EN

De elektrische step op de openbare weg

De elektrische step is de laatste tijd steeds populairder aan het worden. Met dit vervoersmiddel kun je makkelijk korte afstanden afleggen en het is veel milieuvriendelijker dan een auto. Maar mag je het wel gebruiken op de openbare weg? En welke verplichtingen komen hierbij kijken? Hieronder is het uitgelegd. Na het doornemen van deze informatie ben je op de hoogte van de regels voor het rijden met een elektrische step op de openbare weg en kan je veilig en verantwoord genieten van je elektrische step.

Inhoud

  e-step-vrouw

  Gebruik van de elektrische step op de openbare weg

  We zien het steeds vaker verschijnen: de elektrische step op de openbare weg. De regelgeving hieromtrent is volop in ontwikkeling. Als je ten minste zestien jaar oud bent en de elektrische step is goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg, mag je de elektrische step ook hiervoor gebruiken. Daarbij dien je wel rekening te houden met de verkeersregels. Ook is een verzekering verplicht als je de elektrische step op de openbare weg wil gebruiken.

  Regels voor het rijden op een elektrische step

  Voor een elektrische step hoef je niet over een motorrijbewijs te beschikken. Het is wel belangrijk dat de elektrische step is goedgekeurd voor gebruik op de Nederlandse openbare weg. Ook moet de elektrische step over de verplichte uitrusting beschikken, zoals rode reflectoren en een verzekeringsplaatje.

  Alle regels voor het rijden op een elektrische step

  Helmplicht bij het rijden op een elektrische step

  In Nederland ben je niet verplicht om een helm te dragen als je rijdt op een elektrische step. Het dragen van een helm wordt wel aanbevolen, omdat het risico op hoofdletsels groot is bij een ongeval met een elektrische step. In sommige andere landen is er wel een helmplicht bij het rijden op een elektrische step.

  Alles over de het dragen van een helm op de elektrische step

  Verzekeren van een elektrische step

  Als je een elektrische step op de openbare weg wilt gebruiken, moet je verplicht over een aansprakelijkheidsverzekering beschikken. In tegenstelling tot een elektrische fiets is de elektrische step hier niet van vrijgesteld. Ook andere verzekeringen voor de elektrische step kunnen nuttig zijn. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een all-riskverzekering met een diefstaldekking.

  Alles over het verzekeren van een elektrische step

  Elektrische steps die zijn toegestaan op de openbare weg

  Niet elke step mag worden gebruikt op de openbare weg. Daarvoor is een goedkeuring vereist. Fabrikanten, importeurs of distributeurs dienen deze goedkeuring zelf aan te vragen bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Om een goedkeuring te kunnen krijgen, moet er aan heel strenge eisen zijn voldaan. Onder andere de onderstaande elektrische steps zijn momenteel toegestaan in Nederland en hebben een geldige goedkeuring:

  • BSO-Bus

  • Kickbike Luxury

  • Kickbike Cruise

  • Kickbike Fat Max

  • LEF (voorheen E-One)

  • Ninebot type E

  • Ninebot type Urban

  • Paukool

  • Qugo Runner

  • Robin-M1

  • Segway

  • Swing

  • Trikke

  • Virto

  • VirtoS

  • Yedoo Mezeq

  • Zappy3

  Informeer altijd naar de goedkeuring voor gebruik op de openbare weg voordat je een elektrische step koopt. Het zou spijtig zijn dat je veel geld betaalt om dan te horen te krijgen dat je de elektrische step niet op de openbare weg mag gebruiken.

  Veelgestelde vragen over het gebruik van de elektrische step op de openbare weg

  Steeds meer mensen kiezen ervoor om een elektrische step te gebruiken om van A naar B te gaan, maar er komt nogal wat bij kijken. In deze FAQ gaan we dieper in op de regels en wetten rond het gebruik van elektrische steps op de openbare weg. We beantwoorden ook vragen over de veiligheid, verzekeringen en dergelijke meer.

  Waarom zijn veel elektrische steps niet toegestaan voor gebruik op de openbare weg?

  De overheid heeft veel verschillende taken, waaronder het veilig houden van het openbare verkeer. Daarom moet het garanderen dat de voertuigen die op de openbare weg worden gebruikt veilig zijn. En daar knelt het schoentje. Veel elektrische steps zijn namelijk niet goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg. Dit wil daarom nog niet zeggen dat ze onveilig zijn, maar er is geen onafhankelijke instantie die de veiligheid kan garanderen. Andere elektrische steps voldoen niet aan de eisen en zijn dus niet voldoende veilig voor gebruik op de openbare weg.

  Moet ik mijn elektrische step verzekeren als ik het op de openbare weg wil gebruiken?

  Ja, het is verplicht om een elektrische step te verzekeren om het op de openbare weg te mogen gebruiken. Een elektrische step verzekeren, kan enkel indien de elektrische step is goedgekeurd voor gebruik op de openbare weg.

  Hoe hard mag ik met de elektrische step rijden op de openbare weg?

  Om een goedkeuring te kunnen krijgen, mag een elektrische step niet harder kunnen rijden dan 25 km/u. Bovendien mag je de elektrische step niet opvoeren zodat het harder kan rijden dan 25 km/u. Verder dien je rekening te houden met de maximumsnelheid en dien je je snelheid aan te passen aan de omstandigheden.

  Hoe oud moet ik zijn om op de openbare weg te rijden met een elektrische step?

  Er geldt een minimumleeftijd van zestien jaar. Als je jonger bent dan zestien jaar mag je niet op de openbare weg rijden met een elektrische step.

  Welke verlichting moet mijn elektrische step hebben?

  Als je een elektrische step legaal wil gebruiken op de openbare weg, moet deze een goede verlichting hebben. Dat wil zeggen dat je zowel over een voorlicht als over een achterlicht moet beschikken. Er bestaan elektrische steps waarbij de lampjes permanent op de elektrische step zijn bevestigd, maar ook losse lampjes zijn toegestaan. Vergeet niet dat ook reflectoren verplicht zijn, alleen lampjes volstaat niet.