EN

Verzekeraars allriskverzekering

De allriskverzekering biedt nog steeds de meeste bescherming, maar daar kleeft natuurlijk ook wel een hoger prijskaartje aan vast. Net daarom is allriskverzekeringen vergelijken aangewezen. Er moet hierbij ook wel rekening worden gehouden met de (polis)voorwaarden die de verschillende verzekeraars hanteren. Hieronder is een lijst te vinden van de belangrijkste allriskverzekeraars in Nederland.

Aegon

Bij Aegon komt de allriskverzekering standaard in drie varianten, namelijk Allrisk Basis, Allrisk Compleet en Allrisk Royaal. Alle drie zijn het goede allriskverzekeringen, maar de laatste twee hebben iets betere voorwaarden. Uiteraard zijn deze twee allriskverzekeringen ook duurder. We hebben de drie allriskverzekeringen van Aegon vergeleken en hieronder is er een samenvatting van de gelijkenissen en de verschillen weergegeven.

Allrisk Basis Allrisk Compleet Allrisk Royaal
WA-schade VerzekerdVerzekerdVerzekerd
Alle schadeoorzaken (incl. vandalisme) VerzekerdVerzekerdVerzekerd
Volledige nieuwwaardevergoeding bij nieuwe auto NeeJa, gedurende 24 maanden Ja, gedurende 36 maanden
Algemeen risico bij schadeherstel door de Aegon Schade Service € 250 € 0 € 0
Eigen risico bij ruitvervanging door de Aegon Schade Service € 75 € 75 € 0
Schadeherstel door andere schadehersteller Niet toegestaan Ja, maar een eigen risico van € 500 Ja, zonder eigen risico
Pechhulp Niet in Nederland, wel in het buitenland maar max. € 125 bij noodhulp Niet in Nederland, wel in het buitenland maar max. € 125 bij noodhulp Uitgebreide pechhulp in Nederland en het buitenland
Hulpverlening bij een ongeval Verzekerd, maar geen dekking voor hotelkosten in het buitenland Verzekerd, maar geen dekking voor hotelkosten in het buitenland Verzekerd, incl. hotelkosten in het buitenland
Terugval in bonus-maluskorting bij schade zonder schuld met fietsers of voetgangers NeeNeeNee
Terugval in bonus-maluskorting bij vandalisme en onbekende dader JaJa
No-claimbeschermer NeeOptioneelOptioneel

Allianz Direct

De allriskverzekering van Allianz Direct biedt een complete dekking bij autoschade. Onder de dekking valt alles wat we van een allriskverzekering mogen verwachten, zoals schade door brand, vandalisme, een aanrijding, een eigen fout enzovoort. Zoals bij alle allriskverzekeringen zijn er wel een aantal uitsluitingen. Zo biedt Allianz Direct geen dekking bij schade door alcohol- of drugsmisbruik of als de auto niet het vereiste alarmsysteem heeft. Enkel bij dure auto's is zo'n alarmsysteem verplicht. Dit wordt in de polisvoorwaarden weergegeven. Standaard wordt de nieuwwaarde voor één jaar vergoed, maar in ruil voor een hogere premie kan dit tot drie jaar worden verlengd. De maximale vergoeding bedraagt dan wel 100.000 euro (incl. btw).

ANWB

De ANWB-allriskverzekering dekt de schade aan de eigen auto, ongeacht de oorzaak, en schade aan accessoires tot 2.500 euro. Hierbij biedt ANWB de keuze aan tussen de reguliere allriskverzekering en een speciale veilig-rijden-formule. Bij deze veilig-rijden-formule is de verzekeringspremie afhankelijk van het rijgedrag. Hierdoor kan de besparing tot 30% oplopen. Uiteraard is er tot 24 uur per dag ANWB-hulp mogelijk. Een extra pluspunt is de tweedevoertuigregeling van ANWB die ook geldt ten opzichte van motoren en campers.

Aon

De allriskverzekering van Aon biedt een goede pechhulpdekking en een nieuwwaarde- of occasionwaarderegeling gedurende 24 maanden. Een pluspunt is dat de polis ook gedurende het eerste jaar elke dag kan worden opgezegd. Daarnaast dekt het ook bagage van passagiers (max. 750 euro) en niet-af-fabrieksaccessoires (tot max. 1250 euro, maar optioneel te verhogen tot 5.000 euro). Hoewel er een aantal mooie voordelen zijn, zijn er toch ook minpunten. Zo is er bij totaalverlies geen recht op een vervangende auto, biedt Aon geen tweede-gezinsautoregeling aan en is er een eigen risico van 500 euro wanneer er bij eigen autoschade een beroep wordt gedaan op niet-aangesloten herstellers.

a.s.r.

De allriskverzekering van a.s.r. is een degelijke allriskverzekering waarbij de nieuwwaarde één jaar verzekerd is en de schade aan ingebouwde extra's tot 1.000 euro is gedekt. Bij het afsluiten van de allriskverzekering geldt de no-blame-no-claimregeling. Deze regeling houdt in dat als de verzekerde geen schuld treft, dit ook geen gevolgen heeft voor de no-claimkorting. Een belangrijk pluspunt is dat autobezitters in grote steden en jonge bestuurders in principe op dezelfde trede starten als andere verzekerden. Bij extra voertuigen geldt er automatisch een korting van 25% en bij meerdere verzekeringen kan de pakketkorting oplopen tot 10%.

Centraal Beheer

Bij de allriskverzekering van Centraal Beheer betaalt men tot drie jaar de aanschafprijs terug als de auto gestolen of total loss is. De verzekerde heeft recht op een passend vervangvoertuig en accessoires zijn gewoon onbeperkt meeverzekerd. Via het schadenetwerk van Centraal Beheer is er steeds een Bovag-garantie van vier jaar op alle herstellingen. Het eigen risico kan aangepast worden tussen 0 en 300 euro, bijvoorbeeld in ruil voor premiekorting. Een belangrijk pluspunt zijn ook de beperkte beveiligingseisen. Zo zijn er enkel beveiligingseisen voor auto's die niet ouder zijn dan vijf jaar en een cataloguswaarde hebben van minstens 75.000 euro.

HEMA

De HEMA-allriskverzekering biedt een uitgebreide dekking zonder veel uitzonderingen, maar kapotte onderdelen of slijtage zonder een ongeluk zijn hoe dan ook niet gedekt. Bij diefstal, schade aan accessoires, totaal verlies of ruitreparaties door een bij HEMA aangesloten herstelbedrijf geldt er geen eigen risico, maar in sommige gevallen is dat wel het geval. Dat is bijvoorbeeld het geval bij ruitreparaties bij een niet bij HEMA aangesloten herstelbedrijf (135 euro), de reparatie van autoschade (135 euro indien aangesloten, anders 300 euro) of bij een uitkering in geld zonder reparatie van schade (300 euro). De dekking zelf wordt op maat samengesteld met diverse opties zoals een no-claimbeschermer en aanvullende dekkingen zoals pechhulp.

Klaverblad

De Royaal-allriskverzekering van Klaverblad dekt de aansprakelijkheid bij letselschade of overlijden tot 6.070.000 euro en de schade aan spullen tot 2.500.000 euro. Ook schade aan de eigen auto is natuurlijk gedekt, ongeacht de oorzaak (behoudens een aantal specifieke uitzonderingen zoals alcohol- of drugsgebruik). Bij totaal verlies of diefstal wordt de nieuwwaarderegeling toegepast. Het is een uitgebreide verzekering, maar er zijn ook een aantal minpunten. Zo geldt er een maximum aanvangsleeftijd van 75 jaar en is er een hoger eigen risico voor jongeren tot 24 jaar. Het beloofde vervangend vervoer bij totaalverlies is bovendien beperkt tot drie dagen.

Nationale Nederlanden

Met de allriskverzekering van Nationale Nederlanden kiezen verzekerden voor een wel heel uitgebreide autoverzekering. Nationale Nederlanden biedt bijvoorbeeld ook hulpverlening bij pech in het buitenland. Tot twee jaar na aankoop van de auto vergoedt de verzekeraar bovendien de nieuwwaarde. Bij een tweedehandsauto gaat het natuurlijk om de aanschafwaarde. Verder kan het eigen risico flink verhoogd worden tot maar liefst 1.200 euro, wat in een toch wel heel grote premiekorting resulteert. Houd er wel rekening mee dat er nog een extra eigen risico van 150 euro geldt bij ruitreparaties en van 400 euro bij ruitvervangingen.

Promovendum

De allriskverzekering van Promovendum laat zich kenmerken door zijn uitstekende voorwaarden en scherpe premie, maar de allriskverzekering is er wel enkel voor hoogopgeleiden. De allriskverzekering omvat een gratis leenauto, een inzittendenverzekering, drie jaar nieuwwaarderegeling en tot zeven jaar garantie bij herstellingen. Ten slotte heeft Promovendum een heel goede overstapservice waarbij ze volledig gratis het overstappen van de allriskverzekering regelen.

Univé

De Univé-allriskverzekering heeft zeker een aantal pluspunten, zoals het recht op tien dagen vervangend vervoer bij een totaalverlies. Ook het feit dat de nieuwwaarderegeling kan worden uitgebreid tot 36 maanden is een pluspunt. Hierdoor kiest de verzekerde zelf of hij dit al dan niet een hogere premie waard vindt. Andere pluspunten zijn de uitstekende opzegmodaliteiten en de tweede-autoregeling. Anderzijds zijn er zeker een aantal minpuntjes. Vanaf een cataloguswaarde van 50.000 euro gelden er bijvoorbeeld vrij strenge beveiligingseisen, terwijl er geen dekking is voor berging en vervoer bij autopech. Het is wel een vrij goedkope allriskverzekering die voor veel mensen interessant kan zijn.

ZLM

Bij ZLM ontvangt de verzekerde gedurende de eerste twaalf maanden de volledige aanschafwaarde bij een total loss of diefstal. Nadien wordt er een gunstige afschrijvingsregeling van 1% per maand toegepast en dit tot en met de 36ste maand. Houd verder ook rekening met een aantal uitsluitingen. Opzet, rijden onder invloed van drugs en rijden zonder geldig rijbewijs is bijvoorbeeld niet gedekt. Verder geldt er standaard geen eigen risico wanneer de hersteldiensten door een met ZLM samenwerkend bedrijf worden uitgevoerd, maar hierop zijn er wel veel uitzonderingen. Bij een niet-samenwerkend bedrijf is er sprake van een eigen risico van 135 euro. Ook bij ruitvervanging door een samenwerkend bedrijf (45 euro), een totaal verlies (135 euro) of bij de keuze voor uitbetaling i.p.v. herstel (135 euro) is er een eigen risico.

Veelgestelde vragen over de allriskverzekering

Hoe werkt een rijgedrag-allriskverzekering?

Bij de meeste verzekeraars moet er een app op de smartphone worden geïnstalleerd en wordt er een baken in de auto gelegd. Samen registreren ze verschillende zaken zoals het optrekken, de manier waarop bochten worden genomen, de snelheid en het remgedrag. Ook het smartphonegebruik in de auto wordt soms vastgelegd. Op basis van deze factoren bepaalt het systeem automatisch een rijscore. Wie veilig rijdt, rekent daarbij op een premiekorting.

Levert het beveiligen van mijn auto mij iets op?

Sommige verzekeraars houden voor het berekenen van de premie rekening met dergelijke beveiligingsmaatregelen. Er zijn ook een aantal verzekeraars waarbij het eigen risico bij zo'n vrijwillige beveiliging lager ligt of zelfs vervalt. Anderzijds is de beveiliging meestal verplicht vanaf een cataloguswaarde van 50.000 euro. In zo'n geval dekt de verzekeraar de schade meestal niet wanneer de vereiste beveiliging niet aanwezig is.

Zijn bagage en accessoires meeverzekerd?

Hier gelden vaak beperkingen. Over het algemeen is het zo dat af-fabriekaccessoires, accessoires die in de auto zijn ingebouwd bij de aankoop en die dus mee in de aanschaf- of cataloguswaarde zitten, verzekerd zijn. Accessoires die later zijn aangebracht, zoals een nieuwe trekhaak of een achteruitrijcamera, zijn vaak maar beperkt verzekerd. Ook bagage, zoals een achtergebleven jas of de boodschappen, is niet altijd meeverzekerd of slechts beperkt verzekerd. Soms wordt er ook een onderscheid gemaakt tussen de eigen bagage en de bagage van anderen. Raadpleeg de polisvoorwaarden om duidelijkheid te krijgen over het exacte lot van bagage en accessoires.

Wie kan een allriskverzekering afsluiten bij Promovendum?

Promovendum heeft strenge acceptatiecriteria. Daarom accepteert het enkel mensen die een hbo-, wo-, havo- of vwo-opleiding hebben afgerond. Daarnaast mag het niet gaan om exclusieve of heel dure auto's, zoals de nieuwste Lamborghini. Verder gelden gelijkaardige acceptatiecriteria als bij andere autoverzekeraars.

Wordt echt alle schade vergoed bij een allriskverzekering?

Neen. De allriskverzekering dekt alle schade, behalve de zaken die expliciet zijn uitgesloten. Het gaat daarbij om situaties waarbij de verzekerde een verregaande vorm van schuld treft, bijvoorbeeld bij een zelfmoordpoging, het rijden onder invloed van drugs, roekeloze racewedstrijden op de openbare weg enzovoort. Daarnaast zijn er nog talloze andere situaties die vaak worden uitgesloten door verzekeraars. Het gaat dan bijvoorbeeld om schade door atoomkernreacties of schade door terreuraanslagen.