om verschillende redenen interessant zijn en is niet eens heel moeilijk. Eigenlijk is het aangeraden om bij grote wijzigingen aan een woning of bij een verhuizing steeds opstalverzekeringen te vergelijken en eventueel ook over te stappen. Toch zijn er ook een aantal aandachtspunten.

Waarom overstappen van opstalverzekering?

Zelfs wanneer aanvankelijk voor de beste opstalverzekering werd gekozen, kan het na verloop van tijd toch interessant zijn om over te stappen naar een andere opstalverzekeraar. Dat kan verschillende redenen hebben:

  • De opstalverzekeraar wijzigt eenzijdig de polisvoorwaarden en nu is een andere opstalverzekering gunstiger.

  • De woning heeft veel verbouwingen ondergaan en hierdoor is de premie duurder geworden dan wat bij een andere opstalverzekeraar het geval is.

  • De verzekerde is verhuisd en nu is de oorspronkelijke opstalverzekeraar minder interessant.

  • De inboedel van de woning is gewijzigd en nu is de premie van de inboedelverzekering flink duurder geworden. Het is interessanter om een inboedel- en opstalverzekering bij een andere verzekeraar af te sluiten.

  • Er is geïnvesteerd in inbraakwerende zaken en een andere verzekeraar biedt hiervoor een interessante korting aan.

Hoe overstappen naar een andere opstalverzekering?

Het overstappen naar een andere opstalverzekering is niet eenvoudig en kan heel snel. Vaak is het al mogelijk om binnen één maand over te stappen, maar het is natuurlijk wel afhankelijk van de duur van de opzegtermijn. Overstappen naar een andere opstalverzekering kan al in vier eenvoudige stappen.

  1. Opstalverzekeringen vergelijken

    Overstappen naar een andere opstalverzekering heeft alleen maar nut wanneer een andere opstalverzekering ook effectief beter is, bijvoorbeeld omdat de polisvoorwaarden gunstiger zijn en/of de premie lager is. Toch is het niet aangeraden om enkel met de kosten van de opstalverzekering rekening te houden. Eerder schreven we al een stappenplan uit waarin we tips geven voor het vergelijken van opstalverzekeringen.

    Opstalverzekering vergelijken
  2. Bepalen van het opzegmoment

    Wanneer al dat speuren resultaat oplevert, is het tijd om na te gaan wanneer de huidige opstalverzekering afloopt. Vanaf dat moment moet de nieuwe opstalverzekering per slot van rekening bescherming bieden. Wanneer een opstalverzekering minimaal een jaar heeft gelopen, is het mogelijk om de verzekering met een opzegtermijn van één maand op te zeggen. Als de verzekering nog geen jaar loopt, kan er pas op de verjaardag worden opgezegd en gelden er specifieke voorwaarden. Deze voorwaarden zijn terug te vinden in de polis. Wanneer de verzekeraar eenzijdig de polisvoorwaarden wijzigt, de premie wijzigt of de woning wordt verkocht, is opzeggen altijd mogelijk.

  3. Opstalverzekering afsluiten

    Wanneer het duidelijk is vanaf wanneer de nieuwe opstalverzekering moet ingaan, kan er een nieuwe opstalverzekering worden afgesloten. Het afsluiten van de opstalverzekering kan in een van de kantoren van de verzekeraar, maar tegenwoordig is het ook mogelijk om online een opstalverzekering af te sluiten.

  4. Oude opstalverzekering opzeggen

    Wanneer alles in kannen en kruiken is, is het tijd om de oude opstalverzekering op te zeggen. Het volstaat om hiervoor aangetekend een opzegbrief aan de oude opstalverzekeraar te bezorgen. Vaak zal de nieuwe verzekeraar helpen bij het opstellen van de opzegbrief.

Veelgestelde vragen over het overstappen naar een andere opstalverzekering

Wat is een voorlopige dekking?

Als de opstalverzekering bij de ene verzekeraar al afgelopen is terwijl de andere opstalverzekeraar de aanvraag nog moet beoordelen, kan de opstalverzekeraar een voorlopige dekking toekennen. Dat wil zeggen dat de woning tijdelijk al verzekerd is, tot de aanvraag volledig is beoordeeld. Niet alle opstalverzekeraars kennen zo'n voorlopige dekking toe.

Wat als de opstalverzekeraar de polisvoorwaarden wijzigt?

Bij de meeste verzekeraars is er in de polis een speciale clausule opgenomen dat hen het recht geeft om de polisvoorwaarden eenzijdig te wijzigen. Ze zijn dan wel verplicht om de verzekerde daarvan op de hoogte te brengen. Als dit voor de verzekerde een verslechtering is, heeft de verzekerde het recht om de verzekeringsovereenkomst op te zeggen. Dit kan ook wanneer opzeggen onder normale omstandigheden nog niet mogelijk zou zijn.

Is overstappen naar een andere opstalverzekering verplicht bij een verhuizing?

Neen, maar de verzekeraar moet wel op de hoogte worden gebracht van de adreswijziging. Ook de herbouwwaarde en het risico zal hierdoor wijzigen, waardoor ook de premie wordt aangepast. De premie kan zowel hoger als lager zijn. In ieder geval is het aangeraden om bij iedere verhuizing opstalverzekeringen te vergelijken.

Is overstappen naar de opstalverzekeraar van de VvE een goed idee?

Overstappen naar de opstalverzekeraar van de VvE is niet verplicht, maar vaak wel interessant. De opstalverzekeraar van de VvE weet waar de risico's liggen en kan ervoor zorgen dat het appartement goed is verzekerd. Dit is al helemaal interessant indien de verzekeraar van de VvE ook de inboedelverzekering regelt. Dit levert ook voordelen op bij een schadeclaim.

Is overstappen via een vergelijkingswebsite duurder?

Er worden geen extra kosten in rekening gebracht wanneer een verzekerde overstapt na doorverwezen te zijn door een vergelijkingswebsites. Dergelijke vergelijkingswebsites worden betaald door de verzekeraars zelf en dit wordt niet doorgerekend aan de verzekerde. Voor de verzekerde maakt het dus niet uit of hij zelf rechtstreeks contact opneemt met de verzekeraar of eerst een vergelijkingswebsite gebruikt.

Is het mogelijk om me te bedenken na het overstappen?

Bij het afsluiten van een verzekering geldt een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Binnen 14 dagen na het afsluiten van een opstalverzekering is het dus nog mogelijk om toch niet in zee te gaan met de nieuwe opstalverzekeraar. In principe is de opzegging wel een eenzijdige rechtshandeling waar niet meer op terug kan worden gekomen. Daarom is het aangeraden om eerst contact op te nemen met de vorige verzekeraar om de opzegging terug te draaien.