EN

Besparen op de rechtsbijstandverzekering

De rechtsbijstandverzekering kan een nuttige verzekering zijn, maar vaak zijn er talloze onnodige dekkingen voorzien. Dit maakt besparen op de rechtsbijstandverzekering zeker mogelijk. Rechtsbijstandverzekeringen vergelijken is een belangrijke tip, maar er zijn zeker nog manieren om te besparen op de rechtsbijstandverzekering. Hieronder zijn ze weergegeven.

Mogelijkheden voor het besparen op de rechtsbijstandverzekering

Er zijn verschillende mogelijkheden om te besparen op de rechtsbijstandverzekering. In dit artikel leggen we je uit hoe ook jij kunt besparen.

Onnodige dekkingen

Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om naast de basisdekking een aantal aanvullende dekkingen af te sluiten. Het is dan de bedoeling om zelf te kiezen welke aanvullende modules al dan niet nodig zijn. Zo hoeft een gepensioneerde natuurlijk geen dekking te hebben voor arbeidsconflicten. Door goed na te gaan welke dekkingen er al dan niet nuttig zijn, is het mogelijk om flink te besparen op de rechtsbijstandverzekering.

Anderzijds zijn er niet veel verzekeraars die zo'n flexibiliteit aanbieden. Het gaat onder andere om de rechtsbijstandverzekeringen van Interpolis, Centraal Beheer en FBTO. Bovendien verschilt het aantal modules en de inhoud ervan van rechtsbijstandverzekeraar tot rechtsbijstandverzekeraar. Rechtsbijstandverzekeringen vergelijken blijft dan ook heel belangrijk. Denk daarbij ook goed na over welke dekkingen al dan niet interessant zijn, zeker wanneer er via de vakbond al sprake is van rechtsbijstand of wanneer gesubsidieerde rechtsbijstand een optie is.

Wijzigingen doorgeven

Vergeet niet om wijzigingen aan de gezinssituatie door te geven. Bij sommige verzekeraars is de rechtsbijstandverzekering flink goedkoper als er minder kinderen zijn meeverzekerd. Ook bij een relatiebreuk is het belangrijk om bijvoorbeeld de gezinspolis om te zetten naar een individuele dekking. Wij raden dan ook aan om iedere wijziging van de gezinssituatie aan de verzekeraar door te geven, maar dit geldt natuurlijk ook voor de andere verzekeringen.

Aanvullende rechtsbijstandverzekeringen

Bij veel verzekeringen worden er aanvullende rechtsbijstandsmodules aangeboden. Het is natuurlijk belangrijk om na te gaan in welke mate ze overlappen met de algemene rechtsbijstandverzekering. Vaak zijn ze ook minder uitgebreid, maar wel goedkoper. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de aanvullende rechtsbijstandverzekering in de autoverzekering. Hier heeft schade claimen bovendien geen gevolgen voor het aantal schadevrije jaren. Vergelijk steeds goed dergelijke, aanvullende rechtsbijstandverzekeringen en de eventuele extra modules. Soms is een flinke besparing zeker mogelijk en valt het verschil tussen de voorwaarden goed mee. En soms worden ze beter achterwege gelaten.

Premiekortingen

Bij tijd en wijle bieden verzekeraars allerlei premiekortingen aan. Bij zogenaamde pakketten is dat vaak het geval. Ook de rechtsbijstandverzekering maakt nu en dan deel uit van zo'n pakket, net zoals bijvoorbeeld de inboedel- en opstalverzekering. Het kan gaan om mooie kortingen, maar het is zeker geen garantie dat een pakket ook echt goedkoper is dan wanneer alle verzekeringen apart werden afgesloten. Bovendien kan er kwaliteitsverschil optreden. Daarom raden we aan om altijd heel nauwgezet de vergelijking te maken.

Eigen bijdrage

Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om vrijwillig een eigen bijdrage te voorzien. Bij een juridisch conflict moet de verzekerde dan zelf een bepaalde som ophoesten. In ruil daarvoor geniet de verzekerde wel van een mooie premiekorting. Ga vooral zelf even na welke eigen bijdrage eenvoudig te dragen is. Vaak is zo'n eigen bijdrage hoe dan ook beperkt.

Rechtsbijstandverzekeringen vergelijken

We haalden het hierboven al meermaals aan: de efficiëntste manier om te besparen op de rechtsbijstandverzekering is door verschillende offertes met elkaar te vergelijken. De voorwaarden en uitsluitingen kunnen soms sterk verschillen en dat heeft natuurlijk ook gevolgen voor de premie. De duurste rechtsbijstandverzekering kan te ruim zijn en de goedkoopste kan onvoldoende dekking bieden, maar daartussenin is er vaak wel enige manoeuvreerruimte.

Veelgestelde vragen over de rechtsbijstandverzekering

Is rechtshulp van de rechtsbijstandverzekeraar wel onafhankelijk?

Ja. Als een verzekeraar meerdere verzekeringen aanbiedt, is hij verplicht om voor de rechtshulp een beroep te doen op externe rechtshulpverleners. Op die manier is onafhankelijke rechtshulp steeds gegarandeerd.

Wat kan ik doen als ik een geschil heb met mijn rechtsbijstandverzekeraar?

Bij onenigheid met de rechtsbijstandverzekeraar kan er een beroep worden gedaan op de zogenaamde geschillenregeling. Hierbij wordt er een beroep gedaan op een onafhankelijke derde, vaak een andere advocaat, voor een second opinion. Als deze onafhankelijke derde het met de verzekerde eens is, kan de zaak dan toch worden behandeld.

Kan ik de rechtsbijstandverzekering inzetten tegen mijn verzekeraar?

Bij de meeste verzekeraars kan dit niet. Vaak staat er in de verzekeringsvoorwaarden dat de rechtsbijstandverzekering niet kan worden ingezet bij een juridisch geschil met de rechtsbijstandverzekeraar. Veel is wel afhankelijk van de formulering. Zo kan het bijvoorbeeld dat de verzekering wel kan worden ingezet wanneer het conflict betrekking heeft op een andere verzekering bij dezelfde verzekeraar.

Is er altijd sprake van een wachttijd?

Neen. Dit is afhankelijk van verzekeraar tot verzekeraar. Bij de meeste verzekeraars is er in sommige gevallen wel een wachttijd voorzien. Voor onverwachte, toekomstige situaties, zoals een ongeval met letselschade, is er meestal geen sprake van wachttijd.

Dekt een particuliere rechtsbijstandverzekering ook conflicten die ik als zzp'er heb?

Neen. Voor bedrijven zijn er speciale rechtsbijstandverzekeringen. Deze zijn vaak duurder omdat bedrijven ook een hoger risico hebben om in een juridisch conflict verzeild te raken. De verzekeraar maakt graag een detailberekening.