Besparen op de rechtsbijstandverzekering
De rechtsbijstandverzekering kan een nuttige verzekering zijn, maar vaak zijn er talloze onnodige dekkingen in opgenomen. Door deze achterwege te laten, is besparen op de rechtsbijstandverzekering zeker mogelijk. Rechtsbijstandverzekeringen vergelijken is een belangrijke tip, maar er zijn zeker nog manieren om te besparen op de rechtsbijstandverzekering. Hieronder zijn ze weergegeven.
Mogelijkheden om te besparen op de rechtsbijstandverzekering
Een rechtsbijstandverzekering kan een waardevolle keuze zijn om jezelf te beschermen tegen onvoorziene juridische problemen. Echter, de premies van deze verzekering kunnen hoog oplopen en een aanzienlijk deel van het maandelijkse budget innemen. Gelukkig zijn er manieren om te besparen op de kosten van de rechtsbijstandverzekering. En dit zonder in te boeten aan bescherming.
Onnodige dekkingen voorkomen
Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om naast de basisdekking een aantal aanvullende dekkingen af te sluiten. Het is dan de bedoeling om zelf te kiezen welke aanvullende modules al dan niet nodig zijn. Zo hoeft een gepensioneerde natuurlijk geen dekking te hebben voor arbeidsconflicten. Door goed na te gaan welke dekkingen er al dan niet nuttig zijn, is het mogelijk om flink te besparen op de rechtsbijstandverzekering.
Anderzijds zijn er niet veel verzekeraars die zo'n flexibiliteit aanbieden. Het gaat onder andere om de rechtsbijstandverzekeringen van Interpolis, Centraal Beheer en FBTO. Bovendien verschilt het aantal modules en de inhoud ervan van rechtsbijstandverzekeraar tot rechtsbijstandverzekeraar. Rechtsbijstandverzekeringen vergelijken blijft dan ook heel belangrijk. Denk daarbij ook goed na over welke dekkingen al dan niet interessant zijn, zeker wanneer er via de vakbond al sprake is van rechtsbijstand of wanneer gesubsidieerde rechtsbijstand een optie is.
Wijzigingen doorgeven aan de verzekeraar
Vergeet niet om wijzigingen aan de gezinssituatie door te geven. Bij sommige verzekeraars is de rechtsbijstandverzekering flink goedkoper als er minder kinderen zijn meeverzekerd. Ook bij een relatiebreuk is het belangrijk om bijvoorbeeld de gezinspolis om te zetten naar een individuele dekking. Wij raden dan ook aan om iedere wijziging van de gezinssituatie aan de verzekeraar door te geven, maar dit geldt natuurlijk ook voor de andere verzekeringen.
Aanvullende rechtsbijstandverzekeringen controleren
Bij veel verzekeringen worden er aanvullende rechtsbijstandsmodules aangeboden. Het is natuurlijk belangrijk om na te gaan in welke mate ze overlappen met de algemene rechtsbijstandverzekering. Vaak zijn ze ook minder uitgebreid, maar wel goedkoper. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de aanvullende rechtsbijstandverzekering in de autoverzekering. Hier heeft schade claimen bovendien geen gevolgen voor het aantal schadevrije jaren. Vergelijk altijd goed dergelijke, aanvullende rechtsbijstandverzekeringen en de eventuele extra modules. Soms is een flinke besparing zeker mogelijk en valt het verschil tussen de voorwaarden goed mee. En soms worden ze beter achterwege gelaten.
Premiekortingen claimen
Bij tijd en wijle bieden verzekeraars allerlei premiekortingen aan. Bij zogenaamde pakketten is dat vaak het geval. Ook de rechtsbijstandverzekering maakt nu en dan deel uit van zo’n pakket. Dit is ook het geval voor onder meer de inboedel- en opstalverzekering. Het kan gaan om mooie kortingen, maar het is zeker geen garantie dat een pakket ook echt goedkoper is dan wanneer alle verzekeringen apart werden afgesloten. Bovendien kan er kwaliteitsverschil optreden. Daarom raden we aan om altijd heel nauwgezet de vergelijking te maken.
Eigen bijdrage verhogen
Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om vrijwillig een eigen bijdrage te voorzien. Bij een juridisch conflict moet de verzekerde dan zelf een bepaalde som ophoesten. In ruil daarvoor geniet de verzekerde wel van een mooie premiekorting. Ga vooral zelf even na welke eigen bijdrage eenvoudig te dragen is. Vaak is zo'n eigen bijdrage hoe dan ook beperkt.
Betaal jaarlijks in plaats van maandelijks
Een andere manier om te besparen op de rechtsbijstandverzekering is door jaarlijks in plaats van maandelijks te betalen. Veel verzekeraars bieden een korting aan als je ervoor kiest om de jaarpremie voor de rechtsbijstandverzekering in één keer te betalen. Dit kan aanzienlijk schelen in de totale kosten van de verzekering. Dit is uiteraard enkel interessant zijn als je het kunt veroorloven om het bedrag in één keer te betalen.
Rechtsbijstandverzekeringen vergelijken
We haalden het hierboven al meermaals aan: de efficiëntste manier om te besparen op de rechtsbijstandverzekering is door verschillende offertes met elkaar te vergelijken. De voorwaarden en uitsluitingen kunnen soms sterk verschillen en dat heeft natuurlijk ook gevolgen voor de premie. De duurste rechtsbijstandverzekering kan te ruim zijn en de goedkoopste kan onvoldoende dekking bieden, maar daartussenin is er vaak wel enige manoeuvreerruimte.
Opletten met alles-in-eenpakketten
Hoewel het bundelen van verschillende verzekeringen bij één verzekeraar aantrekkelijk kan lijken ten gevolge van de pakketkorting, is het belangrijk om toch goed op te letten. Het feit dat een verzekeraar bijvoorbeeld een uitstekende autoverzekering of inboedelverzekering aanbiedt, betekent niet noodzakelijkerwijs dat hun rechtsbijstandverzekering ook van dezelfde kwaliteit is. Het is belangrijk om de voorwaarden en dekking van de rechtsbijstandverzekering grondig te onderzoeken, zelfs als je al vertrouwd bent met andere verzekeringen bij dezelfde verzekeraar.
Bovendien kan het zijn dat de premies van de rechtsbijstandverzekering in het pakket relatief hoog zijn in vergelijking met andere verzekeraars die alleen rechtsbijstandverzekeringen aanbieden. Het is dus altijd raadzaam om verschillende verzekeraars te vergelijken en te bepalen welke optie het beste past bij uw persoonlijke situatie en behoeften.
Veelgestelde vragen over de rechtsbijstandverzekering
Een rechtsbijstandverzekering kan je helpen om jezelf te beschermen tegen juridische problemen en geschillen. Echter, het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering en het begrijpen van de voorwaarden kan soms verwarrend zijn. Hieronder hebben we de meest gestelde vragen over rechtsbijstandverzekeringen beantwoord. Dit om je te helpen bij het maken van de juiste keuze en om je een beter begrip te geven van wat je kunt verwachten van deze belangrijke verzekering.
Is rechtshulp van de rechtsbijstandverzekeraar wel onafhankelijk?
Ja. Als een verzekeraar meerdere verzekeringen aanbiedt, is hij verplicht om voor de rechtshulp een beroep te doen op externe rechtshulpverleners. Op die manier is onafhankelijke rechtshulp altijd gegarandeerd.
Wat kan ik doen als ik een geschil heb met mijn rechtsbijstandverzekeraar?
Bij onenigheid met de rechtsbijstandverzekeraar kan er een beroep worden gedaan op de zogenaamde geschillenregeling. Hierbij wordt er een beroep gedaan op een onafhankelijke derde, vaak een andere advocaat, voor een second opinion. Als deze onafhankelijke derde het met de verzekerde eens is, kan de zaak dan toch worden behandeld.
Kan ik de rechtsbijstandverzekering inzetten tegen mijn verzekeraar?
Bij de meeste verzekeraars kan dit niet. Vaak staat er in de verzekeringsvoorwaarden dat de rechtsbijstandverzekering niet kan worden ingezet bij een juridisch geschil met de rechtsbijstandverzekeraar. Veel is wel afhankelijk van de formulering. Zo kan het bijvoorbeeld dat de verzekering wel kan worden ingezet wanneer het conflict betrekking heeft op een andere verzekering bij dezelfde verzekeraar.
Is er altijd sprake van een wachttijd?
Neen. Dit is afhankelijk van verzekeraar tot verzekeraar. Bij de meeste verzekeraars is er in sommige gevallen wel een wachttijd voorzien. Voor onverwachte, toekomstige situaties, zoals een ongeval met letselschade, is er meestal geen sprake van wachttijd.
Dekt een particuliere rechtsbijstandverzekering ook conflicten die ik als zzp'er heb?
Neen. Voor bedrijven zijn er speciale rechtsbijstandverzekeringen. Deze zijn vaak duurder omdat bedrijven ook een hoger risico hebben om in een juridisch conflict verzeild te raken. De verzekeraar maakt graag een detailberekening.