EN

Het verzekeren van je elektrische step

Wanneer je in Nederland met een gemotoriseerd voertuig op de openbare weg wil rijden, moet je verplicht over een aansprakelijkheidsverzekering beschikken. Voor de elektrische fiets maakt de wetgever dan wel nog een uitzondering, maar voor de elektrische step niet. Verzekeraars zullen ook enkel elektrische steppen verzekeren die op de openbare weg mogen rijden.

Inhoud

  parking-e-steps

  Elektrische stepverzekering

  Het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering is verplicht als de elektrische step op de openbare weg zal rijden. Aanvullend kan je ook extra verzekeringen afsluiten om jezelf of je step te beschermen tegen de financiële gevolgen van bijvoorbeeld een ongeval of diefstal. In ieder geval zijn er een aantal dingen waaraan je dient te denken.

  Voertuig Identificatie Nummer (VIN)

  In Nederland hebben voertuigen een uniek framenummer nodig, een zogeheten VIN-nummer (Voertuig Identificatie Nummer). Dit framenummer staat de politie toe om voertuigen te traceren. Als een elektrische step niet over een VIN-nummer beschikt, is het mogelijk om dit bij de plaatselijke RDW in de step te laten slaan. Een VIN-nummer is niets meer dan een framenummer dat op alle voertuigen kan worden gezet, het zegt niks over de legaliteit van het voertuig. Maar het beschikken over een VIN-nummer is wel belangrijk: zonder een VIN-nummer kan je de elektrische step niet verzekeren en op de openbare weg gebruiken.

  Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP)

  Sommige mensen denken dat de aansprakelijkheid bij een elektrische step reeds goed is afgedekt door de AVP-verzekering, maar dat is in tegenstelling tot bij de (elektrische) fiets niet het geval. De AVP-verzekering dekt niet de aansprakelijkheid voor motorrijtuigen waarvoor een WA-verzekering wettelijk verplicht is, zoals een auto, een scooter of een elektrische step. Je dient dus aanvullend een WA-verzekering af te sluiten. Steps die niet over een motor beschikken en waarbij de tractie van de bestuurder essentieel is, worden wel gedekt door de AVP-verzekering.

  Meer informatie over de AVP-verzekering

  WA-verzekering voor de elektrische step

  De WA-verzekering is de meest basic verzekering voor de elektrische step. Deze verplichte verzekering voor de elektrische step dekt de aansprakelijkheid als je in het verkeer een ongeluk veroorzaakt. De schade aan de eigen step wordt dan niet gedekt, maar wel de schade aan anderen indien jij daarvoor aansprakelijk bent. Enkel voor elektrische steppen die zijn goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg kan je een WA-verzekering afsluiten.

  Meer over de WA-verzekering

  All-riskverzekering voor de elektrische step

  Wanneer je voor een duurdere elektrische step kiest, heb je meer nodig dan alleen de WA-verzekering. Een WA-verzekering dekt namelijk enkel de schade aan anderen, niet de schade aan je eigen step. Een all-riskverzekering zal hierdoor ook wat duurder zijn dan een WA-verzekering. Houd er rekening mee dat er vaak een eigen risico van toepassing is.

  Diefstal

  Elektrische steps hebben het voordeel en het nadeel dat ze licht zijn en gemakkelijk te transporteren zijn. Het voordeel: je neemt ze eenvoudig met je mee, bijvoorbeeld op vakantie of in de trein. Het nadeel: dieven gooien zo’n elektrische step al te eenvoudig in een bestelbusje. Het is net ten gevolge van dat laatste dat je kan overwegen om je elektrische step te verzekeren tegen diefstal. Bij een diefstalverzekering moet je wel altijd goed de kleine lettertjes lezen. Vaak zijn er heel specifieke eisen met betrekking tot het gebruik van sloten en dergelijke meer.

  Aanvullende verzekeringen voor de elektrische step

  Bij sommige verzekeraars kan je ook kiezen voor extra dekkingen. Denk dan bijvoorbeeld aan een dekking pechhulp, waarbij je 24/7 terechtkan bij een alarmcentrale en meteen wordt geholpen als je onderweg pech hebt met je step. Ook een dekking ‘inzittenden’, voor als er een extra passagier plaatsneemt op de elektrische step, is mogelijk. Een andere dekking die vaak wordt toegevoegd aan de elektrische stepverzekering is een dekking rechtsbijstand. Bij een juridisch conflict geniet je dan van juridische ondersteuning.

  Voorwaarden voor de elektrische stepverzekering

  Je kan niet zomaar eender welke elektrische step verzekeren in ons land. Een verzekeraar zal namelijk enkel een elektrische step willen verzekeren als deze elektrische step ook op de openbare weg mag worden gebruikt. Dat wil zeggen dat de elektrische step moet zijn goedgekeurd door de RDW, niet sneller mag rijden dan 25 km/u en het mogelijk moet zijn om een kenteken op de elektrische step te plaatsen. Zorg er ook voor dat de elektrische step een VIN-nummer heeft. Lang niet alle elektrische steppen voldoen aan deze eisen. Weet ook dat er een minimumleeftijd geldt van zestien jaar. Houd er bovendien rekening mee dat er een hernieuwd kader voor LEV’s zit aan te komen.

  Verzekeraars die een elektrische stepverzekering aanbieden

  De elektrische step wordt nog altijd populairder en dus zijn er ook verschillende verzekeraars die verzekeringsoplossingen aanbieden. De afgelopen tijd zijn er ook heel wat goedgekeurde e-steps bij gekomen. Een elektrische step kun je verzekeren bij de volgende verzekeraars:

  • Centraal Beheer

  • Univé

  Houd er rekening mee dat elke verzekeraar eigen voorwaarden en prijzen hanteert. Bij sommige verzekeraars krijg je er ook extraatjes bij, zoals pechhulp. Goed vergelijken is met andere woorden belangrijk.

  Kosten van een verzekering voor de elektrische step

  Het verzekeren van een elektrische step is vrij voordelig. Bij de meeste verzekeraars betaal je hiervoor 4 tot 6 euro per maand. Soms zijn voor die prijs ook de helm en de accessoires meeverzekerd of geniet je van de bijstand van een alarmcentrale. Als je kiest voor een van de extra dekkingen, komt hier nog een paar euro’s per maand bij. Het zijn dus geen astronomische bedragen, maar het is wel goed om er even over na te denken.

  Elektrische stepverzekeringen vergelijken

  Niet alleen zijn er verschillende aanbieders van de elektrische stepverzekering, bovendien hanteren ze ook allemaal eigen voorwaarden. Bijvoorbeeld voor wat het eigen risico betreft, zijn er soms grote verschillen. Het eigen risico heeft betrekking op wat je bij een schadegeval zelf dient te betalen. Bij een all-riskverzekering dien je na te gaan hoe de elektrische step wordt afgeschreven: wat krijg je nog nadat je elektrische step total loss is na 1 jaar, na 2 jaar, na 3 jaar enzovoort? Ten slotte kan je ook rekening houden met de prijs van de elektrische stepverzekering, hoewel de verschillen over het algemeen vrij klein zijn.

  De elektrische step en aansprakelijkheid

  Een elektrische step wordt als een bijzondere bromfiets beschouwd. Dit heeft verregaande gevolgen voor de aansprakelijkheid bij een ongeluk. Dit is namelijk heel nadelig geregeld. Een WA-verzekering is voor de elektrische step verplicht en maar goed ook, want door deze nadelige aansprakelijkheidsregels kan je eigenlijk niet zonder deze verplichte aansprakelijkheidsverzekering voor de elektrische step.

  Wet aansprakelijkheidsverzekering motorrijtuigen (WAM)

  Een elektrische step valt onder de categorie bijzondere bromfietsen. Hierbij moet er aan een aantal verplichtingen zijn voldaan. Zo moet de elektrische step over reflectoren en verlichting beschikken. Maar daarenboven ben je ook verplicht om een WA-verzekering af te sluiten. Als je over deze verzekering beschikt en je aansprakelijk bent, zal de verzekeraar de schade aan de tegenpartij betalen. Gelukkig maar, want schadevergoedingen kunnen flink oplopen.

  Aansprakelijkheid bij een elektrische step

  Een elektrische step is een motorvoertuig en dus gelden de aansprakelijkheidsregels die ook van toepassing zijn op andere motorvoertuigen, bijvoorbeeld een auto of een vrachtwagen. Bij een ongeluk met een ander motorvoertuig is de schuldvraag belangrijk, iets wat in een causale verdeling zal resulteren en dat bepalend zal zijn voor de schadeafwikkeling. Dat is anders wanneer je met je elektrische step een (elektrische) fietser of een voetganger aanrijdt: dan ben je vrijwel altijd aansprakelijk voor ten minste vijftig procent van de schade. Bij jonge kinderen gaat het zelfs om honderd procent. Hoewel je op je elektrische step ook heel kwetsbaar bent, word je dus toch gelijkgesteld met een auto en word je niet extra beschermd door het aansprakelijkheidsrecht.

  Voorbeelden aansprakelijkheid elektrische step bij een ongeval

  Zoals eerder gezegd, is de aansprakelijkheid bij een ongeluk met een elektrische step niet gunstig geregeld. Of toch niet voor de stepper. Een aantal voorbeelden verduidelijken dit. Momenteel is er nog niet veel jurisprudentie rond de aansprakelijkheid bij de elektrische step, waardoor we (nog) geen praktijkvoorbeelden kunnen geven.

  Elektrische step en ongeval met een auto

  Bij een aanrijding met een auto is een elektrische step in de praktijk dan wel de zwakkere partij, maar de stepper wordt in tegenstelling tot een voetganger of een fietser niet extra beschermd door het aansprakelijkheidsrecht. De gewone causaliteitsregels zijn met andere woorden van toepassing.

  Elektrische step en ongeval met een bus of tram

  Ook bij een aanrijding met een bus of tram is de elektrische step de zwakkere partij, maar geniet de stepper niet van extra bescherming. Een bus, een auto of een elektrische step: in het aansprakelijkheidsrecht staan ze op net dezelfde hoogte. In tegenstelling tot bij een voetganger of een fietser is er geen aansprakelijkheidsregel die stelt dat de bestuurder van een elektrische step altijd (een deel van) zijn schade vergoed krijgt.

  Aansprakelijkheid en openbaar vervoer

  Elektrische step en ongeval met een fiets of voetganger

  Een fietser of een voetganger geniet extra bescherming in het aansprakelijkheidsrecht. Deze bescherming is gericht op de verhouding met gemotoriseerde voertuigen, zoals een auto of een elektrische step. Als je met een elektrische step een fietser of een voetganger aanrijdt, zal je vrijwel altijd ten minste vijftig procent van de schade moeten vergoeden. Eventueel kan je wel nog trachten om overmacht aan te tonen, maar dat is in de praktijk makkelijker gezegd dan gedaan.

   

  Voetganger en aansprakelijkheid

  Elektrische step en ongeval met een elektrische fiets

  Het is iets heel bijzonders in ons recht: een elektrische fiets wordt niet beschouwd als een motorvoertuig, maar wordt gelijkgesteld met een gewone fiets. Een elektrische step wordt daarentegen wel als een motorvoertuig beschouwd. Bij een verkeersongeluk tussen een elektrische step en een elektrische fiets zal de bestuurder van de elektrische step dus vrijwel altijd ten minste vijftig procent van de schade aan de fietser moeten vergoeden, ook als de fietser zelf (grote) fouten heeft gemaakt.

  Alles over de elektrische fiets

  Elektrische step en ongeval met een kind

  Het aansprakelijkheidsrecht beschermt zowel fietsers als voetgangers en heeft daarenboven extra aandacht voor jonge kinderen tot de leeftijd van veertien jaar. Als je met je elektrische step een voetganger of fietser jonger dan die leeftijd aanrijdt, zal je bijna altijd 100% van de schade moeten vergoeden. Eenmaal het kind veertien jaar of ouder is, geldt deze regel niet langer.

  Alles over kinderen in het verkeer

  Meer weten over de elektrische step?

  De elektrische step is een relatief nieuw voertuig dat op de Nederlandse openbare weg te zien is. Veel elektrische steps zijn nog niet goedgekeurd en ook de regelgeving is nog altijd in volle ontwikkeling. Dat maakt het allemaal extra ingewikkeld. Enige toelichting bij de elektrische step, de regels en het gebruik van de elektrische step op de openbare weg is dan ook op zijn plaats.

  Regels rondom een elektrische step

  Wie met een elektrische step op de openbare weg wil rijden, moet rekening houden met heel wat bijzondere verkeersregels. Er zijn niet alleen regels met betrekking tot de plaats op de openbare weg, maar ook met betrekking tot de verplichte uitrusting voor de elektrische step en de eisen waaraan een elektrische step dient te voldoen.

  Alle actuele regels voor de elektrische step

  Openbare weg

  Niet alle elektrische steps mogen worden gebruikt op de openbare weg. Meer zelfs: veel populaire e-steps zijn zelfs hartstikke illegaal en dat kan grote gevolgen hebben. Het is belangrijk om legale e-steps te herkennen.

  Alles over de elektrische step op de openbare weg

  Helmplicht

  Bij het gebruik van een elektrische step ben je niet verplicht om een helm te dragen. Toch is het een goed idee om dat wel te doen, want je bent wel heel kwetsbaar en bij een ongeluk loop je een groot risico op een hoofdletsel. Het is meteen ook de reden waarom er in sommige landen wel een helmplicht is voor elektrische steps.

  Helmplicht voor elektrische steps

  Een elektrische step meenemen in het vliegtuig

  Elke luchtvaartmaatschappij hanteert eigen beleidsregels met betrekking tot bagage. Bij verschillende luchtvaartmaatschappijen kan je de elektrische step meenemen in het vliegtuig, maar vaak gelden er wel eisen met betrekking tot de batterij. Meestal zijn accu’s van meer dan 100 Wh enkel toegestaan mits een speciale toestemming. Vaak geldt er ook een bovengrens van 160 Wh. Ga uiteraard ook na of je de step in het buitenland wel legaal mag gebruiken.

  Alles over de elektrische step op het vliegtuig

  Deelstep

  In steeds meer steden zien we deelsteps verschijnen. Voor een klein bedrag kan men dan gebruikmaken van een deelstep en die vervolgens weer achterlaten voor een andere gebruiker. Het is een oplossing voor de last-milechallenge. Vooral in grote steden in het buitenland wordt de deelstep veelvuldig gebruikt. Er zijn wel een aantal dingen die je moet weten voordat je gebruikmaakt van zo’n deelstep.

  Alles over deelsteps

  Veelgestelde vragen over het verzekeren en de aansprakelijkheid van de elektrische step

  De eerste elektrische step was er eigenlijk al in 1915. Het was een bedrijf in New York dat de zogeheten Autoped introduceerde. Dat is vroeger dan de eerste verkeerslichten! Toch is de elektrische step maar recent helemaal doorgebroken. En bij zo’n recente doorbraak blijft de wetgeving soms achter, wat voor vragen kan zorgen.

  Is het verzekeren van mijn elektrische step verplicht?

  In Nederland is het verplicht om een WA-verzekering af te sluiten als je een elektrische step op de openbare weg gebruikt. Dit zal enkel lukken als de elektrische step aan de wettelijke eisen voldoet en dus op de openbare weg mag worden gebruikt. Andere verzekeringen, zoals een dekking rechtsbijstand of een diefstalverzekering, zijn enkel aan te raden en zijn niet verplicht.

  Bij welke verzekeringsmaatschappij kan ik mijn elektrische step verzekeren?

  Er zijn reeds een aantal verzekeringsmaatschappijen die verzekeringen voor de elektrische step aanbieden. Je kan je elektrische step verzekeren bij onder meer Centraal Beheer en Univé.

  Mag ik met iedere elektrische step de openbare weg op?

  Nee, een elektrische step dient aan heel strikte eisen te voldoen voordat het op de openbare weg mag worden gebruikt. In de praktijk voldoen nog veel elektrische steps niet aan deze eisen. Het gaat niet alleen om de goedkope elektrische steps, want ook de duurdere modellen zijn niet altijd legaal op de openbare weg te gebruiken. Enkel als de step is goedgekeurd, mag het op de openbare weg worden gebruikt. Het is de producent, de importeur of de distributeur die deze goedkeuring dient te regelen.

  Wat is het verschil tussen een elektrische step met trapondersteuning en een step die als snor- of bromfiets is aangemerkt?

  Voor het aansprakelijkheidsrecht en het verzekeringsrecht maakt het niet uit of de elektrische step louter over trapondersteuning beschikt of ook een zadel en een gashendel heeft. In alle gevallen is er sprake van een verzekeringsplicht en gelden dezelfde aansprakelijkheidsregels als voor andere motorrijtuigen.

  Moet ik WA-verzekerd zijn als ik een elektrische step heb?

  Nee, dit is enkel verplicht als je de elektrische step op de openbare weg gebruikt. Ga je dus steppen op een eigen privéterrein? Dan dien je niet over een WA-verzekering voor de elektrische step te beschikken. Eenmaal je de elektrische step echter op de openbare weg gebruikt, is deze verzekering voor de elektrische step wel verplicht.

  Hoe zit het met de aansprakelijkheid bij ongevallen met de elektrische step?

  De klassieke regels van het aansprakelijkheidsrecht zijn van toepassing, waarbij een elektrische step als een gemotoriseerd voertuig wordt beschouwd. In de verhouding met zwakke verkeersdeelnemers als fietsers en voetgangers wil dat zeggen dat de bestuurder van de elektrische step vrijwel altijd ten minste vijftig procent van de schade dient te vergoeden. Bij een ongeluk met een jonge fietser of voetganger gaat het om honderd procent van de schade. Bij een ongeluk met een ander motorvoertuig, bijvoorbeeld een auto of een bus, wordt de bestuurder van de elektrische step niet extra beschermd door het aansprakelijkheidsrecht.

  Is een elektrische step een motorvoertuig?

  Ja, een elektrische step wordt beschouwd als een gemotoriseerd voertuig voor het wegverkeer. Het gaat namelijk om een voertuig met een motor. Enkel op rails rijdende voertuigen met een motor en elektrische fietsen met trapondersteuning zijn uitgezonderd, elektrische steps niet.

  Is er een helmplicht voor de elektrische step?

  Nee, er is geen helmplicht voor elektrische steps die snelheden tot 25 km/u kunnen behalen. Het dragen van een helm is echter wel verstandig, want het risico op een hoofdletsel is groot.