EN

Soorten scootmobielen

Een scootmobiel kopen, is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Niet alleen vergt een scootmobiel een flinke investering, bovendien zijn er ook verschillende soorten scootmobielen om tussen te kiezen. Het is niet altijd eenvoudig om je weg te vinden in het enorme aanbod aan scootmobielen.

Inhoud

    Scootmobiel en het uitlaten van 2 honden

    De juiste soort scootmobiel kiezen

    Tijdens de zoektocht naar de juiste scootmobiel zijn er verschillende keuzes die je dient te maken. Er bestaan nu eenmaal diverse soorten scootmobielen met altijd maar weer eigen pluspunten en minpunten. Een scootmobiel met drie wielen is bijvoorbeeld extra wendbaar, maar is minder stabiel dan een scootmobiel met vier wielen. We maken het onderscheid tussen de verschillende soorten scootmobielen en geven aan wanneer het al dan niet een goede keuze is.

    Opvouwbare scootmobielen en niet-opvouwbare scootmobielen

    Er bestaan scootmobielen die opvouwbaar zijn en die dus eenvoudiger op te bergen zijn. Zowel opvouwbare scootmobielen met drie wielen als met vier of vijf wielen zijn te verkrijgen. Soms worden deze scootmobielen ook wel eens demontabele scootmobielen genoemd. Een opvouwbare scootmobiel is niet alleen extra eenvoudig op te bergen, maar kan ook eenvoudiger worden getransporteerd op bijvoorbeeld de trein. Veel opvouwbare scootmobielen hebben een eenvoudig design met volle wielen, maar ze komen ook voor met luchtbanden en veringen. Vaak kunnen ze niet snel rijden, niet veel sneller dan stapvoets, maar ook hierop zijn er uitzonderingen. Bij een opvouwbaar model is het veilig stallen van de scootmobiel eenvoudiger.

    Niet-opvouwbare scootmobielen hebben de genoemde voordelen niet. Niet-opvouwbare scootmobielen kunnen echter vaak sneller rijden en hebben een ruimere actieradius. Hierdoor zijn ze beter geschikt voor mensen die langere afstanden af willen leggen met hun scootmobiel.

    Compacte scootmobielen versus ruime scootmobielen

    Compacte scootmobielen zijn ontworpen om weinig plaats in te nemen, waardoor het eenvoudiger is om ze binnen te gebruiken. Bijvoorbeeld in een woning, in een flatgebouw of in de winkel. Deze scootmobielen zijn minder lang en breed en zijn eenvoudiger te besturen. Je komt ook gemakkelijk tussen deuropeningen. Vaak zijn compacte scootmobielen uitgerust met vering en verlichting, omdat ze ook buiten kunnen worden gebruikt. Veelal kunnen ze niet erg snel rijden, niet sneller dan 10 km/u. Er zijn ook modellen die harder kunnen rijden, bijvoorbeeld tot 18 km/u.

    Ze zijn hoe dan ook niet gemaakt voor het afleggen van lange afstanden, eerder voor korte ritjes naar de nabijgelegen supermarkt. Een ander nadeel is dat een compacte scootmobiel stelen eenvoudiger is ten gevolge van het lage gewicht. De actieradius is bovendien beperkt, maar hierin zijn er grote verschillen. Compacte scootmobielen hebben vaak slechts drie wielen.

    Er bestaan ook ruime scootmobielen met vier of vijf wielen. Ze bieden meer ruimte voor de bestuurder, eventuele passagiers en boodschappen. Daarnaast is de accu en de motor groter, waardoor ze sneller kunnen rijden en verder kunnen rijden. Ze zijn echter minder wendbaar en kunnen vaak niet in huis worden gebruikt.

    Scootmobiel voor een of meerdere personen

    De meeste scootmobielen zijn geschikt voor een persoon en kunnen geen passagiers vervoeren. Er bestaan ook scootmobielen waarbij het mogelijk is om een tweepersoonsbankje te monteren of waarbij er twee stoelen achter elkaar worden geplaatst, zodat er toch een passagier kan worden vervoerd. Dit is een oplossing indien twee gezinsleden minder mobiel zijn of indien een kleinkind op bezoek komt. De topsnelheid en de actieradius ligt veelal lager, een gevolg van het hogere gewicht dat moet worden vervoerd.

    Scootmobielen met drie of meer wielen

    Veel scootmobielen hebben drie of vier wielen. Een scootmobiel met vier wielen biedt extra veiligheid en is met name geschikt voor buitengebruik. Voor binnengebruik volstaan drie wielen. Door het vierde wiel is de draaicirkel van de scootmobiel groter, waardoor het door een gebrek aan wendbaarheid minder geschikt is om binnen te gebruiken. Daarnaast zijn er ook scootmobielen met een vijfde wiel aan de wagen. Dit extra wiel biedt meer veiligheid en zekerheid. Een vijfde wiel is bijvoorbeeld nuttig bij het op en af rijden van stoepjes of bij het nemen van bochten.

    Overdekte en niet-overdekte scootmobielen

    Als een scootmobiel vooral thuis wordt gebruikt, volstaat een scootmobiel die niet is overdekt. Wanneer een scootmobiel vaak buiten wordt gebruikt en zeker als een scootmobiel voor langere afstanden wordt gebruikt, is een overdekte scootmobiel aan te raden. Bij een overdekte scootmobiel ben je altijd beschermd tegen regen en wind.

    Soort scootmobiel en de prijs

    Er zijn verschillende factoren die de prijs van een scootmobiel bepalen. Het type scootmobiel is daarbij een belangrijke factor. Een scootmobiel die bijvoorbeeld een accu met een grotere capaciteit heeft of een zwaardere motor heeft, zal uiteraard ook duurder zijn. Daarnaast zijn het aantal wielen, de functionaliteiten en de afwerking bepalende factoren. Meestal kun je al vanaf 1100 euro een nieuwe scootmobiel kopen, maar de prijs kan wel snel oplopen. Mogelijk kan je een scootmobiel aanvragen via de gemeente. Houd er rekening mee dat een duurdere scootmobiel ook resulteert in een duurdere allriskverzekering.

    Aanvragen van een scootmobiel

    Soort scootmobiel en de regels

    De toepasselijke regels zijn voor alle soorten scootmobielen gelijk. Dat is zowel het geval voor wat de plaats op de weg betreft als voor wat de verplichte scootmobielverzekering betreft. Er is wel een uitzondering met betrekking tot de minimumleeftijd. Voor langzame scootmobielen, bijvoorbeeld een opvouwbare scootmobiel die niet harder kan dan 10 km/u, geldt er geen minimumleeftijd. Voor andere scootmobielen bedraagt de minimumleeftijd zestien jaar.

    Alle regels voor de scootmobiel

    Veelgestelde vragen over de soorten scootmobielen

    Een scootmobiel is een handige en veelgebruikte oplossing om mobiel te blijven als het lichaam niet meer mee wil. Er zijn echter verschillende soorten scootmobielen beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en voordelen. Het is belangrijk om de juiste vragen te stellen, zodat je ook de juiste scootmobiel kiest.

    Wat is het verschil tussen een indoor en een outdoor scootmobiel?

    Een indoor scootmobiel is speciaal ontworpen voor gebruik binnenshuis en heeft vaak kleinere wielen en een lager gewicht dan een outdoor scootmobiel, die is ontworpen voor gebruik buitenshuis en op verschillende soorten terrein. Een outdoor scootmobiel is vaak steviger ontworpen en heeft een ruimere draaicirkel, terwijl het mogelijk te breed is om goed door deuropeningen te passen. Er zijn uiteraard ook scootmobielen die zowel binnen als buiten kunnen worden gebruikt.

    Wat is beter: een driewiel- of een vierwielscootmobiel?

    Dit is afhankelijk van verschillende zaken. Een driewielscootmobiel heeft drie wielen en is wendbaarder dan een vierwielscootmobiel, die dan weer meer stabiliteit biedt. Over het algemeen is een driewielscootmobiel ideaal als je de scootmobiel vooral binnen gebruikt, bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis. Als je de scootmobiel vooral buiten gebruikt, is een vierwielscootmobiel aan te raden.

    Wat is het verschil tussen een elektrische scootmobiel en een brandstofaangedreven scootmobiel?

    Een elektrische scootmobiel wordt aangedreven door een elektromotor. Het is regelmatig op te laden en het stoot geen uitlaatgassen uit. Het is niet nodig om te tanken en door de afwezigheid van uitlaatgassen kan het ook binnen worden gebruikt. Een brandstofaangedreven scootmobiel heeft een benzinemotor. Tanken is daarbij wel nodig en het wordt vooral buiten gebruikt. Brandstofaangedreven scootmobielen behalen vaak hogere snelheden en hebben een ruimere actieradius.

    Kan ik voor elke soort scootmobiel een verzekering afsluiten?

    Ja, voor alle scootmobielen is het mogelijk om een verzekering voor diefstal, schade en aansprakelijkheid af te sluiten. Als je de scootmobiel op de openbare weg gebruikt, is een WA-verzekering zelfs verplicht.

    Kan ik de scootmobiel aan mijn behoeften aanpassen?

    Ja, veel scootmobielen zijn relatief eenvoudig aan de persoonlijke behoeften aan te passen. Denk bijvoorbeeld aan andere armsteunen of aan een verhoogd zitje. Wat mogelijk is, verschilt per producent en mogelijk ook per type scootmobiel. De leverancier kan je hierover informeren.