EN

Verzekeraars reisverzekering

De keuzevrijheid aan reisverzekeringen is toch wel groot te noemen. Naast de klassieke verzekeraars bieden ook reisbureaus en zelfs vliegtuigmaatschappijen steeds vaker reisverzekeringen aan, terwijl ze soms ook nog eens “gratis” bij een kredietkaart komen. Dat maakt het vinden van een goede reisverzekering er natuurlijk niet eenvoudiger op. Hieronder zijn de belangrijkste reisverzekeraars van Nederland weergeven. Ook een aantal veelgestelde vragen zijn van een antwoord voorzien.

Allianz Global Assistance

Allianz Global Assistance is de grootste reisverzekeraar en hulpverlener ter wereld en is dan ook de bekendste reisverzekeraar van Nederland. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat Allianz Global Assistance voor elke reis en voor elke bestemming een uitstekende formule biedt. Zo bieden ze onder andere volgende formules aan:

 • Kortlopende reisverzekering: verzekering voor een enkele reis

 • Kortlopende annuleringsverzekering: annuleringsverzekering voor een enkele reis

 • Ticket annuleringsverzekering: annuleringsverzekering voor individuele tickets, bijvoorbeeld voor een vliegtuigticket of de ferry

 • Doorlopende reisverzekering: het hele jaar door verzekerd voor een dekking naar keuze

 • Doorlopende zakenreisverzekering: een doorlopende reisverzekering die zowel zakenreizen als privéreizen dekt

 • Collectieve zakenreisverzekering: een reisverzekering voor alle medewerkers

 • Globetrotter reisverzekering: verzekering voor lange reizen tot 24 maanden, ook voor studie en werk

 • Eigen risicoverzekering autohuur: dekt het eigen risico en de waarborgsom bij het huren van een auto op vakantie

 • Au pair Insurance: verzekering die door Nederlandse gastgezinnen kan worden afgesloten voor hun buitenlandse au pair

 • Adventure & Survivalverzekering: reisverzekering voor avontuurlijke reizen in Europa, incl. survival en extreme sporten

 • Groepsreisverzekering: reisverzekering voor groepsreizen

 • Schoolreisverzekering: reisverzekering voor kampen en schoolreizen in Europa

ANWB

ANWB biedt een kortlopende en een doorlopende reisverzekering aan. De doorlopende reisverzekering van ANWB kwam in 2019 nog als beste uit de test bij Consumentenbond. Een pluspunt is dat ANWB-leden 10% korting krijgen op de doorlopende reisverzekering. De reisverzekering van ANWB is met allerlei aanvullende dekkingen aan te vullen, bijvoorbeeld voor medische kosten, bagage, autohulp, reisongevallen, wintersport, rechtsbijstand enzovoort. Verder omvat de Europa-dekking ook Noord-Afrika, Israël, Turkije en West-Rusland.

OHRA

Net zoals de meeste verzekeraars biedt OHRA de keuze aan tussen een kortlopende en een doorlopende reisverzekering. Standaard zijn daarbij hulpverlening, schade aan het vakantieverblijf en schade aan de reisbagage verzekerd. Er zijn wel diverse dekkingen toe te voegen, zoals een gelddekking, een dekking voor autohulpverlening en een wintersportdekking. Ook een annuleringsdekking, een ongevallendekking en een dekking geneeskundige kosten kan natuurlijk niet ontbreken. Een pluspunt is het gebruiksvriendelijk platform waarmee het mogelijk is om schadegevallen snel te melden. Ook het wijzigen van een bestaande reisverzekering gaat heel eenvoudig online.

Unigarant

Het aanbod Unigarant-reisverzekeringen valt niet te vergelijken met de ruime keuze die door Allianz Global Assistance wordt aangeboden, maar desondanks zijn het er toch wel wat. Zo heeft Unigarant bijvoorbeeld een speciale watersportverzekering, een reisverzekering voor wie met zijn boot op reis gaat. Geen boot maar wel een caravan? Dan is er natuurlijk de caravanverzekering. En daarnaast biedt Unigarant de kortlopende en doorlopende reis- en annuleringsverzekering aan. De doorlopende reisverzekering van Unigarant kwam in 2018 nog als beste uit de test bij Consumentenbond en kinderen tot vijf jaar zijn er gratis verzekerd wanneer de verzekerde ze ook heeft opgegeven.

Univé

De Univé-reisverzekering is uit te breiden met maar liefst 9 dekkingen en beschikt over een eigen alarmcentrale die 24/7 beschikbaar is. Daarenboven kent Univé mooie pakketkortingen toe wanneer er reeds andere verzekeringen zijn afgesloten. Hieronder is de pakketkorting weergegeven:

Aantal verzekeringen bij Univé Pakketkorting op de totale premie
22%
33%
44%
55%
66%
77%
88%
99%
1010%

Naast de mooie pakketkorting is ook de eerlijke en duidelijke adviesverlening een pluspunt. Is een extra rechtsbijstandsdekking niet nodig omdat de huidige rechtsbijstandverzekering volstaat? Dan geven de mensen van Univé dat ook eerlijk aan.

Centraal Beheer

Ook bij Centraal Beheer is er de keuze tussen een kortlopende en een doorlopende reisverzekering. Bij de doorlopende reisverzekering kan er vlot geschakeld worden tussen verschillende dekkingen. Hierdoor is het mogelijk om zelfs een aaneengesloten reisduur van 365 dagen in enkele klikken te laten verzekeren. Dat kan niet bij alle verzekeraars. Daarnaast zijn er ook een aantal dekkingen voorzien die niet door alle verzekeraars worden aangeboden. Het gaat dan bijvoorbeeld om de kosten bij het overlijden van een hulphond of de kosten voor wie plotsklaps opgeroepen wordt voor een donororgaan.

FBTO

Net zoals bij de andere FBTO-verzekeringen kan ook de FBTO-reisverzekering naar hartenlust worden samengesteld. Hierbij zet de verzekerde naar hartenlust extra modules aan en uit. Voor de bagage kan het eigen risico worden verhoogd, maar er geldt wel altijd een minimaal eigen risico van 50 euro voor schade aan laptops, tablets en smartphones. Een pluspunt is dat de modules het hele jaar door kunnen worden uitgeschakeld waardoor de doorlopende reisverzekering niet nodeloos veel hoeft te kosten.

Aegon

Bij Aegon is er de keuze tussen een basisreisverzekering en een allriskreisverzekering. Daartussenin kunnen er dan weer allerlei optionele dekkingen worden toegevoegd zodat de verzekering altijd perfect aansluit bij de noden van de reiziger. Het verschil tussen de basisreisverzekering en de allriskreisverzekering is hieronder weergegeven.

Dekking Basisreisverzekering van Aegon Allriskreisverzekering van Aegon
BagageGedektGedekt
HulpverleningGedektGedekt
AutopechhulpGedektGedekt
Wintersport, gevaarlijke sporten en duiken GedektGedekt
EuropaGedektGedekt
Werelddekking Optioneel toe te voegen Gedekt
BackpackersGedektGedekt
AnnuleringOptioneel toe te voegen Gedekt
Medische kosten Optioneel toe te voegen Gedekt
Geld Optioneel toe te voegen Gedekt
Vakantie-ongevallen Optioneel toe te voegen Optioneel toe te voegen
Zakenreizen Nooit gedektOptioneel toe te voegen

ING

ING biedt een klassieke kortlopende of doorlopende reisverzekering aan met een uitstekende dekking in Europa of wereldwijd. De premie kan volledig online worden berekend en hierdoor is het meteen duidelijk wat de invloed van bepaalde dekkingen is. Online kunnen er meteen tot zes personen worden verzekerd. Een nadeel is dat aanvullende dekkingen dan ook meteen voor het volledig gezin gelden. Wel is het mogelijk om even de klantendienst te bellen opdat zij telefonisch het nodige doen om toch individuele afwijkingen te voorzien.

Veelgestelde vragen over reisverzekeraars

Kan ik niet gewoon een reisverzekering via mijn reisbureau afsluiten?

Dat kan, maar is niet altijd aangeraden. Niet alle aanbieders zijn even duidelijk over de voorwaarden en bij sommige kantoren rijzen de prijzen echt wel de pan uit. Consumentenbond heeft daarom eerder al aanbevolen om op zijn minst kritisch te zijn en vooraf de voorwaarden nauwgezet door te nemen.

Dekken alle reisverzekeraars ook buitenlandse studies?

Neen. Vaak is de reisverzekering op zijn minst in duur beperkt, terwijl een studiereis toch al snel langer dan zestig dagen duurt. Bij sommige verzekeraars is het wel mogelijk om een extra dekking te voorzien en tegen bijbetaling langere reizen te laten verzekeren.

Wat is het verschil tussen een bagageverzekering en een reisverzekering?

Een bagageverzekering dekt alleen schade aan de bagage, bijvoorbeeld omdat het verloren gaat of omdat er schade optreedt. Een reisverzekering kan een bagageverzekering omvatten, maar biedt in de eerste plaats reisbijstand en focust op medische kosten in het buitenland.

Bieden alle reisverzekeraars ook annuleringsverzekeringen aan?

Vrijwel alle reisverzekeraars bieden ook een annuleringsdekking aan. Bij sommige (doorlopende) reisverzekeringen zit annulering zelfs in de prijs begrepen.

Mijn kredietkaartmaatschappij omvat al een reisverzekering. Is dat dan niet voldoende?

Vaak niet. Vaak zien we dat de voorwaarden van zo'n verzekering wel heel beperkend zijn. Zo zijn er formules waarbij enkel een overlijden, ongeval of een ernstige ziekte aanleiding geven tot het annuleren van de reis. Dat is natuurlijk niet voldoende. Vaak zijn de toegevoegde verzekeringen heel magertjes. Als dat niet het geval is, zijn de gebruikskosten van de kredietkaartmaatschappij vaak heel hoog en was een aparte reisverzekering allicht interessanter geweest.