EN

Autoverzekeraars in Nederland

Met meer dan één auto per twee personen hoeft het niet te verbazen dat Nederland ook veel autoverzekeraars telt. Wie autoverzekeringen wil vergelijken, moet eigenlijk overal even de prijs nagaan. Wellicht zijn er een aantal verzekeraars die beter of net minder goed bij de verzekerde passen. Om het vinden van een autoverzekeraar eenvoudiger te maken, is hieronder een overzicht weergegeven van de belangrijkste autoverzekeraars in Nederland.

Aegon

Bij Aegon zit de verzekerde zelf aan het stuur van zijn autoverzekering. Hij kiest dan ook zelf welke dekkingen hij wil en dat gaat heel ver. Een leenauto bij een schadegeval? Pechhulp of niet? Verzekeringsnemers betalen enkel voor wat ze echt willen. Bij een schadegeval rekenen ze in ieder geval op de herstelbedrijven van Aegon. Deze herstelbedrijven hebben hun kwaliteit bewezen en beschikken over keurmerken zoals deze van Stichting Erkend Duurzaam. Aanvullend is een bestuurder- en inzittendenverzekering mogelijk, net zoals een bonusbeschermer en de rechtsbijstandverzekering.

Allianz Direct

Bij de autoverzekering van Allianz Direct geldt er standaard een eigen risico van 0 euro. Het is een uitgebreide autoverzekering die 5 sterren kreeg bij een review door MoneyView. De WA-verzekering is dan weer de beste volgens Consumentenbond. Hoewel de dekking heel uitgebreid is, zijn er ook een aantal uitsluitingen, zoals dit bij alle verzekeraars wel het geval is. Zo dekt de allriskverzekering de schade niet wanneer de sloten niet meteen werden vervangen na diefstal van de sleutels. Ook zijn de losse spullen die niet bij de auto horen, zoals een kinderzitje, maar tot 500 euro verzekerd. Raadpleeg de polisvoorwaarden voor meer informatie over de dekkingen en uitsluitingen.

ANWB

Als ANWB-lid kan een autoverzekering van ANWB toch wel interessant zijn door de mooie korting die wordt toegekend. ANWB biedt bovendien verschillende formules aan, zoals de Veilig Rijden Autoverzekering waarbij de korting kan oplopen tot 30%. Zowel de reguliere autoverzekering als de rijstijlvariant bieden de keuze aan tussen de WA-verzekering, de WA + Beperkt Casco en de allriskverzekering. De uitstekende tweedevoertuigregeling is een belangrijk pluspunt. Er zijn ten slotte een aantal aanvullende dekkingen mogelijk, zoals:

 • Een inzittendenverzekering

 • De dekking verkeersrechtbijstand

 • 3 jaar aanschafwaardegarantie bij een allriskverzekering

Aon

Aon heeft een uitstekende herstelservice die de verzekerde bij een schadegeval maximaal ontzorgt. Het eigen risico kan daarbij rechtstreeks aan de schadehersteller worden betaald. Een ander belangrijk pluspunt van de autoverzekering van Aon is dat deze dagelijks op te zeggen is, dit ook al tijdens het eerste jaar. Weet wel dat er ook nadelen aan deze verzekeraar zijn verbonden. Zo bedraagt het standaard eigen risico 750 euro, in plaats van 250 euro, wanneer er geen beroep wordt gedaan op de herstelservice van Aon. Voor jonge bestuurders (< 24 jaar) geldt er bovendien een extra verhoging van 150 euro bij cascoschade.

Volgende aanvullende dekkingen zijn mogelijk:

 • Dekking verkeersrechtbijstand

 • Verhoogde dekking van extra auto-accessoires (€ 5.000 of € 2.500 i.p.v. standaard € 1.250)

 • Dekking Inzittenden Plus

a.s.r.

Bij a.s.r. bieden ze vier soorten autoverzekeringen aan, met naast de klassieke driedeling ook de dekking WA + Casco Inruilplus. Deze dekking is minder uitgebreid dan de allriskverzekering en biedt bovenop de WA + Beperkt Casco ook een vergoeding voor overige schade zoals vandalisme. Een pluspunt van de autoverzekeringen van a.s.r. is de zogenaamde no-blame-no-claim-regeling waardoor een schadegeval waarbij de verzekerde geen schuld treft, zoals vandalisme, geen gevolgen heeft voor de premiekorting. Hieronder zijn de basisdekkingen van de vier formules weergegeven.

DekkingWAWA + Beperkt Casco WA + Casco Inruilplus Allrisk-verzekering
Schade aan anderen of spullen van anderen VerzekerdVerzekerdVerzekerdVerzekerd
Schade aan de eigen auto door brand of natuurgeweld OnverzekerdVerzekerdVerzekerdVerzekerd
Ruitschade OnverzekerdVerzekerdVerzekerdVerzekerd
Diefstal- en inbraakschade OnverzekerdVerzekerdVerzekerdVerzekerd
Schade aan de eigen auto door eigen schuld OnverzekerdOnverzekerdVerzekerdVerzekerd
Overige schade (bv. vandalisme) OnverzekerdOnverzekerdVerzekerdVerzekerd
Schade aan ingebouwde accessoires OnverzekerdVerzekerd tot € 1.000 Verzekerd tot € 1.000 Verzekerd tot € 1.000
Bijzonderheden GeenGeenEnkel mogelijk wanneer de auto 3 jaar of ouder is Vergoeding van 5% boven de dagwaarde Direct na aanschaf mogelijk Nieuwwaarde is 1 jaar verzekerd
Wanneer aangeraden Auto is ouder dan 10 jaar Auto is 4 – 10 jaar oud Auto is 3 – 6 jaar oud Auto is 3 – 6 jaar oud

Centraal Beheer

De autoverzekering van Centraal Beheer is de ideale oplossing voor wie zelf een autoverzekering wil samenstellen. Naast de standaard WA-dekking kan er bijvoorbeeld worden gekozen voor toevoegingen als ruitschade, diefstalschade, brandschade, vandalisme enzovoort. Het is een oplossing voor wie de WA-verzekering te beperkt vindt, maar de dekking van de allriskverzekering of WA + Beperkt Casco te ruim. Daarbovenop kan de autoverzekering van Centraal Beheer verder worden uitgebreid met allerlei aanvullende autoverzekeringen, zoals:

 • De inzittendenverzekering

 • De verkeersrechtsbijstandverzekering

 • Pechhulp met keuze uit RoadGuard (pechhulp zonder abonnement), pechhulp in Nederland of Europese pechhulp

 • No-claimbeschermer

HEMA

De autoverzekering van HEMA kwam in december 2019 nog als beste uit de Consumentenbond-test. Het is een autoverzekering met een scherpe premie terwijl de dekking toch wel zeer compleet is. Bij HEMA is het mogelijk om te kiezen voor een no-claimbescherming en zijn er ook een aantal aanvullende dekkingen mogelijk:

 • Geen-risico's-dekking: extra dekking waarmee echt alle risico's zijn uitgesloten

 • No-claimbeschermer: mogelijkheid om één schadegeval per jaar te claimen zonder dat de no-claimkorting verloren gaat

 • Pechhulp: keuze tussen pechhulpverzekering in Nederland of heel Europa

 • Autorechtsbijstand: juridische ondersteuning bij ongevallen

Klaverblad

De autoverzekering van Klaverblad biedt een vrij goede dekking. Bij schade aan spullen geldt er bijvoorbeeld een bovengrens van 2,5 miljoen euro en bij letselschade of overlijden bedraagt de bovengrens zelfs 6,07 miljoen euro. De autoverzekering van Klaverblad kan worden aangevuld met een schadeverzekering voor inzittenden en een verkeersrechtsbijstandverzekering. Er is vrije keuze voor wat het schadeherstelbedrijf betreft, maar bij sommige herstelbedrijven zijn er wel voordelen. Zij zorgen dan voor vervangend vervoer en regelen alles direct met Klaverblad af. Een minpunt is dat de autoverzekering met enkel een WA-dekking alleen mogelijk is voor wie ook andere Klaverblad-verzekeringen afsluit.

Nationale Nederlanden

De autoverzekering van Nationale Nederlanden wordt goed beoordeeld door haar klanten en kent dan ook een aantal mooie eigenschappen. Zo kan de no-claimkorting bij Nationale Nederlanden oplopen tot 80%. Daarnaast is er de verregaande tevredenheidsgarantie. Wie na een schadeafhandeling niet tevreden is, bijvoorbeeld omdat de afhandeling langer duurde dan aanvankelijk aangegeven, krijgt zo tot vier maanden autopremie teruggestort. Dat is uniek en toch wel een belangrijk pluspunt.

NKC

De autoverzekering van NKC is er speciaal voor camperaars. Uit onderzoek blijkt dat wie een camper heeft, zijn auto minder vaak gebruikt voor reisjes. Hierdoor is het risico lager en kan NKC heel lage premies voorleggen. Ook de voorwaarden zijn goed want de no-claimkorting kan oplopen tot 75%, standaard omvat het verzekeringspakket uitgebreide pechhulp in het buitenland en is de nieuwwaarde twee jaar verzekerd. Hoe voordelig de autoverzekering is, is wel afhankelijk van het aantal kilometers per jaar. Vanaf een cataloguswaarde van 50.000 euro worden er wel beveiligingseisen aan de auto gesteld.

Promovendum

Hoger opgeleiden maken minder schade en daarom genieten zij bij Promovendum van een extra scherpe premie. De autoverzekering van Promovendum biedt echter nog een aantal mooie voordelen. Zo scoort Promovendum heel goed op het vlak van klanttevredenheid, wordt er een gratis leenauto aangeboden, is de inzittendenverzekering standaard inbegrepen en is er een ruime nieuwwaarderegeling van drie jaar. Een extra pluspunt is de garantie bij schadeherstel. Dit wil zeggen dat de auto steeds met originele onderdelen wordt hersteld en er een garantie van 4 tot 7 jaar (enkel bij ruitschade) op alle herstellingen zit.

Univé

Bij de autoverzekering van Univé rekenen verzekerden op vervangend vervoer bij schade. Bovendien kan de no-claimkorting er tot 80% oplopen, terwijl de pakketkorting tot 10% kan bedragen. Het eigen risico kan dan weer vrijwillig naar ten hoogste 500 euro worden verhoogd om maximaal te besparen op de autoverzekering. Ten slotte biedt de autoverzekering van Univé vrij veel keuzeopties aan. Mogelijke aanvullende dekkingen zijn:

 • Inzittendenverzekering

 • Rechtshulp verkeer

 • Pechhulp

 • Eigen keuze schadebedrijf

 • Uitbreiding accessoires van 1.000 euro naar maximaal 10.000 euro

Zelfverzekerd

Zelfverzekerd is sinds 2002 actief als verzekeraar en is een aanbieder van online verzekeringen. Ook de autoverzekering kan snel en online worden afgesloten. Het is een goede autoverzekering waarbij de no-claimkorting kan oplopen tot 80%. De verzekering is naar wens samen te stellen en aanvullende autoverzekeringen zoals pechhulp, rechtsbijstand en schadeverzekering voor inzittenden kunnen optioneel worden toegevoegd.

ZLM

De ZLM-autoverzekering garandeert een scherpe premie, snelle schadeafhandeling en gratis verhaalsbijstand. Van zodra de auto een cataloguswaarde heeft van 50.000 euro gelden er wel een aantal beveiligingseisen. Als er meerdere verzekeringen bij ZLM worden ondergebracht, geldt er een pakketkorting van 8%. Bij ZLM zijn er vijf dekkingen mogelijk:

 • WA-verzekering: verzekering voor de wettelijke aansprakelijkheid (aansprakelijkheid voor de schade aan anderen of hun spullen)

 • Beperkt Cascoverzekering: schade aan de eigen auto door joyriding, diefstal, brand, storm, ruitbreuk, aanrijding met wilde dieren en hagel

 • WA + Beperkt Casco: combinatie van de vorige twee verzekeringen

 • Cascoverzekering: volwaardige verzekering voor de eigen auto en dit ongeacht het ontstaan van de schade

 • Allriskverzekering: combinatie van de WA-verzekering met de cascoverzekering

Veelgestelde vragen over de autoverzekering

Wat maakt de tweede-voertuigregeling van ANWB zo bijzonder?

De tweede-autoregeling van ANWB staat de verzekerde toe om een tweede gezinsauto extra voordelig te laten verzekeren. De no-claimkorting is dan ook van toepassing op de tweede gezinsauto. Het mooie is dat deze regeling ook geldt voor een extra motor of camper. De combinaties auto + auto, auto + motor, auto + camper en motor + auto zijn mogelijk.

Is mijn auto ook verzekerd wanneer iemand anders met mijn auto rijdt?

Ja, op voorwaarde dat die persoon een geldig rijbewijs heeft. Houd er bovendien rekening mee dat het schadegeval wel gevolgen kan hebben voor de schadevrije jaren en de hoogte van de premie. Schade door joyriding wordt anderzijds niet altijd vergoed. Informeer bij de verzekeraar.

Wat moet ik met de groene kaart die ik van de verzekeraar krijg?

De groene kaart is een verzekeringsbewijs dat een aantal gegevens bevat die handig zijn bij een schadegeval. Op de groene kaart staat bijvoorbeeld het kenteken van de auto, het op het Europees Schadeformulier in te vullen kaartnummer en de telefoonnummers voor pech- en hulpverlening. Het is handig om de groene kaart bij te hebben, maar tegenwoordig is het niet langer verplicht. Slechts in een aantal landen waar er mogelijk dekking is, waaronder Rusland, Montenegro, Turkije, Servië en Bosnië en Herzegovina, is het bijhebben van de groene kaart wel nog steeds verplicht.

Kan ik ook een importauto laten verzekeren?

Ja, maar meestal kan dat niet online. Bovendien geldt bij veel verzekeraars dat het verzekeren op chassisnummer enkel kan onder een WA-dekking. Wanneer de auto RDW-gekeurd is en een kenteken heeft gekregen, kan de dekking natuurlijk worden uitgebreid. Het uitbreiden van de dekking kan in principe op eender welk moment.

Zijn de accu's van elektrische auto's ook verzekerd?

Als de accu van de elektrische auto in de cataloguswaarde begrepen zit, is dat in principe het geval. Er zijn echter ook formules waarbij de accu van een elektrische auto wordt gehuurd. Dan zal de autoverzekering schade aan de accu meestal niet dekken. Daarom bieden veel aanbieders speciale batterijhuurverzekeringen aan.