EN

Verzekeraars woonverzekering

Bij het zoeken naar een woonverzekeraar is er in Nederland veel keuzevrijheid. De inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekeringen worden door alle grote verzekeraars aangeboden. Vaak bieden ze het in een pakketvorm aan. De extra korting is daarbij een belangrijk pluspunt. Alle woonverzekeraars benoemen is onbegonnen werk, maar hieronder zijn wel de belangrijkste terug te vinden.

vrouw laat zien welke woonverzekeraars er zijn

Verschillende woonverzekeraars in Nederland

In Nederland heb je verschillende verzekeraars die woonverzekeringen aanbieden. Bij het zoeken van zo'n verzekering wil je natuurlijk wel weten waar je het beste terechtkunt. Daarom hebben wij de belangrijkste woonverzekeraars op een rijtje gezet. We leggen uit waar deze woonverzekeraars in uitblinken en wat ze al dan niet aanbieden.

ABN AMRO

De woonverzekering van ABN AMRO bestaat uit een inboedelverzekering, een opstalverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. De inboedelverzekering biedt een ruime dekking, terwijl ook glas verzekerd is door de opstalverzekering. De aansprakelijkheidsverzekering kiest dan weer voor een wereldwijde dekking voor het hele gezin. Daarbij is ook schade voor vriendendiensten gedekt.

Aegon

Bij Aegon bieden ze een interessante woonverzekering aan waarmee het mogelijk is om het huis en de spullen te verzekeren. Alle woonverzekeringen worden in één pakket ondergebracht en sluiten perfect bij elkaar aan. Aan de inboedelverzekering en de opstalverzekering kan ook een aansprakelijkheidsverzekering worden toegevoegd. De schadeservice van Aegon staat 24/7 klaar bij schade aan de woning.

Allianz Direct

Allianz Direct is een woonverzekeraar die wordt gekenmerkt door een scherpe premie en een uitgebreide dekking. Met hun woonverzekering hoef je nooit onderverzekerd te zijn en krijg je 24/7 directe hulp bij schade. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Allianz Direct de meest gekozen woonverzekering op het internet is. De verzekering biedt een uitgebreide dekking voor uitwonende studerende kinderen, wat handig is voor ouders die zich geen zorgen willen maken over de eigendommen van hun (meerderjarige) kinderen. Verder is deze woonverzekering zeer geschikt voor mensen met zonnepanelen en laadpalen, aangezien hiermee rekening wordt gehouden in de polisvoorwaarden.

ANWB

De ANWB-woonverzekering bestaat uit de inboedelverzekering, opstalverzekering en aansprakelijkheidsverzekering. De inboedel- en opstalverzekering bestaan uit allriskdekkingen met een garantie tegen onderverzekering. De inboedelverzekering vergoedt tot tien jaar lang de nieuwwaarde. De opstalverzekering biedt dan weer een goede dekking voor zonnepanelen en bijgebouwen tot 100 m². De aansprakelijkheidsverzekering heeft een wereldwijde dekking. ANWB-leden genieten van extra korting.

Centraal Beheer

De woonverzekering van Centraal Beheer is zelf samen te stellen en bestaat uit de inboedelverzekering, opstalverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en de “Kostbaarheden Buitenhuisverzekering”. Deze laatste verzekering vergoedt waardevolle spullen wanneer ze zich, in Nederland, buiten de woning bevinden. Het dekt bijvoorbeeld de schade als een smartphone wordt gestolen op het schoolplein. De woonverzekering van Aegon kwam in oktober 2022 nog als beste uit de test bij een vergelijking door Consumentenbond.

FBTO

Bij FBTO is er, precies zoals bij Centraal Beheer, de keuze tussen een opstalverzekering, inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en buitenshuisverzekering. Deze kunnen allemaal aan één pakket worden toegevoegd, maar dat is geen verplichting. Daarnaast is het mogelijk om extra modules toe te voegen, zoals diefstal plus (verzekering voor diefstal van waardevolle spullen), de glasdekking of de rechtsbijstanddekking (enkel module Consument & Wonen). Bij FBTO is het dan ook mogelijk om de woonverzekering helemaal naar wens samen te stellen. Zo betalen verzekerden alleen voor wat ze echt nodig hebben.

HEMA

HEMA biedt zowel inboedel- als opstalverzekeringen aan. De inboedelverzekering biedt een vrij ruime dekking en vergoedt ook schade aan sieraden, fotoapparatuur en golfsportspullen. De opstalverzekering dekt ook bijgebouwen waar je de eigenaar van bent. Dit laatste wel op voorwaarde dat ze zich voldoende dicht bij de woning bevinden.

InShared

InShared is een woonverzekeraar die zich onderscheidt door haar lage premie en klantgerichte aanpak. Bij InShared heb je de keuze tussen een standaarddekking en een complete dekking, met of zonder eigen risico. Het risico op onderverzekering is bij InShared niet aan de orde. Het berekenen van de premie is eenvoudig en kan gewoon online. Bij InShared kun je ook aanvullende verzekeringen afsluiten, zoals de dekking mobiele elektronica, de dekking eigenaarsbelang, de dekking huurdersbelang of de glasdekking. Ook voor huurders is dit dus een goede verzekeraar. Je kan gewoon elke dag de verzekering opzeggen en overstappen naar een andere verzekeraar. De alarmcentrale is dan weer altijd en van overal ter wereld bereikbaar. Bij InShared ontvang je tot slot geld terug in de vorm van de zogenoemde Jaarbeloning.

Interpolis

Interpolis is een verzekeraar die zowel een inboedelverzekering als een woonverzekering aanbiedt. Met behulp van de online keuzehulp kan je snel en makkelijk bepalen welke verzekering het beste bij jouw situatie past. Verder biedt Interpolis een preventiekorting aan op de woonverzekering, wat betekent dat je korting krijgt als je beveiligingsmaatregelentreft om inbraken te voorkomen. Ook kiest Interpolis voor een duurzame woonverzekering waarbij schade wordt hersteld met duurzame materialen. Logischerwijs zijn zonnepanelen en laadpalen meteen goed meeverzekerd. Tot slot kan je profiteren van een pakketkorting dankzij de zogeheten alles-in-eenpolis.

Nationale-Nederlanden

Nationale-Nederlanden biedt zowel een opstal- als een inboedelverzekering aan, waarbij je kunt kiezen tussen een basisdekking en een uitgebreidere allriskdekking. Zo kun je zelf bepalen welke risico's je wel of niet wilt verzekeren. Het is mogelijk om beide verzekeringen te combineren, wat resulteert in een korting op de premie. Daarnaast is het mogelijk om de verzekering aan te vullen met een buitenshuisdekking en een glasverzekering. Bij ingrijpende schade staat een schademanager klaar om je te helpen en te adviseren. De polisvoorwaarden zijn duidelijk opgesteld, waardoor je weet waar je aan toe bent. Er kan worden gekozen voor een eigen risico, zodat de premie nog wat lager uitvalt.

OHRA

OHRA is een bekende verzekeraar die al bijna 100 jaar ervaring heeft in deze sector. Het biedt diverse woonverzekeringen aan. Met OHRA ben je zeker van een uitstekende dekking en heldere voorwaarden, waarbij je nooit onderverzekerd bent. Het is gemakkelijk om online de premie te berekenen en de verschillende dekkingen met elkaar te vergelijken. Daarnaast is het mogelijk om extra dekkingen af te sluiten voor bijvoorbeeld glas of voor spullen die zich buiten het huis bevinden. OHRA heeft honderdduizenden tevreden klanten en staat bekend om zijn goede service.

Promovendum

Promovendum is een verzekeraar die zich specifiek richt op hoger opgeleiden. Deze doelgroep krijgt bij Promovendum een scherpe premie, omdat zij gemiddeld minder schade maken dan andere groepen. Naast de lage premie biedt Promovendum ook pakketkorting bij het afsluiten van minimaal vijf verzekeringen. De verzekeringen zijn ruim en bieden zelfs dekking voor ruitschade. Ook is er de mogelijkheid om een garantie tegen onderverzekering te krijgen en om de zonnepanelen mee te verzekeren. Bij vragen staat de telefonische advieslijn altijd klaar. Met de gratis overstapservice is het eenvoudig om over te stappen naar Promovendum.

Unigarant

Unigarant is een verzekeraar die zich richt op verschillende soorten verzekeringen, waaronder woonverzekeringen. De woonverzekering van Unigarant is zeer compleet en men zorgt ervoor dat je nooit onderverzekerd bent. De verzekering biedt een uitgebreide dekking tegen schade aan je inboedel en opstal. De schadeafhandeling verloopt bij deze woonverzekeraar opvallend snel en efficiënt, wat zorgt voor veel tevreden klanten. Daarnaast biedt Unigarant duidelijke informatie over hun verzekeringen, met zelfs informatieve flyers om je te helpen bij het kiezen van de juiste verzekering.

Overstappen naar een andere woonverzekeraar

Als je op zoek bent naar manieren om geld te besparen op je woonverzekering of als je ontevreden bent van je huidige woonverzekeraar, kan overstappen naar een andere woonverzekeraar een goede oplossing zijn. Door te kijken naar wat verschillende woonverzekeraars te bieden hebben en de premies en dekkingen te vergelijken, kun je wellicht een woonverzekeraar vinden die beter bij je past. Overstappen naar een andere woonverzekeraar is in veel gevallen gemakkelijk. De meeste woonverzekeraars hebben zelfs een overstapservice om je hiermee te helpen.

Alles over overstappen van woonverzekering
mevrouw wil online overstappen van woonverzekering

Woonverzekeringen vergelijken

Er zijn veel verschillende woonverzekeraars op de markt. Deze woonverzekeraars hebben elk hun eigen premies, dekkingen en voorwaarden. Het vergelijken van woonverzekeringen van verschillende woonverzekeraars kan je helpen om de beste optie te vinden voor jouw situatie. In deze vergelijking kunnen aspecten zoals de premie, de dekking, het eigen risico en eventuele aanvullende verzekeringen worden meegenomen. Door woonverzekeringen te vergelijken, kun je ervoor zorgen dat je de juiste keuze maakt en van de beste bescherming geniet.

Alles over woonverzekeringen vergelijken
man vergelijkt woonverzekering achter zijn laptop

Kosten van de woonverzekering

Elke woonverzekeraar hanteert zijn eigen methode om de premie van de verzekering te berekenen. Over het algemeen kijken verzekeraars naar verschillende factoren zoals het type woning, de waarde van de woning en de inboedel, de regio waarin de woning zich bevindt en het eigen risico dat je bereid bent te betalen. Sommige verzekeraars bieden ook korting aan wanneer je meerdere verzekeringen bij hen afsluit, zoals een opstal- en inboedelverzekering. Het is dus belangrijk om bij het vergelijken van woonverzekeringen ook te kijken naar de manier waarop de premie wordt berekend en welke factoren hierin worden meegenomen.

Alles over de kosten van een woonverzekering
man berekent de kosten van een woonverzekering

Veelgestelde vragen over woonverzekeraars

Als je op zoek bent naar een woonverzekering, of als je aanklopt bij verschillende woonverzekeraars, zijn er veel zaken om rekening mee te houden. Het is allemaal niet zo eenvoudig. In deze FAQ beantwoorden we een aantal veelgestelde vragen over woonverzekeraars en woonverzekeringen. Zo kom je meer te weten over de verschillende soorten verzekeringen en hun kenmerken.

Zijn er grote verschillen tussen woonverzekeraars?

Ja, zowel wat de dekking als de prijs betreft zijn er grote verschillen. Sommige woonverzekeringen zijn veel uitgebreider (en duurder). Goed vergelijken is toch wel belangrijk.

Zijn zonnepanelen overal verzekerd?

Neen. Bij sommige woonverzekeraars zijn zonnepanelen standaard in de woonverzekering opgenomen, maar er zijn ook woonverzekeraars waar ze optioneel toe te voegen zijn. Als de zonnepanelen wel verzekerd zijn, zijn er vaak uitsluitingen. Zo zijn kleine scheurtjes die aan het rendement nopen maar niet zichtbaar zijn, vaak uitgesloten.

Zijn tijdelijke verhuringen altijd verzekerd?

Neen. Slechts bij een aantal verzekeraars zijn tijdelijke verzekeringen via platformen als Airbnb verzekerd. Dat is onder andere het geval bij Centraal Beheer.

Kan ik de verzekering overal eenvoudig herroepen?

Ja. Het recht om de verzekering te herroepen is wettelijk vastgelegd. Overal geldt dan ook de wettelijke bedenkperiode van 14 dagen.

Krijg ik bij alle verzekeraars pakketkorting?

Neen. Bij verzekeraars als Allianz, ANWB, ASR, De Goudse, Interpolis en Woongarant is dat wel het geval. Soms krijgt de pakketkorting ook een andere naam en gaat het bijvoorbeeld om een “loyaliteitskorting”. De hoogte van de pakketkorting is meestal afhankelijk van het aantal afgesloten verzekeringen. Onthoud dat een pakketkorting niet altijd wil zeggen dat het ook echt goedkoper is want er zijn nu eenmaal grote prijsverschillen.