EN

Het veilig stallen van een scootmobiel

Rond 2040 bereiken we de piek van de vergrijzing in ons land. Tot dan is het niet onlogisch dat het aantal scootmobielen alleen maar zal toenemen, wat uiteraard ook een gevolg is van de extramuralisering van de zorg. Rond 2040 zal het aantal scootmobielen wellicht twee keer hoger liggen dan in 2020. Dit brengt uitdagingen mee met betrekking tot het stallen van de scootmobiel, want niet iedereen heeft de benodigde plaats om de scootmobiel veilig te stallen. Gelukkig wordt er ook nagedacht over alternatieve oplossingen.

Inhoud

    Twee senioren op een bankje met een geparkeerde scootmobiel

    Manieren om de scootmobiel te stallen

    Een scootmobiel is een handige manier om mobiel te blijven, maar het is belangrijk om het op een veilige plek te stallen om diefstal of schade te voorkomen. Er zijn verschillende manieren waarop je de scootmobiel kunt stallen, afhankelijk van de situatie. Elk van de hieronder besproken opties heeft eigen voordelen en nadelen, dus ga vooral zelf na wat voor jou de beste oplossing is. Wees in ieder geval voorzichtig en voorkom schade bij het parkeren of stallen van de scooter.

    Scootmobiel in de woning stallen

    Het krijgt de voorkeur om een scootmobiel te stallen in een ruimte waar het veilig en droog staat. De scootmobiel kan bijvoorbeeld in de woning worden gestald. Zeker bij een compacte of opvouwbare scootmobiel is dit een goede oplossing. Echter, niet elke soort scootmobiel kan even eenvoudig binnen worden gestald. Eventueel kan je gebruikmaken van een drempelhulp voor de scootmobiel, waardoor het eenvoudiger is om de scootmobiel in de woning te stallen

    Als je de scootmobiel binnen wil stallen, is het belangrijk dat dit niet in gevaarlijke situaties resulteert. Er mag bijvoorbeeld geen struikelgevaar zijn en de scootmobiel mag ook de vluchtweg niet hinderen. Bovendien wordt de scootmobiel in de woning stallen soms afgeraden ten gevolge van de brandveiligheid. Als een scootmobiel vlam vat, zorgt dit voor enorm veel rookontwikkeling.

    Scootmobiel stallen in een garage

    Een andere oplossing is om een scootmobiel in een garage of een garagebox te stallen. Dit is zeker een goede manier om de scootmobiel te stallen, met name als er ook toegang is tot een stopcontact om de elektrisch aangedreven scootmobiel op te laden. Het is wel belangrijk dat de garage voldoende goed op slot kan worden gezet. Ook in de garage haal je altijd de sleutel van het slot. Verder is een garage met een elektrische poort aan te raden, zodat je vlot in en uit de garage kunt rijden.

    Scootmobiel stallen in een afgesloten box

    Er bestaan boxen die speciaal zijn ontworpen voor het stallen van een scootmobiel. Deze kunnen uiteenlopende maten hebben en kunnen zijn gemaakt van diverse materialen, zoals hout, kunststof en staal. Sommige boxen hebben een oplaadpunt en andere boxen niet. Er zijn zelfs modellen die vanaf een afstand te openen en te sluiten zijn. Voor een box in de voortuin of de zijtuin heb je mogelijk een vergunning nodig. Neem contact op met de gemeente voor meer informatie hieromtrent.

    Scootmobiel stallen in een appartementencomplex

    Als je in een appartementencomplex woont, dien je rekening te houden met de instructies van de VvE. Het is niet altijd toegestaan om de scootmobiel in bijvoorbeeld een hal te plaatsen, wegens het brandgevaar of het blokkeren van een vluchtweg. Er moet altijd ten minste 120 cm vrije ruimte zijn voor vluchtroutes. Dan kan er bijvoorbeeld ook nog een brancard door. Het probleem is dat men bij de bouw van appartementencomplexen vroeger geen rekening hield met scootmobielen. Hierdoor zijn niet alle gebouwen geschikt.

    Soms zal de VvE liever geen scootmobiel in een geschikte hal zien, omdat dit het complex visueel minder aantrekkelijk maakt. In principe moet men dan wel een alternatief bieden, omdat men mogelijk handelt in strijd met de Wet gelijke behandeling op grond van handicap of chronische ziekte. Men loopt dan het risico dat het VvE-besluit nietig is. Een goed alternatief is bijvoorbeeld een speciale ruimte om de scootmobiel te stallen. Mogelijk zal de gebruiker een gebruiksovereenkomst moeten ondertekenen. Hierin staan afspraken omtrent een borg, de te verrekenen kosten, de procedures bij schade en dergelijke meer.

    De situatie verschilt met andere woorden per complex. Dat is ook logisch: ieder complex is uniek. Het is vooral belangrijk om de situatie samen met de VvE te bespreken. Bij de bouw van nieuwe appartementencomplexen houdt men alsmaar vaker rekening met de stalling van scootmobielen. Deze nieuwe appartementencomplexen hebben vaak speciale stallingsplaatsen. De richtlijn hiervoor is 1 stallingsplaats per 7 woningen tegen 2030 en 1 stallingsplaats per 5 woningen tegen 2040.

    Scootmobiel parkeren in de openlucht

    Als er echt geen andere oplossing is, kan je de scootmobiel op de stoep parkeren. Het is toegestaan om de scootmobiel op de stoep te stallen voor de eigen woning. Er dient wel nog voldoende ruimte te zijn voor voetgangers, mensen met een rolstoel, mensen met een kinderwagen en dergelijke meer. Het komt wel vaker voor dat parkeerdiscussies in burenruzies resulteren, dus parkeer de scootmobiel niet hinderlijk en niet voor het huis van de buren.

    Weet wel dat de scootmobiel in de openlucht eenvoudig kan worden gestolen. Maak de scootmobiel daarom altijd vast aan een anker die bijvoorbeeld aan de gevel is bevestigd. Ook is het aan te raden om de scootmobiel te beschermen tegen weer en wind door het in te pakken met een speciale hoes.

    Tips om diefstal van een scootmobiel te voorkomen

    Kenmerken van een goede scootmobielstalling

    Een goede scootmobielstalling dient aan een aantal eisen te voldoen. Het gaat erom dat de scootmobielstalling is aangepast aan de mobiliteitsbeperkingen van de gebruiker, terwijl het ook voldoende veilig moet zijn en voldoende bescherming moet bieden tegen weer, wind en dieven.

    • Vlakke en stroeve vloer

    • Voldoende ventilatie

    • Bescherming tegen weer en wind (ook zijwaarts inslaande regen)

    • Een goede verlichting, zeker bij het parkeren in het donker

    • Een sensor die automatisch voor verlichting zorgt bij het parkeren (veilig en schrikt dieven af)

    • Voldoende ruimte om goed te manoeuvreren

    • Toegang tot een acculader

    • Te openen met een afstandsbediening

    • Goede beveiliging tegen diefstal

    • Voldoende afsluiting voor ongedierte of katten

    • Laadpunt in een afsluitbare veiligheidskast (diefstalbeveiliging oplader)

    • Brandveilig en brandvertragend

    Dit zijn de ideale kenmerken van een goede scootmobielstalling, in de praktijk zal het niet altijd mogelijk zijn om aan al deze voorwaarden te voldoen. Een garage kan echter aan het merendeel van deze eisen voldoen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een stalen scootmobielbox met een afstandsbediening. Er zijn verschillende oplossingen te bedenken. De ideale scootmobielstalling zal per situatie verschillen.

    Brandveiligheid bij het stallen van een scootmobiel

    Bij het stallen van de scootmobiel dient er ook aandacht te worden gevestigd op de brandveiligheid. Scootmobielen kunnen namelijk vluchtroutes belemmeren, vluchtwegen die worden gebruikt bij een brand. Ook kan een scootmobiel zelf vlam vatten, wat voor enorm veel rookontwikkeling zorgt. Een eenvoudige scootmobiel heeft een verbrandingswaarde die even hoog ligt als vier tot vijf schuimmatrassen, dus het is erg belangrijk om rekening te houden met de brandveiligheid. Neem de onderstaande tips in acht bij het brandveilig stallen van de scootmobiel.

    • Plaats de scootmobiel bij voorkeur in een aparte ruimte die brandvertragend werkt

    • Zorg ervoor dat de scootmobiel nooit een vluchtroute belemmert

    • Plaats een scootmobiel nooit binnen een afstand van 1,5 meter van brandmeldpanelen, blusmiddelen en handbrandmelders

    • Plaats een scootmobiel niet in de ruimte die toegang biedt tot de brandweerlift

    Het garanderen van de brandveiligheid is een belangrijke taak van de VvE. Toch mag ook de persoonlijke verantwoordelijkheid van de scootmobieleigenaren niet worden onderschat. Mogelijk zal de eigenaar zelf verantwoordelijk zijn voor de schade als hij de scootmobiel niet correct heeft geparkeerd en daarmee gevaar heeft veroorzaakt.

    Alles over brandschade

    Brandveilige, opvouwbare stalling voor scootmobielen

    Er bestaan speciale oplossingen die kunnen bijdragen aan het brandveilig stallen van een scootmobiel. Een voorbeeld hiervan is de Scover, een oplossing die ook door de brandweer wordt aanbevolen. Dit is een opvouwbare stalling voor scootmobielen. Het bestaat uit een vloerplaat en een tent met een brandvertragend doek. In de Scover is een blusgenerator opgenomen. Mits er voldoende ruimte is om de Scover te plaatsen, kan het in vrijwel alle situaties worden toegepast. Zeker in de zorgsector is dit een interessante oplossing om de brandveiligheid te garanderen. Er zijn ook soortgelijke systemen van andere merken beschikbaar. Houd er rekening mee dat dergelijke systemen zowel voordelen als nadelen hebben.

    • Scootmobiel heeft een eigen plaats

    • Lager struikelrisico

    • Toepasbaar in besloten ruimtes

    • Brand wordt actief bestreden

    • Rook blijft grotendeels binnen de afgesloten tent

    • Werkt brandvertragend

    • Gebruiker dient de scootmobiel in de tent te kunnen plaatsen

    • Mensen met een lichamelijke beperking kunnen moeite ondervinden met het sluiten van de tent

    • Geen flexibele toepassing mogelijk

    • Relatief kostbaar

    • Jaarlijks onderhoud is noodzakelijk

    Veilig stallen van de scootmobiel van de gemeente

    Via instanties als het Wmo-loket is het mogelijk om een scootmobiel aan te vragen. De gemeente kan hier zelf voorwaarden aan verbinden. Steeds meer Nederlandse gemeenten stellen daarbij ook eisen aan de stalling van de scootmobiel. Vaak moet er eerst worden aangetoond dat de scootmobiel veilig kan worden gestald voordat de scootmobiel wordt geleverd. Dergelijke eisen kunnen betrekking hebben op de bescherming tegen diefstal, maar ook op het gebied van brandveiligheid en weersbestendigheid kunnen extra eisen gelden.

    Alles over een scootmobiel via de gemeente

    Hulp stalling scootmobiel door de gemeente

    Als je geen oplossing hebt om de scootmobiel te stallen, is het aan te raden om contact op te nemen met het Wmo-loket van de gemeente. Ook als het niet gaat om een scootmobiel van de gemeente. Men denkt graag met je mee en zoekt samen naar een geschikte oplossing, bijvoorbeeld een stalplek in een openbare stalling. Soms plaatst men ook een in de straat verankerde ring om de scootmobiel veilig op slot te doen. Bij een scootmobiel van de gemeente kan je vaak ook een muuranker of een afdekzeil verkrijgen. Verder kunnen de medewerkers van het Wmo-loket bemiddelen met bijvoorbeeld woningcorporaties en VvE’s.

    Scootmobielverzekering en het veilig stallen van de scootmobiel

    Het is mogelijk om de scootmobiel tegen diefstal te verzekeren. Dit is een uitbreiding op de verplichte WA-verzekering voor scootmobielen. Houd er rekening mee dat de verzekeraar extra eisen kan stellen aan het stallen of het op slot doen van de scootmobiel. Bij een diefstal zal je ook verplicht zijn om melding te doen bij de politie. Welke vergoeding je krijgt, is afhankelijk van de voorwaarden die de verzekeraar hanteert. Deze zijn terug te lezen in de algemene of bijzondere polisvoorwaarden van de scootmobielverzekering.

    Alles over de scootmobielverzekering

    Alternatieven voor het veilig stallen van een scootmobiel

    Het is niet altijd eenvoudig om een scootmobiel goed en veilig te stallen. Bovendien blijkt dat een scootmobiel vaak slechts incidenteel wordt gebruikt, bijvoorbeeld een of twee keer per week. Daarom wordt er door sommige gemeenten nagedacht over alternatieven voor het zelf kopen en stallen van een scootmobiel. De gemeente Hengelo zette bijvoorbeeld reeds een uitleendienst op. Intussen zijn er in andere gemeenten al gelijksoortige initiatieven opgezet. Het kan dus een goed idee zijn om hiernaar te informeren bij de gemeente. Als er momenteel nog geen soortgelijk initiatief is, heeft men misschien wel plannen om dit in de nabije toekomst alsnog op poten te zetten.

    Veelgestelde vragen over het veilig stallen van een scootmobiel

    Scootmobielen blijven gevoelig voor diefstal. Bovendien kan de blootstelling aan regen en wind zorgen voor roestplekken of andere schade aan de scootmobiel. Het veilig stallen van een scootmobiel is met andere woorden enorm belangrijk. Om je hiermee te helpen, hebben we een aantal veelgestelde vragen over het stallen van een scootmobiel beantwoord.

    Wat is de beste manier om een scootmobiel te vergrendelen als ik het stal?

    De beste manier om een scootmobiel te vergrendelen wanneer je het niet gebruikt, is om een stevig slot te gebruiken dat aan het achterwiel of aan de achterwielen is bevestigd. Vertrouw niet alleen op het stuurslot, maar maak natuurlijk wel gebruik van dit slot.

    Kan ik mijn scootmobiel buiten laten staan?

    Het is toegestaan om je scootmobiel buiten te laten staan als je de vrije doorgang voor anderen niet belemmert. Het is echter niet aanbevolen om je scootmobiel buiten te laten staan, omdat het risico bestaat dat het gestolen wordt of beschadigd raakt door weersomstandigheden.

    Mag ik mijn scootmobiel in een appartementencomplex stallen?

    Dit is afhankelijk van de instructies en de regels die door de VvE worden opgelegd. Het kan nu eenmaal niet de bedoeling zijn dat de veiligheid van anderen in het gedrang komt. Daarom is het belangrijk om dit met de VvE te bespreken. Eventueel moeten er andere oplossingen worden bedacht.

    Wat zijn de beste accessoires om een gestalde scootmobiel te beveiligen?

    Het beste accessoires is nog altijd een stevig slot dat je aan een anker vastmaakt. Ook een alarmsysteem, een GPS-tracker en eventueel een scootmobielhoes zijn aan te raden accessoires. Het blijft wel belangrijk om je scootmobiel veilig te stallen, bijvoorbeeld in een afgesloten box.

    Dekt de inboedelverzekering schade aan mijn scootmobiel?

    De inboedelverzekering dekt schade aan alle spullen in een woonhuis. Als een scootmobiel in huis is gestald, zal de inboedelverzekering normaal gesproken schade aan de scootmobiel dekken. Bijvoorbeeld als de scootmobiel bij een brand schade oploopt. Wat al dan niet is gedekt, is te lezen in de polisvoorwaarden. Het kan dat de polisvoorwaarden een uitzondering hebben opgenomen voor gemotoriseerde voertuigen als een scootmobiel. Je verzekeraar kan je hierover informeren.