EN
Autoschade claimen of niet claimen?

Autoschade claimen of niet claimen?

Een ongelukje kan iedereen overkomen. In een onachtzaam moment rijdt de automobilist tegen een paaltje. Er wordt schade geclaimd. Maar dan merkt de verzekerde wat voor gevolgen dit heeft: de premie stijgt. Dit komt vaak voor. Daarom vragen veel verzekerden zich af of de schade beter wel of niet geclaimd kan worden.

Schade claimen en schadevrije jaren

Bij een claim onderzoekt de verzekeraar de schuldvraag, wat voor dekking de verzekerde heeft en wat de hoogte van het schadebedrag is. Als de verzekeraar de schade niet op een andere partij kan verhalen, vergoedt de verzekeraar de schade zelf. Dit betekent een terugval in het aantal schadevrije jaren.

Een terugval in het aantal schadevrije jaren betekent een stijging van de premie. De korting wordt namelijk ingehouden. Daarom is het soms voordeliger de schade niet te melden. Wie wil weten wat de precieze gevolgen zijn voor de premie, kan het best de schade laten berekenen door de tussenpersoon of de verzekeraar.

De no-claimbeschermer

Steeds meer verzekeraars bieden een no-claimbeschermer aan. Dit zorgt ervoor dat de verzekerde één keer per jaar schade kan claimen, zonder verlies van korting. De verzekerde blijft dus de normale premie betalen, ook als er schade gereden is. Wel valt de verzekerde terug in het aantal schadevrije jaren. Dit kan nadelig zijn bij een overstap naar een andere verzekeraar.

Bij een overstap telt de nieuwe verzekeraar de no-claimbeschermer niet mee. Daardoor rekent de verzekeraar de premie uit voor het aantal schadevrije jaren dat daadwerkelijk nog over is. Daardoor betaalt de automobilist meer bij de nieuwe verzekeraar.

Bedenktijd bij een claim

Wie schade meldt bij de autoverzekering, krijgt mogelijk een vergoeding van de verzekeraar. Hiermee kan de schade betaald worden, maar de verzekerde valt terug in het aantal schadevrije jaren, waardoor de premie stijgt. Achteraf kan het toch goedkoper blijken om zelf de schade te vergoeden, zodat de premie op dezelfde hoogte blijft. Het kan ook zijn dat er een financiële meevaller aankomt, waardoor de schade toch zelf vergoed kan worden.

Het is in deze situatie goed om te weten dat er bedenktijd geldt bij een claim. In dat geval betaalt de verzekerde het schadebedrag terug aan de verzekeraar en voorkomt daarmee een hogere premie. In de polisvoorwaarden valt te lezen hoeveel bedenktijd de verzekerde na een claim heeft.

Zelf betalen of niet?

Niet in alle gevallen is het verstandig de schade te claimen. Soms is het goedkoper om zelf de schade te vergoeden. Een rekenvoorbeeld:

Een automobilist rijdt in een auto, die volledig casco is verzekerd. De automobilist heeft vier schadevrije jaren opgebouwd en betaalt een premie van 575 euro per jaar. Daarmee staat deze automobilist op trede veertien. Bij het inparkeren gaat het mis: hij rijdt per ongeluk tegen een paaltje. Het schadebedrag is 750 euro. Omdat er geen tegenpartij is, kan de verzekeraar de schade niet verhalen. Toch besluit de automobilist de schade te claimen bij zijn autoverzekeraar. Daardoor stijgt de premie naar 900 euro per jaar. Zonder claim zou de nieuwe premie 540 euro bedragen. Dat is een verschil van 360 euro.

Door de jaren heen wisselt de verzekerde van tredes en betaalt deze extra premie door een claim. Na drie jaar is de extra premie 954 euro. Dat is veel duurder dan als de automobilist de schade zelf zou vergoeden.

Het is verstandig bij schade niet alleen naar de korte termijn te kijken. De schade zelf betalen lijkt soms een grote kostenpost, maar op de lange termijn kan dit een besparing opleveren.

Besparen op autoschade

Op autoschade kan bespaard worden. Verschillende schadeherstelbedrijven hebben namelijk verschillende reparatiewijzen. Sommige herstelebedrijven kunnen de kosten laag houden door tweedehands onderdelen te gebruiken. Daarom is het zinvol om verschillende offertes bij herstelbedrijven op te vragen. Het komt regelmatig voor dat er om korting wordt gevraagd. In sommige gevallen gaat het bedrijf hier in mee. Goed om te weten: het uurtarief voor schadeherstel bedraagt meestal ongeveer 70 euro per uur.