EN

Het trekker- of tractorkenteken

Bezitters van landbouwtrekkers, bosbouwtrekkers, motorrijtuigen met een beperkte snelheid (MMBS’en), land- of bosbouwhaanhangwagens en verwisselbaar getrokken uitrustingsstukken zijn verplicht om deze te registreren. Deze registratie diende voor 1 januari 2022 te gebeuren. Indien een voertuig niet is geregistreerd, mag het niet langer de openbare weg op. Nieuwe voertuigen krijgen meteen een kenteken.

Inhoud

  Tractor zonder kenteken rijdt op de weg

  Kentekenplaatplicht voor (land)bouwvoertuigen

  Over de kentekenplaatplicht voor landbouwvoertuigen werd er in ons land al lang gediscussieerd. Een Europese dwangsom dwong de Nederlandse overheid om actie te ondernemen. Daarop heeft de RDW een registratiesysteem opgestart. Nieuwe tractoren en trekkers krijgen meteen een kenteken. Bij een verkoop moet het kenteken worden overgeschreven.

  Registreren van oude tractor of trekker

  Het registreren van een van deze voertuigen kon tot 1 januari 2022 via de website van de RDW. Daarvoor dienden een aantal voertuiggegevens te worden doorgegeven. Ook een foto van het typeplaatje met het VIN-nummer was verplicht om de aanvraag te vervolledigen. Indien alle gevraagde gegevens correct werden doorgegeven, was het online registreren van een tractor of trekker eenvoudig en werd de aanvraag snel afgehandeld. Sinds 1 januari 2022 is het niet langer mogelijk om online te registreren.

  Tijdelijk konden voertuigen zonder een vereiste technische keuring worden ingeschreven. Dit was enkel mogelijk voor bestaande voertuigen. Voertuigen die later in gebruik zijn genomen, dienden eerst te worden gekeurd bij een keuringsstation van de RDW.

  Tijdelijk kenteken voor landbouwvoertuigen

  Het was mogelijk dat er een tijdelijk kenteken werd toegekend, omdat de RDW de aanvraag nog niet had afgehandeld. Een tijdelijk kenteken was geldig tot 1 januari 2023. Tot die tijd was het toegestaan om met een tijdelijk kenteken voor landbouwvoertuigen te rijden. Per 1 januari 2023 is dit enkel nog toegestaan met een definitief kenteken.

  Kenteken- en verzekeringsplicht voor tractor en trekker

  Niet alleen geldt er een kentekenplicht voor tractors en trekkers, maar bovendien dienen deze voertuigen ook verplicht WA-verzekerd te zijn vanaf het moment dat ze op naam staan. Bij het aangaan van een tractorverzekering geef je de meldcode en het kentekennummer door aan de verzekeraar. De verzekeraar geeft aan de RDW door dat het voertuig is verzekerd. Het verzekeren van het voertuig via een algemene bedrijfspolis volstaat niet. Wie niet is verzekerd, kan een boete krijgen.

  Wel of geen kentekenplaat voor land- of bosbouwtrekkers

  Niet alle landbouwvoertuigen dienen verplicht over een kentekenplaat te beschikken. Tot 1 januari 2025 geldt de verplichting voor bestaande, geregistreerde trekkers, mobiele machines, MMBS’en, land- en bosbouwaanhangwagens en getrokken verwisselbare uitrustingsstukken die harder rijden dan 25 km/u. Vanaf 1 januari 2025 komt deze snelheidsbeperking te vervallen. Er gelden uitzonderingen voor onder meer landbouwvoertuigen en mobiele machines met een maximumconstructiesnelheid van 6 km/u, meeneemheftrucks en fluittreintjes.

  Type voertuigCategorieKenteken verplicht
  Land- of bosbouwtrekker (> 40 km/u)Bestaand en nieuwJa
  Land- of bosbouwtrekkers (≤ 40 km/u en > 25 km/u)BestaandVanaf 1 januari 2025
  Land- of bosbouwtrekkers (≤ 40 km/u en > 25 km/u)NieuwJa
  Land- of bosbouwtrekkers (≤ 25 km/u)BestaandVanaf 1 januari 2025
  Land- of bosbouwtrekkers (≤ 25 km/u)NieuwJa
  Mobiele machinesNieuwJa
  Aanhangwagens (> 25 km/u)BestaandVanaf 1 januari 2025
  Aanhangwagens (> 25 km/u)NieuwJa
  Aanhangwagens (≤ 25 km/u)BestaandNee, tenzij een ontheffing noodzakelijk is
  Aanhangwagens (≤ 25 km/u)NieuwJa
  Verwisselbare getrokken uitrustingsstukken (> 25 km/u)BestaandVanaf 1 januari 2025
  Verwisselbare getrokken uitrustingsstukken (> 25 km/u)NieuwJa
  Verwisselbare getrokken uitrustingsstukken (< 25 km/u)BestaandNee, tenzij een ontheffing noodzakelijk is
  Verwisselbare getrokken uitrustingsstukken (< 25 km/u)NieuwJa
  MMBSBestaandVanaf 1 januari 2025 of eerder indien sneller dan 25 km/u

  Veelgestelde vragen over het verplichte kenteken voor de tractor of trekker

  Het beschikken over een kenteken voor een tractor of trekker is sinds kort verplicht. Er gelden echter overgangsperiodes, wat het ingewikkeld maakt en wat bij veel mensen vragen oproept. Hieronder vind je de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen over de kentekenplicht voor tractors en trekkers.

  Heb ik een kentekenplaat nodig als mijn tractor niet harder gaat dan 25 km/u?

  Indien het bestaande voertuig niet harder gaat dan 25 km/u is er momenteel geen kentekenplaat nodig. Dit wijzigt in 2025. Deze overgangsregeling geldt niet voor nieuwe tractors. Bij een nieuwe tractor is een kentekenplaat wel verplicht.

  Moet ik een nieuwe tractor zelf registreren?

  Nee, als je een nieuwe tractor koopt en de registratie- en kentekenplicht voor deze tractor van toepassing is, wordt het voertuig met kenteken afgeleverd.

  Waarom is het verplichte kenteken voor tractors of trekkers ingevoerd?

  De verplicht is opgelegd door de Europese Commissie. Het verplichte kenteken moet het eenvoudiger maken om bij een ongeluk de bestuurder op te sporen. Bij een diefstal is het dan weer eenvoudiger om een gestolen voertuig te herkennen.

  Is een kenteken verplicht als ik het voertuig enkel op mijn eigen terrein gebruik?

  De kentekenplicht geldt enkel voor voertuigen die op de openbare weg worden gebruikt. Ook een bedrijfsterrein kan deel uitmaken van de openbare weg, bijvoorbeeld als er geen afsluiting is of een slagboom die automatisch opent. Als het terrein niet toegankelijk is voor anderen, is er geen sprake van een openbare weg en is er geen kentekenplicht van toepassing.

  Geldt de kentekenplicht ook voor oldtimers?

  Ja, ook voor oldtimertractoren gelden de nieuwe regels. Deze oldtimers dienen over een kenteken te beschikken en moeten verplicht WA-verzekerd zijn als ze op de openbare weg worden gebruikt.