Het is mogelijk om te besparen op de aansprakelijkheidsverzekering, maar verwacht daarbij geen wonderen. De AVP-verzekering is een betaalbare verzekeringen dus vaak levert zo'n besparing maximaal enkele euro's per maand op. Dankzij zogenaamde combinatie- of pakketkortingen is het wel mogelijk om een mooie korting te verzilveren op bijvoorbeeld de opstal- of inboedelverzekering. Het is dan ook aanbevolen om ook voor de andere verzekeringen te kijken waar besparen mogelijk is.

Eigen risico verhogen

Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om het eigen risico vrijwillig te verhogen in ruil voor een premiekorting. Bij sommige verzekeraars kan het eigen risico verhoogd worden tot ruim 500 euro. Dit levert een beperkt voordeel op van ongeveer 6 tot 14 euro per jaar (bron: Consumentenbond). Bij een aantal verzekeraars is het ook mogelijk om enkel het eigen risico voor schade door de kinderen te verhogen. Dit kan een premievoordeel van 20% opleveren. Ten slotte biedt ASR de mogelijkheid aan om het eigen risico voor huisdieren te verhogen naar 250 euro in ruil voor een premiekorting. Op het moment van schrijven is dit de enige verzekeraar die deze optie aanbiedt.

Besparen door verschillende verzekeringen te combineren

De AVP-verzekering is niet meteen de duurste verzekering, maar het is wel een verzekering die vrijwel iedereen heeft. In het kader van een alles-in-1-verzekeringspakket kan het interessant zijn om de AVP-verzekering bij dezelfde verzekeraar af te sluiten als bijvoorbeeld de opstalverzekering en de inboedelverzekering, zelfs als de AVP-verzekeraar iets duurder is. Dat komt omdat verzekeraars vaak kortingen toekennen als er verschillende verzekeringen bij hen worden afgesloten. Omdat de opstal- en inboedelverzekering een stuk duurder zijn, kan deze korting zelfs ruimschoots een iets duurdere AVP-verzekering compenseren.

Daarom raden we aan om het altijd vanuit dit breder perspectief te bekijken. Bij sommige verzekeraars kan zo'n korting per slot van rekening tot meer dan tien procent oplopen.

Even wachten op een korting

Het is zeker niet zo dat overstappen naar een andere verzekeraar altijd de betere keuze is, zeker niet wanneer de verschillen beperkt zijn. Dat komt omdat pakketkortingen verloren kunnen gaan, maar ook omdat sommige verzekeraars loyaliteitskortingen toekennen. Hierbij wordt de AVP-verzekering goedkoper naarmate de verzekeringsnemer langer klant is. Soms kan een jaartje wachten alsnog goedkoper zijn dan veranderen van AVP-verzekeraar.

Besparen door wijzigingen door te geven

Wanneer de gezinssamenstelling wijzigt, is het belangrijk om dit steeds aan de AVP-verzekeraar door te geven. Het gaat dan bijvoorbeeld om kinderen die het huis uit zijn, een echtscheiding of een inwonende ouder die komt te overlijden. In sommige gevallen kan de nieuwe berekening een besparing op de premie opleveren.

Besparen door voor een volledig jaar te betalen

Bij sommige verzekeraars kan de verzekeringsnemer een korting krijgen door de premie meteen voor een volledig jaar te betalen in plaats van te kiezen voor de maandelijkse betaling van de premie. Deze korting is vaak vrij beperkt en meestal niet hoger dan 1%. Indien dit bedrag op een rekening staat, is meteen jaarlijks betalen zeker het overwegen waard. De rentevoeten bij financiële instellingen zijn doorgaans toch niet interessanter.

Aansprakelijkheidsverzekeringen vergelijken

Ten slotte zijn er best wel wat prijsverschillen tussen AVP-verzekeraars en is het mogelijk om te besparen door aansprakelijkheidsverzekeringen te vergelijken. We raden echter aan om daarbij niet alleen rekening te houden met de premie, maar ook met de voorwaarden. In het algemeen is het zo dat een goedkopere verzekering ook minder bescherming biedt. Dat is niet altijd negatief. Zeker niet als de goedkopere verzekering beter aansluit bij de levenssituatie van de verzekerde.

Veelgestelde vragen over besparen op de aansprakelijkheidsverzekering

  • Kan ik besparen door de dekking van de AVP-verzekering te beperken?

De inhoud van de polis ligt meestal grotendeels vast, behalve dan het maximaal verzekerd bedrag. Bij sommige verzekeraars kan de dekking min of meer vrij gekozen worden, vaak op basis van een aantal keuzebedragen. Bij Promovendum is er bijvoorbeeld de keuze tussen een verzekerd bedrag van 3 miljoen euro en een verzekerd bedrag van 1,5 miljoen euro. In dat tweede geval kan er vaak flink worden bespaard. Bij Promovendum loopt de besparing tot 25% op als het verzekerd bedrag 50% lager ligt. Bij sommige verzekeraars zoals InShared ligt het verzekerd bedrag vooraf vast en is aanpassen niet mogelijk.

  • Zijn er verder nog verschillen tussen AVP-verzekeringen?

De belangrijkste verschillen hebben te maken met de extraatjes of de situaties waarbij er geen sprake is van aansprakelijkheid, maar de AVP-verzekeraar toch de schade zal vergoeden. Het gaat bijvoorbeeld om sport- en spelclausules of opzichtclausules. Daarnaast bieden sommige verzekeraars via hun netwerk kortingen aan. Bij Promovendum is het bijvoorbeeld mogelijk om korting te krijgen op stoppen-met-rokenprogramma's, waardoor het risico op het veroorzaken van brandschade natuurlijk afneemt.

  • Moet mijn kind zich apart verzekeren?

Als de kinderen nog thuis wonen is dat meestal niet nodig. Ook wanneer studerende kinderen uitwonend zijn voor hun studies, zal de AVP-verzekering meestal de schade vergoeden en is een aparte AVP-verzekering niet nodig. Soms zijn er wel beperkingen en moet het bijvoorbeeld verplicht gaan om een voltijdstudie of moet het kind in Europa studeren. Als de AVP-verzekering geen dekking biedt, kan de student een eigen AVP-verzekering afsluiten. Vaak is het interessanter om over te stappen naar een andere AVP-verzekeraar die wel dekking verleent.

  • Ik kan mijn premie niet betalen, wat doe ik?

Neem altijd contact op met de verzekeraar. Bij een onbetaalde premie mag de verzekeraar alle verzekeringen die op de polis staan meteen stopzetten. Dan is de verzekerde niet langer gedekt. Bespreek de situatie met de verzekeraar, geef duidelijk aan wat de aanleiding is en communiceer duidelijk wanneer de betaling zal volgen.

  • Mijn gezinssituatie is gewijzigd maar ik wil dat niet melden omdat ik dan meer moet betalen. Is dat slim?

Wanneer belangrijke veranderingen niet worden gemeld, mag de verzekeraar de verzekering meteen stopzetten. In uitzonderlijke gevallen kan de verzekeraar zelfs de schade afwijzen, maar meestal zal de verzekeraar slechts gedeeltelijk uitbetalen. Wijzigingen niet doorgeven, is hoe dan ook niet slim.