EN

Verzekeraars WA-verzekering

Wie een WA-verzekering wil afsluiten, merkt dat Nederland een grote keuzevrijheid heeft. Er zijn veel WA-verzekeraars actief, met allen hun eigen premies, polissen en voorwaarden. Met een dergelijke verzekering is de verzekerde minimaal verzekerd voor schade aan anderen, veroorzaakt door het voertuig van de verzekerde. Door voor een uitgebreidere dekking te kiezen, kan ook de eigen schade aan het eigen voertuig laten verzekeren.

De verschillende verzekeraars

In Nederland heb je verschillende verzekeraars die een WA-verzekering aanbieden. We behandelen ze in dit artikel.

WitGeld

WitGeld staat bekend als online verzekeraars, die vooral WA-verzekeringen en andere aansprakelijkheidsverzekeringen aanbiedt. Deze verzekeraar biedt de mogelijkheid om een WA-verzekering, beperkt cascoverzekering of volledig cascoverzekering (allriskverzekering) af te sluiten. De WA-verzekering biedt ook dekking in het buitenland, net als 24 uur per dag hulp bij een ongeval.

De verzekeraar onderscheidt zich van anderen door een hoge dekking aan te bieden. Zo is er een bedrag van 7,5 miljoen euro gedekt voor letselschade en 2,5 miljoen euro voor materiële schade. De aansprakelijkheidsverzekering van WitGeld dekt een bedrag van maximaal 2,5 miljoen euro.

Inshared

Inshared kennen we van de slogan ‘We All Benefit’. Dit is een nog vrij jonge speler op de verzekeringsmarkt. In 2019 werd de verzekeraar geïntroduceerd door Achmea. Opvallend aan deze verzekeraar is dat het jaarlijks beloningen uitkeert bij weinig schadeclaims. Wie geen schade rijdt, merkt dat in de portemonnee als voordeel. Al het geld dat voor schadeclaims is vrijgemaakt, komt dan vrij voor beloningen.

Deze verzekeraar biedt alle drie WA-dekkingen aan: WA, beperkt casco en allrisk. Met deze verzekeringen ontvangt de verzekering een dekking voor alle landen die op de Groene Kaart staan.

OHRA

OHRA is al jaren een bekende speler op de verzekeringsmarkt. De aanbieder heeft drie verschillende verzekeringen: WA, beperkt casco en volledig casco. Bij OHRA wordt de beperkt cascoverzekering ook wel ‘WA Plus’ genoemd. De verzekeraar onderscheidt zich door een hoge no-claimkorting te bieden. Bij veertien schadevrije jaren loopt deze op tot wel 82 procent. De verzekerde merkt bij drie schadevrije jaren al een no-claimkorting.

Centraal Beheer

‘Even Apeldoorn bellen!’ Wie kent de slogan niet? Het is al jarenlang de spreuk van Centraal Beheer (onderdeel van Achmea). Het heeft is in ons land een van de grootste verzekeraars. Bij de verzekeraar kan een WA-verzekering, beperkt cascoverzekering of een volledig cascoverzekering worden afgesloten. Centraal Beheer biedt automobilisten ook de mogelijkheid zelf een verzekering samen te stellen, met verschillende elementen uit de drie aangeboden pakketten.

Verzekerden kunnen kiezen een no-claimbeschermer af te sluiten. Daarbij kan één keer per jaar schade geclaimd worden, zonder dat dit gevolgen heeft voor de korting. Wel valt de verzekerde terug in schadevrije jaren. De verzekeraar is ook bereikbaar via een app, waarmee de verzekerde direct met een medewerker van de klantenservice chat.

FBTO

FBTO is één van de oude reuzen in de verzekeringswereld. Bij deze verzekeraar sluit je een WA-verzekering, beperkt cascoverzekering of volledig cascoverzekering af. Na een aantal schadevrije jaren kan de verzekerde al tot 75 procent no-claimkorting krijgen. Ook ontvangt de verzekerde korting op verzekeringen voor een tweede auto.

Bij FBTO is het mogelijk de autoverzekering uit te breiden met acht modules, waaronder een inzittendenverzekering. Deze modules kunnen online geactiveerd en gedeactiveerd worden.

Reaal

Reaal wil vooral jongeren aan zich binden. Daarom ontvangen jongeren aardige kortingen op de premie. Ook deze aanbieder werkt met een no-claimkorting. Opvallend is ook dat Reaal geen eigen risico vraagt als een reparatie wordt uitgevoerd bij een aangesloten autobedrijf. De verzekeraar kent een hoge startpremie, maar naar verloop van tijd zal de premie verlaagd worden.

Bij Reaal kunnen verzekerden ook kiezen voor andere aanvullende dekkingen, zoals een schade-inzittendenverzekering, ongevallenverzekering of pechhulp.

Meeus

Meeus staat bekend als tussenpersoon op het gebied van verzekeringen. Ook deze verzekeraar biedt de drie verschillende dekkingen aan. Verzekerden kunnen gebruikmaken van een no-claimkorting en een startkorting. De verzekeraar onderscheidt zich door alle verzekeringen met pechhulp aan te bieden. Bij veel andere verzekeraars geldt dit als uitbreiding. Verzekerden hebben bij Meeus een vrije keuze voor een herstelbedrijf. Voorwaarde is wel dat het om een gecertificeerd schadeherstelbedrijf gaat.

Univé

Univé biedt standaard drie verschillende verzekeringen aan: een WA-verzekering, beperkt cascoverzekering en volledig cascoverzekering. De verzekeraar biedt de mogelijkheid een no-claimkorting te ontvangen. Wie voor het eerst een autoverzekering afsluit, ontvangt een startkorting.

De verzekeraar onderscheidt zich middels de verschillende types allriskverzekeringen die aangeboden worden. De meest uitgebreide variant ondersteunt onder meer een haal- en brengservice. Bij schadeherstel ontvangt de verzekerde vier jaar garantie. De alarmcentrale van Univé is dag en nacht bereikbaar.

NowGo

NowGo behoort tot de kleinere verzekeraars op de Nederlandse verzekeringsmarkt. Ook deze aanbieder biedt de drie standaard verzekeringen aan. NowGo zette zichzelf in de markt door geen eigen risico bij de WA-verzekering te vragen. De andere twee varianten (beperkt casco en volledig casco) hebben wel een eigen risico. Dit eigen risico is 150 euro, of er kan gekozen worden voor geen eigen risico. Wie besluit een eigen risico op de verzekering af te sluiten, krijgt korting.

Bij NowGo regelt de verzekerde zelf al zijn of haar verzekeringszaken via een beveiligde omgeving. Deze aanbieder is van dezelfde familie als Reaal en Zwitserleven.