Skip to contentWA.nl logo
WA.nl logo
Geen resultaten
  WA.nl logo
  Geen resultaten

   Overstappen naar een andere WA-verzekering

   Wie overstapt op een andere WA-verzekering, kan daarmee tientallen euro’s per jaar mee besparen. Aanbiedingen en veranderingen in de polisvoorwaarden zijn valide aanleidingen om over te stappen. Vroeger was overstappen een hele klus, maar tegenwoordig vindt het overstapproces online plaats. WA.nl legt uit hoe het overstappen op een andere verzekeraar werkt.

   Waarom overstappen van WA-verzekering?

   Tussen verzekeraars is in de loop der jaren concurrentie ontstaan. De een biedt dezelfde verzekering scherper aan dan de andere. Dankzij de concurrentie zijn er grote prijsverschillen. Daar kan de consument van profiteren door een verzekering te kiezen met een zo laag mogelijke premie, maar een zo compleet mogelijke dekking. Er zijn diverse factoren van invloed op de kosten van een WA-verzekering.

   Ook het aantal schadevrije jaren telt mee. Sommige autoverzekeraars zijn goedkoop bij weinig schadevrije jaren, maar relatief gezien zijn ze minder voordelig naarmate het aantal opgebouwde schadevrije jaren stijgt.

   Een dure verzekering is niet per definitie beter dan een goedkope WA-verzekering. Het komt wel voor dat een dure verzekering een betere dekking biedt, maar dat is meer uitzondering dan regel.

   Beginnen met besparen

   Uit onderzoek blijkt dat er flinke prijsverschillen bestaan tussen autoverzekeringen met dezelfde dekking. Zo rekent de duurste verzekeraar maar liefst drie keer meer premie dan de goedkoopste verzekering. Daarom loont het om WA-verzekeringen te vergelijken. Het wisselen van WA-verzekering kan zomaar een besparing van 200 euro per jaar opleveren.

   Wanneer kan ik overstappen?

   Bij een WA-verzekering hoort een contractduur. Meestal loopt een contract een jaar. Wie wil overstappen, kan met inachtneming van een opzegtermijn vanaf de contractvervaldatum de verzekering beëindigen. De vervaldatum van het contract staat op het polisblad. Om de verzekering op te zeggen, stuurt de verzekerde een brief naar de verzekeraar. Als de verzekeraar zomaar een premiestijging doorvoert of de voorwaarden verandert, mag de verzekerde zonder opzegtermijn overstappen naar een andere verzekeraar.

   Verkoop je je auto? Dan mag er tussentijds worden overgestapt naar een andere autoverzekering. Daarvoor is wel het vrijwaringsbewijs benodigd. De meeste autoverzekeraars betalen de reeds voldane premie over de resterende periode terugbetalen en de polis beëindigen. Het kan ook zijn dat de verzekeraar de reeds voldane premie reserveren en in mindering brengen op de toekomstige premie voor de nieuwe auto.

   Zo werkt overstappen

   Overstappen via het internet is heel eenvoudig. Allereerst moet het contract met de huidige verzekeraar opgezegd worden. Hoe lang dit duurt, verschilt per verzekeraar. Je kunt veilig stellen dat de meeste verzekeraars een opzegtermijn van een maand hanteren. Overigens zijn er ook verzekeraars waar de WA-verzekering onmiddellijk stop kan worden gezet.

   Bij een overstap is het belangrijk dat er een nieuwe WA-verzekering wordt aangevraagd bij een andere verzekeraar. Welke verzekeraar er wordt gekozen, kan van meerdere factoren afhangen. De verzekeraar zelf kijkt bij het aanbieden van de polis naar meerdere factoren:

   • Type auto (vastgesteld aan de hand van het kenteken);

   • De woonplaats van de eigenaar;

   • Hoeveel kilometers er per jaar gereden worden;

   • Hoeveel schadevrije jaren de automobilist heeft opgebouwd.

   Het aantal schadevrije jaren wordt door de nieuwe verzekeraar gecontroleerd via een database. Zodra de automobilist een nieuwe verzekering aanvraagt, kan er een datum afgesproken worden waarop de verzekering moet ingaan. Deze datum moet hetzelfde zijn als de dag dat de oude WA-verzekering wordt stopgezet.

   Goed om te weten: als de verzekerde een tijdje niet is verzekerd omdat de vorige verzekering al is stopgezet, maar de nieuwe nog niet is ingegaan, mag er niet gereden worden. Deelnemen aan het verkeer is dan strafbaar. Dat kan de bestuurder een boete opleveren.

   Schadevrije jaren meenemen?

   Bij iedere verzekeraar worden schadevrije jaren opgebouwd. Deze worden gecontroleerd door de verzekeraar, maar moeten van tevoren al worden doorgegeven bij de nieuwe verzekeraar. Weet je niet hoeveel schadevrije jaren zijn opgebouwd? Dan kan dit worden opgevraagd bij de huidige verzekeraar.

   Wie gebruikmaakt van een no-claimbeschermer, moet zich realiseren dat deze niet geldig is bij de nieuwe verzekeraar. Een no-claimbeschermer zorgt ervoor dat een verzekerde maximaal één keer per jaar schade kan claimen, zonder dat de no-claimkorting daalt. De nieuwe verzekeraar kijkt naar het moment dat er eens schade is geclaimd, maar kijkt daarbij niet naar de no-claimbeschermer. Uiteindelijk kan een nieuwe verzekering daardoor duurder worden dan de huidige verzekering. Het is handig hier rekening mee te houden bij het kiezen voor een verzekering.