EN

Verzekeraars motorverzekering

Met ongeveer 650.000 motoren in Nederland hoeft het niet te verbazen dat er ook heel wat motorverzekeraars zijn. De aangeboden formules zijn in eerste instantie natuurlijk altijd identiek, met de bekende driedeling als basis. Toch kunnen er ook wel grote dekkingsverschillen zijn en bieden niet alle verzekeraars even gulle aanvullende verzekeringen aan. Daarom blijft motorverzekeringen vergelijken toch wel aangeraden.

ANWB

Bij ANWB rekenen motoreigenaars op no-claimkortingen tot 80%. Daar komt ook nog eens de 5%-ledenkorting bovenop, net zoals talloze andere kortingen als de winterkorting of de korting voor een track-en-tracesysteem. De motorverzekering van ANWB kan dan ook heel voordelig zijn, terwijl het met de dekking wel heel goed zit. Houd er wel rekening mee dat de allriskverzekering de nieuwwaarde maar één jaar tot maximaal 25.000 euro vergoedt. Dit kan via een aanvullende verzekering wel tot drie jaar worden uitgebreid. Accessoires zijn dan weer tot maximaal 2.500 euro (standaard 500 euro) te verzekeren en andere aanvullende dekkingen, zoals de dekking vervangend vervoer of de schadeverzekering voor opzittenden, zijn ook gewoon mogelijk.

Centraal Beheer

Bij Centraal Beheer zijn accessoires altijd meeverzekerd bij de cascoverzekeringen. Daarnaast geldt de aanschafwaarderegeling tot drie jaar na de aankoop. Vooral de uitstekende service bij schadegevallen, ook ‘s nachts of in het weekend, wordt vaak als pluspunt genoemd bij motorrijders. Verder is er de keuze tussen een eigen risico van 0 euro, 150 euro en 300 euro, geldt de bonus-maluskorting van de auto van de partner en zijn er talloze aanvullende dekkingen mogelijk. Een voorbeeld daarvan is de no-claimbeschermer, maar denk ook aan een dekking pechhulp, een opzittendenverzekering of een rechtsbijstanddekking.

De Goudse verzekeringen

De motorverzekering van de Goudse biedt net zoals de andere motorverzekeringen keuze uit drie dekkingsvarianten. En net zoals bij de andere motorverzekeringen zijn er ook uitsluitingen in de polis opgenomen, bijvoorbeeld voor molest, atoomkernreacties of voor opzet. Deze motorverzekering kan verder worden uitgebreid met optionele dekkingen zoals een bonusbeschermer of een ongevallenverzekering. Standaard is de motorhelm en -kleding voor 1.500 euro verzekerd in de allriskverzekering, wat toch wel ruim is. Het kan eventueel zelfs nog worden uitgebreid naar 3.000 euro per gebeurtenis per opzittende.

HEMA

De motorverzekering van HEMA staat voor scherpe premies en het vrij zelf samenstellen van de dekking. Naast de keuze tussen de WA-verzekering, de WA + Beperkt Casco en de allriskverzekering kan je aanvullend kiezen voor een aanvullende ongevallendekking, een schadeverzekering voor opzittenden en een dekking vervangend vervoer en aankoopprijsgarantie. Het eigen risico bedraagt standaard 150 euro en de no-claimkorting kan er oplopen tot 75%.

InShared

InShared is een online verzekeraar die het allemaal een tikkeltje anders doet. Ze staan voor een eerlijke verzekering en bieden een anti-graaigarantie aan. Dat wil zeggen dat nadat de verzekeringspremies naar werkingskosten, schadeafhandelingen en uitkeringen zijn gegaan en als er op het einde van het jaar geld overblijft dit terugstroomt naar alle verzekeringsnemers. Het maakt daarbij niet uit of er in dat jaar schade is gereden of niet.

Voor de motorverzekering van InShared is het bovendien mogelijk om de rij-ervaring van de auto mee te nemen. Daarnaast is vervangend vervoer steeds meeverzekerd. Accessoires zijn tot 500 euro verzekerd en kleding tot 1.000 euro. Verwacht hier verder niet al te veel bijzondere kortingen want het principe is duidelijk: iedereen profiteert mee.

Interpolis

De Interpolis-motorverzekering heeft standaard een eigen risico van 0 euro bij schade en diefstal, terwijl daarbij ook tot drie jaar lang de aanschafwaarde wordt terugbetaald. Een no-claimgarantie behoort er eveneens tot de mogelijkheden. Voor wie zich echt goed en uitgebreid wil laten verzekeren, is de Interpolis-motorverzekering dan ook een goed idee. Voor aanvullende dekkingen zoals de no-claimgarantie moet er dan natuurlijk wel net iets dieper in de geldbuidel worden getast. Anderzijds kan de pakketkorting bij Interpolis tot 12% oplopen indien er verschillende verzekeringen bij Interpolis worden ondergebracht.

Klaverblad verzekeringen

Klaverblad verzekeringen heeft een vrij ruime motorverzekering en biedt de keuze aan tussen een WA-verzekering, de WA + Beperkt Casco en de allriskverzekering. De aansprakelijkheid is daarbij steeds gedekt tot 6,07 miljoen euro bij letsel of overlijden en 2,5 miljoen euro bij schade aan spullen. Enkel bij de allriskverzekering is er sprake van de nieuwwaarderegeling bij totaalverlies of diefstal. Aanvullend behoort een ongevallenverzekering voor inzittenden tot de mogelijkheden, net zoals verzekering voor rechtsbijstand. Bij deze verzekeraar is er geen winterstopmogelijkheid voorzien. Het eigen risico per gebeurtenis bedraagt 100 euro.

Nationale Nederlanden

Nationale Nederlanden werkt met een nieuwwaarderegeling gedurende het eerste jaar, maar dan met een maximum van 17.500 euro. Daarnaast is schade aan geluidsapparatuur tot maximaal 500 euro verzekerd, net zoals schade aan de motorkleding of de helm. De motorverzekering wordt afgesloten in het ZekerheidsPakket Particulieren waardoor de pakketkorting flink kan oplopen. Voor een tweede motor geldt ook al meteen een mooie premiekorting.

OHRA

Bij OHRA loopt de no-claimkorting op tot maximaal 82% en geldt de nieuw- en aanschafwaarderegeling gedurende drie jaar bij de WA + Beperkt Casco en de allriskverzekering. Het gaat om mooie voorwaarden en daarbovenop behoren nog talloze andere kortingen tot de mogelijkheden, zoals de extra no-claimkorting op een tweede voertuig of de collectieve korting via de werkgever of vereniging. Schade aan de helm, kleding en/of schoenen is verzekerd tot maximaal 1.000 euro.

Unigarant

Unigarant werkt standaard met één jaar nieuwwaarde- of aanschafwaarde bij de allriskverzekering en kent no-claimkortingen toe tot maar liefst 80%. Daarnaast kan de motorverzekering met allerlei aanvullende dekkingen worden uitgebreid. Dit gaat verder dan de standaard schadeverzekering voor opzittenden of de verkeersrechtbijstand. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld 30 dagen vervangend vervoer, drie jaar aanschafwaardegarantie of de verhoging van de vergoeding voor accessoires van 2.500 tot 5.000 euro. Voor wie een track-en-tracesysteem heeft, is er ten slotte goed nieuws: zij krijgen een beveiligingskorting van 10% op de diefstalpremie. Er is bij Unigarant een winterstopmogelijkheid voorzien (15/12 – 01/03) voor 10% korting.

Veelgestelde vragen over de motorverzekering

Welke verzekeraar biedt de goedkoopste motorverzekering aan?

Dit valt gewoon niet te zeggen. De premieberekening is zo complex dat voor elke motor of eigenaar een andere verzekeraar goedkoper kan zijn. Daarom raden we altijd aan om verschillende offertes op te vragen en te zoeken naar de motorverzekeraar die het goedkoopste is in de desbetreffende situatie.

Kan ik een quad onderbrengen onder de motorverzekering?

Niet automatisch. Elke verzekeraar hanteert eigen acceptatievoorwaarden. Sommige verzekeraars hebben bijvoorbeeld aparte polissen voor quads en bieden dan een quadverzekering aan, terwijl andere verzekeraars dezelfde voorwaarden toepassen als bij de motorverzekering.

Wat gebeurt er met mijn no-claim als ik zonder fout toch aansprakelijk ben voor schade aan een fietser?

Dit varieert van verzekeraar tot verzekeraar. Bij sommige verzekeraars hebben ook deze claims gevolgen voor de no-claimkorting. Bij andere verzekeraars kijkt men enkel naar de schuldvraag en levert zo'n schadevergoeding geen hogere premie op.

Kan ik een zakelijke motorverzekering afsluiten?

Ja. Verzekeraars menen terecht dat niet alleen auto's of bestelwagens zakelijk kunnen worden gebruikt, maar ook motoren. Zo kan een motor bijvoorbeeld dienen voor klantbezoeken of voor andere zakelijke verplaatsingen. Voor zakelijke motorverzekeringen gelden vaak wel andere voorwaarden en meestal is een zakelijke motorverzekering ook net iets duurder.

Moet ik assurantiebelasting betalen op de motorverzekering?

Ja. Een motorverzekering valt net zoals een autoverzekering niet onder de uitzondering voor transportverzekeringen. Daarom is de assurantiebelasting van 21% van toepassing op de premie en de poliskosten van de motorverzekering. De verzekeraar zal de belasting aanrekenen en aan de schatkist overmaken.