EN

Je elektrische step meenemen in het vliegtuig

Wie zijn elektrische step wil meenemen op reis kan maar beter eerst nagaan of de elektrische step mag worden meegenomen in het vliegtuig. Niet alle luchtvaartmaatschappijen staan het namelijk toe. Onder andere Air India, Qatar Airways en Vietnam Airlines verbieden het meenemen van de elektrische step in het vliegtuig niet, maar je moet er wel rekening houden met een aantal beperkingen.

Inhoud

  vliegtuigvleugel-lucht

  Gevaar van de elektrische step in het vliegtuig

  De reden waarom een elektrische step in veel gevallen niet mag worden meegenomen in het vliegtuig heeft te maken met de accu. Een accu is namelijk potentieel gevaarlijk en kan brand veroorzaken. Het is een van de redenen waarom bijvoorbeeld ook wordt gevraagd om je laptop als handbagage in te checken, zodat een beginnende brand meteen kan worden opgemerkt en er direct kan worden ingegrepen. Het hoeft niet te verbazen dat als een elektrische step al is toegestaan in het vliegtuig er sowieso beperkingen gelden ten aanzien van de accu.

  Elektrische step en accu in het vliegtuig

  Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen is het verboden om een elektrische step mee te nemen in het vliegtuig. Als het wel is toegestaan, wordt de elektrische step sowieso verboden als de energetische waarde van de batterij groter is dan 160 Wh. Dat is ook de limiet die door de FAA (Federal Aviation Administration) wordt gehanteerd. Een spijtige zaak, want steeds meer accu’s op elektrische steps overschrijden deze limiet. Neem bijvoorbeeld de Xiaomi M365 Pro (474 Wh) en de Xiaomi M365 (280 Wh) die deze limiet ruimschoots overschrijden. Deze elektrische steps kan je niet meenemen in het vliegtuig.

   

  Meestal heb je ook een speciale toestemming nodig als de energetische waarde van de batterij meer bedraagt dan 100 Wh, maar minder dan 160 Wh. Bij twijfel kan je maar beter contact opnemen met de luchtvaartmaatschappij voor meer informatie hieromtrent.

  Elektrische step in het vliegtuig: regels per luchtvaartmaatschappij

  De meeste luchtvaartmaatschappijen verbieden de elektrische step in het vliegtuig of hanteren heel strenge regels voor de elektrische step in het vliegtuig. De meeste luchtvaartmaatschappijen kiezen voor een totaalverbod, zonder verdere uitleg. Een aantal luchtvaartmaatschappijen benoemen de elektrische step niet expliciet op de lijst met verboden bagage, maar hebben een verbod op “zelfbalancerende apparaten, elektrische fietsen, hoverboards en soortgelijke toestellen”.

  Elektrische step meenemen op een vlucht van Delta Air Lines

  Delta hanteert een verbod op alle batterij-aangedreven zelfbalancerende transportmiddelen en rideables. Hieronder valt ook de elektrische step. Enkel voor medische hulpmiddelen, bijvoorbeeld een rolstoel met een batterij, maakt men een uitzondering. Je kan je elektrische step dus niet meenemen op een vlucht van Delta Air Lines.

  Elektrische step meenemen op een vlucht van Southwest Airlines

  Southwest Airlines kiest voor een totaalverbod op elektrische steps, zowel wat de ingecheckte bagage als de handbagage betreft. Men benoemt de e-steps niet expliciet, maar men verbiedt wel andere rideables met een kleinere accu dan deze van een elektrische step. Dit doet ons concluderen dat ook de elektrische step niet is toegestaan bij Southwest Airlines. Elektrische rolstoelen voor medische doeleinden zijn wel toegestaan bij deze Amerikaanse luchtvaartmaatschappij.

  Elektrische step meenemen op een vlucht van United Airlines

  United Airlines verbiedt recreatieve steps die elektrisch zijn aangedreven. Ook andere elektrische, zelfbalancerende of zelfrijdende voertuigen zijn verboden bij deze grote Amerikaanse luchtvaartmaatschappij. Voor elektrische rolstoelen hanteert men een ander beleid, deze zijn wel toegestaan indien ze noodzakelijk zijn.

  Elektrische step meenemen op een vlucht van American Airlines

  American Airlines hanteert een verbod op persoonlijke transportmiddelen met lithium-ionbatterijen, bijvoorbeeld de elektrische step. De elektrische step kan er niet als handbagage, noch als ingecheckte bagage, worden meegenomen. Mobiliteitshulpmiddelen als elektrische rolstoelen zijn wel toegestaan aan boord van de vliegtuigen van American Airlines.

  Elektrische step meenemen op een vlucht van JetBlue Airways

  Bij JetBlue Airways worden de meeste rideables expliciet als verboden vermeld. De elektrische step staat niet op deze lijst, maar hierop gelijkende voorwerpen (bv. elektrische skateboards) wel. Op basis van het gehanteerde beleid en de ruimte die men heeft om andere situaties geval per geval te beoordelen, lijkt het erop dat ook de elektrische step verboden is op vluchten van JetBlue Airways.

  Elektrische step meenemen op een vlucht van Air Canada

  Air Canada accepteert geen kleine voertuigen die een lithium-ionbatterij gebruiken, bijvoorbeeld de elektrische step. Ook als handbagage is de elektrische step verboden bij Air Canada. Het verbod geldt enkel voor vrijetijdsmiddelen, niet voor medische hulpmiddelen en mobiliteitshulpmiddelen die werken op batterijen.

  Elektrische step meenemen op een vlucht van Ryanair

  Volgens Stepgids.com, dat in gesprek ging met een van de vertegenwoordigers van Ryanair, is de elektrische step niet toegestaan op vluchten van Ryanair. Dit ongeacht de grootte van de batterij. Elektrische rolstoelen en soortgelijke elektrische mobiliteitshulpmiddelen zijn wel welkom op de vluchten van de Ierse prijsvechter.

  Elektrische step meenemen op een vlucht van Wizz Air

  In de FAQ op de website van Wizz Air is te lezen dat drones en hoverboards niet mee aan boord mogen. Dit doet sterk vermoeden dat ook elektrische steps niet aan boord zijn toegestaan. Volgens de informatie op de website van Wizz Air zijn medische hulpmiddelen, zoals de elektrische rolstoel, wel toegestaan.

  Elektrische step meenemen op een vlucht van easyJet

  De Britse lowbudgetluchtvaartmaatschappij easyJet verbiedt elektrische steps, zowel in de handbagage als in de ingecheckte bagage. Elektrische mobiliteitsapparaten zijn wel toegestaan op vluchten van easyJet.

  Elektrische step meenemen op een vlucht van British Airlines

  British Airlines verbiedt elektrische steps aan boord van hun vliegtuigen. Ook andere door batterijen aangedreven vrijetijdsapparaten zijn er verboden. De enige uitzonderingen die men maakt, zijn er voor rolstoelen en mobiliteitshulpmiddelen.

  Elektrische step meenemen op een vlucht van Lufthansa

  Bij de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa zijn elektrische steps niet toegestaan. Alle door batterijen aangedreven vervoermiddelen worden er als verboden voorwerpen beschouwd en dit ongeacht de energetische kenmerken van de accu. Sommige mobiliteitshulpmiddelen zijn wel toegestaan.

  Elektrische step meenemen op een vlucht van Qatar Airways

  Qatar Airways is een van de weinige luchtvaartmaatschappijen die elektrische steps wel toestaan aan boord van hun vliegtuigen. Qatar Airways hanteert echter een belangrijke beperking: de accu dient een energetische waarde van minder dan 100 Wh te hebben. Accu’s tussen 100 Wh en 160 Wh zijn ook toegestaan, maar enkel met toestemming van de luchtvaartmaatschappij.

  Elektrische step meenemen op een vlucht van Emirates

  Emirates hanteert een totaalverbod op persoonlijk gemotoriseerde of berijdbare voertuigen, bijvoorbeeld de elektrische step. Mobiliteitshulpmiddelen, zoals een elektrische rolstoel, zijn wel toegestaan aan boord van vluchten van Emirates.

  Elektrische step meenemen op een vlucht van AirAsia

  Bij AirAsia zijn alle door batterijen aangedreven persoonlijke transportmiddelen verboden. Ook een elektrische step valt onder deze ruim te interpreteren verbodsbepaling. Voor elektrische rolstoelen kan er volgens AirAsia een uitzondering worden gemaakt.

  Elektrische step meenemen op een vlucht van Royal Air Maroc

  Elektrische steps zijn niet expliciet verboden aan boord van vluchten van Royal Air Maroc, maar men heeft het wel over een verbod op apparaten met een lithium-ionbatterij. Bovendien worden veel soortgelijke apparaten met een minder krachtige accu wel expliciet vermeld. Hierdoor kunnen we concluderen dat elektrische steps verboden zijn op vluchten van Royal Air Maroc.

  Elektrische step meenemen op een vlucht van Kenya Airways

  Kenya Airways heeft slechts heel beperkte informatie omtrent het meenemen van een e-step in het vliegtuig. Er is geen informatie te vinden over elektrische steps, wel over elektrische fietsen die heel expliciet verboden zijn. Dit doet vermoeden dat elektrische steps ook niet zijn toegestaan.

  Elektrische step meenemen op een vlucht van Ethiopian Airlines

  Alle voertuigen die gebruikmaken van lithium-ionbatterijen zijn verboden bij Ethiopian Airlines, behalve indien het gaat om mobiliteitshulpmiddelen. Hierdoor is het niet toegestaan om een elektrische step mee te nemen in het vliegtuig indien vliegt je met de nationale luchtvaartmaatschappij van Ethiopië.

  Elektrische step meenemen op een vlucht van KLM

  KLM geeft aan dat het niet is toegestaan om zelfbalancerende apparaten of andere apparaten voor persoonlijk vervoer die werken op lithiumbatterijen mee te nemen aan boord van hun vliegtuigen. Dit mag zelfs niet als de accu is verwijderd of is losgekoppeld. Een elektrische step wordt in tegenstelling tot bijvoorbeeld een hoverboard niet expliciet genoemd, maar valt wel gewoon onder de ruim te interpreteren verbodsbepaling. Je kan je elektrische step dus niet meenemen als je vliegt met de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij.

  Elektrische step meenemen op een vlucht van Brussels Airlines

  Brussels Airlines geeft aan dat elektrische steps niet worden aanvaard als normale sport- en vervoersmiddelen. Deze elektrische voertuigen zijn onderworpen aan de regelgeving voor gevaarlijke goederen en moeten als cargo worden vervoerd. De batterij mag in sommige gevallen aan boord, afhankelijk van het aantal wattuur en of de batterij al dan niet kan worden verwijderd. Hiervoor heb je vrijwel altijd de toestemming van de luchtvaartmaatschappij nodig. Neem daarom vooraf contact op met de luchtvaartmaatschappij om jouw situatie te bespreken.

  Elektrische step meenemen op een vlucht van Air France

  Bij Air France zijn alle elektrische transportvoertuigen anders dan deze voor mensen met een beperkte mobiliteit verboden indien ze een lithiumbatterij hebben. Dit is onafhankelijk van het aantal wattuur. Je elektrische step meenemen bij is dus niet mogelijk als je vliegt met de nationale luchtvaartmaatschappij van Frankrijk.

  Elektrische step meenemen op een vlucht van Transavia

  Bij Transavia zijn gemotoriseerde steps en elektrische steps niet toegestaan als ruimbagage. In de cabine zijn steps hoe dan ook niet toegestaan, omdat ze als gevaarlijk worden beschouwd. Steps kunnen namelijk scherp zijn en je kan er iemand mee verwonden. Bij een veiligheidscontrole worden ze daarom in beslag genomen en vernietigd. Je kan je elektrische step dus niet meenemen als je vliegt met de Nederlandse luchtvaartmaatschappij Transavia.

  Zelf nagaan of een elektrische step is toegestaan in het vliegtuig

  Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen is het niet toegestaan om een elektrische step mee te nemen. Als jouw luchtvaartmaatschappij niet voorkomt in het onderstaande overzicht, dien je zelf na te gaan of je de elektrische step kan meenemen in het vliegtuig.

  LuchtvaartmaatschappijElektrische step toegestaanExtra voorwaarden
  AirAsiaNeeN.v.t.
  Air CanadaNeeN.v.t.
  Air FranceNeeN.v.t.
  American AirlinesNeeN.v.t.
  British AirlinesNeeN.v.t.
  Brussels AirlinesJaVolgens de regelgeving voor gevaarlijke goederen
  Delta Air LinesNeeN.v.t.
  EasyJetNeeN.v.t.
  EmiratesNeeN.v.t.
  Ethiopian AirlinesNeeN.v.t.
  JetBlue AirwaysNeeN.v.t.
  Kenya AirwaysNeeN.v.t.
  KLMNeeN.v.t.
  LufthansaNeeN.v.t.
  Qatar AirwaysJaTot 100 Wh of tot 160 Wh indien toestemming
  Royal Air MarocNeeN.v.t.
  RyanairNeeN.v.t.
  Southwest AirlinesNeeN.v.t.
  TransaviaNeeN.v.t.
  United AirlinesNeeN.v.t.
  Wizz AirNeeN.v.t.

  Houd er bovendien rekening mee dat luchtvaartmaatschappijen hun regels relatief vaak herzien, waardoor sommige informatie mogelijk niet langer actueel is. Daarom is het altijd een goed idee om nog even informatie in te winnen voordat je een kaartje boekt. Zo begint je vakantie niet met een onaangename verrassing.

  Instinkers bij het nagaan of een elektrische step is toegestaan in het vliegtuig

  Houd niet alleen rekening met eventuele beperkingen ten aanzien van de elektrische step, maar ook ten aanzien van de bagageafmetingen. De toegevouwen step moet ook passen binnen de toegestane afmetingen voor (extra) bagagestukken. Op basis van het gewicht en de afmetingen kunnen er soms extra kosten in rekening worden gebracht. Deze kosten kunnen oplopen tot ongeveer 150 euro en verschillen per luchtvaartmaatschappij.

  Je zal met andere woorden over de onderstaande zaken informatie moeten inwinnen bij de luchtvaartmaatschappij:

  • Of elektrische steps überhaupt zijn toegestaan aan boord van hun vliegtuigen (meestal een totaalverbod en sowieso verboden vanaf 160 Wh)

  • Of er een speciale toestemming nodig is (soms bij 100 tot 160 Wh)

  • Of de afmetingen van de step in opgevouwen toestand vallen binnen de toegestane afmetingen voor bagage

  • Of het gewicht van de step valt binnen het toegestane gewicht voor bagage

  • Of er extra kosten in rekening worden gebracht

  • Of er speciale inpakinstructies zijn

  Je merkt dat het niet eenvoudig is om na te gaan of een elektrische step al dan niet is toegestaan in het vliegtuig. Soms is deze informatie ook niet te vinden op de website van de luchtvaartmaatschappij en dien je rechtstreeks contact op te nemen met de klantenservice van de luchtvaartmaatschappij.

  Deelsteps in het buitenland

  Als een elektrische step niet is toegestaan in het vliegtuig is er gelukkig nog een alternatief: de deelstep. In meer en meer grote Europese steden zijn er deelsteps beschikbaar. Voor een klein bedrag kan je dan de elektrische deelstep gebruiken. Daarbij dien je wel rekening te houden met de lokale regelgeving. Mogelijk is een helm verplicht op de step of moet je verplicht over een elektrische stepverzekering beschikken.

  Alles over elektrische deelsteps

  Veelgestelde vragen over het meenemen van je elektrische step in het vliegtuig

  In deze FAQ krijg je antwoord op al je vragen rondom het meenemen van een elektrische step in het vliegtuig. Lees hier of het al dan niet mogelijk is om je step mee te nemen, wat je eventueel bij je moet hebben en hoe je de e-step het beste kunt vervoeren. Leer ook meer over de kosten die je voor het meenemen van je e-step kunt verwachten.

  Mag mijn elektrische step mee in het vliegtuig?

  Of een elektrische step al dan niet mee mag in het vliegtuig is afhankelijk van verschillende factoren. De kenmerken van de step (vooral van de accu), de vertreklocatie, de aankomstlocatie en het beleid van de luchtvaartmaatschappij zullen bepalende factoren zijn. In sommige gevallen speelt ook het gekochte vliegticket een rol. Neem contact op met de luchtvaartmaatschappij voor meer informatie hieromtrent.

  Hoe weet ik wat de energieopslag van mijn accu is?

  De meeste fabrikanten geven dit concreet aan, duidelijk uitgedrukt in wattuur (Wh). Dit kan op de batterij zijn weergegeven, maar ook in de handleiding of op de website van de producent. Indien deze informatie niet te vinden is, kan je vaak wel het voltage (V) en de capaciteit (Ah) terugvinden. Vermenigvuldig deze twee waarden, zodat je een waarde in Wh bekomt.

  Hoe moet ik mijn elektrische step meenemen in het vliegtuig?

  Meestal is het niet toegestaan om de elektrische step mee te nemen in het vliegtuig. Als dit echter wel het geval is, gelden er vaak strikte regels met betrekking tot het inpakken van de elektrische step. Meestal dien je de e-step als een apart bagagestuk in te checken. Je geeft de e-step in opgevouwen toestand, veilig ingepakt, af. De accu is bijna altijd te verwijderen en in een beschermend zakje te verzegelen. De accu moet je dan als handbagage meenemen. In de meeste gevallen moet je extra betalen om je step mee te nemen in het vliegtuig.

  Wat kan ik doen als ik mijn elektrische step niet mag meenemen in het vliegtuig?

  Dan zijn er gelukkig nog heel wat alternatieven. Kies bijvoorbeeld voor een vakantiebestemming waar je een elektrische step kan huren of waar er veel elektrische deelsteps zijn. Dan kan je je elektrische step gewoon thuislaten. Daarnaast kan je ook op een andere manier op je bestemming raken, bijvoorbeeld met de trein. Op de trein kan je veel eenvoudiger een elektrische step vervoeren. Ga je naar het buitenland verhuizen? Dan kan je altijd overwegen om de step per koerierdienst naar je nieuwe adres te verzenden.Of je kan de elektrische step laten vervoeren door een internationale verhuisfirma. Soms is het transporteren van een elektrische step te duur en doe je er beter aan om je elektrische step hier te verkopen en bij aankomst een nieuwe elektrische step te kopen. Zo heb je meteen ook een goed uitvlucht om het nieuwste model aan te schaffen!

  Wat kost het om mijn elektrische step mee te nemen in het vliegtuig?

  In de meeste gevallen is het niet mogelijk om je elektrische step mee te nemen in het vliegtuig. Als dit al mogelijk is, moet je rekening houden met extra kosten. Deze kosten hebben vooral te maken met de ongebruikelijke afmetingen en het hoge gewicht. Ze kunnen oplopen tot ongeveer 150 euro. Daarnaast krijg je ook te maken met inpakkosten.