EN

Overstappen naar een andere aansprakelijkheidsverzekering

Overstappen naar een andere verzekeraar voor de aansprakelijkheidsverzekering is relatief eenvoudig. Eerst moet de nieuwe verzekering worden aangevraagd. Na goedkeuring kan de oude verzekering worden opgezegd. Dit is hoe overstappen in grote lijnen werkt. Hoe het proces precies in zijn werk gaat, en waarom overstappen een valide optie kan zijn, valt te lezen op deze pagina.

Inhoudsopgave

  Hoe overstappen naar een andere aansprakelijkheidsverzekeraar?

  Overstappen naar een andere verzekeraar is relatief simpel. Allereerst is het goed de verschillende aanbieders van aansprakelijkheidsverzekeringen te vergelijken. Op WA.nl zijn veel tips te vinden om het vergelijken en overstappen eenvoudiger te maken.

  Heeft de verzekerde een besluit genomen om over te stappen naar een andere verzekeringsmaatschappij? Dan is het handig eerst een aanvraag te doen bij de nieuwe verzekeraar. Wacht de overeenkomst even af.

  In Nederland geldt geen acceptatieplicht voor de aansprakelijkheidsverzekering. Een verzekeraar mag de aanvraag dus weigeren. Dat kan betekenen dat een aanvrager tijdelijk niet verzekerd is. Daarom is het verstandig te wachten met opzeggen tot de definitieve bevestiging voor de aanvraag binnen is.

  Een aansprakelijkheidsverzekering opzeggen

  Opzeggen kan tegenwoordig online, via de website van de verzekeraar. Vaak moet er een formulier worden ingevuld. In de meeste gevallen wijst het formulier zichzelf. Wie toch hulp wenst, doet er goed aan telefonisch op te zeggen. Een medewerker van de verzekeraar zal de verzekering dan beëindigen. Het is goed er rekening mee te houden dat sommige verzekeraars alleen toestaan schriftelijk op te zeggen. Dan moet er een aangetekende brief worden verzonden.

  man zegt zijn wa-verzekering op

  Waarom overstappen van aansprakelijkheidsverzekering?

  Verzekerden kunnen om meerdere redenen overstappen. De meest voorkomende reden is de prijs. Een andere verzekeraar kan mogelijk dezelfde dekking bieden, terwijl de kosten van de aansprakelijkheidsverzekering lager liggen. De premie kan per verzekering verschillen.

  Andere redenen om over te stappen:

  • Niet meer tevreden over de huidige verzekeraar: misschien is de dienstverlening bij de huidige verzekeraar niet optimaal. Een andere verzekeraar kan met een beter aanbod komen;

  • Pakketkorting: de meeste verzekeraars bieden pakketkorting aan. Als er al andere verzekeringen bij een verzekeraar zijn afgesloten, is het vaak goedkoper hier ook de aansprakelijkheidsverzekering onder te brengen. Daarmee kan wel 10 tot 15 procent van de kosten bespaard worden. Dit biedt ook overzichtelijkheid, omdat de verzekerde nog maar met één partij te maken heeft;

  • Een uitgebreidere dekking: mogelijk voldoet de huidige dekking niet meer. In essentie is de verzekerde gedekt voor schade die hij of zij onopzettelijk veroorzaakt. Dat is bij iedere verzekeraar hetzelfde. Wat wel verschilt, is wanneer er precies wordt uitgekeerd.

  man-vrouw-boos

  Wanneer overstappen van aansprakelijkheidsverzekering?

  Voor een aansprakelijkheidsverzekering geldt in de meeste gevallen een contracttermijn van een jaar. De precieze contracttermijn valt terug te vinden op het polisblad. Na het uitdienen van het contract, is de verzekerde vrij over te stappen naar een andere verzekeraar.

  Vaak geldt er een opzegtermijn van één maand. Dat betekent dat een maand van tevoren bij de verzekeraar bekend moet zijn dat de verzekering wordt beëindigd. Er is een uitzondering: als de verzekeraar opeens de premie verhoogt, of de voorwaarden aanpast. Wie nog binnen de contracttermijn verzekerd is, is dan vrij om over te stappen. Zelfs als de contracttermijn nog niet is afgelopen.

  kalender

  Overstappen naar een collectieve aansprakelijkheidsverzekering

  Wie zich aansluit bij een groep, kan zich mogelijk ook collectief verzekeren. Vaak hebben verenigingen en instanties afspraken met verzekeraars. Denk bijvoorbeeld aan een studentenvereniging, een sportvereniging, of een collectief bij de werkgever. Door als groep een verzekering af te sluiten, ontvangt het collectief vaak een korting op de premie.

  Vraag eerst de verzekering aan bij de verzekeraar waar het collectief afspraken mee heeft. Geef aan dat er gebruik moet worden gemaakt van de verzekering van het collectief. Wacht op bevestiging van de verzekeraar en zeg vervolgens de verzekering op bij de oude verzekeraar.

  vrouw laat zien welke woonverzekeraars er zijn

  Stappenplan om over te stappen naar een andere AVP-verzekeraar

  Overstappen naar een andere aansprakelijkheidsverzekeraar kan een slimme keuze zijn als je op zoek bent naar betere voorwaarden, een uitgebreidere dekking of een lagere premie. Overstappen naar een andere aansprakelijkheidsverzekeraar is over het algemeen ook niet moeilijk, je hoeft slechts een aantal stappen te doorlopen.

  1. Vergelijk verschillende verzekeraars

   Voordat je overstapt naar een nieuwe aansprakelijkheidsverzekeraar is het verstandig om verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken. Let hierbij niet alleen op de premie, maar ook op de dekking en de voorwaarden. Op vergelijkingssites kun je gemakkelijk verzekeraars met elkaar vergelijken.

   Aansprakelijkheidsverzekeraars vergelijken
  2. Vraag de nieuwe verzekering aan

   Heb je een geschikte verzekeraar gevonden? Dan kun je bij deze verzekeraar een nieuwe aansprakelijkheidsverzekering aanvragen. Zorg ervoor dat je alle benodigde informatie bij de hand hebt, zoals je persoonlijke gegevens en de gegevens van je huidige aansprakelijkheidsverzekering.

  3. Wacht op de goedkeuring van de aanvraag

   Na het indienen van de aanvraag zal de verzekeraar deze beoordelen en goedkeuren of afwijzen. Dit kan enkele dagen tot enkele weken duren, afhankelijk van de verzekeraar en de situatie. Het is belangrijk om te wachten op de definitieve bevestiging voordat je verdere stappen onderneemt en de oude verzekering opzegt.

  4. Zeg de oude verzekering op

   Als de aanvraag voor de nieuwe aansprakelijkheidsverzekering definitief is goedgekeurd, kun je je oude verzekering opzeggen. Dit kan vaak online via de website van de verzekeraar of schriftelijk via een aangetekende brief. Houd bij het opzeggen rekening met eventuele opzegtermijnen. Vaak geldt er een opzegtermijn van één maand, dus zorg ervoor dat je op tijd opzegt om dubbele dekkingen en nodeloze kosten te voorkomen.

  Overstapservice van AVP-verzekeraars

  Sommige aansprakelijkheidsverzekeraars bieden een overstapservice aan. Met deze service kun je zonder gedoe en heel eenvoudig overstappen naar een andere aansprakelijkheidsverzekeraar. De overstapservice regelt namelijk het opzeggen van de oude verzekering als je overstapt naar de nieuwe verzekeraar. Daarnaast zorgt de overstapservice ervoor dat je geen dubbele dekking hebt en dat je niet onverzekerd bent tijdens de overstap. Vraag naar deze service indien je wil overstappen naar een andere AVP-verzekeraar.

  overzicht van avp verzekeraars in Nederland

  Veelgestelde vragen over overstappen van AVP-verzekeraar

  Ben je van plan om over te stappen naar een andere aansprakelijkheidsverzekeraar, maar heb je nog vragen? Dan is het belangrijk om ze eerst van een antwoord te voorzien. Zo kom je achteraf niet voor onaangename verrassingen te staan. In deze FAQ over overstappen van AVP-verzekeraar zijn in elk geval een aantal veelgestelde vragen beantwoord.

  Kan ik op elk moment overstappen naar een andere aansprakelijkheidsverzekeraar?

  Kan ik mijn nieuwe verzekering slechts aanvragen als mijn oude verzekering is opgezegd?

  Nee, je kunt je nieuwe verzekering al aanvragen voordat je oude verzekering is opgezegd. Zorg er wel voor dat je de definitieve overstap slechts maakt als je oude verzekering afloopt. Voorkom ongedekte periodes en periodes van dubbele dekking.

  Ben ik tijdelijk onverzekerd als ik overstap naar een nieuwe aansprakelijkheidsverzekeraar?

  Kan ik mijn oude AVP-verzekering opzeggen als ik nog geen nieuwe verzekering heb afgesloten?

  Ja, je kunt je oude verzekering opzeggen voordat je een nieuwe verzekering hebt afgesloten. Het is wel verstandig om zo snel mogelijk een nieuwe verzekering af te sluiten. Bovendien raden we aan om altijd te wachten op de definitieve goedkeuring van de nieuwe verzekering voordat je de oude opzegt. Zo voorkom je problemen.

  Kan ik tijdens de overstap nog gebruikmaken van mijn oude verzekering?

  Ja, zolang je oude verzekering nog loopt, kun je nog gebruikmaken van deze verzekering. Eens de oude verzekering afloopt en de nieuwe AVP-verzekering begint te lopen, dien je schadegevallen bij de nieuwe verzekeraar te melden.