EN
Geen WA autoverzekering? Kans op grote boete

Geen WA autoverzekering? Kans op grote boete

Alle automobilisten en overige bestuurders van een motorvoertuig zijn in Nederland verplicht hun voertuig te verzekeren. Of het nu om een motor of om een auto gaat: het voertuig moet ten minste voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA) verzekerd worden. Onverzekerd rondrijden kost de maatschappij veel geld. Daarom controleert de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) streng op het onverzekerd rondrijden. Wie geen WA-verzekering heeft, riskeert een flinke boete.

Hoge sancties

Wie zonder verzekering rondrijdt en schade veroorzaakt, kan de schade niet verhalen bij de verzekering. Daardoor draait in sommige gevallen de samenleving op voor de schade. Dat levert een hoge kostenpost op. Daarom controleert de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) streng op het onverzekerd rondrijden. Wie zonder een geldige WA-verzekering rondrijdt, kan hoge sancties verwachten.

Als de RDW constateert dat er een auto op naam staat die niet verzekerd is, kan de kentekenhouder een boete van 400 euro verwachten. Deze boete kan drie keer per jaar worden opgelegd. In totaal kan de boete dus oplopen tot een bedrag van 1200 euro per jaar.

Ook een boete van de politie

Naast een bestuurlijke boete van de Rijksdienst voor Wegverkeer, krijgt de niet-verzekerde ook een boete als de politie hem of haar staande houdt. Het boetebedrag bedraagt 550 euro. In het verkeer is de bestuurder namelijk verplicht de groene kaart van de verzekeraar bij zich te hebben. Dit is het bewijs dat de auto verzekerd is.

Hogere boete dan de verzekeringspremie

Wie een jaar onverzekerd rondrijdt, kan een boete riskeren van in totaal meer dan 1750 euro. Dit is veel meer dan de totale verzekeringspremie; een verzekering sluit je al voor enkele tientjes per maand af. Daarnaast valt nog eens te besparen als je kiest voor een goedkope autoverzekering. Deze goedkope autoverzekering vind je door autoverzekeringen te vergelijken.

Zonder verzekering geen dekking

Ook niet geheel onbelangrijk: zonder verzekering heb je geen dekking in het geval van een ongeval. Het kan dan zijn dat je persoonlijk opdraait voor de schade. Zeker bij personenschade kan dat flink in de papieren lopen. Een overlijden of blijvende invaliditeit kan voor schade tot in de miljoenen zorgen. Denk aan dokters-, ziekenhuis en revalidatiekosten en eventuele inkomstenschade. Dat kan uiteindelijk uitdraaien op een persoonlijk faillissement.

Dit is precies de reden waarom onverzekerd rondrijden in Nederland niet is toegestaan en waarom de wetgever tenminste de WA-verzekering heeft verplicht gesteld. Je bent dan op zijn minst verzekerd voor schade die je aan anderen toebrengt.

Onterecht een boete ontvangen?

Niet in alle gevallen is de boete van de RDW terecht. Ook bij de Rijksdienst voor Wegverkeer kunnen fouten worden gemaakt. Wie bijvoorbeeld de auto heeft verkocht of naar de sloop heeft gebracht is niet meer verzekeringsplichtig. Als je vindt dat de boete voor onverzekerd rijden onterecht is, kun je hier bezwaar tegen aantekenen.

Op de site van het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) vind je een stappenplan met de procedure.