EN
Een auto overschrijven

Een auto overschrijven

Een auto aanschaffen is een heuglijk moment. Helemaal tevreden en voldaan gaat de auto mee naar huis. Maar voordat het zover is, moeten een aantal zaken geregeld worden. De auto moet bijvoorbeeld op naam komen te staan. Dit gebeurt door het kenteken over te schrijven op naam. Hoe dat werkt, valt op deze pagina te lezen.

Waarom moet het kenteken worden overgeschreven?

Het kenteken bepaalt wie de eigenaar is van de auto. Zolang het kenteken nog op naam van de oude eigenaar staat, is de auto niet van de automobilist zelf, maar van de vorige eigenaar. Met een overschrijving wordt de auto een officieel eigendom en moet de automobilist bepaalde verantwoordelijkheden dragen.

Het afsluiten van een autoverzekering is de belangrijkste voorwaarde. De oude eigenaar hoeft na het overschrijven geen autoverzekering meer te hebben voor de verkochte auto.

Benodigdheden bij he toverschrijven

Om een auto te kunnen overschrijven zijn een aantal documenten benodigd. Nog niet alle documenten kunnen voorhanden zijn, omdat een deel nog in bezit is van de oude eigenaar. Daarom is het belangrijk dat de verkoper deze documenten op tijd overhandigt. De meeste Nederlanders hebben inmiddels een plastic kentekenbewijs op creditcardformaat. In bepaalde gevallen komen nog ouderwetse papieren kentekenbewijzen voor.

Bij een papieren kentekenbewijs

Bij een papieren kentekenbewijs zijn de volgende zaken benodigd:

  • Het tenaamstellingsbewijs;

  • Een overschrijvingsbewijs;

  • Een geldig legitimatiebewijs.

Bij een kentekencard

Bij een kentekencard zijn de volgende zaken benodigd:

  • De kentekencard;

  • De tenaamstellingscode;

  • Een geldig legitimatiebewijs.

Waar de auto overschrijven?

De auto laten overschrijven is geen ingewikkelde procedure. Dit kan bij een postkantoor, kentekenloket, of online op de site van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW).

Op een postkantoor of kentekenloket

Nog steeds gaan de meeste mensen voor het overschrijven van het kenteken naar het postkantoor. Op de website van PostNL valt te lezen waar het dichtstbijzijnde postkantoor is gevestigd.

Het kentekenloket is een andere optie. Dit zijn vaak autogarages met een volmacht van de RDW. De locaties van het kentekenloket zijn verspreid over heel Nederland.

Een auto online overschrijven

Tegenwoordig kunnen auto’s online worden overgeschreven. Daarvoor zijn een paar gegevens benodigd. Denk bijvoorbeeld aan een DigiD. Ook is een modern rijbewijs van na 14 november 2014 nodig. Een geldig paspoort of identiteitskaart voldoet ook. Deze gegevens moeten worden ingescand met de RDA lezer-app.

Wat krijgt de nieuwe eigenaar mee?

De nieuwe eigenaar van de auto krijgt verschillende documenten mee of opgestuurd. Zo krijgt de nieuwe eigenaar een tenaamstelling met de eerste 4 cijfers van de bijbehorende tenaamstellingscode mee. Het is belangrijk dit goed te bewaren.

Ook wordt een vrijwaringsbewijs geleverd. Dit document is bestemd voor de verkoper. De sleuteloverdracht vindt doorgaans pas na overhandiging van dit bewijs plaats. Het daadwerkelijke kentekenbewijs wordt de volgende dag opgestuurd. Hierbij worden ook de laatste 5 cijfers van de tenaamstellingscode bekendgemaakt. Bewaar dit document dus ook goed.

In het weekend overschrijven

In het weekend kan een auto ook op naam gezet worden. Postkantoren en kentekenloketten zijn namelijk ook op zaterdag open. Online kan op ieder moment, dus ook in het weekend (inclusief zondag).

Op zondag overschrijven bij een postkantoor of kentekenloket is vaak niet mogelijk. De meeste kantoren zijn gesloten. Toch zijn er enkele geopend. Bij PostNL of op Kentekenloket.nl kunnen de precieze openingstijden gevonden worden.

Een autoverzekering regelen

Nu de auto officieel op naam staat, is het zaak zo snel mogelijk een autoverzekering af te sluiten. Een WA-verzekering is in Nederland verplicht voor alle motorvoertuigen. Op WA.nl staat meer informatie over de verschillende soorten autoverzekeringen en de bijbehorende dekkingen.