Wettelijke aansprakelijkheid als het gaat om claims en verzekeringen
Wettelijke aansprakelijkheid speelt een belangrijke rol in zowel het dagelijkse leven als in de zakelijke wereld. Het houdt in dat iemand verantwoordelijk kan worden gesteld voor schade die hij of zij veroorzaakt aan anderen, bijvoorbeeld bij verkeersongelukken en bedrijfsmatige fouten. De regels rondom aansprakelijkheid zijn vastgelegd in het Burgerlijk Wetboek en kunnen per situatie verschillen, afhankelijk van zaken als de schuld, nalatigheid en risico’s. Hierbij kunnen verzekeringen, zoals de WA-verzekering en de AVP-verzekering, bescherming bieden tegen financiële claims. Hieronder bespreken we de verschillende vormen van wettelijke aansprakelijkheid, de juridische basis en de toepasselijke verzekeringen.
Op deze pagina over wettelijke aansprakelijkheid
Wat is wettelijke aansprakelijkheid?
Wettelijke aansprakelijkheid is het juridische concept waarbij een persoon of entiteit verantwoordelijk wordt gehouden voor schade die zij hebben veroorzaakt aan een ander. Dit principe is vastgelegd in het burgerlijk recht en kan voortvloeien uit verschillende situaties, zoals nalatigheid, onrechtmatig handelen of een specifieke wettelijke verplichting. In het algemeen betekent wettelijke aansprakelijkheid dat een benadeelde partij een schadevergoeding kan eisen van degene die verantwoordelijk is voor de schade. Dit kan zowel materiële als immateriële schade omvatten. In veel gevallen wordt de aansprakelijkheid afgedekt met behulp van een verzekering, zoals een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren of bedrijven. Deze wettelijke aansprakelijkheid kan voortvloeien uit eigen handelen, maar ook uit de verantwoordelijkheid voor anderen, zoals werknemers, kinderen of dieren. Daarnaast kunnen bepaalde zaken, zoals gebouwen of gevaarlijke stoffen, een aansprakelijkheidsrisico met zich meebrengen.
Wettelijke aansprakelijkheid voor producten
Producenten en importeurs kunnen wettelijk aansprakelijk worden gesteld voor schade die wordt veroorzaakt door een gebrekkig product. Dit wordt geregeld in de Wet Productaansprakelijkheid die is gebaseerd op de Europese Richtlijn 85/374/EEG. Een product wordt als gebrekkig beschouwd wanneer het niet de veiligheid biedt die men ervan mag verwachten. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn bij fabricagefouten, ontwerpfouten of gebrekkige waarschuwingen en gebruiksinstructies. Indien een consument schade lijdt door een dergelijk product, kan de producent aansprakelijk worden gesteld zonder dat de consument hoeft te bewijzen dat er sprake is van schuld of nalatigheid. Dit wordt risicoaansprakelijkheid genoemd. Naast de producent kunnen ook importeurs en leveranciers onder bepaalde omstandigheden aansprakelijk worden gehouden.
Meer over de wettelijke aansprakelijkheid voor producten
Wettelijke aansprakelijkheid voor werknemers en ondergeschikten
Werkgevers kunnen wettelijk aansprakelijk worden gesteld voor schade die hun werknemers veroorzaken tijdens de uitoefening van hun werkzaamheden. Dit principe is enerzijds gebaseerd op de gedachte dat een werkgever profiteert van het werk van zijn werknemers en daarom ook de risico’s daarvan moet dragen. Ten aanzien van de werknemer zelf speelt ook het principe mee dat de werkgever verantwoordelijk is voor de arbeidsomstandigheden en er dus ook de gevolgen van moet dragen als deze onvoldoende veilig zijn. Een werkgever is aansprakelijk tegenover derden als de schade is veroorzaakt door een fout van de werknemer en als deze fout verband houdt met de opgedragen werkzaamheden. De werkgever kan zich hier alleen aan onttrekken als hij kan aantonen dat hij voldoende maatregelen heeft genomen om schade te voorkomen of als de schade is veroorzaakt door opzettelijk wangedrag van de werknemer.
Meer over de wettelijke aansprakelijkheid van werkgevers
Wettelijke aansprakelijkheid voor kinderen
Ouders en voogden kunnen wettelijk aansprakelijk worden gesteld voor schade die door hun minderjarige kinderen wordt veroorzaakt. In Nederland is deze aansprakelijkheid geregeld in het Burgerlijk Wetboek. Het een en ander hangt af van de leeftijd van het kind. Voor kinderen tot en met 13 jaar geldt een risicoaansprakelijkheid: ouders of voogden zijn altijd aansprakelijk, ongeacht of hen zelf iets te verwijten valt. Dit betekent dat de benadeelde partij direct de ouders kan aanspreken voor de geleden schade. Voor kinderen tussen 14 en 15 jaar is het complexer: het kind kan zelf aansprakelijk worden gesteld, maar de ouders kunnen ook aansprakelijk worden gehouden als zij de schade niet hebben voorkomen. Vanaf 16 jaar is het kind in principe zelf volledig aansprakelijk voor zijn of haar daden, maar er zijn ook uitzonderingen.
Meer over de wettelijke aansprakelijkheid voor kinderen
Wettelijke aansprakelijkheid voor dieren
De bezitter van een dier kan wettelijk aansprakelijk worden gesteld voor schade die het dier veroorzaakt. Dit valt onder de zogeheten risicoaansprakelijkheid. Dit betekent dat de bezitter verantwoordelijk is, zelfs als hij geen schuld heeft aan het gedrag van het dier. De wet gaat er namelijk van uit dat dieren een eigen, onberekenbaar gedrag kunnen vertonen en dat de bezitter het risico hiervan moet dragen. De aansprakelijkheid geldt zowel voor huisdieren als voor vee of andere dieren die worden gehouden. Voorbeelden van situaties waarin deze aansprakelijkheid speelt, zijn wanneer een hond een voorbijganger bijt, een paard op hol slaat en schade veroorzaakt of een kat een dure vaas omstoot in het huis van een ander. Zelfs als een dier per ongeluk ontsnapt en schade veroorzaakt, blijft de bezitter in de meeste gevallen aansprakelijk.
Meer over de wettelijke aansprakelijkheid voor dieren
Wettelijke aansprakelijkheid voor motorrijtuigen
Deze aansprakelijkheid is vastgelegd in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM). Op grond van deze wet is elke eigenaar verplicht een WA-verzekering af te sluiten, zodat slachtoffers van verkeersongevallen zeker zijn van een passende schadevergoeding. De aansprakelijkheid geldt niet alleen voor de eigenaar van het voertuig, maar ook voor anderen die met toestemming van de eigenaar het voertuig besturen. Bij verkeersongevallen wordt de aansprakelijkheid beoordeeld op basis van schuld en verkeersregels. Bestuurders moeten zich houden aan de wettelijke zorgplicht in het verkeer, zoals vastgelegd in artikel 185 van de Wegenverkeerswet (WvW). Daarbij wordt extra bescherming geboden aan zwakkere verkeersdeelnemers, zoals voetgangers en fietsers.
Meer over de wettelijke aansprakelijkheid voor motorrijtuigen
Wettelijke aansprakelijkheid op basis van onrechtmatigheid
Wettelijke aansprakelijkheid kan ontstaan wanneer iemand door een onrechtmatige daad schade toebrengt aan een ander. Dit vormt de basis van veel civiele aansprakelijkheidszaken. Een onrechtmatige daad kan verschillende vormen aannemen, zoals het overtreden van een wettelijke norm, het handelen in strijd met de maatschappelijke zorgvuldigheid of het schenden van een recht van een ander. Om aansprakelijkheid vast te stellen, moet er sprake zijn van een onrechtmatige gedraging, toerekenbaarheid, schade en een causaal verband tussen de daad en de schade. Een klassiek voorbeeld van een onrechtmatige daad is schade door vernieling of vandalisme. Maar ook bedrijfsmatig handelen kan hieronder vallen, zoals het verspreiden van misleidende informatie waardoor iemand financiële schade lijdt.

Wettelijke aansprakelijkheid voor gevaarlijke stoffen
Het bezit, het gebruik en het transport van gevaarlijke stoffen brengen risico’s met zich mee. Daarom kunnen personen en bedrijven die gevaarlijke stoffen beheren, wettelijk aansprakelijk worden gesteld voor schade die daardoor ontstaat. Dit valt onder de noemer risicoaansprakelijkheid. Dit betekent dat de eigenaar of beheerder van de stoffen aansprakelijk is, ongeacht of hem enige schuld treft. Gevaarlijke stoffen omvatten onder andere chemische middelen, explosieven, radioactief materiaal en brandbare gassen. Een voorbeeld is een bedrijf dat een chemische stof opslaat en waarbij een lekkage milieuschade veroorzaakt. Deze strikte aansprakelijkheidsregeling heeft als doel om slachtoffers beter te beschermen en bedrijven te stimuleren om de hoogste veiligheidsmaatregelen te nemen.
Meer over de wettelijke aansprakelijkheid voor gevaarlijke stoffen
Wettelijke aansprakelijkheid voor onroerende zaken
Eigenaren en gebruikers van onroerende zaken (gebouwen en terreinen) kunnen wettelijk aansprakelijk worden gesteld voor schade die voortkomt uit gebreken aan deze eigendommen. Dit betekent in de praktijk dat een eigenaar aansprakelijk is, zelfs als hij zich niet bewust was van het gebrek. Een onroerende zaak wordt als gebrekkig beschouwd als deze niet voldoet aan de eisen die men daaraan mag stellen en daardoor een gevaar oplevert. Voorbeelden: een loszittende dakpan die schade veroorzaakt, een slecht onderhouden balkon dat instort of een gladde winkelvloer waar iemand uitglijdt. De eigenaar van het pand is dan aansprakelijk voor de ontstane schade. Deze aansprakelijkheidsregel zorgt ervoor dat eigenaren en beheerders van onroerende zaken voldoende aandacht besteden aan het onderhoud en de veiligheid. Veel mensen dekken dit risico af met een zakelijke aansprakelijkheidsverzekering of een opstalverzekering.
Meer over de wettelijke aansprakelijkheid voor onroerende zaken
Wettelijke aansprakelijkheid voor stortplaatsen en mijnbouwwerken
Eigenaren en exploitanten van stortplaatsen en mijnbouwwerken kunnen wettelijk aansprakelijk worden gesteld voor schade die voortkomt uit de exploitatie van deze locaties. Bij stortplaatsen kunnen milieuschade en gezondheidsrisico’s ontstaan door bodemvervuiling, lekkage van schadelijke stoffen of broeikasgasemissies. Mijnbouwwerken, zoals gas- en olievelden of steenkoolmijnen, kunnen aardbevingen, bodemdaling of verzakkingen veroorzaken, wat schade kan opleveren voor omliggende gebouwen en infrastructuur. Bekende voorbeelden in Nederland zijn de aardbevingsschade door gaswinning in Groningen en de bodemverontreiniging bij oude stortplaatsen. De strikte aansprakelijkheidsregeling is bedoeld om omwonenden en het milieu te beschermen.
Meer over de wettelijke aansprakelijkheid voor stortplaatsen en mijnbouwwerken
Juridische grondslag voor wettelijke aansprakelijkheid
De juridische basis voor de wettelijke aansprakelijkheid verschilt per situatie. Dit wordt in Nederland grotendeels geregeld in het Burgerlijk Wetboek. In het Burgerlijk Wetboek wordt een onderscheid gemaakt tussen risicoaansprakelijkheid en schuldaansprakelijkheid. Bij risicoaansprakelijkheid is iemand verantwoordelijk ongeacht of er sprake is van schuld, terwijl bij schuldaansprakelijkheid de veroorzaker daadwerkelijk nalatig of verwijtbaar moet hebben gehandeld.
Naast het Burgerlijk Wetboek zijn er specifieke wetten en richtlijnen die de aansprakelijkheid in bepaalde situaties regelen, zoals de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) en de Wet Milieubeheer. Europese regelgeving, zoals de Richtlijn Productaansprakelijkheid (85/374/EEG), heeft ook invloed op de Nederlandse aansprakelijkheidsregels. Nederlandse rechters baseren hun uitspraken bovendien niet alleen op de wetgeving, maar ook op de rechtspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie en de Hoge Raad, die door de jaren heen belangrijke rechtsontwikkelingen hebben vastgelegd.
De belangrijkste wetten en artikelen over wettelijke aansprakelijkheid zijn hieronder weergegeven:
Artikel 6:162 BW – Onrechtmatige daad en schuldaansprakelijkheid
Artikel 6:170 BW – Aansprakelijkheid voor werknemers en ondergeschikten
Artikel 6:171 BW – Aansprakelijkheid voor niet-ondergeschikte vertegenwoordigers
Artikel 6:172 BW – Aansprakelijkheid voor vertegenwoordigers
Artikel 6:173 BW – Aansprakelijkheid voor gebrekkige zaken
Artikel 6:174 BW – Aansprakelijkheid voor opstallen
Artikel 6:175 BW – Aansprakelijkheid voor gevaarlijke stoffen
Artikel 6:177 BW – Aansprakelijkheid voor stortplaatsen en mijnbouwwerken
Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM)
Wet Productaansprakelijkheid
Wet Milieubeheer
Arbeidsomstandighedenwet
Richtlijn Productaansprakelijkheid (85/374/EEG)
Richtlijn Milieu-aansprakelijkheid (2004/35/EG)
Wettelijke aansprakelijkheid en de aansprakelijkheidsstelling
Wanneer je iemand aansprakelijk wil stellen voor geleden schade, moet je dit doen via een schriftelijke aansprakelijkstelling. In deze brief leg je uit wie je aansprakelijk stelt, op welke juridische grondslag dit gebeurt en welke schade je hebt geleden. Een correcte aansprakelijkstelling is van belang, omdat het de eerste stap is in een juridisch proces en kan bijdragen aan de snelle betaling en correcte berekening van de schadevergoeding. De aansprakelijkgestelde partij krijgt hiermee de kans om de schade te erkennen en eventueel te vergoeden, zonder dat er direct een gerechtelijke procedure nodig is. Een aansprakelijkstelling moet duidelijk en volledig zijn. Vermeld hierin de relevante feiten, de juridische basis (bijvoorbeeld een artikel uit het Burgerlijk Wetboek), het causale verband tussen de gebeurtenis en de schade en een redelijke termijn waarbinnen de tegenpartij moet reageren.
Alles over iemand aansprakelijk stellenWettelijke aansprakelijkheid en de schadevergoeding
Wanneer iemand wettelijk aansprakelijk wordt gesteld, kan de benadeelde partij aanspraak maken op een schadevergoeding. De juridische basis hiervoor is vastgelegd in artikel 6:162 van het Burgerlijk Wetboek (onrechtmatige daad; zie eerder) en diverse andere aansprakelijkheidsbepalingen. De schadevergoeding kan zowel materiële als immateriële schade omvatten en heeft als doel om het slachtoffer zoveel mogelijk in de oorspronkelijke situatie te herstellen. Materiële schade omvat alle direct aantoonbare financiële verliezen, zoals medische kosten, reparatiekosten, inkomstenderving en schade aan eigendommen. Immateriële schade, ook wel smartengeld genoemd, wordt toegekend bij psychisch of fysiek leed, zoals pijn, verdriet of reputatieschade. De hoogte van de schadevergoeding wordt beoordeeld op basis van de omstandigheden van het geval, de jurisprudentie en de ernst van de schade.
Verzekeren van de wettelijke aansprakelijkheid
De wettelijke aansprakelijkheid kan grote financiële gevolgen hebben, zowel voor particulieren als voor bedrijven. Een schadeclaim kan oplopen tot duizenden, tienduizenden, honderdduizenden of zelfs miljoenen euro’s! Dit is met name het geval wanneer er letselschade of aanzienlijke materiële schade in het spel is. Om dit risico af te dekken, bestaan er verschillende aansprakelijkheidsverzekeringen. Deze verzekeringen bieden dekking tegen schadeclaims die voortvloeien uit de wettelijke aansprakelijkheid. Ze voorkomen dat de aansprakelijke partij zelf voor de kosten moet opdraaien.
WA-verzekering
De Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering) is een verplichte verzekering voor eigenaren van motorrijtuigen. Deze verzekering dekt schade die met een voertuig wordt veroorzaakt aan derden, zoals bij een verkeersongeval. Dit kan gaan om schade aan andere voertuigen, infrastructuur of letselschade bij andere weggebruikers. De dekking is wettelijk vastgelegd in de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) en geldt voor alle gemotoriseerde voertuigen, zoals auto’s, motoren en scooters. Zonder een WA-verzekering mag een voertuig niet op de openbare weg worden gebruikt. Schade aan het eigen voertuig wordt echter niet vergoed door deze verzekering. Hiervoor zijn aanvullende verzekeringen, zoals de beperkt-cascoverzekering of de allriskverzekering, nodig.
Meer over de WA-verzekeringAVP-verzekering
De Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP) biedt dekking voor schade die jij, jouw gezinsleden of jouw huisdieren per ongeluk toebrengen aan anderen. Dit kan gaan om materiële schade, zoals een omgestoten vaas bij vrienden, of letselschade. Ook schade die met de fiets wordt veroorzaakt, is gedekt. De AVP-verzekering is niet verplicht, maar wordt sterk aangeraden. De meeste Nederlanders beschikken dan ook over deze verzekering. Ook schade veroorzaakt door minderjarige kinderen valt onder de dekking. De verzekering geldt doorgaans wereldwijd, maar er zijn ook uitzonderingen voor specifieke situaties. De AVP-verzekering vergoedt alleen schade aan derden en niet aan jezelf of aan jouw eigen bezittingen.
Meer over de AVP-verzekeringBeroepsaansprakelijkheidsverzekering
De beroepsaansprakelijkheidsverzekering beschermt professionals tegen schadeclaims die voortvloeien uit beroepsfouten, nalatigheid of verkeerd advies. Deze verzekering is vooral relevant voor beroepen waarin de financiële gevolgen van fouten groot kunnen zijn, zoals advocaten, accountants, architecten en medisch specialisten. Wanneer een klant financiële schade lijdt door verkeerd advies of een beroepsfout, kan hij de professional aansprakelijk stellen. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering vergoedt de schade en de eventuele juridische kosten. In sommige sectoren is deze verzekering verplicht, in andere sectoren is het vooral sterk aan te raden.
Meer over de beroepsaansprakelijkheidsverzekeringBedrijfsaansprakelijkheidsverzekering
De bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering dekt schade die een onderneming of haar werknemers toebrengen aan derden tijdens de bedrijfsvoering. Dit kan gaan om materiële schade, letselschade of schade door producten en diensten. Bijvoorbeeld: een klant glijdt uit in een winkel en breekt zijn arm of een werknemer veroorzaakt schade bij een klant tijdens een installatie. Zonder een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering kan een ondernemer aansprakelijk worden gesteld en opdraaien voor deze schade. Deze verzekering is niet wettelijk verplicht, maar is sterk aan te raden voor onder meer zzp’ers en freelancers.
Meer over de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekeringWettelijke aansprakelijkheid versus contractuele aansprakelijkheid
Aansprakelijkheid kan op twee manieren ontstaan: uit de wet (wettelijke aansprakelijkheid) of uit een overeenkomst (contractuele aansprakelijkheid). Wettelijke aansprakelijkheid ontstaat wanneer iemand schade veroorzaakt door een onrechtmatige daad, zoals nalatigheid, roekeloos gedrag of een gevaarlijke situatie. Dit geldt ongeacht de vraag of er sprake is van een contractuele relatie tussen de partijen. Voorbeelden zijn een verkeersongeval of schade door een gebrekkig product.
Contractuele aansprakelijkheid ontstaat dan weer wanneer een partij een contractuele verplichting niet nakomt, zoals het niet leveren van een product of het niet uitvoeren van afgesproken werkzaamheden. Dit is geregeld in artikel 6:74 BW. Hierbij moet de benadeelde partij aantonen dat de andere partij zijn contractuele verplichtingen heeft geschonden en dat hierdoor schade is ontstaan. Een belangrijke uitzondering is overmacht (artikel 6:75 BW), waarbij de schuldenaar niet aansprakelijk is als hij de verplichting door onvoorziene omstandigheden niet kon nakomen.
Kenmerk | Wettelijke aansprakelijkheid | Contractuele aansprakelijkheid |
---|---|---|
Juridische grondslag | Artikel 6:162 BW (onrechtmatige daad) | Artikel 6:74 BW (wanprestatie) |
Ontstaat door | Onrechtmatig handelen zonder contract | Niet-nakoming van een contractuele verplichting |
Bewijslast | Benadeelde moet onrechtmatigheid en schade aantonen | Benadeelde moet tekortkoming in contract en schade aantonen |
Beperking van aansprakelijkheid | Niet mogelijk, maar de aansprakelijkheid kan wel worden verzekerd | Kan contractueel worden beperkt via algemene voorwaarden |
Voorbeelden | Verkeersongeval, schade door nalatigheid en productaansprakelijkheid | Niet-geleverde goederen, gebrekkige dienstverlening en contractbreuk |
Veelgestelde vragen over wettelijke aansprakelijkheid
Het concept wettelijke aansprakelijkheid is niet onbelangrijk, maar het is wel erg complex. Het kan in verschillende situaties van toepassing zijn en het kan verregaande gevolgen hebben. Het is dan ook belangrijk om goed geïnformeerd te zijn, zeker als je te maken krijgt met een aansprakelijkheidsstelling of een schadeclaim. Hieronder vind je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over wettelijke aansprakelijkheid.
Kan ik wettelijk aansprakelijk worden gesteld als ik schade veroorzaak tijdens vrijwilligerswerk?
Ja, in principe kun je persoonlijk aansprakelijk worden gesteld als je tijdens vrijwilligerswerk schade veroorzaakt. Vaak zorgt men echter voor een vrijwilligersverzekering. Bovendien geldt dat ook de organisatie waarbij je vrijwilligerswerk doet verantwoordelijkheid draagt als je in opdracht van deze organisatie handelde.
Ben ik aansprakelijk als ik iemand help en per ongeluk schade veroorzaak?
In Nederland geldt de “goede Samaritaan-regel”. Dit betekent dat als je iemand in een noodsituatie helpt en daarbij per ongeluk schade veroorzaakt, je niet zomaar aansprakelijk bent. Toch zijn hier beperkingen aan verbonden. In andere situaties kun je wel aansprakelijk zijn voor veroorzaakte schade, zelfs als je helpt zonder daar een vergoeding voor te krijgen.
Kan ik aansprakelijk worden gesteld als iemand op mijn terrein uitglijdt en letsel oploopt?
Ja, als je de eigenaar of huurder bent van een pand of terrein, heb je een zorgplicht om gevaarlijke situaties te voorkomen. Als iemand valt door slecht onderhoud (zoals een gladde vloer zonder waarschuwing) kunt je hiervoor aansprakelijk worden gesteld.
Hoe lang kan iemand mij aansprakelijk stellen na het ontstaan van de schade?
De verjaringstermijn voor aansprakelijkheidsclaims is meestal 5 jaar vanaf het moment dat de benadeelde bekend is met de schade en de verantwoordelijke partij. Er geldt echter een absolute verjaringstermijn van 20 jaar na de schadeveroorzakende gebeurtenis.
Kan een vereniging of stichting wettelijk aansprakelijk worden gesteld?
Ja, een vereniging of stichting kan aansprakelijk worden gesteld voor schade die ontstaat door haar activiteiten. De bestuurders kunnen in bepaalde gevallen ook persoonlijk aansprakelijk worden, bijvoorbeeld bij wanbestuur of nalatig handelen.
Wat als de aansprakelijke partij geen geld heeft om de schade te vergoeden?
Als de aansprakelijke partij financieel niet in staat is om de schade te vergoeden, kan de benadeelde soms een schadevergoeding krijgen via een verzekering (bijvoorbeeld de WA-verzekering van de dader). In sommige gevallen kunnen slachtoffers van geweldsmisdrijven aanspraak maken op een vergoeding van het Schadefonds Geweldsmisdrijven. In andere gevallen wordt het moeilijk om de schadevergoeding betaald te krijgen. Het inschakelen van een deurwaarder kan soms een oplossing bieden.