EN

Vaardigheidsbewijs drone

In sommige gevallen volstaat het niet om louter over een vliegbewijs voor een drone te beschikken. Je dient dan aanvullend ook nog een vaardigheidsbewijs te hebben. Met het vaardigheidsbewijs toon je aan dat je over bepaalde extra kennis beschikt, bijvoorbeeld met betrekking tot de vliegprestaties van een drone en de invloed van de weersomstandigheden op het vliegen met een drone.

Inhoud

  Vliegen met een drone boven de zee

  Het behalen van een vaardigheidsbewijs

  Wanneer je in de subcategorieën A1 en A3 wil vliegen, heb je een vliegbewijs voor een drone nodig. Als je in de subcategorie A2 vliegt, heb je ook een vaardigheidsbewijs nodig. Dit vaardigheidsbewijs kan je pas bekomen nadat je het vliegbewijs hebt behaald. Het vaardigheidsbewijs is aan te vragen bij de RDW.

  Subcategorie A2

  Wanneer je vliegt in subcategorie A2 is er sprake van een vlucht met een laag risico. Binnen deze subcategorie kan je dichter bij mensen vliegen en kan je met een drone vliegen die tot twee kilogram weegt. Voor vluchten in de subcategorie A2 gelden er speciale regels die bovenop de algemene regels voor vluchten met een laag risico komen. Zo moet je steeds ten minste vijftig meter horizontaal afstand houden van mensen. Bovendien dient de piloot over een vaardigheidsbewijs te beschikken. Het maakt daarbij niet uit of er sprake is van particulier dronegebruik of van beroepsmatig dronegebruik.

  Alles over vluchten met een laag risico

  Aanvullende kennistest en het vaardigheidsbewijs voor een drone

  Om het vaardigheidsbewijs voor een drone te bekomen, dien je een aanvullende kennistest te doen. Hiervoor kan je je op eigen houtje voorbereiden. Daarnaast is het mogelijk om een opleiding te volgen. In ieder geval is een praktische zelfopleiding vereist. Daarvoor kan je onder de condities van de subcategorie A3 jezelf trainen in het vliegen en besturen van een drone. Eenmaal je dit alles hebt gedaan, kan je het vaardigheidsbewijs aanvragen bij de RDW.

  Vaardigheidsbewijs aanvragen bij de RDW

  Om het vaardigheidsbewijs aan te vragen bij de RDW dien je in het bezit te zijn van het bewijs van voltooiing, alsook van een bewijs dat je de aanvullende kennistest hebt gehaald en dat je de praktische zelfopleiding hebt voltooid. Voor dit laatste volstaat een verklaring op eer. Het vaardigheidsbewijs is online aan te vragen en wordt per mail toegestuurd. Dit dien je vervolgens zelf uit te printen en steeds bij je te hebben als je met een drone vliegt. Als je over het vaardigheidsbewijs voor een drone beschikt, kan je zowel vliegen in de subcategorie A2 als in de subcategorieën A1 en A3.

  Dit zijn de stappen om je vaardigheidsbewijs te behalen

  Je kan niet meteen een vaardigheidsbewijs voor een drone behalen. Daarvoor dien je eerst het vliegbewijs te behalen. Vervolgens dien je een aantal extra stappen te doorlopen. Onder meer een aanvullende kennistest is vereist om het vaardigheidsbewijs voor een drone te kunnen krijgen.

  1. Vliegbewijs behalen

   Als je met een drone wil vliegen in een van de subcategorieën dien je over een vliegbewijs te beschikken. Daarvoor volg je een (online) training bij een vliegschool. Vervolgens doe je een kennistest. Na het slagen voor deze kennistest kan je het vliegbewijs aanvragen bij de RDW. Met het vliegbewijs kan je vliegen in de subcategorieën A1 en A3.

   Vliegbewijs behalen
   Man toont drone voor de zee
  2. Aanvullende kennistest doen

   Nadat je het vliegbewijs hebt gehaald, doe je een aanvullende kennistest. Hiervoor kan je jezelf voorbereiden of kan je een (online) cursus volgen. De aanvullende kennistest is een vragenlijst. Er wordt dus geen praktijkexamen afgenomen. Deze test is opnieuw bij een vliegschool te doen. Na het slagen voor de kennistest krijg je van de vliegschool een mail met daarin de persoonlijke link naar de RDW. Bewaar deze mail goed, want via deze link is het vaardigheidsbewijs aan te vragen.

   Drone op een rots aan een rivier
  3. Praktische opleiding volgen

   Na het doorlopen van de aanvullende kennistest dien je ook praktijkervaring op te doen. Dit kan je op verschillende manieren doen. Je kan bijvoorbeeld een praktijkcursus volgen bij een vliegschool. Dit is echter niet verplicht, ook een praktische zelfopleiding is toegestaan. Doordat je reeds over het vliegbewijs beschikt, mag je met de drone vliegen volgens de regels van de subcategorie A3 en zo zelf oefenen.

   Vliegen met een drone boven golven
  4. Vaardigheidsbewijs aanvragen

   Eenmaal je het gevoel hebt dat je voldoende vaardig bent met de drone, kan je het vaardigheidsbewijs aanvragen bij de RDW. Gebruik daarvoor de persoonlijke link die in de mail van de vliegschool staat. Je dient daarbij te verklaren dat je de praktische (zelf)opleiding hebt doorlopen. Log in met de DigiD en betaal met iDEAL. Je ontvangt het vaardigheidsbewijs per mail en print het uit. Dit bewijs dien je steeds bij je te hebben als je met de drone vliegt.

   Drone op een muurtje is klaar voor gebruik

  Veelgestelde vragen over het behalen van het vaardigheidsbewijs

  Bij het vliegen met drones zijn de nieuwe Europese droneregels van toepassing. Daarbij is het in sommige gevallen vereist om een vaardigheidsbewijs voor een drone te behalen. Over het vaardigheidsbewijs voor een drone bestaan er vaak nog heel wat vragen die een antwoord behoeven.

  Moet ik eerst mijn vliegbewijs behalen voordat ik mijn vaardigheidsbewijs kan behalen?

  Ja, om het vaardigheidsbewijs te behalen, dien je eerst over het vliegbewijs te beschikken. Nadien doe je een aanvullende kennistest en kan je met het vliegbewijs beginnen te oefenen. Als je voldoende hebt geoefend, vraag je het vaardigheidsbewijs aan.

  Ik heb de online kennistest gedaan in een ander EU-land. Kan ik een vaardigheidsbewijs aanvragen bij de RDW?

  Als je de online kennistest in een ander EU-land succesvol hebt doorlopen, dien je het vaardigheidsbewijs in dat EU-land aan te vragen. Het vaardigheidsbewijs dat je daar krijgt, is gewoon geldig in Nederland en in de andere EU-landen.

  Wat kost het behalen van het vaardigheidsbewijs?

  Elke vliegschool kiest zelf eigen prijzen. Voor het volgen van een online opleiding en het afleggen van de twee examens moet je rekenen op ongeveer 150 tot 200 euro. Houd er rekening mee dat sommige vliegscholen een onbeperkt aantal herexamens aanbieden, terwijl andere vliegscholen bijvoorbeeld slechts een herexamen aanbieden. Bij het aanvragen van het vaardigheidsbewijs dien je ook te betalen aan de RDW. Een vliegbewijs kost 10 euro.

  Moet ik het vaardigheidsbewijs bij mij hebben tijdens de vlucht?

  Ja, bij het vliegen in de subcategorie A2 dien je steeds over het vliegbewijs en het vaardigheidsbewijs te beschikken. Dit kan zijn uitgeprint, maar ook digitaal (op de mobiele telefoon) is volgens de RDW goed.

  Wat moet ik doen als ik mijn vaardigheidsbewijs kwijt ben geraakt?

  Dat is geen ramp. Je hoeft het examen niet opnieuw af te leggen. Via de website van de RDW kan je het vaardigheidsbewijs, net als het vliegbewijs, opnieuw downloaden. Indien ook de drone kwijt is of gestolen is, is het aan te raden om contact op te nemen met de RDW.