EN

Drone meenemen op reis

Het is tegenwoordig heel hip om een drone mee te nemen op reis. Je kan er de leukste vakantiekiekjes mee schieten en je kan bijvoorbeeld de natuur op een volledig andere manier leren kennen. Toch is het niet altijd verstandig om een drone mee te nemen op reis. Sommige landen verbieden het en er zijn echt wel een aantal aandachtspunten die je niet zomaar mag negeren.

Inhoud

    Drone met een waterval op de achtergrond

    Regels per land

    Op vrijwel iedere locatie ter wereld kan je geweldige beelden schieten met een drone, maar dat wil nog niet zeggen dat dit ook is toegestaan. Elk land heeft nu eenmaal eigen regels en beperkingen waar je rekening mee dient te houden. Deze regels zijn niet altijd even eenvoudig te vinden. Neem bij twijfel contact op met de ambassade in Nederland. Het is niet mogelijk om alle droneregels op deze pagina weer te geven. De droneregels van populaire vakantiebestemmingen bij Nederlanders hebben we wel weergegeven.

    Opgelet: deze regels hebben enkel betrekking op het vliegen met drones. Over het fotograferen en filmen in de publieke ruimte kunnen er ook strikte regels gelden die hier niet zijn opgenomen. Het blijft met andere woorden belangrijk om je goed te informeren.

    Droneregels in Europa

    Vroeger had ieder land in Europa eigen droneregels. Dat maakte het enorm complex. Europa streeft echter een eengemaakte markt na. Daarom moeten de droneregels in alle landen soortgelijk zijn. Europa voerde onder meer het vliegbewijs en het bijbehorende examen in. Als je in Nederland het dronebewijs behaalt, mag je ook in de andere Europese landen met je drone vliegen. Ook in Europa zijn er echter beperkingen en mag je niet zomaar overal met je drone vliegen.

    De volledige Europese dronewetgeving
    Vlag europa

    Droneregels in de Verenigde Staten

    In de Verenigde Staten verschillen de droneregels per staat. Er zijn wel een aantal federale basisregels. Zo ben je, ook als toerist, verplicht om jezelf te registeren bij de Federal Aviation Administration. Je krijgt dan een registratienummer dat je aan de buitenzijde van je drone dient te bevestigen. Je mag je drone enkel voor recreatieve doeleinden gebruiken en de drone moet steeds binnen het gezichtsveld blijven.

    Vlieg er nooit over evenementen, stadions met publiek of groepen met mensen en vlieg nooit als je onder invloed bent van drugs of alcohol. Belangrijk: in de nationale parken is het volgens de federale regels verboden om te vliegen met een drone. In verschillende staatsparken is dat ook het geval, maar dit is afhankelijk van de regels van de desbetreffende staat.

    Vlag VS

    Droneregels in Thailand

    In Thailand is het vliegen met een drone legaal, maar er moet wel rekening worden gehouden met de dronewetgeving in Thailand. Zo moeten drones geregistreerd worden indien ze een camera hebben of twee kilogram of meer wegen. Als dronepiloot moet je de drone ook altijd in het zicht houden en je mag niet te dicht vliegen bij voertuigen, mensen, constructies of gebouwen. Drones mogen ook niet vliegen binnen een straal van negen kilometer van luchthavens en ze mogen niet hoger vliegen dan negentig meter.

    In de praktijk zijn de regels voor drones met een camera zo streng dat het voor toeristen moeilijk is om hieraan te voldoen. Wie in Thailand wordt betrapt op illegaal vliegen met een drone kan een flinke geldboete en een gevangenisstraf opgelegd krijgen.

    Vlag thailand

    Droneregels in Indonesië

    Volgens het Directorate General of Civil Aviation, de nationale luchtvaartautoriteit van Indonesië, is vliegen met een drone in Indonesië legaal. Het is wel belangrijk om rekening te houden met de dronewetgeving in Indonesië. Volgens deze Indonesische dronewetgeving mogen drones niet hoger vliegen dan 150 meter. Ook is het enkel toegestaan om te vliegen met drones die niet meer dan 7 kilogram wegen. Je dient ten minste vijftien kilometer afstand te houden van vliegvelden en je mag niet boven mensenmassa’s of dichtbevolkte gebieden vliegen.

    Ook mogen drones in Indonesië niet ’s nachts worden gebruikt en is het niet toegestaan om een drone te besturen terwijl je in een bewegend voertuig zit. Ten slotte moeten dronepiloten steeds een directe zichtlijn op hun drone behouden. Weet dat de straffen hierop heel streng zijn, met boetes die oplopen tot 66.000 euro en zelfs gevangenisstraffen.

    Vlag indonesie

    Droneregels in Marokko

    Het invoeren van drones zonder een invoervergunning is verboden in Marokko. Bij aankomst in Marokko zal de douane de drone in beslag nemen. Tegen betaling van een boete en een opslagrecht krijg je de drone bij je vertrek terug.

    Als het je al lukt om illegaal een drone het land binnen te smokkelen, is het nog steeds geen goed idee om de drone in Marokko te gebruiken. Drones zijn er namelijk illegaal. Er zijn zware boetes en zelfs gevangenisstraffen mogelijk. Bovendien wordt de drone in dat geval definitief afgenomen en verbeurdverklaard. Je kan de drone dan niet terugkrijgen.

    Vlag marokko

    Droneregels in Egypte

    In theorie zijn drones legaal in Egypte, maar dan enkel op voorwaarde dat je over een toelating van de Civil Aviation Authority beschikt. In de praktijk is het vrijwel onmogelijk om als toerist zo’n toestemming te bekomen. De straffen op overtredingen zijn enorm streng. Zo zat recent nog een Nederlander vast die met een drone opnames had gemaakt van het Tahrirplein in Caïro. De man had nietsvermoedend zijn drone opgelaten vanaf het dakterras van zijn hotel. Een hotelmedewerker had dit gezin en niet veel later werd hij in de boeien geslagen door de Egyptische politie.

    Vlag egypte

    Droneregels in Brazilië

    Volgens de Brazilian Civil Aviation Authority (ANAC) is vliegen met een drone legaal in Brazilië, op voorwaarde dat je de Braziliaanse dronewetgeving respecteert. Dit houdt onder andere in dat een piloot ten minste achttien jaar oud dient te zijn en dat je nooit meer dan één drone tegelijkertijd mag bedienen. Ook moet je altijd een visuele zichtlijn met de drone behouden. Verder mag je niet vliegen boven gevangenissen, militaire faciliteiten en andere kritieke infrastructuur. Het is tevens niet toegestaan om op dertig meter of minder van gebouwen te vliegen. Evenmin is het toegestaan om boven mensen te vliegen.

    De toepasselijke droneregels in Brazilië zijn afhankelijk van het gewicht van je drone, zoals dat ook in Nederland het geval is. Eenmaal een drone meer weegt dan 250 gram en het dus geen minidrone is, dien je bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering te hebben. Ook moet je de drone registreren. Verder moeten deze drones ten minste dertig meter afstand houden van mensen die niet bij de vlucht betrokken zijn.

    Vlag brazilie

    Droneregels in Suriname

    Suriname heeft een heel complexe dronewetgeving die heel gefragmenteerd is. De conclusie is echter heel duidelijk en is recent nog bevestigd door de burgervaartwaakhond Civil Aviation Safety Authority Suriname (CASAS): het oplaten van drones is in Suriname wettelijk verboden. Dit volgt uit de wet Veiligheid en beveiliging burgerluchtvaart. Enkel de minister van Transport, Communicatie en Toerisme kan een ontheffing verlenen. Daarenboven zijn drones expliciet verboden in de omgeving van de ministeries, de militaire terreinen, de Centrale Bank van Suriname, het presidentieel paleis en de kabinetten van de president en de vicepresident.

    Vlag Suriname

    Droneregels in IJsland

    De Icelandic Transport Authority (ITA) bevestigt dat het legaal is om met een drone te vliegen in IJsland. Wel moet er rekening worden gehouden met de dronewetgeving in IJsland. Het handige is dat de Europese dronewetgeving ook van toepassing is in IJsland. De Europese dronewetgeving geldt namelijk niet alleen in de lidstaten van de Europese Unie, maar ook in IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein.

    De volledige Europese dronewetgeving
    Vlag ijsland

    Landen waar het illegaal is om met een drone te vliegen

    Het is niet overal ter wereld toegestaan om met een drone te vliegen. Er zijn zelfs behoorlijk veel landen waar drones volledig verboden zijn. Onder andere in de Arabische wereld en in Afrika zijn er veel landen die drones verbieden, maar ook in Vaticaanstad zijn drones verboden. Dat komt omdat dit een zogeheten NFZ (No Fly Zone) is. De landen waar drones verboden zijn, zijn hieronder weergegeven.

    • Azerbeidzjan

    • Bahama’s

    • Bahrein

    • Barbados

    • Belize 

    • Botswana

    • Cuba

    • Egypte

    • Gibraltar

    • Irak

    • Kenia

    • Kosovo

    • Libanon

    • Madagaskar

    • Marokko 

    • Monaco 

    • Montenegro

    • Nicaragua

    • Nigeria

    • Noord-Korea

    • Oman

    • Qatar

    • Saudi-Arabië

    • Servië 

    • Syrië

    • Tunesië

    • Turkije

    • Vaticaanstad 

    • Venezuela

    • Wit-Rusland

    Let wel op: in sommige landen is het strikt genomen niet illegaal om met een drone te vliegen, maar zijn de regels enorm streng en gewoon niet realistisch voor toeristen. Dat is bijvoorbeeld het geval voor Suriname, waarbij in theorie wel een ontheffing mogelijk is, maar deze ontheffing niet zomaar te verkrijgen is. Bovendien wijzigen de regels voortdurend en is de dronewetgeving in veel landen nog in volle ontwikkeling. Daarom blijft het belangrijk om vooraf informatie in te winnen, bijvoorbeeld bij de ambassade van het desbetreffende land.

    Drone meenemen op reis en de verzekering

    Er zijn steeds meer Nederlanders die hun drone meenemen op vakantie. In de praktijk blijkt dat deze drones lang niet altijd goed zijn verzekerd. Vaak denkt men er niet zo goed over na, terwijl verzekeraars de drone expliciet van de dekking uitsluiten. Dit kan verregaande gevolgen hebben als het tot een ongeluk komt.

    Aansprakelijkheidsverzekering

    Als je met je drone schade berokkent, dien je een schadevergoeding te betalen. Een aansprakelijkheidsverzekeraar zal dit voor jou doen. De Nederlandse AVP-verzekering biedt zelden een goede dekking wat de aansprakelijkheid voor drones in het buitenland betreft. En dat terwijl een goede aansprakelijkheidsverzekering in sommige landen zelfs nadrukkelijk verplicht is. Bespreek de situatie dus zeker met de verzekeraar.

    Meer over de droneverzekering

    Reisverzekering

    Een reisverzekering biedt verschillende dekkingen, bijvoorbeeld voor bagage die verloren is gegaan. Als je een dure drone meeneemt, is een reisverzekering dus altijd aan te raden. Bij reisverzekeraars zijn drones soms expliciet uitgesloten van de dekking. Het kan ook dat bijvoorbeeld de camera wel verzekerd is, maar de drone niet. Er zijn slechts een aantal verzekeraars die expliciet aangeven dat de drone wel is verzekerd. Er zijn er daarentegen een heleboel die aangeven dat de drone niet is verzekerd. En dan zijn er nog heel wat verzekeraars die zich ergens in een grijze zone bevinden. Het is dus verstandig om voor de reis even te bellen met de verzekeraar en er expliciet naar te vragen.

    Meer over de reisverzekering

    Stap voor stap een drone meenemen tijdens een vliegvakantie

    Wat leuk dat jij je drone wil meenemen op reis. Je zal gegarandeerd prachtige video’s kunnen maken van de natuur, de mensen en de gebouwen. De drone kan ook op plekken komen waar jij niet kan komen. Toch raden we aan om nog niet meteen je drone mee te nemen op reis. Er is namelijk heel wat te controleren en vaak ook te regelen.

    1. De dronewetgeving nagaan

      Als je in een EU-land, IJsland, Noorwegen, Zwitserland of Liechtenstein op reis gaat, hoef je je alvast geen zorgen te maken. In al deze landen gelden gewoon de Europese droneregels. Als je dus in orde bent met de regels die ook in Nederland gelden, ben je ook in je vakantieland in orde. Als je niet naar een van deze landen op reis gaat, moet je rekening houden met de nationale regels. Soms moet je bijvoorbeeld je drone registreren of andere formaliteiten vervullen. In een aantal landen zijn drones zelfs gewoon verboden. Win eventueel informatie in bij de ambassade in Nederland, zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

      Jurist met een hamer
    2. De verzekering controleren

      In sommige landen ben je verplicht om over een aansprakelijkheidsverzekering te beschikken. Als je al een verzekering voor je drone hebt, doe je er goed aan om te controleren of deze verzekering ook op je vakantiebestemming geldt. Er kan tijdens je reis namelijk veel verkeerd gaan en je drone kan bijvoorbeeld zoekraken. Daarom is een goede reisverzekering aan te raden. Neem contact op met je verzekeraar en ga samen na of je wel voldoende verzekerd bent.

      Bestuderen van documenten
    3. Bagageregels doornemen

      Een drone kan redelijk groot zijn en zwaar wegen. Ga daarom na of je de drone bij de desbetreffende vliegmaatschappij wel kan meenemen. Soms zal je extra moeten betalen. Ook mag je de batterij van je drone sowieso niet vervoeren in de ruimbagage. In je handbagage mag het wel. Eventueel kan je ook je drone zelf als handbagage meenemen.

      Bagage voor op het vliegtuig
    4. De drone inpakken

      Aan een drone kleeft een flink prijskaartje. Daarom is het aan te raden om je drone op een gepaste en veilige manier te vervoeren. In een ideaal geval kan de drone mee als handbagage. Stop het dan in een speciale case die bestand is tegen stoten. De accu neem je sowieso als handbagage mee. Omwille van het brandgevaar dien je de accu goed in te pakken. Het is aan te raden om hiervoor de originele verpakking te gebruiken. Ook een hittebestendig hoesje van geweven glasvezel is een goede keuze. Daarnaast kan je de beide polen afplakken met niet-geleidende tape. Ten slotte raadt men aan om de accu eerst volledig leeg te laten lopen.

      Drone inpakken

    Handige apps met vliegkaarten voor drones

    Zoals eerder aangehaald, is een drone niet in elk land legaal. Als een drone wel is toegestaan, zijn er bovendien veelal ook regionale beperkingen. Er kan dan op bepaalde plaatsen niet worden gevlogen. Dat maakt het extra complex. Er zijn gelukkig handige apps met kaarten die aangeven waar het al dan niet is toegestaan om te vliegen met een drone. Naast de Nederlandse apps voor in het binnenland zijn er ook internationale apps die je tijdens je reis kan gebruiken.

    De GoDrone App en de ASR Vlieg Veilig App zijn vooral handig voor vluchten in Nederland en zijn minder geschikt voor wie de drone gebruikt tijdens een vakantie in het buitenland. Voor het ruimste dekkingsgebied verwijzen we naar de AirHub App en de Guardian App. Een voordeel van de AirHub App is dat het ook rekening houdt met de lokale regelgeving. De app is extra uitgebreid en wordt door velen aanbevolen.

    AppGebiedBeschikbaarheid
    GoDrone AppNederlandiOS en Android
    ASR Vlieg Veilig AppNederlandiOS en Android
    AirHub AppWereldwijdiOS en Android
    AirMap App20 landeniOS en Android
    Guardian AppWereldwijdiOS en Android

    Veelgestelde vragen over het meenemen van je drone op reis of vakantie

    Het lijkt een goed idee om een drone mee te nemen op vakantie. In de praktijk kom je echter gegarandeerd voor uitdagingen en vragen te staan. Drones zijn niet overal toegestaan, er gelden soms strenge regels. En dan zijn er ook nog de verzekeringskwesties. Deze FAQ over drones op reis of op vakantie biedt het antwoord op een aantal veelgestelde vragen.

    Mag ik een drone meenemen op het vliegtuig?

    Ja, maar houd wel rekening met eventuele beperkingen met betrekking tot de bagage. Bovendien mogen batterijen enkel mee in de handbagage en is het sterk aan te raden om ze leeg mee te nemen. Er bestaat namelijk een brandrisico. Check van tevoren de regels, want er kunnen extra voorwaarden of beperkingen gelden. Zo mogen de accu’s bij veel vliegtuigmaatschappijen een bepaald aantal kWh niet overschrijden. Waar de grens ligt, verschilt per maatschappij.

    Mag ik in elk land vliegen met een drone?

    Nee, het is niet in elk land toegestaan om te vliegen met een drone. Dit is onder meer verboden in Marokko, Qatar en Madagaskar. Houd er rekening mee dat er in veel landen strenge regels gelden voor het vliegen met drones, zelfs als dit is toegestaan.

    Is de ASR Vlieg Veilig App verbonden aan verzekeraar a.s.r.?

    Ja, deze app wordt aangeboden door de gelijknamige verzekeraar. De app biedt een overzichtelijke kaart met alle No Fly Zones, net als checklists met de geldende wetgeving. Ook vind je er een logboek en kan je vluchten delen op sociale media. Met de app wil a.s.r. voornamelijk dat piloten veilig en verantwoord met hun drone vliegen. De verzekeraar slaat geen data op, volgt je niet en de app kan op geen enkele wijze aan een premie of een verzekering van a.s.r. worden gekoppeld.

    Mag ik met een drone vliegen in Thailand?

    Ja, maar de regels zijn er enorm streng. In vrijwel alle gevallen ben je verplicht om je drone aan te melden. Bovendien gelden er talloze restricties en mag je niet zomaar eender waar vliegen. Hierdoor is het in de praktijk zo goed als onmogelijk om als toerist met een drone te vliegen in Thailand. Er wordt bij aankomst in Thailand niet gecontroleerd of je over de nodige vergunningen beschikt.

    Waarom zijn drones verboden in Marokko?

    Het Marokkaanse droneverbod werd begin 2015 afgekondigd. Volgens de Marokkaanse overheid is dit uit veiligheidsoverwegingen. Het verbod werd afgekondigd door de ministeries van binnenlandse zaken en handel. Naast de bedreiging van de veiligheid wordt ook een mogelijke inbreuk op de privacy als reden genoemd. Veel landen die drones verbieden, vrezen dat ze zullen worden gebruikt om aanslagen te plegen, voor spionage, voor drugssmokkel, voor mensenhandel en dergelijke meer.

    Waar is het verboden om te filmen met een drone?

    Het is verboden om militaire objecten of bepaalde aangewezen gebouwen te filmen. Weet ook dat er plaatsen zijn waar je sowieso niet met een drone mag vliegen en dus ook niet mag filmen. Het is belangrijk om voor de vlucht te controleren of er al dan niet sprake is van een no-flyzone. Daarnaast moet je rekening houden met de privacywetgeving. Hierdoor mag je enkel filmen op plaatsen waar je ook zonder een drone mag filmen. Dat wil zeggen: het is niet toegestaan om te filmen op afgesloten terreinen of in tuinen, behalve met de toestemming van de eigenaar.

    Waar is het toegestaan om met een drone te vliegen in Frankrijk?

    In Frankrijk is het gebruik van een drone toegestaan. Het is echter verboden om te vliegen in de buurt van luchthavens. Er dient ook rekening te worden gehouden met de beperkingen die verbonden zijn aan het type drone en het risico van de vlucht. Verder zijn er in Frankrijk veel no-flyzones waar het sowieso verboden is om te vliegen met een drone. Soms is vliegen met een drone er wel toegestaan, maar gelden er beperkingen. Dan mag je bijvoorbeeld niet hoger vliegen dan 100 meter. Op de website www.geoportail.gouv.fr/donnees/restrictions-uas-categorie-ouverte-et-aeromodelisme is de dronekaart terug te vinden met daarop de no-flyzones en de zones waar er beperkingen gelden.

    Hoe hoog is de boete voor een drone?

    Dat is afhankelijk van verschillende factoren. Zo wordt een bedrijf zwaarder beboet dan een particulier. Daarnaast speelt ook het type inbreuk een rol. Als je bijvoorbeeld niet over een Europees dronebewijs beschikt, kan je een boete krijgen van 800 euro (particulier) tot 1600 euro (bedrijf). Eenzelfde boete wordt ook toegekend indien je niet over een exploitantnummer beschikt, indien je geen voorrang verleent aan een ander luchtvaartuig, indien je vliegt met een vals exploitantnummer en indien het gaat om een verboden nachtvlucht. Vliegen in een no-flyzone levert een boete op van 425 (particulier) of 800 euro (bedrijf). Op sommige overtredingen staat er geen vaste boete beschreven, maar zal de rechter over de strafmaat beslissen. De rechter heeft daarbij een vrij ruime speelruimte om tot een passende straf te komen. Dat is bijvoorbeeld het geval als je daadwerkelijk gevaar veroorzaakt voor luchtvaartuigen. De drone kan ook in beslag worden genomen.

    Wat is de zogeheten 1-1-regel bij drones?

    Dit is een algemene regel die geldt voor het vliegen met drones met een CE-markering van klasse 2 (subcategorie A2). Daarbij dient de afstand die je bewaart van niet-betrokken mensen even groot te zijn als de hoogte waarop je vliegt. Vlieg je dus 20 meter hoog, dan moet je ook 20 meter afstand houden van mensen. Dit komt de veiligheid ten goede. Wanneer de drone echter met een lage-snelheidsfunctie is uitgerust en deze is geactiveerd, kan je tot op vijf meter van de niet-betrokken persoon vliegen en geldt de 1-1-regel niet.