Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) is een vaak gekozen verzekering. Het dekt schade die de verzekerde, of zijn of haar gezinsleden, toebrengen aan (de eigendommen van) een ander. Deze verzekering is bij de meeste aanbieders van verzekeringen beschikbaar. Maar waar kan men zoal op letten bij het vergelijken van deze verzekering?

Tips bij het vergelijken van aansprakelijkheidsverzekeringen

Hoe kan een AVP het best vergeleken worden? Dat hoeft niet ingewikkeld te zijn. Door rekening te houden met deze aandachtspunten, wordt het vergelijken van aansprakelijkheidsverzekeringen minder ingewikkeld.

Nadenken over het nut van verzekeren

Een aansprakelijkheidsverzekering is niet verplicht in Nederland. Daardoor zijn er ook Nederlanders die denken: “Zo’n verzekering heb ik toch helemaal niet nodig? Dat loopt wel los!” Aan de andere kant is Nederland het nummer 1-land als het gaat om oververzekeren. Toch is het goed om na te denken over het nut van verzekeren.

Inmiddels heeft 96,4 procent van de Nederlands een aansprakelijkheidsverzekering (bron: Consumentenbond). Deze verzekering is een valide optie, omdat een ongeluk in een klein hoekje zit, en bij aansprakelijkheid de schade snel kan oplopen.

Een hoger schadebedrag kiezen

Over het algemeen is het verstandig zich te verzekeren voor minimaal een miljoen euro. Vaak blijkt een dekking van twee miljoen of hoger voordeliger. Dit schadebedrag lijkt veel geld, maar het schadebedrag bij een schadegeval kan snel oplopen.

Bij aansprakelijkheidsverzekeringen kan de verzekerde het best van het ergste geval uitgaan. Het zou best kunnen voorkomen dat iemand blijvend invalide raakt door toedoen van de verzekerde. Een hoger maximaal schadebedrag zorgt ervoor dat de verzekerde niet in moeilijkheden komt.

Werken met het eigen risico

Door te kiezen voor een hoger eigen risico, kan bespaard worden op de maandelijkse premie. Toch is het goed hier even langer bij stil te staan. Het kan namelijk interessant lijken de premie te verlagen door een eigen risico te nemen, maar schades kunnen snel oplopen.

De verzekering controleren

Voor veel verzekerden is een aansprakelijkheidsverzekering een verzekering die eens wordt afgesloten, maar waar nooit meer naar omgekeken wordt. Dat is zonde, want door regelmatig de verzekering te controleren en te vergelijken, kan bespaard worden. Verzekeraars mogen namelijk zelf hun premie bepalen.

Het is een goed idee om jaarlijks nog eens een vergelijking te doen. Is de huidige dekking nog wel relevant? Is het niet voordeliger om de verzekering elders onder te brengen? Met ‘voordelig’ bedoelen we niet ‘goedkoper’, maar betere voorwaarden tegen een betere prijs.

Voor wie samenwoont

Wie samenwoont, vormt voor de verzekeraar een gezin. Kinderen zijn geen voorwaarden om een gezinsdekking af te kunnen sluiten. Vaak blijkt een gezinsdekking goedkoper dan twee aparte verzekeringen.

Komen er later nog wel kinderen bij, dan kan de verzekering worden aangepast. In zo’n geval laat de verzekerde de kinderen meeverzekeren. Dit blijkt vaak ook een ideaal moment om de verzekering nog eens door te lopen en te vergelijken. De ene verzekeraar kan de gezinsdekking iets scherper aanbieden dan de andere verzekeraar.

Vergelijken op de inhoud, niet alleen op de prijs

Vergelijk vooral op de inhoud van de verzekering, en niet alleen op de prijs. De polisvoorwaarden verschillen bij elke verzekering, bij iedere verzekeraar. Lees daarom de polisvoorwaarden aandachtig door. Vergelijk de voorwaarden van meerdere verzekeraars, en houd daarbij de premie in het achterhoofd.

Door te vergelijken op het totaalpakket, kan er de juiste keuze gemaakt worden. Deze keuze helpt de verzekerde niet alleen besparen op de verzekering, maar zorgt ervoor dat de verzekerde ook optimaal verzekerd is.