EN

Kosten van een reisverzekering

De kosten van een reisverzekering schommelen sterk. Zo zijn er al reisverzekeringen voor enkele euro's per maand, maar zijn er ook die al snel tot 25 euro per maand kosten. Uiteraard speelt het economisch model van de reisverzekeraar een rol, maar daarnaast is het toch vooral een gevolg van de samenstelling van de reisverzekering. Hieronder de factoren die de kosten van een reisverzekering beïnvloeden.

Soort reisverzekering

Er bestaan zowel kortlopende als doorlopende reisverzekeringen. Kortlopende reisverzekeringen worden afgesloten voor één specifieke reis, terwijl doorlopende reisverzekeringen voor alle reizen gelden. Vanaf wanneer iemand ongeveer drie tot vier weken per jaar op reis gaat, wordt een doorlopende reisverzekering interessanter.

Dekkingsgebied

Reisverzekeringen bieden vaak twee mogelijkheden, namelijk een dekking voor Europese reizen en een wereldwijde dekking. Bij een kortlopende reisverzekering wordt er natuurlijk gekozen voor de toepasselijk dekking, maar bij een doorlopende reisverzekering moet er toch een afweging worden gemaakt. Het is vaak niet interessant om voor een wereldwijde dekking te kiezen als er maar eens om de vijf jaar buiten Europa op reis wordt gegaan.

Dekkingen

Een reisverzekering dekt altijd de buitengewone kosten. Dit zijn kosten die worden gemaakt om de verzekerde voortijdig te repatriëren, hulp te verlenen enzovoort. Daar vallen bijvoorbeeld ook de kosten onder bij het verlies van een paspoort of de bergingsacties bij een ongeluk. Daarnaast kan een reisverzekering ook talloze andere dekkingen hebben. Hoe meer de reisverzekering dekt, hoe hoger de kosten worden:

DekkingUitlegVoorbeeldsituatie
BagageDekking voor de schade door gestolen, verloren of beschadigde bagage. Bij aankomst blijkt de laptop uit de bagage gestolen te zijn. De reisverzekeraar vergoedt de dagwaarde van de laptop.
Medische kosten Dekking voor medische kosten die in het buitenland worden gemaakt. Na een ongeval belandt de verzekerde in een duur Oostenrijks privéziekenhuis. De reisverzekeraar betaalt de kosten die de zorgverzekeraar niet vergoedt.
AutopechhulpDekking voor autopechhulp onderweg, op en tijdens de terugweg. Na autopech moet de auto weggesleept worden. De verzekeraar betaalt de sleepkosten en de kosten om de auto terug naar Nederland te brengen.
Vervangend vervoer Uitgebreidere dekking bij pech of problemen met de bestuurder. Zelfde situatie als voordien. De verzekeraar vergoedt nu ook de huur van een vervangwagen.
Wintersport en bijzondere sporten Uitgebreide zorgdekking voor bijzondere sporten, vaak met een aantal extraatjes. De ski's worden gestolen. De verzekeraar vergoedt de gestolen ski's.
Ongevallen Schadevergoeding bij overlijden of blijvende invaliditeit na een ongeval. De verzekerde valt van een klif en wordt blijvend invalide. De verzekeraar kent een schadevergoeding van 50.000 euro toe.
Rechtsbijstand Hulp wanneer de verzekerde onbedoeld met de buitenlandse justitie in aanraking komt. De verzekerde wordt gedagvaard na een grove verkeersovertreding en heeft juridische bijstand nodig. De reisverzekeraar vergoedt de juridische kosten.
Annulering Dekking voor schade door de annulering van de reis. Vaak beperkt tot een aantal specifieke gevallen maar er zijn ook allriskformules. Door een onvoorziene medische ingreep kan de reis niet doorgaan. De verzekeraar betaalt 75% van de volledige reissom terug.

Voorwaarden van de reisverzekering

Niet alleen de dekkingen kunnen verschillen, maar ook de bijhorende voorwaarden. Dit vergelijken is vaak een aal bij de staart hebben omdat verzekeraars nu eenmaal allemaal hun eigen voorwaarden hebben. Bij de ene verzekeraar is bijvoorbeeld de diefstal van contant geld niet verzekerd, terwijl dat bij de andere verzekeraar wel het geval is maar dan tot een maximumbedrag.

Dergelijke maximumbedragen kunnen ook in andere situaties van toepassing zijn. Zo geven sommige verzekeraars bijvoorbeeld maximaal 12.500 euro uit aan reddings- en opsporingskosten. Bij sommige verzekeraars liggen zo'n bedragen veel hoger, maar dat heeft natuurlijk ook gevolgen voor de kosten van de reisverzekering.

Onder andere op deze punten verschillen de voorwaarden vaak sterk:

  • Tot welke leeftijd zijn kinderen automatisch meeverzekerd?

  • Hoe lang is het toegestaan om aaneengesloten op reis te gaan?

  • Is er een maximumvergoeding voor opsporings- en bergingsacties?

  • Is er een maximumvergoeding voor medicijnen?

  • Is er een maximumvergoeding voor reiskosten bij oponthoud door natuurgeweld?

  • Wat is de maximumvergoeding per persoon binnen de bagagedekking?

  • In welke gevallen mag de reis worden geannuleerd?

  • Hoe berekent de verzekeraar de dagwaarde van mijn spullen?

Eigen risico

Een eigen risico is in sommige gevallen gebruikelijk, vooral wanneer ook de bagage verzekerd is. Een eigen risico wil zeggen dat de verzekeraar een deel van de schade niet zal vergoeden. Hoe hoger het eigen risico is, hoe lager de kosten van de reisverzekering zijn.

Veelgestelde vragen over de kosten van een reisverzekering

Dekt een doorlopende reisverzekering ook uitstappen in Nederland?

Een reisverzekering dekt reizen in Nederland wanneer er sprake is van een overnachting. Dat bewijs moet kunnen worden voorgelegd. Een dagtrip naar de zoo is bijvoorbeeld niet gedekt, ook niet bij een duurdere reisverzekering.

Is een annuleringsdekking aangeraden?

Voor kleine en goedkope reizen is het enkel interessant wanneer er een risico is, bijvoorbeeld omdat een dicht familielid al langer problemen heeft met de gezondheid. In het andere geval is een annuleringsdekking vooral interessant bij dure en verre reizen die al snel een maandloon kosten. Dan wordt het moeilijker om het verlies zelf te dragen.

Heb ik alle dekkingen wel nodig?

De dekking medische kosten in het buitenland is een must wanneer dit nog niet via de zorgverzekering is gedekt. Daarnaast is een extra dekking bij winter- of onderwatersporten aangeraden wanneer deze sporten ook worden beoefend en is de dekking vervangend vervoer interessant bij een autovakantie. Een aantal andere dekkingen, zoals de ongevallendekking, de dekking contant geld, de dekking rechtsbijstand en de dekking vervoer en verblijf zijn vaak minder interessant.

Is een goedkope reisverzekering een goed idee?

De voordelige reisverzekeringen zijn vaak heel duurkoop omdat ze niet echt veel dekken. Zo zijn er reisverzekeringen waarbij de dekking voor het vertrek terug al ophoudt, terwijl er net op de terugreis nog veel kan gebeuren. Ook zijn er reisverzekeringen die slechts bepaalde delen dekken, bijvoorbeeld wel het vliegticket maar niet de hotelkosten bij een annulering. Verhoudingsgewijs zijn dergelijke reisverzekeringen allesbehalve goedkoop.

Hoeveel kost een reisverzekering gemiddeld?

De kostprijs van een reisverzekering is afhankelijk van verschillende factoren. Een doorlopende reisverzekering met Europadekking kost gemiddeld 4 euro voor een alleenstaande, 7 euro voor een stel en 9 euro voor een stel met kinderen. Bij een werelddekking gaat het gemiddeld om zo'n 5,5 euro, 9,5 euro en 12 euro. Een annuleringsverzekering kost gemiddeld zo'n 5% van de totale kosten van de reis. Uiteraard zeggen deze gemiddelden niks over de exacte dekking van de reisverzekering.