EN

De WOK-melding op een scooter

Een WOK-melding (Wacht op Keuren) is een melding die door de politie wordt geplaatst als bijvoorbeeld een scooter niet aan de wettelijke eisen voldoet. Dit kan om verschillende redenen gebeuren, zoals het overschrijden van de maximumconstructiesnelheid of problemen met de remmen. De WOK-melding maakt deel uit van de strijd tegen opgevoerde scooters en draagt bij aan de verkeersveiligheid. We gaan dieper in op de aanleiding van de WOK-melding, alsook op de gevolgen en de effectiviteit van een WOK-melding bij een scooter.

Inhoud

    Scooter met blauwe lichten

    WOK-melding bij een scooter

    Een WOK-melding (Wacht op Keuren) is een melding die door de politie op een kenteken wordt geplaatst. Hierbij geeft de politie aan dat de scooter niet aan de wettelijke eisen voldoet. Daarom moet de scooter opnieuw worden gekeurd. Een WOK-melding draagt onder meer bij aan de strijd tegen opgevoerde scooters. Daarnaast moet de WOK-melding bijdragen aan de verkeersveiligheid.

    Oorzaak van een WOK-melding

    Een WOK-melding kan om verschillende redenen worden gedaan, maar meestal doet men het naar aanleiding van een snelheidsovertreding waaruit blijkt dat de scooter sneller kan rijden dan is toegestaan. Toch zijn er nog heel wat andere redenen waarom de politie een WOK-melding kan doen, bijvoorbeeld als blijkt dat een rem of de kilometerteller niet goed functioneert. Het is de agent die geval per geval moet bekijken of een WOK-melding noodzakelijk is. Vooral in de onderstaande situaties doet men vaak een WOK-melding.

    • Overdreven snelheid

    • Versleten banden

    • Geen verlichting

    • Uitstekende delen

    Een overdreven snelheid wordt meestal vastgesteld met behulp van een rollerbank. Daarbij past men enige marge toe. In de praktijk wil dit zeggen dat men bij een bromfiets met een geel kenteken een WOK-melding doet bij een vastgestelde snelheid vanaf 56 km/u. Indien de scooter een blauw kenteken heeft, gaat het om 35 km/u.

    WOK-melding en de strijd tegen opgevoerde scooters

    De WOK-melding is een oplossing om opgevoerde scooters van de weg te halen. Het ontmoedigt het opvoeren van een scooter, omdat een WOK-melding in heel wat extra kosten resulteert. De scooter moet namelijk weer gewoon in worden aangepast. In de praktijk haalt men zo echter slechts een deel van de opgevoerde scooters uit het verkeer. Critici noemen de WOK-melding weinig doeltreffend en pleiten voor een verplichte APK voor scooters.

    Alles over de APK voor scooters

    Gevolgen van een WOK-melding

    Wanneer je een WOK-melding op je scooter krijgt, moet je de scooter opnieuw laten keuren. Vooraf dien je de scooter uiteraard weer in orde te brengen. De kosten hiervoor zijn voor eigen rekening. Je maakt zelf een afspraak bij een RDW-keuringsstation, bijvoorbeeld via de website van de RDW. Je kan de scooter ook verkopen of laten slopen.

    Scooter opnieuw laten keuren

    Bij het uitvoeren van de keuring zal men nagaan of het frame- of chassisnummer overeenkomt met het kentekenbewijs. Daarnaast controleert men of de scooter aan de wettelijke eisen voldoet. Men controleert op de volgende punten:

    • Functionerende verlichting (groot licht, stadslicht en remlicht)

    • Functionerende richtingaanwijzers

    • Werkende toeter

    • Aanwezigheid van een linkerbuitenspiegel

    • Aanwezigheid van de reflectoren (rode en gele reflector)

    • Aan de eisen voldoende banden (correcte draairichting, voldoende profiel, wiellagers zijn in orde …)

    • Correcte framespeling

    • Correct functionerende remmen

    • Werkende kilometerteller

    • Geen uitstekende delen

    • Correcte snelheid (rekening houdende met de marges van de rollerbank)

    Wanneer de scooter een WOK-status heeft, mag de scooter niet langer op de openbare weg worden gebruikt. Houd er rekening mee dat het enige tijd kan duren om de scooter keuringsklaar te maken, zeker als er stukken moeten worden besteld. Ook kan de wachttijd voor een herkeuring flink oplopen, soms tot wel acht weken. Wacht dus niet te lang en onderneem meteen actie.

    Alternatieven voor de scooter opnieuw laten keuren

    Je bent niet verplicht om de scooter opnieuw te laten keuren. Je kan ook beslissen om de scooter te verkopen. De koper dient dan de scooter opnieuw te laten keuren. Het kan ook dat de koper de scooter exporteert naar een ander land waar de eisen minder streng zijn of waar er geen keuring vereist is. In ieder geval dien je de koper wel op de hoogte te brengen van de WOK-status. Een ander alternatief is de scooter laten slopen. Dit is bijvoorbeeld een oplossing als de kosten voor het in de regel brengen van de scooter hoger liggen dan de restwaarde van de scooter.

    Gevolgen voor de verzekering

    Wanneer er een WOK-melding op de scooter staat, mag je niet langer met de scooter rijden. Als je dit toch doet en een ongeval veroorzaakt, zal de WA-verzekering de schade niet dekken. In principe zal de scooterverzekeraar de schade aan het slachtoffer wel betalen, maar zal de verzekeraar de betaalde sommen daarna bij jou claimen. Rijden op een scooter met een WOK-melding is met andere woorden allesbehalve verstandig.

    Alles over de scooterverzekering

    Veelgestelde vragen over de WOK-status op een scooter

    Een WOK-melding krijgen, is vrij ingrijpend. Ineens mag je de scooter niet langer gebruiken en dien je een aantal dingen te regelen. Dit roept vaak vragen op. Het is belangrijk om deze vragen te beantwoorden, zodat je goed weet hoe het nu verder moet.

    Kan ik een scooter met een WOK-status verkopen?

    Ja, dit is mogelijk. Je dient de koper hier echter van op de hoogte te brengen, anders is er sprake van bedrog. De koper zal dan de scooter opnieuw moeten laten keuren. Uiteraard heeft dit een invloed op de prijs die de koper voor de scooter wil betalen.

    Hoe kan ik controleren of een scooter een WOK-status heeft?

    Het is mogelijk om dit online te controleren via de tool RDW Kentekencheck. Het is aan te raden om dit te doen voordat je de scooter koopt. Bij het overschrijven van de scooter word je hoe dan ook op de hoogte gebracht van de WOK-status.

    Mag ik rijden met een scooter met een WOK-status?

    Nee, het is niet toegestaan om met een scooter met een WOK-melding te rijden. Een uitzondering is er voor de keuringsdag zelf: dan mag je vanaf je woonplaats naar het keuringsstation rijden. Je hoeft de scooter dus niet met een bestelbusje of op een andere manier naar het keuringsstation te brengen. Je dient wel een eendagskenteken aan te vragen. Op andere momenten rijden met een scooter met een WOK-status is verboden en is onverstandig.

    Hoe snel mag mijn scooter rijden om een WOK-melding te voorkomen?

    In principe mag een scooter 25 of 45 km/uur rijden, afhankelijk van het kentekenplaatje. Men hanteert echter een tolerantiemarge, waardoor je slechts een WOK-melding krijgt bij 34 km/u of 54 km/u. Sommige mensen passen de snelheid aan tot die marges, om zo een net iets snellere scooter te hebben. Dat is echter geen goed idee. De tolerantiemarge is er namelijk voor een reden: geen enkel apparaat is honderd procent precies.

    Krijg ik ook een bekeuring als er een WOK-status wordt afgegeven?

    In principe wel. Welke bekeuring je krijgt, is afhankelijk van de overtreding. In de meeste gevallen gaat het om een bekeuring ten gevolge van een overschrijding van de maximale constructiesnelheid. De bekeuring die je krijgt, is afhankelijk van de mate van overschrijding. De bekeuring kan oplopen tot 250 euro.