EN

Het verzekeren van een boot

zeilboot

Nederland is een echt watersportland en dat hoeft niet te verbazen, want ongeveer 18% van het oppervlak van ons land bestaat uit water. Als je een boot hebt, is het belangrijk om deze goed te verzekeren. Je hebt de keuze tussen verschillende dekkingen en goed vergelijken is toch wel de boodschap.

    Bootverzekering voor pleziervaart

    zeiltocht

    Een goede bootverzekering is aan te raden, ook als er louter sprake is van pleziervaart. Niet alleen omdat een boot een duur speeltje is, maar ook omdat een boot bij een aanvaring veel schade kan aanrichten. Soms is een bootverzekering niet alleen aan te raden, maar ook verplicht. Houd er rekening mee dat er in het buitenland andere regels gelden dan in Nederland.

    De boot wel of niet verzekeren

    In de meeste gevallen is een boot verzekeren niet verplicht, hoewel er ook uitzonderingen zijn. Hoe dan ook is een boot verzekeren steeds aan te raden. Je hebt daarbij de keuze tussen de volgende dekkingen:

    • WA-dekking

    • Basiscascodekking

    • Uitgebreide cascodekking of volledige cascodekking

    • Eventueel meeverzekeren van een volgboot of een trailer

    • Inboedelverzekering

    • Ongevallendekking opvarenden

    • Rechtsbijstand

    In sommige gevallen is een WA-dekking niet nodig. Bij kleine bootjes is de boot soms al verzekerd op basis van de particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Dit verschilt per verzekeraar. Onder een klein bootje verstaat men boten met een buitenboordmotor met een vermogen van 4 pk of minder en/of een zeil van 16 m² of minder. Een cascodekking blijft dan interessant.

    Landen waar de bootverzekering verplicht is

    In Nederland is een bootverzekering in principe niet verplicht, behoudens uitzonderingen. Dit zijn echter de regels in Nederland. In het buitenland kan een WA-dekking soms wel verplicht zijn. Daar moet je rekening mee houden als je met je boot naar het buitenland gaat.

    • Griekenland

    • Italië

    • Kroatië

    • Spanje

    Als je naar deze landen gaat, dien je bij een controle een internationaal verzekeringsbewijs voor te leggen. De gedekte bedragen en de verdere voorwaarden waaraan de verzekering moet voldoen, verschilt per land. Er kunnen ook extra eisen gelden. In Italië dien je bijvoorbeeld niet alleen over een internationaal verzekeringsbewijs te beschikken, maar ook over een speciaal Italiaans certificaat. Bij het plannen van je reis is het aan te raden om het een en ander te bespreken met de bootverzekeraar.

    WA-dekking bij wedstrijden, stalling of bepaalde waterwegen

    In Nederland is een boot verzekeren in principe niet verplicht. In sommige gevallen wordt een WA-dekking wel verplicht door een organisatie of een beheerder van bijvoorbeeld een jachthaven. De verzekeringsplicht volgt dan uit de contractuele afspraken of uit een reglement waar de deelnemer zich mee akkoord heeft verklaard, maar niet uit de wet. Onder andere in de volgende gevallen kan een WA-dekking verplicht zijn:

    • Bij een zeilwedstrijd

    • Bij een stalling in een jachthaven

    • Bij een plaatsing in een botenstalling

    • Bij het bevaren van bepaalde (veelal drukke) waterwegen

    Bootverzekering: dekking basis casco

    Bij een dekking basis casco is de boot ook verzekerd tegen een beperkt aantal schadegevallen. Het gaat dan onder andere om inbraakschade of schade door een poging tot diefstal. Ook brandschade en natuurschade worden gedekt door de basiscascodekking. Het gaat dan bijvoorbeeld om de schade door stormweer, bliksem en hagel. Bij sommige verzekeraars is de inboedel standaard meeverzekerd voor een deel van de verzekerde som van de boot, bijvoorbeeld voor twintig procent.

    Bootverzekering: dekking volledige casco

    Tot de dekking volledige casco behoren alle dekkingen die ook gelden bij de dekking basis casco, met daarbovenop ook andere schade, zoals vorstschade, schade door een eigen gebrek, vandalismeschade, overspanningsschade en inductieschade. Ook schade aan de eigen boot door een aanvaring is in principe verzekerd.

    Bij sommige verzekeraars geniet je gedurende een bepaalde periode van een aanschafwaardegarantie. Dat wil zeggen dat de volledige aanschafwaarde wordt vergoed als de boot total loss raakt of wordt gestolen en dat de boot gedurende een bepaalde periode nog niet meteen wordt afgeschreven.

    Meeverzekeren van volgboot of trailer

    Bij een aantal verzekeraars is het mogelijk om ook een volgboot of een boottrailer te verzekeren, veelal op voorwaarde dat er een cascoverzekering voor de boot wordt afgesloten. Dit dekt dan ook beschadigingen aan of verlies door bepaalde vormen van onheil. In principe vergoedt men dit op basis van de dagwaarde en is de aanschafwaardegarantie niet van toepassing op de trailer of de volgboot. Soms worden er eisen gesteld aan de volgboot en is de verzekerde waarde beperkt. Raadpleeg met andere woorden de polisvoorwaarden voor meer concrete informatie hieromtrent.

    Inboedelverzekering

    In een boot zijn er vaak waardevolle spullen aanwezig. De inboedeldekking vergoedt schade aan de inboedel, bijvoorbeeld door stormweer. Bij sommige verzekeraars is de inboedel automatisch verzekerd als er een cascodekking is. Bij schade aan de inboedel vergoedt men in principe de werkelijke schade, veelal beperkt tot een opgegeven bedrag.

    Meer informatie over de inboedelverzekering

    Ongevallenverzekering opvarenden

    Bij een ongeval met de boot kunnen opvarenden, zoals gasten of familieleden, blijvend invalide raken of zelfs overlijden. De ongevallenverzekering kent dan een vergoeding toe. Vaak geldt de dekking ook wanneer je aan boord gaat of van boord gaat.

    Meer informatie over de ongevallenverzekering

    Dekking rechtsbijstand

    Tussen booteigenaars kan er al eens een juridisch conflict ontstaan. Dat kan bijvoorbeeld ook gebeuren bij het aanmeren in een jachthaven. Dergelijke meningsverschillen worden gedekt door de dekking rechtsbijstand. De verzekerde heeft dan recht op juridische bijstand op kosten van de verzekeraar. Soms zijn ook conflicten met betrekking tot het onderhoud van de boot verzekerd.

    Meer informatie over de rechtsbijstandverzekering

    Dekking verhuur tussen particulieren

    Bij de meeste verzekeraars is verhuur tussen particulieren uitgesloten. Dat wil zeggen dat men dan nog zelf een afdoende verzekering dient af te sluiten. Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om een extra dekking verhuur tussen particulieren op te nemen, veelal op voorwaarde dat er ook een volledige cascodekking is. Verhuurplatforms als Barqo verplichten zo’n aanvullende verzekering bij het verhuren van een boot via hun platform.

    Bootverzekeringen vergelijken

    Bij het vergelijken van bootverzekeringen zijn er veel dingen om op te letten. In de eerste plaats is er natuurlijk het onderscheid tussen de WA-dekking, de dekking beperkt casco en de dekking volledige casco. Daarnaast is het belangrijk om de polisvoorwaarden door te nemen, want de verschillen zijn vaak groot. Zo is de inboedelverzekering niet altijd automatisch inbegrepen. En niet bij alle verzekeraars is het mogelijk om verhuur tussen particulieren afdoende te verzekeren. Dan kan het interessanter zijn om te kiezen voor een andere bootverzekeraar.

    WA-dekkingBeperkt cascoVolledig casco
    Schade aan derdenJaJaJa
    Opruimings- en bergingskostenJaJaJa
    Brand, explosie, blikseminslag en stormNeeJaJa
    Inductie na blikseminslagNeeJaJa
    Diefstal en inbraakNeeJaJa
    Schade aan eigen boot door aanvaringNeeNeeJa

    Verzekering zeilboot

    Met een zeilboot kan je pas echt varen. Er is geen herrie en je moet nog echt werken om voort te bewegen. Er is ook geen motor die schade kan oplopen. Maar dat betekent niet dat een verzekering onnodig is, integendeel. Ook bij een zeilboot is een verzekering heel belangrijk. Voor zeilboten zijn er vaak heel gunstige dekkingen met soms zelfs helemaal geen eigen risico en no-claimkortingen die tot veertig procent kunnen bedragen.

    zeilboten

    Verzekering speedboot

    Met een speedboot varen, is voor velen een passie. Een goede verzekering moet die passie beschermen. Speedboten zijn soms al voor enkele euro’s per maand te verzekeren, maar de exacte premie is van veel zaken afhankelijk. Bijvoorbeeld van het vermogen van de speedboot, van de lengte van de speedboot en van de waarde van de speedboot. Let bij het vergelijken van een speedbootverzekering goed op het vaargebied, want dit is soms beperkt.

    speedboot

    Verzekering sloep

    Een sloepverzekering is vaak relatief voordelig. Het is wel belangrijk om goed het vaargebied aan te geven. De voordeligste sloepverzekeringen zijn namelijk beperkt tot Nederland. Voor een ruimer vaargebied moet je dan meer betalen. De WA-dekking is bij een sloepverzekering de voordeligste optie, maar een cascodekking is wel aan te raden. Dan is ook schade aan jouw sloep gedekt. Een sloep verzekeren, is altijd maatwerk. Maar dat neemt niet weg dat sloepverzekeringen vergelijken nog steeds erg belangrijk is.

    sloep

    Verzekering jacht

    De waarde van een jacht kan hoog oplopen. Het gaat om een heel kostbaar bezit en dan is een goede verzekering een must. Bovendien kan een grote (zeil)jacht veel schade aanrichten. Een WA-dekking is echt wel aan te raden, maar ook een cascodekking is zeker een goed idee. Bij sommige verzekeraars genieten mensen die kiezen voor een jachtverzekering van extraatjes, zoals 24 uur pechhulp. Dat kan zeker een reden zijn om al dan niet voor een bepaalde jachtverzekering te kiezen.

    jacht

    Kosten van een bootverzekering

    Het is moeilijk om te zeggen wat een bootverzekering kost. Het is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Niet alle verzekeraars houden rekening met dezelfde factoren of laten deze factoren even sterk doorwegen. Daarom is het vergelijken van bootverzekeringen aan te raden. De onderstaande factoren beïnvloeden de premie van een bootverzekering.

    Bepalende factorToelichting
    Soort vaartuigKeuze tussen motorboot, zeilboot, speedboot, open catamaran, sloep, platbodem, rubberboot of jetski. Gemotoriseerde vaartuigen zijn vaak duurder om te verzekeren. Het vermogen speelt dan ook een rol.
    BouwjaarOudere boten vertonen sneller gebreken
    Lengte van de bootEen langere boot veroorzaakt sneller schade
    Waarde van de bootInclusief de binnen- of buitenboordmotor. Hoe duurder de boot, des te duurder de premie. Er wordt gekeken naar de dagwaarde op het moment van het aangaan van de verzekering.
    LigplaatsVaak geldt de cascodekking enkel als de boot een vaste ligplaats heeft in een bewaakte jachthaven, soms met uitzondering van de stadsgrenzen van grote steden als Amsterdam en Rotterdam. De provincie van de vaste ligplaats kan de premie beïnvloeden.
    Gecertificeerd vaartuigvolgsysteemAfhankelijk van de verzekerde waarde wordt dit door de verzekeraar verplicht of levert het een premiekorting op.
    GeboortedatumJongeren en ouderen betalen over het algemeen meer voor een bootverzekering, net zoals dat ook bij auto’s het geval is.
    Aantal schadevrije jarenAan te tonen door middel van een royementsverklaring van de vorige verzekeraar. Levert een korting op.
    Extra opties en dekkingenBijvoorbeeld: volgboot verzekeren, ongevallenverzekering opvarenden, dekking rechtsbijstand, aanvullende dekking verhuur tussen particulieren en dergelijke meer.
    GebruikLouter recreatief gebruik is goedkoper te verzekeren dan de deelname aan wedstrijden, verhuur of zakelijk gebruik. Bij sommige verzekeraars kan men enkel recreatief gebruik verzekeren.

    Overstappen van bootverzekering

    Overstappen van bootverzekering gaat vaak vrij eenvoudig. De meeste bootverzekeraars hanteren een opzegtermijn van een maand. Bovendien bieden veel bootverzekeraars een overstapservice aan. Dat wil zeggen dat zij de opzegging bij de oude verzekeraar regelen en ervoor zorgen dat de nieuwe bootverzekering hier perfect op aansluit. Zo ben je nooit een dag onverzekerd of dubbel verzekerd.

    Bij het overstappen van bootverzekering is het nodig om een royementsverklaring van de vorige verzekeraar te laten zien. Op basis hiervan houdt de nieuwe verzekeraar rekening met het aantal schadevrije jaren. Dit levert een korting op de premie van de bootverzekering op.

    Verzekeraars die een bootverzekering aanbieden

    Er zijn verschillende verzekeraars die een bootverzekering aanbieden. Een bekende aanbieder van bootverzekeringen is ANWB. Een pluspunt van ANWB is dat ook ANWB Pechhulp een mogelijkheid is. Bij pech op het water geniet je dan van ervaren servicemonteurs die je bijstaan. Bij ANWB is de boot bovendien verzekerd wanneer een kind vanaf twaalf jaar met de boot vaart (bij boten met een lengte tot 7 meter). ANWB is echter zeker niet de enige verzekeraar die een bootverzekering aanbiedt. Hieronder zijn alle bootverzekeringen en bootverzekeraars weergegeven.

    • A.s.r. Bootverzekering

    • ANWB Bootverzekering

    • AON Bootverzekering

    • Avero Achmea Watersportverzekering

    • Centraal Beheer Bootverzekering

    • Eerdmans Jachtverzekeringen

    • FBTO Bootverzekering

    • Interpolis Bootverzekering (via Rabobank)

    • Nationale-Nederlanden Bootverzekering

    • Turien&Co Bootverzekering

    • TVM Pleziervaartuigverzekering

    • Univé Bootverzekering

    Bij veel van deze verzekeraars is het mogelijk om online de premie te berekenen. Bij een aantal verzekeraars is het nodig om contact op te nemen met de verzekeraar. Hoe dan ook is het een goed idee om de verzekeringskaarten nauwgezet door te nemen en om de premies te vergelijken.

    Bootverzekering vs. woonbootverzekering

    woonboot

    Een woonboot verzekeren, is anders dan een huis verzekeren en is ook nog eens anders dan een klassieke boot verzekeren. Dat is logisch. Een boot gebruik je vooral recreatief, terwijl een woonboot non-stop en voortdurend wordt bewoond. Bovendien wil je dat schade aan een woonboot snel wordt opgelost, zodat je er veilig kan blijven wonen. En dat terwijl een klassieke boot gerust even bij de hersteller kan blijven.

    Vaak worden er bij woonbootverzekeringen ook specifieke eisen gesteld die men bij een klassieke bootverzekering niet stelt. Zo moet de ligplaats veelal verplicht in Nederland zijn en dient de woonboot een betonnen casco of een metalen romp te hebben. Over het algemeen maakt het niet uit of de woonboot als vakantiewoning wordt gebruikt of permanent wordt bewoond.

    Er zijn natuurlijk ook gelijkenissen. Zo is het bij een woonbootverzekering, net als bij een bootverzekering, mogelijk om de aansprakelijkheid te verzekeren. Ook schade aan de eigen (woon)boot kan worden verzekerd. Er gaat bij een woonbootverzekering wel iets meer aandacht naar de inboedel en naar aanvullende dekkingen, zoals een aanvullende dekking voor een drijvend terras, een aanvullende dekking voor een meerpaal of een aanvullende dekking voor een steiger.

    De ligplaats weegt extra zwaar door op de verzekeringsvoorwaarden. Over het algemeen geldt er een hoger eigen risico of een hogere premie bij een ligplaats in grote steden als Amsterdam en Rotterdam. Dat komt omdat het risico op diefstal groter is.

    Veelgestelde vragen omtrent het afsluiten van een bootverzekering

    Een bootverzekering is een onconventionele verzekering die door verzekeraars minder wordt gepromoot. Hierdoor hebben veel mensen er nog vragen over. Door een aantal veelgestelde vragen te beantwoorden, helpen we je verder.

    Is een bootverzekering verplicht?

    In Nederland is een bootverzekering in principe niet verplicht. Het kan wel dat dit contractueel wordt verplicht, bijvoorbeeld door een jachthaven of door de wedstrijdorganisatie. In sommige landen rond de Middellandse Zee is een bootverzekering wel verplicht.

    Hoe zit het met de bootverzekering als ik naar het buitenland wil varen?

    Of de bootverzekering ook in het buitenland dekking verleent, kan sterk verschillen. Bij het aangaan van de verzekering wordt er namelijk een geografisch vaargebied vastgelegd. Dit kan bijvoorbeeld Nederland, Europa (en het Middellandse Zeegebied) of de hele wereld zijn. Dit beïnvloedt uiteraard de te betalen premie. Houd er rekening mee dat sommige landen extra eisen stellen aan de bootverzekering.

    Hoe wordt de premie van de bootverzekering bepaald?

    Talloze factoren spelen een rol. Daarbij staat het risico centraal, net als de verzekerde waarde. Het gaat onder andere om de volgende factoren: het soort vaartuig, het bouwjaar, de lengte van de boot, de waarde van de boot, de vaste ligplaats van de boot, het al dan niet beschikken over een gecertificeerd vaartuigvolgsysteem en hoe de boot wordt gebruikt (bv. enkel recreatief of ook zakelijk). Verder houdt men rekening met de gewenste dekkingen, de geboortedatum van de aanvrager en het aantal schadevrije jaren.

    Waar kan ik een bootverzekering afsluiten?

    Hoewel de bootverzekering niet actief wordt gepromoot, zijn er talloze verzekeraars die een bootverzekering aanbieden. De grootste en bekendste bootverzekeraars zijn ANWB, Centraal Beheer, Interpolis, Nationale-Nederlanden, TVM en Univé. Er zijn echter nog heel wat andere verzekeraars die een bootverzekering aanbieden.

    Moet ik een bootverzekering afsluiten als ik deelneem aan een zeilwedstrijd?

    Dit wordt niet verplicht door de wet, maar in het wedstrijdreglement kan er wel zo’n verplichting zijn opgenomen. Houd er rekening mee dat sommige bootverzekeraars uitsluitingen hebben voor zeilwedstrijden en dan geen dekking verlenen. Dit is iets om op te letten bij het vergelijken van bootverzekeringen.