EN

10 tips om diefstal van een scootmobiel te voorkomen

Een scootmobiel is een handige manier om mobiel te blijven, maar helaas zijn ze vaak het doelwit van dieven. Dat heeft veel te maken met de eenvoud: bestuurders van een scootmobiel stallen hun transportmiddel niet altijd veilig en sleutels zijn soms voor een habbekrats online te bestellen. Dat bestuurders van een scootmobiel zich vaak moeilijk kunnen bukken en dus geen extra slot gebruiken, helpt natuurlijk ook niet. Om diefstal te voorkomen, geven wij tien tips die je scootmobiel veilig helpen te houden.

Twee dieven met een vermomming

1.   Veilig stallen van een scootmobiel

Zet een scootmobiel bij voorkeur in een schuur, in een garage of zelfs in de woning. Bij een stalling in huis is het wel belangrijk dat de uitgang of vluchtweg niet wordt geblokkeerd. Appartementsgebouwen hebben soms een afgesloten gemeenschappelijke ruimte waarin de scootmobiel mag worden geparkeerd. Bij het binnen stallen van de scootmobiel kan je eventueel gebruikmaken van een drempelhulp. Er kan ook buiten een veilige stalling worden gemaakt met toegang tot een stopcontact voor het opladen van de accu.

Alles over het veilig stallen van een scootmobiel

2.   Haal altijd de sleutel uit het contact

Bestuurders van een scootmobiel vergeten soms wel eens om de sleutel uit het contact te halen. Dit maakt het stelen van een scootmobiel wel heel eenvoudig. Ook bij korte bezoeken of bij een kort gesprek voor de supermarkt is het belangrijk om de scootmobiel niet onbeheerd achter te laten met de sleutel in het contact. Geef uiteraard ook niet zomaar de sleutels van een scootmobiel aan iemand af.

3.   Maak gebruik van een extra slot

Zelfs als de sleutel niet in het contact zit, is het vrij eenvoudig om een scootmobiel te stelen. Maak daarom gebruik van een extra slot. Kies voor een goedgekeurd en gecertificeerd slot en maak de scootmobiel vast aan bijvoorbeeld een muuranker. Vertrouw niet louter op het stuurslot. Er zijn ook modellen waarbij er één universele sleutel is per model. Dieven weten dat ook en kunnen die sleutels eenvoudig online bestellen. Een extra slot is dus echt een must. Een goed scooterslot of motorslot is geschikt voor een scootmobiel, een fietsslot volstaat niet.

Alles over het scooterslot

4.   Laat een alarmsysteem installeren

Indien je kiest voor een duurdere scootmobiel is het aan te raden om een alarmsysteem te laten plaatsen. Dergelijke systemen maken gebruik van een luid alarmsignaal eenmaal iemand de scootmobiel wil stelen. Hierdoor kiest de dief al snel het hazenpad. Helaas zijn niet alle scootmobielen geschikt voor de plaatsing van een alarmsysteem. Er bestaan ook bedrijven die traceerchips plaatsen in de scootmobiel. Het is dan eenvoudiger om een gestolen scootmobiel terug te vinden. Uiteraard is dit geen preventieve oplossing, maar het is wel te overwegen als je toch ook al een alarmsysteem laat plaatsen.

5.   Parkeer de scootmobiel op een zichtbare plek

Als een scootmobiel wordt geparkeerd, bijvoorbeeld bij het doen van de boodschappen, doe het dan bij voorkeur op een plaats waar het goed zichtbaar is. Zo kan je de scootmobiel zelf in de gaten houden en maak je het voor dieven onmogelijk om onopgemerkt de scootmobiel te stelen. Je kan de scootmobiel ook netjes in de buurt van camera’s plaatsen. Kies bij voorkeur voor een goed verlichte plek. Het blijft wel belangrijk om de scootmobiel goed op slot te doen, ook als het op een zichtbare plek wordt geplaatst.

6.   Registreer de scootmobiel

Na ontvangst van de scootmobiel is het aan te raden om foto’s te nemen en het serienummer te noteren. Bewaar dit bij alle andere documenten van de scootmobiel en de reservesleutel. Dit zijn details die de politie helpen bij het opsporen van een gestolen scootmobiel. Op de pagina Stop heling (of via de app) is het mogelijk om spullen te registreren. Potentiële kopers kunnen er controleren of een goed is gestolen. Hierdoor maak je het dieven moeilijk om de gestolen scootmobiel te verkopen, wat het stelen van de scootmobiel minder interessant maakt.

Ga naar Stop heling

7.   Een kill switch inbouwen

Slotenexperts raden aan om een kill switch in te bouwen. Dat is iets wat ook in auto’s wordt ingebouwd. Een kill switch is een verborgen schakelaar. Dit voorkomt dat dieven het contact omzeilen en de scootmobiel zomaar kunnen starten. Een kill switch kost hoogstens een tientje en is vrij eenvoudig in te bouwen door wie een beetje handig is. Uiteraard kan je dit ook laten doen door een professionele monteur.

8.   Inspecteer regelmatig de scootmobiel

Niet alleen de scootmobiel zelf is gewild bij dieven, ook de onderdelen van je scootmobiel. Deze kunnen namelijk ook gewoon worden verhandeld. Inspecteer daarom regelmatig je scootmobiel en ga na of alles nog goed is bevestigd. Accessoires die niet goed zijn bevestigd, zijn eenvoudiger om te stelen en zijn ideaal voor gelegenheidsdieven. Je scootmobiel binnen stallen, helpt diefstal van onderdelen en accessoires te voorkomen.

9.   Aangifte doen bij diefstal

Indien je scootmobiel ondanks al je inspanningen toch wordt gestolen, is het belangrijk om hier altijd aangifte van te doen. Dit is belangrijk voor de verzekeraar en het vergroot de kans dat je scootmobiel terug wordt gevonden door de politie. Als iedereen consequent aangifte doet bij iedere diefstal wordt het stelen van scootmobielen minder interessant voor criminelen, omdat het risico toeneemt. Hoewel aangifte doen in de eerste plaats curatief werkt, heeft het dus ook een beetje een preventieve werking en kan het diefstal van een scootmobiel helpen te voorkomen.

10.   Scootmobiel verzekeren tegen diefstal

Als een scootmobiel is verzekerd tegen diefstal zal de verzekeraar de schade vergoeden als de scootmobiel wordt gestolen. Een scootmobielverzekering met een goede diefstaldekking is daarom aan te raden. Op zich is dit niet per se een manier om scootmobieldiefstal te voorkomen, maar in de praktijk geven verzekeraars vaak tips en advies om je te beschermen tegen diefstal. Het gaat om heel nuttige en actuele tips die kunnen helpen bij het voorkomen van een scootmobieldiefstal.

Alles over de scootmobielverzekering

Veelgestelde vragen over diefstal van een scootmobiel

 Voor wie moeite ondervindt om mobiel te blijven, is een scootmobiel een uitstekende oplossing. Helaas zijn ook criminelen gek van de scootmobiel. Om je te helpen de scootmobiel te beschermen tegen diefstal hebben we de meest gestelde vragen over scootmobieldiefstal beantwoord.

Wat zijn de meest voorkomende manieren waarop scootmobielen worden gestolen?

Scootmobielen worden vaak gestolen door ze gewoon op te tillen en weg te dragen of door ze op een aanhanger of vrachtwagen te laden. Soms kan men er ook gewoon mee weg rijden, bijvoorbeeld omdat de sleutel nog op het contact zit. Sommige dieven gebruiken geweld of gereedschap om de sloten te forceren of de scootmobiel te starten.

Wat zijn de beste manieren om mijn scootmobiel te beschermen tegen diefstal?

De beste manier om een scootmobiel te beschermen tegen diefstal is het gebruiken van een stevig slot, het aanbrengen van traceerapparatuur en het parkeren op een veilige plek. Een veilige stalling is enorm belangrijk.

Kan ik mijn scootmobiel verzekeren tegen diefstal?

Ja, het is mogelijk om een scootmobiel te verzekeren tegen diefstal. Hiervoor neem je contact op met de verzekeraar waarbij je reeds een WA-verzekering voor de scootmobiel hebt. De verzekeraar zal je informeren over de mogelijkheden om je scootmobiel aanvullend te verzekeren tegen diefstal.

Helpt een afdekhoes tegen diefstal?

Een afdekhoes is er vooral om je scootmobiel te beschermen tegen weer en wind. Tegelijkertijd is de scootmobiel minder zichtbaar voor criminelen en moet men meer moeite doen om bijvoorbeeld onderdelen te stelen. Hierdoor kan het enigszins helpen om een diefstal te voorkomen. Toch zijn andere maatregelen doeltreffender, bijvoorbeeld het op slot doen van de scootmobiel en het veilig stallen van de scootmobiel.

Wat moet ik doen als mijn scootmobiel toch wordt gestolen?

Als de scootmobiel wordt gestolen, moet je onmiddellijk de politie op de hoogte brengen en een aangifte doen. Breng ook de verzekeringsmaatschappij op de hoogte. Eventueel kan je de gegevens van getuigen noteren. Geef alles door aan de politie. Dit vergroot de kans dat de dieven bij de kraag worden gevat.