EN

Overstappen van oldtimerverzekering

Door over te stappen van oldtimerverzekering is het mogelijk om flink te besparen, maar meestal is het ook verplicht om de verzekering van de auto voor dagelijks gebruik bij de nieuwe verzekeraar onder te brengen. Hierdoor dringt een uitgebreide en diepgaande vergelijking zich op. Bovendien zijn er nog een aantal zaken die daarbij relevant zijn. Hieronder is alle informatie terug te vinden.

Diverse redenen om over te stappen van oldtimerverzekering

Een oldtimer wordt, als hij goed wordt onderhouden, alleen maar duurder. Bij iedere nieuwe taxatie zal de premie van de oldtimerverzekering dan ook alleen maar stijgen. Het loont dan ook om minstens bij elke nieuwe taxatie een vergelijking te maken en na te gaan of het niet beter is om over te stappen van oldtimerverzekering.

Ook bij wijzigende omstandigheden kan overstappen van oldtimerverzekering aangewezen zijn, bijvoorbeeld wanneer er een nachtclausule in de polis staat en de oldtimer na een verhuizing wel ‘s nachts op de oprit moet staan.

Vervolgens is het aangeraden om een nieuwe vergelijking te maken wanneer er aan de dekking wordt gesleuteld, bijvoorbeeld omdat de verzekerde van een WA-dekking nu ook een allriskdekking wil. Wat voorheen de goedkoopste verzekeraar was, hoeft dat bij zo'n nieuwe dekking niet langer te zijn.

Oude oldtimerverzekering opzeggen

In principe wordt de oude oldtimerverzekering samen met de reguliere autoverzekering opgezegd. Hierbij geldt een opzegtermijn van één maand. Enkel in het eerste contractjaar is het vaak niet mogelijk om op te zeggen of om ten vroegste op te zeggen op de einddatum die op het polisblad staat. Het is in ieder geval belangrijk om de verzekeraar tijdig te laten weten dat de oldtimerverzekering niet stilzwijgend hoeft te worden verlengd.

In sommige gevallen is het wel mogelijk om de oldtimerverzekering vroeger op te zeggen. Dat is bijvoorbeeld het geval als de dekking wordt beperkt en de premie niet wordt verlaagd of als de verzekeraar de premie verhoogt, maar de dekking niet uitbreidt. Dan geldt er in principe een opzegtermijn van 30 dagen. Neem zeker de polisvoorwaarden door voor meer informatie.

Aandacht schenken aan acceptatievoorwaarden

De nieuwe verzekeraar kan andere acceptatievoorwaarden stellen dan de huidige oldtimerverzekeraar. Het kan dat de huidige verzekeraar spreekt van een oldtimer, terwijl de auto voor de nieuwe verzekeraar helemaal geen oldtimer is. Dat kan voor problemen zorgen. Neem daarom vooraf even door wat de verzekeraar onder een oldtimer begrijpt en welke extra acceptatievoorwaarden er gelden. Over het algemeen gelden de volgende voorwaarden bij oldtimerverzekeraars:

  • Er moet ook een andere auto verzekerd zijn voor dagelijks gebruik

  • De verzekerde moet een minimum- of maximumleeftijd hebben (of een hogere premie vrezen)

  • Er mogen slechts een beperkt aantal kilometers per jaar gereden worden

  • De waarde dient een minimale taxatiewaarde te hebben

  • In sommige gevallen wordt een SCM-diefstalbeveiligingssysteem verplicht

Overstapservice voor een vlotte overstap

Het overstappen van oldtimerverzekering is gelinkt met andere verzekeringen . Zo wordt ook de autoverzekering overgezet, terwijl er meestal ook aanvullende dekkingen zijn zoals een aanvullende inzittendenverzekering of een dekking rechtsbijstand. Verzekeraars bieden dan ook kortingen aan om grotere overstappen interessanter te maken. Daarnaast doen ze vaak zelf de nodige moeite om nieuwe klanten te ondersteunen tijdens het overstapproces. Vrijwel alle verzekeraars bieden een overstapservice aan voor wie wil overstappen van oldtimerverzekering. De verzekeraar helpt dan met het opzeggen van de huidige verzekering en zorgt ervoor dat alles zonder al te veel rompslomp verloopt.

Hoe oud moet mijn oldtimer zijn?

Dat verschilt van verzekeraar tot verzekeraar. We informeerden bij de grootste verzekeraars van Nederland en merkten op dat er vaak grote verschillen zijn. Hieronder zijn ze weergegeven (peildatum: 12 oktober 2020).

VerzekeraarMinimale leeftijd van de oldtimer
UnivéVanaf 25 jaar oud
ANWBVan bouwjaar 1987 of ouder bij benzinewagens. Voor diesel- of LPG-auto's geldt dat ze ouder moeten zijn dan 40 jaar.
Reaal30 jaar en ouder
ASR Nederland N.V. Ouder dan 30 jaar
Nationale Nederlanden Minimaal 26 jaar oud
Allianz Direct Vanaf 25 jaar oud
UnigarantVan bouwjaar 1987 of ouder bij benzinewagens. Voor diesel- of LPG-auto's geldt dat ze ouder moeten zijn dan 40 jaar.
TVM20 jaar of ouder
Centraal Beheer Vanaf 25 jaar oud

Veelgestelde vragen over de oldtimerverzekering

Mag ik mijn oldtimer verhuren via diensten als SnappCar?

Bij zo goed als geen enkel verzekeraar is het toegestaan om de oldtimer te verhuren via websites voor autodelen. De verzekeraar zal bij een schadegeval geen dekking verlenen. SnappCar biedt wel een verzekering aan, maar deze verzekering vertrekt van de dagwaarde van de auto en niet van de taxatiewaarde. Hierdoor is het mogelijk dat de verzekering van SnappCar onvoldoende dekking biedt.

Ik wil mijn oldtimer ook gebruiken voor woon-werkverkeer. Moet ik overstappen?

Soms wel. Sommige verzekeraars geven uitdrukkelijk aan dat de oldtimer niet mag worden gebruikt voor woon-werkverkeer. Bij andere verzekeraars mag de oldtimer enkel recreatief worden gebruikt. Of een recreatief zomers ritje langs rustige landelijke wegen hieronder valt, is niet duidelijk. In de meeste gevallen is er op zijn minst voer voor discussie. We raden aan om de situatie met de verzekeraar te bespreken.

Waar vind ik de polisvoorwaarden terug?

Steeds meer verzekeraars geven de polisvoorwaarden op hun website weer. Daarnaast zijn er websites zoals MoneyView die alle polisvoorwaarden van Nederlandse verzekeraars weergegeven. Er moet dan wel per verzekeraar gezocht worden naar de polisvoorwaarden voor de oldtimerverzekering.

Kan ik mijn schadevrije jaren overdragen?

De oldtimerverzekering werkt niet met schadevrije jaren. Wanneer ook de gewone autoverzekering bij een nieuwe verzekeraar wordt ondergebracht, is het natuurlijk wel mogelijk om schadevrije jaren mee te nemen.