EN

Verzekeraars woonverzekering

Bij het zoeken naar een woonverzekeraar is er in Nederland veel keuzevrijheid. De inboedel-, opstal- en aansprakelijkheidsverzekering wordt door alle grote verzekeraars aangeboden en vaak bieden ze het dan ook in pakketvorm aan. De extra korting is daarbij een belangrijk pluspunt. Alle woonverzekeraars benoemen is onbegonnen werk, maar hieronder zijn de belangrijkste alvast terug te vinden.

Verschillende verzekeraars

In Nederland heb je verschillende verzekeraars die woonverzekeringen aanbieden. Bij het zoeken van zo'n verzekering wil je natuurlijk wel weten waar je het beste terecht kunt. Daarom hebben wij die verzekeraars op een rijtje gezet:

ABN Amro

De woonverzekering van ABN Amro bestaat uit een inboedelverzekering, een opstalverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering. De inboedelverzekering biedt een dekking tot 150.000 euro, terwijl ook glas en zonnepanelen verzekerd zijn door de opstalverzekering. De aansprakelijkheidsverzekering kiest dan weer voor een wereldwijde dekking voor het hele gezin. De pakketkorting bedraagt 5%.

Aegon

Bij Aegon bieden ze geen overkoepelende woonverzekering aan, maar een “Woon- & VrijeTijdpakket”. Dit pakket is te vullen met de inboedel-, opstal-, aansprakelijkheids- en rechtsbijstandsverzekering en ook andere verzekeringen zoals de doorlopende reisverzekering en de ongevallenverzekering. De verzekerde kiest zelf welke pakketten hij opneemt en zo kan er wel een overkoepelende woonverzekering worden samengesteld. De premie is volgens Aegon “extra scherp”. Voor trouwe klanten voorziet Aegon overigens een korting van 10%.

ANWB

De ANWB-woonverzekering bestaat uit de inboedelverzekering, opstalverzekering en aansprakelijkheidsverzekering. De inboedel- en opstalverzekering bestaan uit allriskdekkingen met een garantie tegen onderverzekering. Ook ruitschade en schade aan zonnepanelen worden vergoed. De aansprakelijkheidsverzekering heeft dan weer een wereldwijde dekking. ANWB-leden genieten van extra korting.

Centraal Beheer

De woonverzekering van Centraal Beheer is zelf samen te stellen en bestaat uit de inboedelverzekering, opstalverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en de “Kostbaarheden Buitenhuisverzekering”. Deze laatste verzekering vergoedt waardevolle spullen wanneer ze zich, in Nederland, buiten de woning bevinden. Het dekt bijvoorbeeld de schade als een smartphone wordt gestolen op het schoolplein. Een pluspunt van deze woonverzekering is de uitstekende dekking bij het tijdelijk verhuren van de woning via platformen als Airbnb.

FBTO

Bij FBTO is er, net zoals bij Centraal Beheer, de keuze tussen een opstalverzekering, inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering en buitenshuisverzekering. Deze kunnen allemaal aan één pakket worden toegevoegd, maar dat is geen verplichting. Daarnaast is het mogelijk om extra modules toe te voegen, zoals diefstal plus (verzekering voor diefstal van waardevolle spullen), de glasdekking of de rechtsbijstanddekking (enkel module Consument & Wonen). Bij FBTO is het dan ook mogelijk om de woonverzekering helemaal naar wens samen te stellen. Zo betalen verzekerden alleen voor wat ze echt nodig hebben.

Hema

Hema biedt drie formules aan. De eerste formule is de basisdekking, een woonverzekering die bestaat uit de inboedelverzekering en de opstalverzekering. Hier gelden bovendien vrij veel beperkingen en uitsluitingen. Deze basisdekking kan wel worden uitgebreid met aanvullende dekkingen, zoals de glasdekking, de aansprakelijkheidsdekking of een allriskverzekering. Er is een laag risico van 100 euro voorzien, maar er zijn opnieuw veel beperkingen. Voor schade aan computers bedraagt het eigen risico bijvoorbeeld 225 euro, net zoals bij stormschade.

Veelgestelde vragen over woonverzekeraars

Zijn er grote verschillen tussen woonverzekeraars?

Ja, zowel wat de dekking als de prijs betreft zijn er grote verschillen. Sommige woonverzekeringen zijn veel uitgebreider (en duurder). Goed vergelijken is toch wel belangrijk.

Zijn zonnepanelen overal verzekerd?

Neen. Bij sommige woonverzekeraars zijn zonnepanelen standaard in de woonverzekering opgenomen, maar er zijn ook woonverzekeraars waar ze optioneel toe te voegen zijn. Als de zonnepanelen wel verzekerd zijn, zijn er vaak uitsluitingen. Zo zijn kleine scheurtjes die aan het rendement nopen maar niet zichtbaar zijn, vaak uitgesloten.

Zijn tijdelijke verhuringen altijd verzekerd?

Neen. Slechts bij een aantal verzekeraars zijn tijdelijke verzekeringen via platformen als Airbnb verzekerd. Dat is onder andere het geval bij Centraal Beheer.

Kan ik de verzekering overal eenvoudig herroepen?

Ja. Het recht om de verzekering te herroepen is wettelijk vastgelegd. Overal geldt dan ook de wettelijke bedenkperiode van 14 dagen.

Krijg ik bij alle verzekeraars pakketkorting?

Neen. Bij verzekeraars als Allianz, ANWB, ASR, De Goudse, Interpolis en Woongarant is dat wel het geval. Soms krijgt de pakketkorting ook een andere naam en gaat het bijvoorbeeld om een “loyaliteitskorting”. De hoogte van de pakketkorting is meestal afhankelijk van het aantal afgesloten verzekeringen. Onthoud dat een pakketkorting niet altijd wil zeggen dat het ook echt goedkoper is want er zijn nu eenmaal grote prijsverschillen.