EN

Veilig wielrennen

Wielrennen is een populaire vorm van tijdverdrijf en een geweldige manier om in vorm te blijven, maar helaas brengt het ook bepaalde risico's met zich mee. Of het nu gaat om professionele wielrenners of om recreatieve fietsers, het is belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn en om de risico’s te beperken. Kennis van de verkeersregels is daarbij heel belangrijk.

Inhoud

    veilig-wielrennen

    Verkeers- en gedragsregels voor wielrenners

    Wielrennen doe je natuurlijk met een veilige fiets. En het is maar logisch dat je op de hoogte bent van de noodzakelijke verkeersregels, terwijl je je snelheid aanpast aan de omstandigheden van het moment. Daarbovenop moeten we het belang van de verkeers- en gedragsregels voor wielrenners benadrukken. Dit draagt namelijk bij aan de veiligheid tijdens het wielrennen.

    Verkeersregels voor wielrennen

    Wielrenners die in Nederland met de fiets rijden, moeten rekening houden met een aantal verkeersregels. Uiteraard gelden de algemene verkeersregels die ook gelden voor andere weggebruikers, zoals stoppen bij een rood licht of de voorrangsregels, maar er zijn ook een aantal specifieke verkeersregels voor fietsers. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze verkeersregels voor fietsers. Dit draagt namelijk bij aan een veilige verkeersdeelname.

    Wielrenners fietsen naast elkaar

    Met twee naast elkaar fietsen

    In tegenstelling tot in sommige andere landen is het in Nederland toegestaan om met z’n tweeën naast elkaar te fietsen. Dit wordt ook veelvuldig gedaan. Voor de verkeersveiligheid is het uiteraard aan te raden om goed op te letten en om rekening te houden met andere weggebruikers. Niet elke weg is geschikt om met twee naast elkaar te fietsen.

    Verplichte en onverplichte fietspaden

    Het is goed om te weten dat er in Nederland verplichte en onverplichte fietspaden zijn. Als een fietspad verplicht is, moet je daar ook gebruik van maken. Ook als wielrenner. Houd er rekening mee dat ook andere weggebruikers, bijvoorbeeld bromfietsers en gehandicaptenvoertuigen, gebruik kunnen maken van het fietspad.

    Het inhalen van een andere fietser dien je links te doen, maar een voertuig mag je rechts inhalen. Let wel altijd op, want bij grote voertuigen als vrachtwagens kan er sprake zijn van een dode hoek. In zo’n dode hoek kan je letterlijk doodgaan, omdat de vrachtwagenbestuurder je niet kan zien. Soms is het daarom verstandiger om toch links in te halen.

    Teken geven bij het afslaan

    Als je afslaat, ben je in Nederland verplicht om andere weggebruikers hiervan op de hoogte te brengen. Dit kan je eenvoudigweg doen door een teken te geven met je arm. Dat is een kleine moeite en het kan je een flinke boete besparen. Er bestaan ook speciale richtingaangevers die je op je fiets kunt bevestigen. Hierdoor kan je de beide armen op het stuur houden. Over het algemeen zijn deze richtingaangevers minder geschikt voor racefietsen.

    Helder klinkende fietsbel is verplicht

    Je fiets moet verplicht zijn uitgerust met een helder klinkende fietsbel. Je kan een boete krijgen als je fiets niet over een fietsbel beschikt of als deze niet (goed) werkt. Ook een sportfiets moet over een fietsbel beschikken. Houd er rekening mee dat nieuwe fietsen niet altijd met een fietsbel zijn uitgerust. Dan dien je de fietsbel zelf te monteren. Hetzelfde geldt voor reflectoren en fietslichten.

    Gedragsregels voor wielrennen

    Naast de algemene verkeersregels en de specifieke verkeersregels voor wielrenners zijn er ook gedragsregels waar je als wielrenner rekening mee moet houden. Dat is belangrijk, want ook deze gedragsregels dragen bij aan de verkeersveiligheid. Zeker als je in een groep rijdt, is het belangrijk om rekening te houden met de gedragsregels voor wielrennen.

    Gedragsregels bij het fietsen in een groep

    Veel wielrenners rijden in een groep. In een groep rijden, draagt bij aan de zichtbaarheid in het verkeer en kan een positieve bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid. Toch is het ook opletten geblazen. Je moet echt wel alert blijven fietsen en niet de hele tijd zitten te kletsen. Plotseling remmen of van de lijn afwijken, kan voor ongelukken zorgen. Bovendien moet je beducht zijn voor onverwachte omstandigheden, bijvoorbeeld een hond die op straat komt gerend. Dat merk je ook tijdens wielerwedstrijden: de meeste ongevallen in het peloton ontstaan door dergelijke onverwachte omstandigheden.

    Ten tweede dien je goed na te denken over de grootte van de groep. Een algemene richtlijn is veertien personen, maar soms zijn er situaties die kleinere groepen vergen. Op basis van de weg, de route, het tijdstip en het weer kan het nodig zijn om te kiezen voor een kleinere groep. Uiteraard spelen ook andere factoren mee, zoals de ervaring van de deelnemers.

    Verder zijn er een aantal basisafspraken die horen te gelden bij het rijden in een groep. De algemene regel: er wordt in een groep gereden en dus wordt er rekening gehouden met alle deelnemers. Verder moeten de voorste fietsers de groep waarschuwen voor gevaar. Rijd altijd met de handen op of bij de remmen en bel niet tijdens het fietsen. Het is belangrijk om deze algemene gedragsregels regelmatig te herhalen en om deelnemers hierover aan te spreken indien ze deze gedragsregels voor wielrenners overtreden.

    Ten slotte is het belangrijk om op de hoogte te zijn van eventuele tekens die in de groep worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan het omhooghouden van de arm door de voorrijder, wat stop wil zeggen.

    Fietsen in een groep

    Passende fietsverzekering

    Het is niet verplicht om over een verzekering te beschikken, ook niet voor wie met een racefiets fietst. Doordat je op een racefiets soms grote snelheden behaalt en iemand flink kunt verwonden, is het een goede gedragsregel dat je ten minste over een AVP-verzekering beschikt. Deze verzekering, voluit de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren, zal de schade waarvoor je aansprakelijk bent vergoeden. Dat is gewoon netjes ten opzichte van andere weggebruikers. Aanvullend zijn er nog een aantal andere fietsverzekeringen die interessant kunnen zijn.

    Alles over de fietsverzekering
    Fiets staat tegen een muur

    Letselschade, risico’s en aansprakelijkheid bij het wielrennen

    Letselschade en aansprakelijkheid zijn belangrijke onderwerpen in de wereld van het wielrennen. Of je nu vaak of af en toe met je tweewieler op stap gaat, het is belangrijk om te weten wat er in het geval van een ongeluk of een letsel gebeurt en wie aansprakelijk is. Wielrennen op de openbare weg brengt altijd bepaalde risico's met zich mee. En het is de verantwoordelijkheid van zowel de fietsers als de automobilisten om deze risico's te minimaliseren en om te zorgen voor een veilige omgeving.

    Eenzijdige ongelukken

    Wanneer er geen andere weggebruikers in de buurt zijn, kan er toch een fietsongeval ontstaan. Een slecht wegdek, gladheid op de weg of een onaangepaste snelheid: het zijn slechts enkele mogelijke oorzaken van een eenzijdig ongeluk. In sommige gevallen is het mogelijk om de gemeente of de wegbeheerder hiervoor aansprakelijk te stellen, bijvoorbeeld omdat een gevaarlijke verkeerssituatie niet is aangepast. Hieraan worden wel erg strenge eisen gesteld, want er is ook sprake van een grote verantwoordelijkheid om zelf uit de doppen te kijken en om de snelheid aan te passen aan de situatie op de weg.

    Aansprakelijkheid van de gemeente en eigen verantwoordelijkheid
    Fietsherstelling onderweg

    Ongelukken in het verkeer

    De openbare weg wordt met veel verkeersdeelnemers gedeeld. Het gaat om andere fietsers, maar ook om voetgangers, auto’s, bestelbusjes, scootmobielen, elektrische steps en dergelijke meer. Het wordt alleen maar drukker op de weg en dan hoeft het niet te verbazen dat er al eens iets verkeerd loopt. Gelukkig is er een aansprakelijkheidsregel die zwakke verkeersdeelnemers beschermt tegen sterke verkeersdeelnemers. Hierdoor krijgen fietsers vaak ten minste vijftig procent van hun schade vergoed als er een motorrijtuig bij het ongeval is betrokken. Deze regel geldt ook voor wielrenners.

    Ziekenwagen en beademing

    Ongelukken tijdens wedstrijden

    Tijdens officiële wielerwedstrijden gebeuren er helaas relatief vaak ongelukken. Het gaat er nu eenmaal competitief aan toe en dus worden er risico’s genomen. Een enkele wielrenner die ineens valt, kan ervoor zorgen dat tientallen andere deelnemers ten val komen. In beginsel is het moeilijk om een andere deelnemer hiervoor aansprakelijk te stellen. Aansprakelijkheid bij sport en spel wordt namelijk niet snel aangenomen. Soms kan de organisator of een toeschouwer aansprakelijk worden gesteld.

    Alles over aansprakelijkheid bij sport en spel
    Wielerwedstrijd

    Aansprakelijkheid bij een ongeval met een wielrenner

    Een ongeluk is nooit helemaal te voorkomen, ook niet als je alle verkeersregels en gedragsregels netjes opvolgt. Als je als wielrenner bij een ongeval betrokken bent, zal je mogelijk een schadevergoeding moeten betalen. Daarom is het belangrijk om over een AVP-verzekering te beschikken. Of je een schadevergoeding krijgt of moet betalen, is afhankelijk van verschillende factoren. Er is bovendien een verschil tussen een ongeval op de openbare weg en een ongeval tijdens een race.

    Alles over de aansprakelijkheid bij een ongeval met een wielrenner
    Onderzoek naar een aansprakelijkheidsclaim

    Alcohol op de fiets

    Fietsen onder invloed van alcohol is verboden, omdat alcohol de reactiesnelheid, het beoordelingsvermogen en de coördinatie negatief beïnvloedt. Dit kan leiden tot onveilige situaties op de weg, zowel voor de fietser zelf als voor andere weggebruikers. Het is bewezen dat alcohol een rol speelt bij een groot aantal verkeersongelukken. Beperkingen met betrekking tot de alcoholintoxicatie zijn noodzakelijk om de verkeersveiligheid te garanderen, zowel voor de fietser als voor andere verkeersdeelnemers.

    Alles over alcohol op de fiets
    Gezellig een biertje drinken

    Hoofdletsels en de fietshelm

    Het is niet verplicht om een fietshelm te dragen. Toch is het dragen van een fietshelm aan te raden, zeker bij het rijden op een racefiets. Het risico op een hoofdletsel is namelijk erg groot. Een goede fietshelm kan hier bescherming tegen bieden. Het is meteen ook een van de redenen waarom er in sommige landen sprake is van een helmplicht voor de elektrische fiets of een verplichte helm voor kinderen op de fiets. In Nederland is het dragen van een fietshelm niet verplicht.

    Fietshelmen

    Overige risico’s

    Naast het risico op letselschade tijdens het wielrennen zijn er nog heel wat andere risico’s om rekening mee te houden. Zo kan een moment van onoplettendheid ervoor zorgen dat je een verkeersregel overtreedt, wat in een boete kan resulteren. Ook is er het risico dat je fiets wordt gestolen. Het aantal fietsdiefstallen blijft namelijk erg hoog. Daarom is het aan te raden om je fiets altijd goed op slot te doen en om over een goede fietsverzekering te beschikken. Andere risico’s zijn pech onderweg, onderkoeling, oververhitting, overtraining (wat zelfs een burn-out kan veroorzaken) en gezondheidsproblemen door langdurige fysieke inspanningen.

    Fiets wordt gestolen

    Fietsvakantie en wielrennen in het buitenland

    Als je houdt van wielrennen, wordt ons kikkerlandje al snel te klein. Of zijn de Hollandse heuvels onvoldoende uitdagend. Dat je met je racefiets buitenlandse uitdagingen wil aangaan, is dus best logisch. Houd rekening met de buitenlandse verkeersregels en sluit eventueel een reisverzekering af.

    Fietsvakantie in de bergen

    Verkeersregels in het buitenland

    Als je naar het buitenland gaat, moet je rekening houden met de verkeersregels die in dat land of in die regio gelden. Zeker voor fietsers zijn deze regels vaak anders dan wat je gewend bent in Nederland. Hieronder een aantal belangrijke aandachtspunten voor vier populaire fietsbestemmingen.

    • Spanje: je mag niet harder fietsen dan 30 km/u in Spaanse steden of 45 km/u buiten de stad.

    • Italië: op een met een voetganger gedeelde weg moet je afstappen als je een voetganger wil inhalen. Ook moet je je lichtjes reeds een half uur voor zonsondergang aan hebben en dit tot een half uur na zonsopgang.

    • Frankrijk: koptelefoons en handsfree kits voor fietsers zijn verboden.

    • Duitsland: hinderlijk naast elkaar fietsen is verboden.

    Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van bijzondere regels waar je rekening mee moet houden tijdens een fietsvakantie. Uiteraard verschillen de regels per bestemming. Het is aan te raden om je vooraf goed te informeren, zodat boetes je fietsvakantie niet verpesten.

    Benodigdheden voor een fietsvakantie in het buitenland

    Je kan natuurlijk niet zonder een fiets en ook de verplichte fietsuitrusting heb je nodig als je op fietsvakantie gaat. Daarnaast is het aan te raden om een kaart mee te nemen. In Nederland is het dan wel altijd mogelijk om even te kijken naar Google Maps, maar dat is in het buitenland niet altijd het geval. Zorg daarnaast voor voldoende eten en drinken, het juiste herstelmateriaal en een telefoon, zodat je iemand kan inlichten als je onderweg in de problemen komt. Ook een geldige credit card en je paspoort mogen niet ontbreken. Tevens kan het een goed idee zijn om een reisverzekering af te sluiten. Zo ben je verzekerd voor als het verkeerd gaat tijdens je fietsvakantie.

    FAQ over veilig wielrennen

    Wielrennen is een geweldige sport, maar zoals bij elke sport zijn er ook risico’s waar je rekening mee moet houden. Hieronder beantwoorden we veelgestelde vragen over (veilig) wielrennen. Door deze informatie te delen, hopen we dat wielrenners in staat zullen zijn om op een veilige en verantwoordelijke manier te genieten van hun fantastische sport.

    Waar moeten wielrenners fietsen?

    Wielrenners die op de openbare weg fietsen, moeten precies als andere fietsers de verkeersregels respecteren. In Nederland zijn er specifieke fietspaden voor fietsers. Deze zijn speciaal aangelegd voor fietsers en dragen bij aan de veiligheid. Soms is het gebruik van deze fietspaden verplicht en soms is het gebruik ervan aan te raden, afhankelijk van het verkeersbord. Als je op de weg rijdt, dien je zo veel mogelijk rechts te rijden en het verkeer niet te hinderen. Het is aan te raden om de aangegeven fietsroutes te volgen als je lange afstanden aflegt. Deze fietsroutes zijn speciaal gecreëerd voor fietsers.

    Hoe hard gaan wielrenners in een afdaling?

    De snelheid waarmee wielrenners afdalen, kan sterk variëren afhankelijk van de weersomstandigheden, de kwaliteit van de weg, de vaardigheden en ervaring van de renner en de grootte van het risico dat de renner bereid is te nemen. In ideale omstandigheden en op een goed onderhouden weg met weinig verkeer kunnen wielrenners in een afdaling snelheden behalen van meer dan 80 km/u. Het is aan te raden om de snelheid te minderen, want dit kan gevaarlijke situaties opleveren.

    Is een bel verplicht op een racefiets?

    In Nederland is, volgens de Wegenverkeerswet (WVW), een fietsbel verplicht op een fiets. Deze regel geldt ook voor racefietsen. Dit betekent dat als je een racefiets gebruikt, je een werkende fietsbel moet hebben.

    Kan je een boete krijgen voor te hard fietsen?

    Ja, maar alleen voor de snelheid zal je als fietser niet op de bon worden geslingerd. Als de politie beboet, is het omdat men je gedrag gevaarlijk vindt. Je mag in theorie dan wel harder fietsen dan de maximumsnelheid, maar als je daarbij voor gevaarlijke situaties zorgt, krijg je wel een boete. Het is aan de fietser om de situatie te beoordelen en om de snelheid en het gedrag hierop aan te passen. In het buitenland gelden soms andere regels en kan je mogelijk wel worden beboet voor te hard fietsen.

    Waarom hebben wielrenners geen bel op de fiets?

    Veel racefietsen worden zonder een bel verkocht. In veel landen zijn er namelijk geen belverplichtingen voor racefietsen. Het is bovendien aan de fietser zelf om ervoor te zorgen dat de fiets voldoet aan de Nederlandse wetgeving, niet aan de fabrikant. Wielrenners houden niet van de fietsbel, omdat het zorgt voor extra gewicht en omdat het de aerodynamica aantast. Desondanks is het hebben van een bel op de fiets wel verplicht, ook als je met een racefiets rijdt.