EN

Schadevergoeding bij een beenverkorting

Beenverkorting is een complex medisch fenomeen dat diverse oorzaken, symptomen en behandelingen kent. Een beenlengteverschil kan aangeboren zijn, maar een beenverkorting kan ook ontstaan door trauma's of medische missers. De fysieke, emotionele en financiële impact van een beenverkorting kan voor de betrokkenen aanzienlijk zijn. Deze gids gaat dieper in op de verschillende aspecten van een beenverkorting en de mogelijke compensatie in situaties waarbij de aansprakelijkheid een rol speelt.

Inhoudsopgave

  Beenlengte van drie personen

  Informatie over een beenverkorting

  Een beenverkorting is een medische aandoening waarbij het ene been korter is dan het andere. Dit verschil kan minimaal zijn of aanzienlijk genoeg om een opmerkelijke invloed op iemands gang en houding te hebben. Beenverkorting kan zowel aangeboren zijn als het gevolg zijn van een verwonding of een medische aandoening. Het kan tot diverse complicaties leiden, variërend van lichte ongemakken tot ernstige mobiliteitsproblemen.

  Symptomen van een beenverkorting

  Bij een beenverkorting is het vaak zo dat de knie van het langere been wordt gebogen, terwijl de rug, de schouders en het bekken worden opgetrokken. Het kortere been kantelt meer naar buiten toe en/of het langere been kantelt meer naar binnen toe. Patiënten nemen deze houding vaak onbewust aan, omdat ze hiermee het verschil in lengte compenseren. Deze compenserende houding kan echter heel vermoeiend zijn voor de heup, de benen, de rug en de voeten en kan in allerlei klachten resulteren.

  Oorzaken van beenlengteverschil

  Een beenlengteverschil kan verschillende oorzaken hebben. Een aangeboren beenlengteverschil is het resultaat van een ontwikkelingsstoornis tijdens de foetale groei of is erfelijk. In andere gevallen kan een verwonding, zoals een botbreuk die niet goed geneest, leiden tot een verschil in beenlengte. Operaties aan het been, infecties of bepaalde aandoeningen kunnen resulteren in een beenverkorting. Bovendien kan een ernstige botbreuk tijdens de kinderjaren, wanneer de botten nog groeien, de normale groei verstoren en resulteren in een verkort been.

  • Aangeboren beenlengteverschil

  • Beenverkorting door botbreuk

  • Beenverkorting door groeistoornissen

  • Beenverkorting door heupdysplasie

  • Beenverkorting bij een knie- of heupprothese

  Gevolgen van een beenverkorting

  De gevolgen van een beenverkorting zijn sterk afhankelijk van de ernst van het lengteverschil. Een minimaal lengteverschil kan leiden tot licht ongemak, terwijl een aanzienlijk verschil aanzienlijke fysieke complicaties kan veroorzaken. Dit kan variëren van een abnormale gang, rugpijn en heuppijn tot artrose in de gewrichten. Bovendien kan een beenverkorting emotionele en psychologische stress veroorzaken, aangezien het individu zich misschien schaamt over het verschil in lengte of omdat het slachtoffer bepaalde hobby’s niet langer kan uitoefenen.

  Behandeling van een beenverkorting

  De behandeling van beenlengteverschil of een beenverkorting hangt sterk af van de oorzaak en de ernst van de aandoening. In gevallen van een minimaal lengteverschil kunnen aangepaste inlegzolen, een hakverhoging of verhoogde schoenzolen al voldoende zijn om een normale gang en houding te bevorderen. Voor meer uitgesproken lengteverschillen kunnen fysiotherapie en revalidatieoefeningen helpen bij het versterken van de spieren en het verbeteren van de mobiliteit.

  In ernstige gevallen, waarbij het verschil in beenlengte aanzienlijk is, kan chirurgie overwogen worden. Hierbij wordt getracht de botten te verlengen of, in sommige situaties, het langere been korter te maken om symmetrie te bereiken. Bij een beenverlenging worden de benen op twee plekken gebroken, waarna een fixator op het been wordt geplaatst. Deze trekt het onderbeen uit elkaar terwijl de breuk geneest. Dit is een heel pijnlijke behandeling die een lange revalidatie vereist.

  Aansprakelijkheid voor een beenverkorting

  Een beenverkorting kan aangeboren zijn of het gevolg zijn van allerlei aandoeningen. Soms kan er iemand aansprakelijk worden gesteld voor de beenverkorting. Dit is bijvoorbeeld het geval bij een verkeersongeval waarbij iemand anders een fout heeft gemaakt, wat heeft geresulteerd in een fractuur en uiteindelijk ook in een beenverkorting. Of iemand aansprakelijk kan worden gesteld voor een beenverkorting is afhankelijk van de concrete omstandigheden van het ongeval.

  Medische aansprakelijkheid voor een beenverkorting

  Een beenverkorting kan soms het gevolg zijn van een medische misser. Indien dit het geval is, kan er sprake zijn van medische aansprakelijkheid. Het ziekenhuis dient dan een schadevergoeding te betalen. De Geschillencommissie oordeelde bijvoorbeeld dat dat een ziekenhuis verantwoordelijk is voor een aanzienlijk beenlengteverschil van 3,5 centimeter dat na een heupoperatie is ontstaan. Daardoor heeft het slachtoffer recht op een schadevergoeding. Bij een medische misser is het belangrijk om het ziekenhuis op tijd aansprakelijk te stellen, om verjaring te voorkomen.

  Materiële schadevergoeding bij een beenverkorting

  Beenverkorting kan aanzienlijke materiële kosten met zich meebrengen. Slachtoffers kunnen te maken krijgen met medische kosten voor behandelingen, operaties, fysiotherapie en speciale schoenen of inlegzolen. Daarnaast kunnen er kosten ontstaan door arbeidsongeschiktheid of het aanpassen van de woon- en werkomgeving. Ook de kosten voor vervoer naar en van medische afspraken kunnen oplopen. Een materiële schadevergoeding heeft tot doel deze kosten te dekken en het slachtoffer financieel in de positie te brengen alsof de beenverkorting niet had plaatsgevonden.

  Smartengeld bij een beenverkorting

  Smartengeld, ook wel een immateriële schadevergoeding genoemd, is bedoeld om de niet-financiële schade te vergoeden. Bij een beenverkorting kan dit gaan om het fysieke en emotionele leed, de pijn, het ongemak en de impact op de levenskwaliteit. Het is een compensatie voor het verlies aan levensvreugde, de psychologische effecten en eventuele esthetische veranderingen. Het exacte bedrag van het smartengeld hangt af van diverse factoren, waaronder de ernst van de beenverkorting, de leeftijd van het slachtoffer en de invloed van de aandoening op het dagelijkse leven. Een aantal voorbeelden tonen aan welk smartengeldbedrag bij een beenverkorting kan worden toegekend. Het is goed om te weten dat er zelden alleen sprake is van een beenverkorting, maar ook van andere factoren die het smartengeld beïnvloeden. Dit is ook bij de onderstaande voorbeelden het geval.

  Smartengeld bij beenverkorting van 15 mm

  Een 62-jarige man is als voetganger aangereden door een motorvoertuig. Hierdoor liep hij diverse verwondingen op, waaronder een scheurwond op het voorhoofd, wat in een groot litteken heeft geresulteerd. Daarnaast was er sprake van een scheenbeenbreuk en een onderbeenbreuk. Gedurende enkele weken diende de man in het ziekenhuis te worden opgenomen. Voor het linkerbeen was een botgroeistimulator met acht weken gipsmobilisatie vereist. Hierbij zijn complicaties opgetreden. Er is sprake van een beenverkorting van 15 mm en een kans op artrose van het kniegewricht. De man diende gedurende een jaar met krukken te lopen en het functieverlies is op 10% vastgesteld. De man kreeg een smartengeldvergoeding van 7.000 euro (€ 10.819 in 2023).

  Smartengeld bij beenverkorting door aanrijding in taxi

  Een man werd door een taxi vervoerd en deze taxi is door een tram aangereden. De man, die naast de taxichauffeur zat, liep een ernstig knieletsel op. Hij werd diverse malen geopereerd en hij was in totaal 341 dagen arbeidsongeschikt. Er is sprake van blijvende gevolgen, waaronder blijvende bekkenscheefstand, een beenverkorting aan het linkerbeen, blijvende schade aan de beenzenuwen, toenemende artrose en een manke tred. Sporten is voor de man niet meer mogelijk. Hij kreeg een smartengeldvergoeding van 15.000 euro toegewezen (€ 22.697 in 2023).

  Smartengeld bij lichte beenverkorting na een schietpartij in een café

  Tijdens een schietpartij in een café ontstond er grote paniek. De verdachte heeft in het grand café minstens acht kogels afgevuurd op een andere man. Hierbij ging de verdachte al schietend door het publiek, van de achterzijde naar de voorzijde van het café. Het geviseerde slachtoffer probeerde al kruipend en vallend te ontkomen. Er ontstond paniek in het café en verschillende mensen zijn vertrappeld. Het geviseerde slachtoffer had onder meer een schotverwonding aan de linkerelleboog die hierdoor verbrijzeld is geraakt. De linkerelleboog diende met een spalk en 17 schroeven te worden gereconstrueerd. In de linkeronderarm zijn drie zenuwen ernstig beschadigd geraakt. Er was ook sprake van wonden aan het hoofd, met onder meer een wond die diende te worden gehecht. In het linkerbovenbeen was er sprake van een breuk en een schotverwonding. Hiervoor is een pen geplaatst.

  De man heeft langdurig moeten revalideren en lange tijd zittend of liggend moeten doorbrengen. De man is gediagnosticeerd met chronische PTSS, lijdt aan slapeloosheid en heeft te maken met concentratieproblemen. De man ziet in veel zaken een aanval of dreiging en krijgt af te rekenen met oncontroleerbare agressie. De man kampt nog altijd met hoofdpijnen en met krachtsvermindering in de linkerarm en de linkerhand. Aan de linkerzijde is sprake van een lichte beenverkorting, waardoor de man moeilijker loopt. Ook zijn er forse littekens die het linkerbeen en de linkerarm ontsieren. De man kreeg een smartengeldvergoeding van 20.000 euro toegekend (€ 25.108 in 2023).

  Veelgestelde vragen over beenlengteverschil, aansprakelijkheid en schadevergoeding

  Een beenverkorting of beenlengteverschil kan diverse klachten veroorzaken. Soms is iemand anders aansprakelijk voor het beenlengteverschil, bijvoorbeeld als dit het gevolg is van een verkeersongeval of een medische misser. In ieder geval is het belangrijk om de symptomen van een beenlengteverschil op te merken en de juiste stappen te zetten. Deze FAQ over de beenverkorting zorgt voor de juiste informatie hieromtrent.

  Wat is een beenverkorting?

  Een beenverkorting houdt in dat één been korter is dan het andere, wat diverse oorzaken kan hebben.

  Kan ik nog hardlopen met een beenlengteverschil?

  Ja, veel mensen met een klein beenlengteverschil kunnen nog altijd hardlopen. Ze kunnen echter aanpassingen nodig hebben, zoals aangepaste inlegzolen of schoenen. Het is belangrijk om advies in te winnen bij een specialist om sportblessures te voorkomen.

  Kan men nog sporten met een beenlengteverschil?

  Ja, met de juiste aanpassingen en revalidatie kunnen de meeste mensen met een beenlengteverschil deelnemen aan diverse sporten. Welke aanpassingen nodig zijn, verschilt per sport. Overleg met een fysiotherapeut als je wilt sporten met een beenlengteverschil.

  Hoe verloopt bij een beenlengteverschil de behandeling?

  In veel gevallen zal er geen operatie nodig zijn en volstaat het om steunzolen of een speciale hak te dragen om het beenlengteverschil te compenseren. Dit kan worden aangevuld met fysiotherapie. Slechts in uitzonderlijke gevallen of om esthetische redenen wordt chirurgie overwogen.

  Wat kost een inlegzool voor beenlengteverschil?

  De kosten van inlegzolen zijn afhankelijk van het materiaal, het merk en de aanpassingen die nodig zijn. De prijzen kunnen variëren van enkele tientjes tot enkele honderden euro's.

  Wat kosten steunzolen bij beenlengteverschil?

  Steunzolen voor een beenlengteverschil zijn vaak duurder dan vrij te verkrijgen steunzolen, omdat ze op maat gemaakt zijn. De prijs kan sterk variëren en gaat over het algemeen van enkele tientallen tot honderden euro’s.

  Welke klachten heb je bij een beenlengteverschil?

  Dit varieert van lichte ongemakken en een andere manier van lopen tot ernstige fysieke complicaties en psychologische stress.

  Is er een verschil in beenlengte na een heupprothese?

  Het kan voorkomen dat er een beenlengteverschil ontstaat na het plaatsen van een heupprothese. Dit hangt af van de chirurgische techniek en de individuele anatomie van de patiënt.

  Is beenlengteverschil erg?

  Afhankelijk van de ernst kan beenlengteverschil variëren van een klein ongemak tot ernstige fysieke en emotionele problemen. Een beenlengteverschil hoeft niet erg te zijn. Het is wel belangrijk om het vroegtijdig te identificeren om blessures te voorkomen.

  Hoe kan men het beenlengteverschil meten?

  Het beenlengteverschil kan worden gemeten met behulp van radiografie (röntgenfoto's), directe metingen met een meetlint of gespecialiseerde apparatuur in een medische setting.

  Is beenlengteverschil erfelijk?

  Sommige vormen van beenlengteverschil kunnen erfelijk zijn. Soms is een beenlengteverschil het gevolg van andere omstandigheden, zoals een ongeval of een prothese.

  Hoe merk je een beenlengteverschil?

  Dit is onder andere te merken aan de houding en de manier van lopen. Onder andere een gebogen knie van het langere been en compenserende houdingen van de rug, de schouders en het bekken zijn symptomen van een beenlengteverschil.

  Hoe kan je een beenlengteverschil krijgen?

  Dit kan verschillende oorzaken hebben. In de eerste plaats kan er sprake zijn van een aangeboren beenlengteverschil. Ook botbreuken, groeistoornissen en bepaalde medische procedures, zoals heupdysplasie of protheses, kunnen in een beenverkorting resulteren.

  Hoe vaak komt een beenlengteverschil voor?

  Kleine beenlengteverschillen komen vrij vaak voor en zijn meestal niet problematisch. Ongeveer negentig procent van de mensen heeft een beenlengteverschil van 6 mm. Bij veel mensen geeft een beenlengteverschil dan ook geen klachten en wordt dit zelfs niet eens opgemerkt. Grotere verschillen zijn minder gebruikelijk en kunnen wel klachten veroorzaken.

  Wat moet ik doen bij een beenlengteverschil?

  Bij het constateren van een ernstig beenlengteverschil is het belangrijk om een medisch specialist te raadplegen voor een juiste diagnose en een behandelplan. Soms kan iemand aansprakelijk worden gesteld voor de schade door het beenlengteverschil. Neem een letselschadeadvocaat in de arm indien je hiervoor een schadevergoeding wenst te krijgen.