Opstalverzekering
De opstalverzekering is een van de belangrijkste verzekeringen voor een woning. Gelukkig sluiten de meeste Nederlandse eigenaars een opstalverzekering af. Toch loopt het ook nog vaak mis. Zo betalen veel woningeigenaars te veel voor hun opstalverzekering of melden ze verbouwingen niet. Waarom dat echt wel noodzakelijk is, is hieronder te lezen.
Wat is de opstalverzekering?
De opstalverzekering is een schadeverzekering voor opstallen, zoals woningen. Via een opstalverzekering is de verzekerde verzekerd tegen schade aan de woning, op voorwaarde dat de verzekerde geen schuld treft. De opstalverzekering zal bijvoorbeeld dakschade door een storm vergoeden, net zoals een ingestorte buitenmuur of brandschade. De opstalverzekering vergoedt echter niet de inboedel van de woning.
Vergoedt schade aan woningen die niet het gevolg is van eigen opzet
Vaak uitsluitingen voor bijvoorbeeld oorlogsschade of schade door kernrampen
Vergoedt maximaal de herbouwwaarde van de woning
Af te sluiten door de eigenaar of verhuurder
Vaak is de opstalverzekering verplicht bij het afsluiten van een hypotheek
Verschil tussen een opstalverzekering en een inboedelverzekering
Een opstalverzekering vergoedt schade aan de woning, de infrastructuur en wat er blijvend aan bevestigd is, en de inboedelverzekering vergoedt schade aan de inboedel van de woning. Hieronder een aantal voorbeelden die het verschil illustreren.
Opstalverzekering | Inboedelverzekering | |
---|---|---|
Stormschade aan het dak | X | |
Schade aan de keuken door brand | X | |
Waterschade aan een zwevende vloer | X | |
Schade aan de televisie bij een verhuizing | X | |
Schade aan de gevel door een omgevallen boom | X | |
Schade aan de bank door een lek in het dak | X |
Opstalverzekeringen vergelijken
Welke schade een opstalverzekering vergoedt, valt vooraf maar moeilijk te zeggen. De voorwaarden verschillen vaak van verzekeraar tot verzekeraar. Zo zijn er opstalverzekeringen die ook glasschade vergoeden en zijn er die standaard de bijgebouwen zoals schuttingen of schuren verzekeren, maar dat is zeker geen vaste regel. Ook de premie is natuurlijk verschillend en niet elke polis heeft een garantie tegen onderverzekering. Zo'n garantie tegen onderverzekering is echt wel een aanrader. Net omdat er zoveel verschillen zijn, is opstalverzekeringen vergelijken een goed idee.

Opstalverzekeringen kosten
De premie van de opstalverzekering is afhankelijk van verschillende factoren. De belangrijkste factor is natuurlijk de herbouwwaarde van de woning. Hoe hoger de herbouwwaarde van de woning, hoe hoger de premie zal zijn. Daarnaast speelt de inhoud van de polis een rol. Een opstalverzekering die ook schade aan bijgebouwen als een praktijk aan huis verzekert, zal natuurlijk meer kosten. Ten slotte houden verzekeraars altijd rekening met het risico. Wanneer iemand bijvoorbeeld een rieten dak heeft en brandschade een groter gevaar is, heeft dat invloed op de kosten van de opstalverzekering.

Overstappen naar een andere opstalverzekering
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een verzekerde wil overstappen naar een andere opstalverzekeraar, maar ingewikkeld is het zeker niet. Overstappen van opstalverzekering is al in enkele stappen geregeld.
Opzeggingsdatum bepalen.
Nieuwe opstalverzekering afsluiten.
De oude opstalverzekering beëindigen.

Besparen op de opstalverzekering
Overstappen van opstalverzekering is niet de enige manier om te besparen op de opstalverzekering. Vaak zijn er nog een heleboel andere manieren om de kostprijs te beperken. Dit zijn de belangrijkste manieren om te besparen op de opstalverzekering:
Sluit een inboedel- en opstalverzekering af bij dezelfde verzekeraar om geld te besparen bij schadeclaims
Sluit een verzekeringspakket af om korting te krijgen
Voeg dekkingsbeperkingen toe waar dekking niet nodig is
Voorkom een dubbele verzekering en ga na of de vereniging van eigenaren niet al een verzekering heeft
Kies voor een hoger eigen risico bij de opstalverzekering

Verzekeraars voor opstalverzekeringen
Er zijn veel verzekeraars die opstalverzekeringen aanbieden en het valt vooraf niet te voorspellen wat de duurste of de goedkoopste is. Elke verzekeraar hanteert eigen berekeningsmethoden en daarom moet geval per geval gezocht worden naar de beste verzekeraar. Verzekeraars die opstalverzekeringen aanbieden, zijn onder andere:
Klaverblad Verzekeringen
Aegon
Unigarant
Verzekeruzelf.nl
De Goudse verzekeringen
FBTO
Univé
InShared
Centraal Beheer
Allianz Direct
Diks Verzekeringen
Enzovoort

Glasverzekering
Bij sommige opstalverzekeraars is glasschade automatisch verzekerd. Bij andere verzekeraars is dit als een extra module aan de opstalverzekering toe te voegen. Er kunnen ook grote verschillen zijn tussen de diverse opstalverzekeraars. Glas in lood is bijvoorbeeld niet altijd gedekt, er zijn soms eigen risico’s en ook schadesturing komt voor. Het zijn allemaal dingen waarop je maar beter kunt letten als je opstal- en glasverzekeringen vergelijkt. Gelukkig is er veel keuze, want vrijwel alle opstalverzekeraars bieden (optioneel) een glasverzekering aan.
Alles over de glasverzekeringVeelgestelde vragen omtrent opstalverzekeringen
Wat is het verschil tussen een opstalverzekering en een inboedelverzekering?
Een opstalverzekering vergoedt schade aan de woning, de infrastructuur en wat er blijvend aan bevestigd is, en de inboedelverzekering vergoedt schade aan de inboedel van de woning.
Wat is de garantie tegen onderverzekering?
Bij een opstalverzekering is de woning steeds aan de herbouwwaarde verzekerd. De herbouwwaarde is altijd lager dan de vrije verkoopwaarde omdat daarbij geen rekening wordt gehouden met de waarde van de grond. Bij wijzigingen aan de woning, bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen, kan de herbouwwaarde stijgen. Wanneer er later sprake is van onderverzekering, de bepaalde herbouwwaarde is lager dan de werkelijke schade, zal de verzekeraar in principe maximaal de bepaalde herbouwwaarde vergoeden. Bij een garantie tegen onderverzekering vergoedt de verzekeraar toch de werkelijke schade, op voorwaarde dat bij het afsluiten alles netjes was opgegeven en verbouwingen steeds correct zijn doorgegeven.
Moet de huurder een opstalverzekering afsluiten?
Het afsluiten van een opstalverzekering moet door de verhuurder gebeuren. Als huurder is het wel aangeraden om zelf een inboedelverzekering af te sluiten.
Wat is het verschil tussen een opstalverzekering en een brandverzekering?
Een brandverzekering vergoedt enkel de brandschade, terwijl de opstalverzekering ook bij andere schadegevallen de schade vergoedt. Voorbeelden daarvan zijn storm, blikseminslag en inbraak.
Wat verzekert de opstalverzekering niet?
De opstalverzekering zal nooit de opzet of roekeloosheid vergoeden of schade door achterstallig onderhoud. Daarnaast hebben opstalverzekeringen vaak een aantal uitsluitingen. De exacte uitsluitingen verschillen van verzekeraar tot verzekeraar. Overstromingen, aardbevingen, rellen, opstanden, oorlogen, terroristische aanslagen en atoomkernreacties zijn meestal uitgesloten.